גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנק המרכזי שמחזיק בידיו את גורלן של מדינות גוש האירו

התפקיד הפוליטי המתרחב של הבנק המרכזי של אירופה מקשה על השקעות באירופה ● בעוד שבעבר נכנס הבנק המרכזי האירופי לקלחת הפוליטית בחוסר חשק, לאחרונה נראה כי דווקא מדובר בבחירה ● מה שמוטל על הכף הוא האמינות של הבנק ומידת היכולת לצפות מראש איך הוא יפעל

נגידת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, אוחזת בדגם של מטבע אירו לאחר חתימה על אימוצו בקרואטיה, החודש / צילום: Reuters, YVES HERMAN
נגידת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, אוחזת בדגם של מטבע אירו לאחר חתימה על אימוצו בקרואטיה, החודש / צילום: Reuters, YVES HERMAN

מדובר בשילוב מוזר של בירוקרטיה, אוליגרכיה ופלוטוקרטיה, שאוהבת לחשוב על עצמה כנוקרטיה (noocracy) - שלטון החכמים. מה שאנחנו זקוקים לו כעת היא מילה חדשה לתיאור שלטון על ידי הבנקים המרכזיים, בגלל שאירופה בדרכה להיות תחת שלטון נגידי הבנק המרכזי של אירופה (ECB).

כבר היו לי חששות מכך שהבנק המרכזי האירופי ישתמש בכוחו כדי להתערב בפוליטיקה. אבל החלטת מועצת נגידי הבנק להעניק לעצמו מה שהנגידה כריסטין לגארד הגדירה כ"ריבונות" להחליט מתי, אם בכלל, לתמוך באג"ח של מדינות בגוש האירו, שנקלעות לצרות הולכת הרבה מעבר למה שבנק מרכזי מודרני עושה באופן נורמלי.

מבחינת המשקיעים המחזיקים באג"ח ממשלתיות של מדינות גוש האירו, המשמעות היא שהם צריכים להבין אפילו יותר טוב את הפוליטיקה הפנימית של כל אחת מהמדינות החברות בגוש. כשמדינות נכנסות לצרות ותשואת האג"ח שלהן מזנקת ביחס לאג"ח הבטוחות של גרמניה, הבנק המרכזי האירופי יכול להפעיל את סמכותו החדשה לרכישת האג"ח כדי להוריד את התשואה, מבלי להמתין לפעולה של הרשויות הפיסקליות של אירופה.

המדינות הקטנות והמרגיזות

מדינות שמצליחות למצוא שותפים בתוך מועצת הנגידים של הבנק האירופי יכולות לקבל סיוע במהירות. פופוליסטים שהולכים בדרך משלהם ולא מתייחסים לעצות האיחוד האירופי לאופן ניהול הכלכלות של מדינותיהם, עלולים לגלות שקשה להם יותר לשכנע את הבנק המרכזי האירופי להתערב במשברים שלהן בשלב מוקדם. אם הן קטנות והן מרגיזות את מנהיגי אירופה - חישבו למשל על יוון או קפריסין - הן בכלל יתקשו לקבל סיוע כלשהו.

אנחנו עדיין לא יודעים איך יפעיל הבנק המרכזי האירופי את הכלי החדש שלו, TPI (transmission protection instrument). אולי תוך כדי השימוש יתברר שהמכשיר הזה מגביל את פריסת האג"ח (SPREAD) מעל האג"ח הגרמניות ברמה מסוימת לגבי כל המדינות באירופה שנמצאות בחוב גדול, ויעשה כך בין אם הממשלה של מדינה זו או אחרת חביבה על הבנק או לא.

כך או כך, אני לא חושב שזו תהיה ההערכה של המשקיעים. מאז שהחל משבר האירו ב־2010, נאלץ הבנק המרכזי האירופי שוב ושוב להיכנס לתפקידים פוליטיים, ונראה שהוא ההתרגל לרעיון הזה.

פעם הבנק התרחק מפוליטיקה

הייתה תקופה שבה הבנק המרכזי האירופי נמנע מכל דבר שהיה לו ריח של פוליטיקה. הבנק קבע מדיניות בלי להתייחס לשאלה איזה מגזרים מרוויחים ממנה ואיזה נפגעים, ובמקום זה הוא התמקד בהשפעה הכלכלית הכוללת. הוא השאיר לרשויות אירופאיות אחרות לכפות את ההחלטות שלו על ממשלות של המדינות שהיו בחוב גדול מדי.

כאשר הבנק הציג לפני עשר שנים תוכנית סיוע, בזמן שנוהל על ידי הנגיד לשעבר מריו דראגי - האיש שזה עתה התפטר מראשות ממשלת איטליה - הוא קודם כל דרש מהמדינות לקבל סיוע מקרן החילוץ האירופית והזמין גם את קרן המטבע הבינלאומית להתערב. בכך הוא צמצם את התפישה שהוא מחזיק בידיו כוח שרירותי.

כל זה כבר לא נכון. בניסיון נואש להכניס חיוניות לכלכלה החל מ־2016, בנקים קיבלו הצעות לכסף בתנאים טובים יותר מקבלתו בחינם, כל עוד הגבירו את מתן ההלוואות לחברות ואנשים שאינם בתחום הפיננסי, לעומת ספקולנטים ורוכשי דירות.

הבנק המרכזי האירופי החל להטות את רכישות האג"ח התאגידיות מחברות פחמניות ויישם מגבלות חמורות יותר על הלוואות לחברות בעלות פליטות גדולות, ובמקום זה בחר לתמוך במדיניות האקלים הנרחבת בשאר אירופה. באף שלב לא בחרו בבנק המרכזי האירופי לתמוך במדיניות אירופאיות אחרות, למשל ההשקעה בתחום הדיגיטל או בניית מערכות תחבורה.

הבנק שלח מכתב סודי לאיטליה

הבנק המרכזי האירופי החל לתפוס תפקיד יותר פוליטי כשהתחיל לעצב מדיניות בשם ממשלות של מדינות באיחוד לפני כמה שנים, כשדראגי וקודמו, ז'אן־קלוד טרישה שלחו מכתב סודי לאיטליה ובו פירטו את הרפורמות שרצו לראות. המכתב הודלף, אבל לפחות אז הם עוד ניסו לשמר את התפישה שכל עניינם הוא המדיניות המוניטרית, והם פועלים במסגרת הכוח שניתן להם על ידי ממשלותיהם בנושאי מדיניות פיסקלית.

נגיד הבנק האירופי לשעבר, מריו דראגי / צילום: Associated Press, Gregorio Borgia

ה־TPI החדש כולל קריטריונים רבים בהם המדינות יצטרכו לעמוד לפני שיהיו זכאיות לתמיכה באג"ח, אבל אף אחד מהם אינו מחייב. מדינה שנכשלה במבחני האיחוד האירופי על יציבות החוב, או נתונה לסנקציות של המועצה האירופית בגלל גירעון עודף, או שיש לה מדיניות מקרו־כלכלית לא יציבה, עדיין עשויה לעמוד בקריטריונים של הבנק, בגלל שאלה רק הדברים שהבנק לוקח בחשבון.

אם להיות הוגנים כלפי הבנק, אין לו הרבה ברירות. הוא נכנס לתפקיד יותר ויותר פוליטי בגלל שגוש האירו מתוכנן גרוע ולא קיימת בו רשות מרכזית אחת חזקה דיה לאכוף מדיניות כלכלית אחידה על המדינות החברות. כשמדינות גדולות עם חוב גדול - כמו איטליה - נכנסות לצרות, הבנק המרכזי האירופי לא יכול להסיט מבט ולהרשות לה להגיע לחדלות פירעון, בגלל שזה יאיים על יציבות מטבע המשותף לכל המדינות.

אבל בעוד שבעבר נכנס הבנק המרכזי האירופי לקלחת הפוליטית בחוסר חשק, לאחרונה נראה שדווקא מדובר בבחירה. זה בטח לא עוזר שבקצה הפירמידה יש דלת מסתובבת בין תפקיד הנגיד הראשי ומשרות פוליטיות בכירות: הנגיד הקודם דראגי עזב את התפקיד כדי לנהל את איטליה; הנגידה הנוכחית לגארד הייתה שרת האוצר של צרפת ורבים צופים שתחזור לפוליטיקה הצרפתית.

האמינות של הבנק מוטלת על הכף

מה שמוטל על הכף הוא האמינות של הבנק ומידת היכולת לצפות מראש איך יפעל. האמינות כבר נפגעה בגלל השגיאות של לגארד אפילו לפני שהפרה הבטחה להעלות את הריבית השבוע ב־0.25%. במסיבת העיתונאים ביום חמישי אחרי שהעלתה את הריבית ב־0.5% אמרה שהיא לא מספקת "הנחיות לעתיד משום סוג"; כמה דקות אחר כך נתנה את ההנחיה שהריבית תמשיך לעלות עד רמה ניטרלית, אם כי היא הודתה בכך שאין לה מושג איפה נמצא הרף הזה.

לפני עשור, לדראגי הייתה כל כך הרבה אמינות שעצם ההכרזה על יצירת מכשיר ההתערבות שלו הספיקה כדי להרגיע את השווקים, והוא לא הפעיל אותו לעולם. ה־TPI של לגארד עשה ההיפך, והמרווח (spread) באג"ח לעשר שנים בין אגרות איטלקיות לגרמניות גדלה מיד לאחר ההכרזה על הקמתו.

כשמהומה בגזרה הפוליטית באיטליה מתקדמת לקראת בחירות בהמשך השנה, השווקים צפויים לבחון איזו פער בין אג"ח איטלקיות לאג"ח גרמניות מוכן הבנק המרכזי של אירופה לשאת. באיטליה ניצב הבנק גם בפני מבחן של תפקידו הפוליטי: המפלגה המובילה בסקרים בינתיים היא מפלגה בדלנית המתנגדת להשתלבות באירופה.

עוד כתבות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה