גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עננת האי-ודאות הוסרה: מה עומד מאחורי פשרת משככי הכאבים של טבע

החברה תשלם 4.35 מיליארד דולר, מתוכם 1.2 מיליארד דולר שווי סיטוני של תרופות שיועברו לאורך 13 שנים ● בעבר כבר נחתם הסכם עקרוני שונה, שלא יצא לפועל ● ירון פרידמן, בנק הפועלים: "קשה לראות תרחיש שההסכם לא ייצא אל הפועל. פרשת האופיואידים הייתה אבן-נגף מאוד משמעותית, שאפילו איימה למוטט את טבע באיזשהו שלב. עכשיו תשומת-הלב תחזור לתוצאות, שהן בסדר"

קאר שולץ, מנכ''ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ''ל טבע / צילום: שלומי יוסף

זמן רב מחכים בשוק ההון להודעה שפרסמה טבע ביום שלישי בלילה: החברה עדכנה על הסכמה עקרונית על הסדר כלל-מדינתי בארה"ב, בכפוף להשתתפות המדינות ותתי-המחוזות, ליישוב רוב התביעות בעניין משככי הכאבים האופיואידיים. המשמעות היא שאם וכאשר ייחתם ההסכם סופית, טבע תוכל סוף-סוף לשים מאחוריה את הפרשה העגומה, שהעיקה על מנייתה והכבידה על תוצאותיה בשנים האחרונות.

בתגובה להודעה זינקה מנייתה  בתל אביב ביום ד' בשעות הצהריים ביותר מ-20%, ובטרום מסחר בניו יורק עלתה בשיעור דומה, והתקרבה למחיר של 9 דולרים.

בשנים האחרונות מתמודדת ארה"ב עם מעין מגפה, שפוגעת אנושות באוכלוסייה שלה: התמכרות למשככי כאבים. מספר מקרי המוות כתוצאה משימוש בתרופות הממכרות עלה בהדרגה (ראו מסגרת). יצרניות ומפיצות של משככי הכאבים, ביניהן טבע, נתבעו באלפי מדינות, מחוזות, ערים ורשויות ברחבי ארה"ב, בטענה שמדיניות השיווק האגרסיבית שלהן הגדילה את הסיכונים להתמכרות. לאורך השנים האחרונות חתמה טבע על מספר פשרות עם מדינות ורשויות מסוימות. עם זאת, כל פשרה כזאת הייתה מקומית, ולא סיימה את כלל ההליכים.

בסוף 2019 נראה היה שפשרה כזאת קרובה: טבע עדכנה כי הגיעה להסכם עקרוני עם חלק מהתובעים המדינתיים למתווה הסכם שיכלול העברת תרופה המיועדת נגד השפעת האופיואידיים, buprenorphine naloxone, בשווי סיטוני של 23 מיליארד דולר לאורך עשר שנים, וכן תשלם 250 מיליון דולר במזומן לאורך עשר שנים. אולם ההסכם הסופי מעולם לא נחתם - בתחילה נראה היה שהסיבה היא מגפת הקורונה, שעיכבה את הדיונים הסופיים עליו, אך ייתכן שחלק מהגורמים המעורבים לא היו מרוצים מסכום המזומן הנמוך שטבע הייתה אמורה להעביר.

"הכותרת הכי חשובה של טבע בעשור האחרון"

יותר משנתיים וחצי מאוחר יותר, טבע שוב מגיעה להסכם עקרוני, והפעם המתווה שלו שונה. טבע תשלם עד 4.35 מיליארד דולר (הסכום כולל הסכמים שכבר נחתמו), לאורך 13 שנים. 1.2 מיליארד דולר מהסכום הוא השווי הסיטוני של התרופות שטבע תעביר לאורך עשר שנים, גם כאן מדובר בתרופה naloxone hydrochloride וליתר דיוק הגרסה הגנרית שניתנת כתרסיס לאף.

"זו לא הגזמה לומר שזו הכותרת הכי חשובה של טבע בעשור האחרון", אמר ירון פרידמן, מנהל דסק מניות ביחידת המחקר של בנק הפועלים.

מה ההבדל מההסכם העקרוני שהושג ב-2019 ובסוף לא נחתם? יש סיכון שגם ההסכם הנוכחי לא ייצא אל הפועל?
"תיאורטית זה לא שונה, אבל מעשית כן. צריכים שעוד חברות יחתמו ושכל תובע יחתום, לכן קיימת אפשרות שההסדר לא ייצא אל הפועל, אבל קשה לי להאמין שזה יקרה. בהסכם הקודם היה רכיב מזומן מאוד קטן ורכיב גדול של מוצרים, ועכשיו מדברים על 4.35 מיליארד דולר, שמתוכם 1.2 מיליארד דולר מוצרים.

"מה שעוד משנה את התמונה זה שהיום אנחנו כבר אחרי כמה וכמה הסדרים - טקסס, פלורידה ועוד. אנחנו בשוק אחר, הרבה חברות חתמו על הסדרים וזו הדינמיקה. קשה לי לראות תרחיש שההסדר לא ייצא אל הפועל".

פרידמן מדגיש שבניו יורק לא הגיעו להסדר, אך מעריך שגם שם תיחתם פשרה בסופו של דבר.

מה המשמעות של ההסדר לטבע?
"המשמעות מאוד ברורה: בשנים האחרונות, הדבר שהכי פחות עניין את השוק היו התוצאות העסקיות של טבע, ומה שהכי עניין היו ענייני האופיואידים והחוב. קאר שולץ עושה עבודה מעולה בנושא החוב. היום יחס החוב ל-EBITDA הוא 4.2, ומה שיותר חשוב הוא שפרסו את החוב, ולמעט קפיצה בפירעונות ב-2025-2026, ההחזרים השנתיים נמוכים יחסית, וכאלה שטבע יכולה לעמוד בהם.

"פרשת האופיואידים הייתה אבן-נגף מאוד משמעותית, שאפילו איימה למוטט את טבע באיזשהו שלב. עכשיו תשומת-הלב תחזור לתוצאות, שהן בסדר. יש אפשרות ריאלית שבסופו של דבר זה יקל על האפשרות שטבע תירכש על ידי חברה אחרת. זה לא יקרה מחר בבוקר, אבל בטווח של השנים הקרובות היא לא תישאר עצמאית, כמו שמיילן מוזגה עם הגנריקה של פייזר".

למה?
"קשה לראות את טבע נשארת חברה עצמאית לאורך שנים רבות, כי העולם השתנה, היא כבר לא אותה גורילה. היא חברה קטנה היום, בשוק יותר קשה. במקביל אפשר לראות שקיצצו משמעותית בהוצאות המחקר והפיתוח, קיצצו המון תוכניות, אין פרויקטים גדולים כמו בעבר, וזה מחזק לדעתי את ההערכה שהיא תימכר".

הפסד נקי של 232 מיליון דולר

לצד הדיווח על הסכם הפשרה, טבע הקדימה בחצי יממה את פרסום הדוחות הכספיים שלה לסיכום הרבעון השני של השנה. ההכנסות ברבעון היו 3.8 מיליארד דולר, ירידה של 3.2% ביחס לרבעון המקביל ב-2021 ובדומה לתחזיות האנליסטים.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), הרבעון הסתיים בהפסד נקי המיוחס לבעלי המניות בסך 232 מיליון דולר. על בסיס Non-GAAP הרווח הנקי הסתכם ב-754 מיליון דולר שהם 68 סנט למניה, גבוה מתחזיות האנליסטים. הפער בין ההפסד לפי כללי GAAP לרווח Non-GAAP נובע בין היתר מהוצאה של 729 מיליון דולר על פשרות משפטיות, ירידת ערך מוניטין של 745 מיליון דולר ועוד.

ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) הגיע ברבעון השני ל-1.1 מיליארד דולר. התזרים החופשי הסתכם ב-301 מיליון דולר ובסיום הרבעון עמד היקף החוב על 22.1 מיליארד דולר.

בחלוקה גיאוגרפית, ההכנסות מהשוק המרכזי של צפון אמריקה היו 1.9 מיליארד דולר, ירידה של 2% לעומת הרבעון המקביל, ורווחיות האזור הייתה 481 מיליון דולר, ירידה לעומת 521 מיליון דולר ברבעון המקביל. התוצאות הושפעו מירידה של 38% במכירות הקופקסון, התרופה המקורית של טבע לטיפול בטרשת נפוצה, ל-94 מיליון דולר בלבד ברבעון, ומנגד מעלייה של 8% במכירות המוצרים הגנריים לקצת מעל מיליארד דולר. התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי צמחו ב-17% וב-9% בהתאמה, למכירות של 204 מיליון דולר ו-49 מיליון דולר.

באירופה המכירות ירדו ב-1.1% לכ-1.2 מיליארד דולר, והרווחיות גדלה ב-13.4% ל-389 מיליון דולר. בשווקים הבינלאומיים המכירות ירדו ב-6.4% ל-454 מיליון דולר, אם כי ההכנסות היו צומחות ב-3% בנטרול השפעת שערי החליפין. הרווחיות הסתכמה ב-95 מיליון דולר, לעומת 123 מיליון דולר ברבעון המקביל.

