גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק נדל"ן מאתגר מייצר לנו כוח מיקוח חזק לניצול הזדמנויות - עשינו זאת בעבר ונפעל לשחזר זאת גם הפעם"

הצל המאיים של עליית הריבית מעצים את החשש מפני תיקון מתקרב בשוק הנדל"ן בארה"ב, לאחר שנים של תנופה חסרת תקדים ● עם זאת, בפרופימקס, הפועלת למעלה מ-25 שנה בענף הנדל"ן הגלובלי, סבורים כי באזורים מסוימים נראה כי תהליכים פנימיים ומאפיינים דמוגרפיים מייצרים רוח נגדית חזקה להשפעות הריבית ● מתוך ניסיון של עשרות שנים מציג אלחנן רוזנהיים, המייסד והמנכ"ל, נקודת מבט על השינויים בשוק הנדל"ן, סוגי הנכסים שמפגינים אופי דפנסיבי ואיך בניהול נכון ניתן להתמודד גם עם אתגרי התקופה

צילום: Shutterstock, Olivier Le Moal
צילום: Shutterstock, Olivier Le Moal

הכתבה בשיתוף פרופימקס

במבט ראשון, משקולת הריבית צפויה להאט את האצת המחירים המלווה את שוק הנדל"ן בארה"ב בשנים האחרונות. במבט שני, שורת אינדיקטורים כלכליים לצד מאפיינים ייחודיים של השוק האמריקאי, מצביעים כי שינוי כיוון חד במחירי כל הנכסים לא נראה באופק, בינתיים. כך סבורים בפרופימקס, הפועלת מזה 25 שנה בענף הנדל"ן הגלובלי עבור משקיעים כשירים. כדי להבין את הדינמיקה החדשה, אומרים שם, יש לבחון את רצף התהליכים, השפעתם ועוצמתם, ודרך כך לנסות לחלץ תובנה חשובה - עד כמה הנדל"ן בארה"ב, על ענפיו השונים, נשען על יסודות שוק חזקים והאם ברמת המחירים הנוכחית הוא מסוגל לספוג, גם אם באופן חלקי, את השלכות עליית הריבית.

כזכור, התנעת מחזור העלאות הריבית מצד הבנק הפדרלי, שהחל עוד בחודש מארס עם עלייה מתונה יחסית של רבע האחוז, המשיך עם קפיצה של 0.5% ולאחריה פעמיים רצופות טיפסה הריבית ב-75 נקודות הבסיס - ההעלאה החדה ביותר מאז 1994. השינוי הזריז בסביבת הריבית מגיע בתגובה לנסיקת האינפלציה, שמצליחה לתעתע ולהכות בעוצמה פעם אחר פעם. המגמה נמשכה גם לתוך חודש יוני, כאשר מדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב קפץ ל-9.1% במונחים שנתיים, קצב דהירה אינפלציוני שלא נראה דומה לו כבר למעלה מארבעה עשורים.

ההשפעה המיידית של סדרת העלאות הריבית משתקפת בהתייקרות המשכנתאות, כלי המימון העיקרי בעסקאות נדל"ן. ע"פ נתוני חברת המשכנתאות הממשלתית Freddie Mac, הריבית הממוצעת על הלוואה ל-30 שנה, הגיעה באמצע חודש יוני ל-5.71%, גבוהה מהריבית הממוצעת בתקופה המקבילה בשנה שעברה, אז עמדה על כ-3%.

הזינוק בריבית המשכנתאות דוחקת רבים ממשקי הבית אל מחוץ לשוק הבעלות, שכן אלו נדרשים לשאת בעלויות חוב כבדות יותר, וזאת נוסף לנסיקת המחירים בשנים האחרונות ש"תרמה" גם היא את חלקה. השילוב בין השניים מאותת בחודשים האחרונים על סימני צינון קלים בקצב עליית המחירים, מציינים בפרופימקס.

משקיעים כשירים, לקבלת היסטוריית התשואות המלאה של פרופימקס, של למעלה מ-25 שנים, ולתיאום פגישה אישית, השאירו פרטים>>

סימני האטה, רחוקים עדיין מהיפוך מגמה

ע"פ מדד Case-Shiller, העוקב אחרי מחירי הבתים ברחבי ארה"ב, ב-12 החודשים שהסתיימו באפריל נרשמה עלייה דו-ספרתית של 20.4% בערכי הנכסים. עם זאת, מדובר בדעיכה מזערית לעומת קצב עלייה של 20.6% ביחס לשנה שהסתיימה במארס.

אף שמגמת הצינון בשוק עשויה להעמיק ככל וסביבת הריבית תטפס כלפי מעלה, בפרופימקס מחזיקים בדעה כי בינתיים אין ציפייה למעגל של ירידות מחירים חדות במחירי הבתים, ודאי לא שחזור הנפילות שאירעו ב-2008, שכן הבדלים עצומים מפרידים בין שתי התקופות. למעשה, אינדיקטור אחד יכול לתמצת מרבית מהסיפור - חוב המשכנתאות הכולל עומד היום על כ-45% מסך הכנסות משקי הבית, לעומת קרוב ל-100% בשלהי 2007, לפי נתוני בלומברג. כמו-כן, מאז 2008, הקשיחה המערכת הבנקאית בארה"ב את נוהלי החיתום למתן משכנתאות, בפרט למשקי בית צעירים ללא היסטוריית אשראי מספקת.

בראייה מעט רחבה יותר, הצרכנים האמריקאיים ניצבים היום על קרקע פיננסית מוצקה עם כריות ביטחון שצברו במהלך הקורונה, בין היתר, הודות לסיוע ממשלתי חסר תקדים וצמצום ההוצאות של משקי בית. נתונים אלו מצטרפים לשיעור אבטלה נמוך (3.6% ביוני), המשייט בשפל של 5 עשורים.

כל האמור עד כה מציג רק צד אחד בתמונת הנדל"ן בארה"ב, מסבירים בפרופימקס, שכן בחלקה השני מתרחשים תהליכים המייצרים רוח נגדית חזקה מול אימפקט עליית הריבית, אלו עשויים להכתיב את הטון באזורים מסוימים בארה"ב. למעשה, שוק הנדל"ן למגורים בארצות הברית סובל מגירעון כרוני בהיצע הדירות למכירה, שעל-פי הערכות Freddie Mac נאמד בכ-4 מיליון בתים הנדרשים להיבנות כדי "להשלים" את הפער מול צד הביקוש.

כמו-כן, אם בעבר המחסור היה מורגש רק בערים המרכזיות, הידלדלות היצע הבתים מתפשטת לחלקים נרחבים בארה"ב, זאת בעוד המחסור עשוי להחריף ככל וקצב התחלות הבנייה יוותר נמוך באופן יחסי. המשמעות היא שהאצת המחירים בשנים האחרונות אינה רק תוצאה של תנאי מימון נוחים ותיאבון להשקעה, כפי שקרה בחלק משווקי הנדל"ן בעולם, אלא צורך אמיתי וחיוני של רבים בקורת גג.

מדד מחירי הבתים של Case-Shiller (בנקודות) טיפס לשיא בחודש אפריל 2022

מקור: S&P Dow Jones Indices LLC

בנקודה זו מציין אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, כי "רבים ממשקי הבית בארה"ב מוותרים על בעלות דירה, כפועל יוצא של העדר מימון או מתוך רצון לגמישות ומוביליות (Mobility), ובהתאם פונים לאלטרנטיבת המגורים בשכירות. עבור שכבת המעמד הבינוני-גבוה, מתחמי מולטי-פמילי ('מקבצי דיור') מספקים פתרון אולטימטיבי לרמת חיים גבוהה, המשלבת סביבת מגורים עם מגוון שירותים ומתקנים ייחודיים, שנתפסים כחיוניים ונחוצים בעקבות השפעות הקורונה ואימוץ מודל העבודה ההיברידי".

בסגמנט המולטי-פמילי פעילה פרופימקס עוד מאז שנת 2002 ומחזיקה ב-Asset Class זה נתח עיקרי בפורטפוליו ההשקעות וכן ממשיכה להעמיק אחיזה בתחום כמעט באופן עקבי. לדברי רוזנהיים, היתרון בסוגי נכסים אלו, מלבד שיעורי התפוסה הגבוהים והאופי ההגנתי שהם נוטים להפגין גם בעתות משבר, נעוץ בכך שהסכמי השכירות כוללים מנגנון גידור אינפלציוני. "חוזי השכירות במולטי-פמילי קצרי מועד, לתקופות של כחצי שנה עד שנה, כך שעם חידוש חוזה או כניסת דייר חלופי, גובה דמי השכירות מתעדכנים בהתאם לעליית המדד ומונעים שחיקת ערך הכסף כתוצאה מסביבה אינפלציונית גבוהה", הוא אומר ומדגיש כי יתרון נוסף בהשקעה בנכס נדל"ן ריאלי היא ההישענות על שתי רגליים. האחת, הציפייה לעליית ערך הנכסים לאורך זמן והשנייה, תזרים מזומנים שוטף המתקבל מדמי השכירות.

"השאלה כעת היא לא האם להשקיע - אלא חשוב הרבה יותר עם מי להשקיע"

השינויים הנרקמים בשוק הנדל"ן בארה"ב, כפועל יוצא של תמורות בתמונת המאקרו העולמית, מציפים את השאלה האם בתנאי השוק הנוכחיים עדיין ישנן הזדמנויות בשוק הנדל"ן בארה"ב? רוזנהיים מדגיש כי "במהלך עשרות שנותיי בעולם העסקי למדתי שאין בסיס מאחורי המונח 'שוק הנדל"ן בארה"ב'. זה מעין עיוות בניסיון לפשט את התמונה המורכבת, שכן מדובר בענף עצום המורכב ממספר רב של תתי-שווקים, אזורים נפרדים, סוגי נכסים שונים ומגמות ותהליכים פנימיים המייצרים הבחנה בין מדינות בארה"ב ואף בתוך הערים עצמן".

"זה רק ממחיש את העדר המקצועיות של מנהלים המתייחסים לשוק כמקשה אחת. ככלל, עצתי למשקיעים, בייחוד בתקופה הנוכחית, היא לחפש בפינצטה את המנהלים המחזיקים בניסיון עתיר שנים, הכולל משברי עבר. זהו אלמנט המעיד כי המנהלים התמודדו עם סיטואציות מאתגרות ומצוידים בסט כלים העומד לזכותם של מעטים, שכן כמעט כל החברות הפועלות בהשקעות נדל"ן בארץ ובחו"ל צצו רק לאחר דעיכת המשבר הפיננסי העולמי. אני מעריך בסבירות גבוהה שכבר בתקופה הקרובה נחזה בפערי הביצועים בין מנהלים עתירי ניסיון וידע לכל אלו שרכבו על הגל בשנים האחרונות, וכעת יתחילו להתפתל ולגלות חולשה מול שוק נדל"ן פחות חיובי".

את פרופימקס ייסד רוזנהיים לפני למעלה מחצי יובל והיה מהראשונים לאפשר למשקיעים בישראל להשקיע בשווקי נדל"ן דומיננטיים מעבר לים, במה שמכונה היום "השקעות אלטרנטיביות". מאז צלחה פרופימקס מספר משברים עולמיים, בין היתר, את מהלומות התפוצצות בועת הדוט.קום בשנת 2000 והמשבר הפיננסי של 2008. פרופימקס, למודת הניסיון, חידדה במהלך אותן השנים את מדיניות ההשקעה.

"במהלך למעלה מרבע מאה פיתחנו מדיניות השקעה הכוללת הקדשת משאבים עצומים לאיתור שותפים מקומיים בעלי התמחות ספציפית בסגמנטים השונים", אומר רוזנהיים, "היום אני יכול להגיד שיש לנו רשת שותפים אסטרטגיים מהשורה הראשונה, כל אחד בתחומו. השותף מתפקד כחוליה החשובה ביותר בשרשרת הערך של ההשקעה וזה מתבטא היטב בתשואות שהנבנו למשקיעינו לאורך חצי יובל".

באשר לשאלה האם גם ברמת המחירים הנוכחית מסתתרות הזדמנויות, הוא משיב: כי "עתות משבר מביאות איתן הזדמנויות. לנו יש יתרון משני צידי המתרס. מחד, מחירי השכירות מטפסים בעקבות לחצי אינפלציה ואנחנו כבר רואים זאת בדמי השכירות בנכסים בבעלותנו. מנגד, בעתות כאלה מנהלים וגופים ממונפים נאלצים למכור נכסים תחת לחץ, כוח המיקוח שלנו ושל שותפינו המקומיים מתחזק ומאפשר לנצל בחוכמה עסקאות המגלמות אפסייד אטרקטיבי", אומר רוזנהיים ומסכם "ידענו לנצל לאורך נקודות משבר את הסיטואציה בשוק כדי להשיא תשואת אלפא למשקיעינו. אני בטוח שיחד עם שותפינו לדרך, ניצבת לנו גם הפעם ההזדמנות לשחזר זאת".

משקיעים כשירים, לקבלת היסטוריית התשואות המלאה של פרפימקס, של למעלה מ-25 שנים, ולתיאום פגישה אישית, השאירו פרטים>>

 לכתבות נוספות של פרופימקס הקליקו>>

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת