גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע מכרו בני משפחת קרסו מניות ב-164 מיליון שקל

חברת קרסו נדל"ן הצליחה להשלים הנפקה בשבוע שעבר, אך בשווי שנמוך ב-40% מהתכנון המקורי ● כדי להצטרף למדדי הדגל של הבורסה, החברה שינתה את מבנה ההנפקה, דבר שהוביל לכך ששלושה מבני המשפחה נאלצו להיפרד מגרעין השליטה

קרסו נדל''ן רצתה להעלות את החזקות הציבור / צילום: Shutterstock
קרסו נדל''ן רצתה להעלות את החזקות הציבור / צילום: Shutterstock

לאחר מספר חודשים של חוסר ודאות הצליחה חברת קרסו נדל"ן, זרוע יזמות הבנייה והנכסים המניבים של משפחת קרסו, להשלים בשבוע שעבר הנפקת מניות ראשונית - לא לפני שחתכה בכ-40% את השווי לו שאפה בתחילת התהליך נוכח המשבר בשווקים והקיפאון בשוק הראשוני.

לצד זאת, לגלובס נודע כי קרסו נאלצה לשנות את מבנה ההנפקה, כך שניתן יהיה לצרף את מניות החברה למדדי הדגל של הבורסה. במסגרת זו שלושה בני משפחה נאלצו להיפרד מחלקם בשליטה, ולמעשה חדלו מלשמש כבעלי עניין בחברה (פחות מ-5% במניותיה). בדרך זו שיעור החזקות הציבור בקרסו נדל"ן יעמוד על מעל ל-30% מההון ויאפשר למניית החברה להיכנס בעתיד למדד ת"א 125 . שווי של כ-2 מיליארד שקל אחרי הכסף ממקם את קרסו נדל"ן סביב המקום ה-100 באותו מדד במונחי שווי.

בהנפקת קרסו נדל"ן גויס סכום של 332 מיליון שקל (ברוטו) לפי שווי חברה של 1.8 מיליארד שקל לפני הכסף (לעומת 3 מיליארד שקל להם שאפה בתחילת התהליך). כמחצית מהגיוס 167.7 מיליון שקל נכנס לקופת החברה, והיתרה (164.3 מיליון שקל) זרמה לכיסיהם של המוכרים: שרה קרסו בוטון, משה קרסו ועדנה עוז קרסו (שהחזיקה במניות דרך חברה פרטית). שלושת המוכרים הם ילדיו של בנימין קרסו ז"ל, אחד מששת ילדיו של מקים האימפריה העסקית של המשפחה, משה קרסו המנוח.

 

מי נותרו בעלי השליטה?

מהלך מכירת המניות על ידי שלושת בני המשפחה, הותיר בידי כל אחד מהם נתח של 4.96% ממניות קרסו נדל"ן והם ויתרו על חלקם בגרעין השליטה שנותר בידי בני משפחה אחרים. בנוסף הסכימו השלושה (שרה, משה ועדנה קרסו) על חסימת עצמית וולונטרית ממכירה נוספת של המניות. אותה חסימה מרצון נעשתה לפרק זמן ארוך משמעותית מהנדרש בתקנות הבורסה.

מי שנותרו כבעלי השליטה בקרסו נדל"ן הם יואל קרסו, אריאל קרסו, ציפורה מזרחי קרסו, יוני גולדשטיין קרסו, אורלי חושן קרסו ושלמה קרסו, כאשר השישה מחזיקים בחלקים שונים ובסה"כ 67.8% מהון המניות.

עם השלמת ההנפקה הפכה קרסו נדל"ן לזרוע הבורסאית השנייה של משפחת קרסו. האחרת היא קרסו מוטורס , יבואנית רכבי רנו, ניסאן, אינפיניטי ודאצ'יה לארץ, שאותה הנפיקה המשפחה לפני יותר מעשור וכיום נסחרת בשווי של כ-1.6 מיליארד שקל, לאחר שהניבה תשואה של 14% בלבד מאז הנפקתה ב-2011.

יש לציין שקרסו מוטורס מרבה לחלק דיבידנדים, וכשמוסיפים אותם המניה עלתה ב-163% מאז ההנפקה. אך תשואה זו עדיין נמוכה בהשוואה למתחרה, יבואנית מאזדה ופורד - דלק רכב, שמנייתה רשמה תשואה כפולה (בתוספת דיבידנד) של 327% באותה תקופה.

את ההנפקת קרסו נדל"ן הובילה אוריון חיתום לצד דיסקונט קפיטל חיתום, לאומי פרטנרס חתמים וברק קפיטל חיתום. 

מחזיקה בפורטפוליו של 55 פרויקטים

קרסו נדל"ן החלה לפעול בשנת 2009 בסיומו של תהליך שינוי מבני שכלל פיצול בין פעילויות הרכב והנדל"ן של בני משפחת קרסו. החברה מתמחה בייזום ופיתוח נדל"ן למגורים, משרדים ומסחר שכונתי לצד החזקה וניהול של נכסיה המניבים.

אשתקד יישבו בני המשפחה השולטת סכסוך עם אחד מבני המשפחה, מכבי קרסו, כאשר רכשו את חלקו בחודש יולי תמורת 137.5 מיליון שקל. מחיר זה גילם לחברת הנדל"ן שווי של 1.1 מיליארד שקל - כ-40% פחות מהשווי לפיו הנפיקו את החברה.

את קרסו נדל"ן מנהל דן פרנס והיא מחזיקה בפורטפוליו של 55 פרוייקטים שונים, שבהם מוקמות 11 אלף דירות לשיווק. חלקה של החברה מתוכם - 69%. כמו כן, מחזיקה החברה ב-16 נכסים מניבים המשתרעים על פני 75 אלף מ"ר, והיא מעורבת בהקמת עוד נכסים שיתפרשו על פני 227 אלף מ"ר.

ההכנסות שהציגה החברה בסיכום השנה שעברה הסתכמו ב-705 מיליון שקל, עלייה של 80% שנבעה הן מעלייה בהכרה בדירות שנמכרו וגם משיערוכים חיוביים בערך הנדל"ן להשקעה שלה. הזינוק בהכנסות תורגם אשתקד לשיפור חד ברווח הנקי שעמד על 78.6 מיליון שקל מול הפסד של 1.1 מיליון שקל ב-2020.

ברבעון הראשון של השנה הסתכמו ההכנסות ב-262 מיליון שקל והורכבו מהכנסות ממכירת דירות, קרקעות ושירותי בנייה בסכום של 180 מיליון שקל, הכנסות מדמי שכירות של 18 מיליון שקל ועלייה בשווי ההוגן של הנכסים של החברה בסך של 64 מיליון שקל. הרווח התפעולי הסתכם ברבעון ב-91 מיליון שקל והרווח הנקי ב-56 מיליון שקל. 

ההכנסות המצטברות ממכירת דירות בהתאם לחלקה של החברה צפויות להסתכם להערכתה בעתיד, קרי לאחר השלמת הפרוייקטים המרובים, ב-18.7 מיליארד שקל, והרווח הגולמי יעמוד מהם להערכתה על 3.7 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?