כמו ברבעון הקודם, טבע מפחיתה שוב את תחזית ההכנסות שלה, והיא צופה הכנסות שנתיות של 15-15.6 מיליארד דולר, לעומת תחזית קודמת ל-15.4-16 מיליארד דולר. כלומר, 2022 תהיה שנה נוספת של ירידה בהכנסות - ב-2021 הן היו 15.9 מיליארד דולר. הירידה מגיעה על רקע ירידה בתחזית מכירות הקופקסון מ-750 מיליון דולר ל-700 מיליון דולר, וכן בשל השפעות שערי חליפין.

אין שינוי בתחזית לרווח הנקי Non-GAAP למניה, שצפוי להיות 2.4-2.6 דולרים, ב-EBITDA שיהיה 4.7-5 מיליארד דולר ובתזרים החופשי שיהיה 1.9-2.2 מיליארד דולר.

לדברי פרידמן, "התוצאות העסקיות קצת חלשות, אבל זה לא נורא. הגנריקה בארה"ב מעל מיליארד דולר, והקופקסון, זה שהוא החזיק עד עכשיו זה נס. הוא פשוט דועך. 700 מיליון דולר השנה בשוק כזה, זה יפה. צריך להסתכל בפרופורציה".

טבע גם סיפקה יעדים ארוכי-טווח: עד סוף 2027 החברה מצפה להציג שיעור רווח תפעולי של 30% על בסיס Non-GAAP, להוריד את יחס החוב נטו ל-EBITDA ל-2, להביא את שיעור המזומנים לרווחים (תזרים חופשי חלקי הרווח הנקי Non-GAAP) ל-80%, וכן צמיחה בהכנסות, בשיעור חד-ספרתי בינוני שנתי על בסיס שערי חליפין קבועים.

מתי סוף-סוף טבע תחזור לצמוח?
"בכל פעם דחו בעוד שנה. ברגע שהירידה בקופקסון תיעצר והגנריקה תתייצב, והיא כבר מתייצבת, אז תהיה צמיחה. מבחינת המניה, היא לא תחזור למה שהייתה בעבר, אבל עלייה ל-10-12 דולרים זה לא תרחיש מופרך (לפני הדיווח על הפשרה המניה הייתה ב-7.1 דולרים, מחיר ששיקף לחברה שווי של 7.9 מיליארד דולר). היא נסחרת היום במכפיל של כלום ושום דבר".

אופיואידים: 70 אלף מתו ממנת יתר מאז 2019

ההתמכרות למשככי כאבים אופיואידיים בארה"ב הובילה לתמותה משמעותית. נתונים שמתפרסמים באתר משרד הבריאות האמריקאי (HHS) מעלים שמעל 70 אלף איש מתו ממנת יתר משימוש בתרופה מאז 2019, כ-1.6 מיליון איש נפגעו מהשימוש בשנה האחרונה ו-10.1 מיליון איש עשו שימוש לרעה במרשם שקיבלו.

לפי משרד הבריאות, החל משנות ה-90 של המאה הקודמת, חברות הפארמה "הרגיעו את הקהילה הרפואית שהמטופלים לא יתמכרו למשככי הכאבים האופיואידיים", וספקי הבריאות החלו לרשום אותם בשיעורים גבוהים יותר. הגידול במספר המרשמים הוביל לשימוש לרעה נרחב עוד לפני שהתברר שהתרופות ממכרות. ב-2017, משרד הבריאות האמריקאי הכריז על תוכנית שנועדה להילחם בהתמכרות.

תרופות מבוססות אופיום הן בין התרופות העתיקות ביותר הידועות לאנושות, אך בתחילת המאה ה-20, לאחר שהתבררו השפעותיו הממכרות של החומר, רופאים נמנעו משימוש בו. לקראת סוף המאה ה-20 חל גידול במודעות לנושא הכאב, ואיתו השימוש במשככי כאבים אופיואידיים. עם השנים החברות פיתחו תרופות חזקות יותר (וממכרות יותר).

טבע הייתה שחקנית זניחה יחסית בשוק - נתונים שפורסמו בעבר הראו שחלקה של טבע בשוק משככי הכאבים האופיואידיים היה 0.9% ב-2006-2012. אך היא קיבלה את הפרשה בירושה מרכישת אקטביס, שהייתה שחקנית גנרית מרכזית למדי לפני רכישתה (הרכישה, ב-2016, הייתה כושלת במובנים רבים).

עוד כתבות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה