גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאת הריבית בארה"ב היא עובדה מוגמרת, השאלה בכמה

נתונים חלשים מהכלכלה והנמכת התחזיות ע"י וולמארט שמשקפים הרעה במצב הצרכנים בשל האינפלציה לא ימנעו מהעלאת ריבית מהירה של הפד, בקצב החד ביותר מאז שנות ה-80 ● הראל גילאון, אופנהיימר: "מדוחותיהם של הבנקים הגדולים ניכר כי המצב לא רע כמו שחושבים"

בניין הפדרל ריזרב בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Orhan Cam
בניין הפדרל ריזרב בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Orhan Cam

נראה שכל אחת מהודעות הריבית בתקופה האחרונה בארה"ב הינה דרמטית נוכח העלייה החדה בקצב האינפלציה, אלא שהודעת הריבית שתפורסם היום (ד') צפויה להיות דרמטית במיוחד, שכן לצידה יפורסמו השבוע הדוחות הכספיים של ענקיות הטכנולוגיה בארה"ב - מה שצפוי לקבוע את הטון בשווקים לפחות בטווח הקרוב.

למרות החולשה בנתוני המאקרו שמגיעים מהכלכלה האמריקאית הבנק המרכזי (הפדרל ריזרב) צפוי להמשיך במסע העלאות הריבית על מנת לרסן את האינפלציה בארה"ב אשר עלתה בחודש החולף ב-9.1% בקצב שנתי.

קונצנזוס הכלכלנים בשוק מעריך כי הפד יעלה ריבית ברמה של 0.75% - קצב דומה להעלאה הקודמת, שהיתה הגבוהה ביותר מאז 1994. בכך העלאת הריבית תשלים עלייה מצרפית של 1.5% בחודשיים האחרונים במה שנקרא Front Loading - כלומר, העלאת ריבית בקצב מהיר כל עוד שאפשר מהחשש שמאוחר יותר ההאטה שתבוא, אם תבוא, לא תאפשר זאת.

העלאת הריבית בשיעור זה של 0.75% כבר מגולמת בשווקים, ומעבר להודעה עיני המשקיעים יופנו לדברי יו"ר הפד ג'רום פאוול במסיבת העיתונאים שלאחריה בעיקר בנושא האינפלציה בשאלה האם הכלכלה האמריקאית גולשת למיתון. לעלייה באינפלציה השלכות שכבר באות לידי ביטוי בדוחותיהן של חלק מהחברות. כך למשל, חברת וולמארט שנחשבת לברומטר של מצב הצרכנים בארה"ב הנמיכה השבוע את התחזיות במעמד הדוחות על רקע האינפלציה הגואה. החברה הסבירה כי הצרכנים מהדקים את החגורה ומצמצמים הוצאות בשל הזינוק בעלויות המזון והדלק.

"מצבו של הצרכן האמריקאי עדיין איתן"

הנמכת התחזיות באה בהמשך לנתונים נוספים מהכלכלה האמריקאית שפורסמו מוקדם יותר השבוע שמצביעים על ירידה במדד מנהלי הרכש מתחת ל-50 נקודות, כמו גם האטה מהירה בסנטימנט של חברות השירותים, הרעת התנאים בשוק הדיור האמריקאי והתמתנות שוק העבודה. אלא שכל אלו הורידו את הסיכויים להעלאת ריבית של 1% בהודעה הקרובה, אך לא אמורים להפריע לפד להמשיך במסע העלאות הריבית החדות באופן יחסי לעבר בתקווה לרסן את האינפלציה הגואה.

אלא שעוד לפני פרסום דוחות וולמארט הבנקים הגדולים בארה"ב פתחו בשבוע שעבר את עונת הדוחות וסיפקו לנו הצצה למצבו הכלכלי של הצרכן האמריקאי. "כאשר אנו מסתכלים על מספר אינדקטורים, ניכר כי מצבו של הצרכן האמריקאי עדיין חזק ואיתן וכי ביכולתו לעמוד בתנאי הסביבה המאקרו כלכלית הקשים. לאור העובדה כי התוצר (GDP) האמריקאי מורכב ברובו מרכיב הצריכה, לחסינות הפיננסית של הצרכנים ישנה משמעות גדולה אף יותר שכן הצרכן האמריקאי הוא המנוע של הכלכלה", אמר הראל גילאון מנכ"ל משותף באופנהיימר.

"באופן כללי, בריאותם של הצרכנים בארה"ב עדיין נמצאת ברמה גבוהה מבחינה היסטורית, כאשר שיעורי האיחורים בהלוואות אשראי ממשיך במגמת ירידה בעוד הלוואות לרכישת בתים נמצאים ברמה דומה או טובה יותר בהשוואה לרבעונים הקודמים. נקודה שלילית הינה שיעור האיחורים בהלוואות לרכישת רכבים, אשר ברבעון האחרון שינה את מגמתו מירידה לעלייה. הלוואות לרכבים הן הלוואות בריביות יחסית גבוהות, ולכן רגישות אף יותר לשינויים בריבית הבנק המרכזי. אף על פי הרעש התקשורתי הרב סביב מצבם הרעוע של הצרכנים בארה"ב ניכר מדוחותיהם של הבנקים הגדולים כי המצב לא רע כמו שחושבים", אמר גילאון.

ביום חמישי, לאחר הודעת הריבית, תתפרסם קריאת התוצר של הכלכלה האמריקאית (GDP) לרבעון השני לשנת 2022 שתספק אינדיקציה נוספת לגבי החשש מהאטה. קונצנזוס הכלכלנים צופה כי הקריאה תצביע על התרחבות רבעונית (בחישוב שנתי) בשיעור של 0.4%, לאחר שברבעון הראשון הכלכלה האמריקאית התכווצה בשיעור של 1.6%. גילאון מציין כי תחזית האנליסטים לא עולה בקנה אחד עם כלי החיזוי של פד אטלנטה, אשר צופה כי התוצר יתכווץ בשיעור רבעוני (חישוב שנתי) של 1.6% גם ברבעון השני של השנה. "על פי הלשכה הלאומית למחקר כלכלי בארה"ב (NBER), אשר בין היתר אחראית על הגדרתו ואפיונו של מיתון כלכלי, שני רבעוניים רצופים של קריאת GDP שלילית אינם עונים לבדם על הגדרתו של מיתון", ציין גילאון.

חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, מעריך כי הריבית בארה"ב צפויה לעלות עלייה חדה נוספת של כ-0.75%,ִ אולם "לאור מגמת ההאטה בכלכלה האמריקאית ועצירת עליית מחירי הנפט והסחורות בשבועות האחרונים,ִ האתגר של הפד הוא לזהות בזמן את שינוי המגמה כדי להימנע מתגובת יתר. הבנקים המרכזיים איחרו להגיב לעליית האינפלציה וכעת צריכים להימנע ממהלך אוטומטי של עליית ריבית במצב שבו הכלכלה העולמית כבר משנה כיוון".

עוד כתבות

שוק הדיור / אילוסטרציה: שלומי יוסף

מגמות סותרות: עלייה במכירות דירות יד שנייה - וצניחה במכירות דירות חדשות

מסיכום הלמ"ס לרבעון הראשון של 2026 עולה כי המלחמה שפרצה בסוף פברואר לא השפיעה במיוחד על מספר העסקאות שבוצעו בשוק הדיור ● אילו ערים הובילו את המכירות?

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג במהלך הביקור בבייג’ינג / צילום: Reuters

סין תעבור לנפט אמריקאי? על מה דיברו טראמפ ושי

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא סין קיימו היום בבייג'ינג סבב שיחות ראשון ● עוד צפויים דיונים נוספים בנושאי סחר, שיתוף-פעולה כלכלי, איראן וטייוואן ● לפי הודעת הבית הלבן, סין הביעה עניין בהגדלת רכישות הנפט האמריקאי כדי להפחית את תלותה במצר הורמוז, והזהירה כי סוגיית טייוואן עלולה לדחוף את היחסים בין המדינות ל"מקום מסוכן מאוד"

פינוי בינוי ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

"רעידת אדמה": ההשלכות של פסק הדין שמטלטל את ענף ההתחדשות העירונית

פסק הדין של המחוזי בת"א מערער את אחד המודלים המושרשים שעליו נשען ענף ההתחדשות העירונית במשך שנים, ומעלה חשש לפתיחת הסכמים, עיכוב פרויקטים וריבוי מחלוקות בין דיירים ליזמים ● כיצד הפסיקה צפויה להשפיע על פרויקטים חדשים, האם דיירים ינסו לפתוח הסכמים קיימים, והאם צפויים שינויים נוספים בענף? ● גלובס עושה סדר

אישור התקציב בקריאה ראשונה בכנסת, 28 בינו' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עם כל ראשי הסיעות: הקואליציה הגישה הצעה לפיזור הכנסת

לפי ההצעה, שהוגשה ע"י יו"ר הקואליציה אופיר כץ יחד עם כל ראשי סיעות הקואליציה, תאריך הבחירות ייקבע במהלך הדיונים בוועדת הכנסת

נועם בתן והרקדניות בחצי הגמר / צילום: Reuters, Jens Büttner

לידיעת נועם בתן: שוק הימורי האירוויזיון סוער מתמיד

בזמן שישראל מפתיעה את הטבלאות ומזנקת לחמישייה הראשונה, שוק ההימורים על האירוויזיון מגלגל סכומי עתק ● כך פועל המנגנון הכלכלי שמאחורי שוק הימורי השירים ● וגם: האם המהמרים באמת מצליחים לקלוע לטעם השופטים והקהל העולמי?

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

רגע לפני פרסום הדוחות: ועד העובדים משבית את בנק הפועלים

בהמשך לסכסוך העבודה שהוכרז בספטמבר האחרון, ועד העובדים הודיע אמש על שביתה שתחול היום ● בהודעה נכתב כי ההנהלה מקדמת "צעדי קיצוצים חד־צדדיים ודורסניים, על אף רווחי עתק של מיליארדים" ● הבוקר הבנק צפוי לדווח את תוצאותיו הכספיות לרבעון הראשון של 2026

כותרות העיתונים בעולם

נחשף: כך הבריחו עובדי אונר"א מעזה את ארכיון הפליטים הפלסטיני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המשפט של חמשת הפעילים הפרו-פלסטינים בגרמניה מעורר מהומה, עובדי אונר"א הבריחו מעזה את ארכיון הפליטים הפלסטיני, ובבריטניה חוששים מ"סוף שבוע של אלימות" בהפגנה נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים של כל הזמנים, בהובלת מניות הטכנולוגיה

הנאסד"ק וה-S&P 500 בשיאים חדשים ● אחרי שהאינפלציה בארה"ב טיפסה לשיא של שלוש שנים - גם המחירים ברמה הסיטונאית קפצו בחדות באפריל • תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב טיפסו ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ביקורו של הנשיא טראמפ בסין, אליו התלוו המנכ"לים של אנבידיה, אפל וטסלה ● בגזרת הישראליות בוול סטריט: וויקס צוללת במעל 25% אחרי הדוחות, קורנית דיגיטל מזנקת בחדות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בת"א; הבנקים יורדים, טאואר לא עוצרת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3% ● מניית נובה בהפסקת מסחר לאחר פרסום הדוח הרבעוני ● בבנק הפועלים ממליצים על טאואר בפרמיה של 13% ● אופנהיימר מעלים את מחיר היעד של קמטק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אנרג'יקס מפרסמת דוחות חזקים, אך חושפת את מחיר הפרעות בגולן

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנרג'יקס דיווחה על גידול מרשים של 37% ברווח הנקי, אך הודיעה כי היא צפויה לרשום הפרשה לירידת ערך בגובה 200 מיליון שקל בעקבות הפרות הסדר בגולן ● גם פרטנר הציגה עלייה ברווחי הרבעון הראשון, לצד עלייה במנויי האינטרנט, הסלולר והטלוויזיה

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

ראש הממשלה ביקר באיחוד האמירויות במהלך המלחמה

הערכה: ישראל שחקה משמעותית את יכולתה של איראן לייצר נשק גרעיני ● "ניו יורק טיימס": לאיראן יש גישה לרוב אתרי שיגור הטילים שלה ● משפחות שכולות זעמו: המילים שנמחקו מחוק ועדת החקירה לטבח ה-7 באוקטובר ● דובר צה"ל בערבית הוציא התרעת פינוי ל-6 כפרים בדרום לבנון ● הרשתות באיראן בצל החשש מהסלמה: "ההוצאות להורג מתגברות" ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

גם אחרי מס מיוחד וירידה בריבית: בנק הפועלים הרוויח 2.1 מיליארד שקל ברבעון

הרווח של הפועלים מציג שחיקה של 13% למול רווח נקי של 2.4 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, אותה הבנק מייחס לסביבת ריבית ואינפלציה נמוכה יותר ● לצד זאת, הבנק מציג צמיחה מרשימה בתיק האשראי בשיעור של 3.3% ● יחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד - סכום של 1.1 מיליארד שקל

המירוץ למיליון / צילום: קשת 12

כמה יישאר לטום ואלמוג? המס שגוזרת המדינה מה"מרוץ למיליון"

הזוכים המאושרים בגמר "המרוץ למיליון" יחלקו ביניהם מיליון שקל, אך גם רשות המסים תשתתף בחגיגה ● מומחי מס מסבירים איך דווקא העובדה שהפרס התחלק בין שני זוכים חסכה להם תשלום נוסף

מטוס לופטהנזה / צילום: ap, Michael Probst

בתוך שעתיים, שתי ענקיות תעופה זרות סיפקו בשורה למי שתכנן חופשה בקיץ

קבוצת לופטהנזה הודיעה על חידוש הדרגתי של פעילותה בישראל החל מחודש יוני, לאחר כחודשיים של השעיית טיסות על רקע המצב הביטחוני ● וויזאייר הודיעה על חזרה לפעילות בארץ החל מ-28 במאי ● ההודעה מגיעה יממה לאחר שה-EASA עדכנה את אזהרת הטיסה שלה למזרח התיכון והקלה את ההמלצות הנוגעות לישראל

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

במסעדה בשרונה ובבית פרטי: הצצה למסע החיזורים של אסף רפפורט

מלווה ביועץ הקרוב זמיר דחב"ש, ולמרות שהעסקה כלל לא אושרה, אסף רפפורט בונה סביבו כוורת שתלווה אותו כבעלים של ערוץ רשת 13 ● בין המצטרפים: גיא המאירי, מייסד ומנכ"ל חברת הפקות הטלוויזיה ● וגם: מה אומר רפפורט לעיתונאים שחוששים להגיע?

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחרי ששברו שיאים, המניות האלה נחתכו בעשרות אחוזים. בדקנו למה

המניות הביטחוניות הובילו עד לאחרונה את העליות בת"א, אבל בחודשיים האחרונים המגמה התהפכה ● למרות שההזמנות זורמות והעסקים פורחים, מניות הענף צללו בשיעורים דו־ספרתיים, ומדד ת"א ביטחוניות צנח בכמעט 30% מהשיא ומחק את כל העליות מתחילת השנה ● בשוק מעריכים: "המצב קדימה טוב, אבל התיקון יכול להימשך"

היזם מאור שלמה / צילום: באדיבות המצולם

מכרה הזהב של WIX: מאור שלמה יקבל עוד 38 מיליון דולר

לאחר שעמדו ביעדי המכירות, היזם מאור שלמה ומספר עובדים נוספים בסטארט-אפ Base44 צפויים לקבל עוד 38 מיליון דולר במניות Wix ● הסטארט-אפ, מנוע בניית אתרים ואפליקציות המבוסס על בינה מלאכותית, נרכש ב-92 מיליון דולר לפני כשנה

אילוסטרציה: shutterstock

אג"ח ממשלתיות ברחבי העולם משדרות מסר אחד: הראלי במניות בדרך לסיומו

שוקי המניות ברחבי העולם הספיקו להתאושש מהירידות שרשמו בתחילת המלחמה ואפילו כבשו שיאים חדשים ● באיגרות החוב של ממשלות בעולם הירידות דווקא התחזקו, בניגוד לתפקידן כמאזנות את התנהגות שוקי המניות ● התופעה הזו לא מבשרת טובות לאף אחד מהשווקים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

האזהרה של מנהל רשות המסים, והגזירות שיחזרו לשולחן על משקיעי הנדל"ן

אהרונוביץ' התייחס השבוע לנתון לפיו הכנסות המדינה ממיסוי מקרקעין צנחו ב־31% באפריל, איתות מדאיג לדבריו להמשך הקיפאון בשוק הדיור ● עוד אמר כי חוסר ההכרעה סביב הוראת השעה שמותירה את מס הרכישה על דירה נוספת ברמתו עלול לגרום שוב להאטה בעסקאות ● וגם: צעדי המס שברשות רוצים לקדם בחוק ההסדרים הבא

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

טראמפ עומד לגלות: סין השתנתה מאוד מאז הפגישה האחרונה

עשור לאחר ביקורו האחרון של טראמפ, בייג'ינג מתבצרת בעמדתה בנושאי הליבה של חילוקי הדעות עם ארה"ב, למרות חולשות מבית ● איך יושפעו הדיונים על הסכמי המכסים בין המדינות, השליטה בטיוואן והמלחמה במזה"ת