גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוכן ריבות אחד מציע 6 אפשרויות בחירה, וזה שלידו מציע 24. מי ימשוך יותר צרכנים, ומי ימכור יותר?

איך למשוך את תשומת ליבם של צרכנים ולגרום להם לקנות, ואיפה עובר הגבול בין שפע לעומס יתר? מחקר בתחום התנהגות צרכנים מערער כמה תיאוריות קלאסיות בנושא ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב

הפקולטה לניהול. מגוון רחב או עומס יתר? / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. מגוון רחב או עומס יתר? / צילום: Shutterstock

 

 

משווקים רבים תוהים כמה מבחר כדאי להציע לצרכנים. אם לשפוט לפי מגוון המוצרים בחנויות, מספר אפשרויות ההשקעה בקרנות הפנסיה או מגוון החוגים המוצעים לילדינו, נראה כי האמונה הרווחת היא שיש להציע מגוון רחב. האמנם?

 

הגישה לפיה יש להציע לצרכנים מגוון רחב של אפשרויות בחירה נתמכת על ידי תיאוריות כלכליות קלאסיות, לפיהן ככל שלצרכנים יש אפשרויות בחירה רבות יותר, יש סיכוי גדול יותר שימצאו את האפשרות התואמת בצורה הטובה ביותר את ההעדפות שלהם, ולכן יש סיכוי גבוה יותר שירכשו מוצר (Arrow, 1959).

מגוון רחב או עומס יתר?

מחקרים מתחום התנהגות הצרכן מצאו גם כי תצוגות מגוונות יותר של מוצרים מושכות את תשומת הלב של צרכנים בצורה יעילה יותר, והן נתפסות על ידי צרכנים כיותר נעימות ומהנות (Botti & Iyengar, 2004).

ואכן, במחקר שנערך בסופר מקומי בארה"ב נמצא כי צרכנים עצרו יותר לטעום ריבות בדוכן טעימות כאשר הדוכן הציע מגוון של 24 ריבות מאשר כשהציע מגוון של 6 ריבות בלבד (Iyengar & Lepper, 2000). לבסוף, הגישה כי יש להציע מגוון רחב של אפשרויות תואמת את הנטיה של צרכנים לגוון את הבחירות שלהם (Kahn, 1995; McAlister, 1982).

עם זאת, מחקרים רבים אחרים מוצאים כי למגוון רחב של אפשרויות בחירה יש השלכות שליליות, ובכך תומכים בגישה ההפוכה, לפיה יש לצמצם את מספר אפשרויות הבחירה. בפרט, נמצא כי צרכנים חשים עומס-יתר כאשר מגוון האפשרויות רחב, וגורם לתחושה של תסכול וקושי מתהליך הבחירה ולרמת ביטחון נמוכה יחסית בבחירה (Chernev 2003; Iyengar & Lepper, 2000).

כל אלה באים לידי ביטוי בנכונות נמוכה יותר לרכוש מוצר. אכן, במחקר שתואר לעיל נמצא כי כאשר דוכן הטעימות הציע מגוון רחב יותר של ריבות, אמנם מספר רב יותר של צרכנים עצרו לטעום ריבה, אולם מספר קטן יותר של צרכנים קנו את הריבות בפועל.
נראה כי בעוד שהיצע מגוון נתפס בעיני צרכנים כאטרקטיבי יותר, כאשר הם באים לבצע את הבחירה, הקושי להחליט באיזו אפשרות לבחור מתסכל אותם וגורם להם לא לבחור ולא לרכוש. אז איך אפשר למשוך את הצרכנים באמצעות מגוון רחב ובו-בזמן להבטיח כי לא יחושו עומס-יתר שימנע מהם לרכוש?

הספרות המקצועית מציעה כמה פתרונות שעשויים להקל על תהליך הבחירה של צרכנים. ראשית, ניתן להציג לצרכנים חוות דעת של צרכנים אחרים על המוצרים השונים (לדוגמה, כפי שמוצע באתר booking.com).

אחד ממקורות המידע המרכזיים שצרכנים נשנעים עליהם בבואם לרכוש מוצר חדש הוא חוות דעת של צרכנים אחרים. זמינות חוות הדעת עשויה לעזור לצרכנים לבחור ולמתן את תחושת עומס היתר.

שנית, ניתן להמליץ לצרכנים על אפשרות שתתאים להם בהתבסס על בחירות קודמות שלהם או של צרכנים בעלי מאפיינים דומים (לדוגמה, כפי שמוצע ב-Netflix), ובכך לעזור להם לבחור.

הסידור חשוב לא פחות מהמגוון

כיוון אפשרי אחר הוא לשנות את תפיסת הצרכנים לגבי הקושי שהם חווים בעת הבחירה. נמצא כי צרכנים שמשווים את עצמם לאנשים אחרים בעלי ידע מצומצם יותר, נוטים לחוות את הבחירה כקלה יותר. לדוגמה, צרכנים שהתבקשו לבחור קפה מתוך תפריט שכלל מגוון רחב של אפשרויות דירגו את רמת המומחיות שלהם בקטגוריית הקפה גבוהה יותר כאשר אמרו להם שגם תלמידי תיכון (שההנחה היא שהם מבינים פחות בקפה מהם) התבקשו לבצע את אותה הבחירה של הבחירה (Hadar & Sood, 2014).

בהמשך למחקר זה, צרכנים שיקבלו תזכורת לקהל אחר, שמבין פחות מהם בקטגוריית המוצר, צפויים לחוש פחות עומס יתר בבחירה, גם כאשר המגוון הוא רחב.

אפשרות מעניינת אחרת היא לארגן את אפשרויות הבחירה בקטגוריות. מחקר בתחום התנהגות הצרכן מראה שעצם סידור של מוצרים בקטגוריות (לדוגמה, שוקולד חלב, שוקולד מריר, שוקולד לבן) גורם לצרכנים להאמין כי אפשרויות הבחירה מגוונות, ומעלה את שביעות הרצון שלהם מהבחירה שעשו (Mogilner, Rudnick, & Iyengar, 2008). מעניין לציין כי ההשפעה של קיומן של קטגוריות על תפיסת מגוון בבחירה ושביעות רצון מהבחירה נשמרה גם כאשר הקטגוריות חסרות משמעות (לדוגמה, קטגוריה א', קטגוריה ב', קטגוריה ג').

לסיכום, השאלה של כמה מגוון כדאי להציע לצרכנים נחלקת לשתיים: ראשית, איזה מגוון רחב או צר - ילכוד את תשומת לב הקונים וימשוך אותם? התשובה כאן ברורה - מגוון רחב יותר יהיה יעיל יותר. שנית, איזה מגוון יעלה את הסיכוי שצרכנים יבצעו רכישה? ממצאי מחקרים מצביעים על כך כי מגוון רחב יהיה אפקטיבי לא רק במשיכת לקוחות אלא גם בעידודם לקנות רק אם ילווה באמצעים שיקלו על תהליך הבחירה.

פרופ' ליאת הדר / צילום: יח''צ הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב

לקריאה נוספת:

Arrow, K. J. (1959). Rational choice functions and orderings. Economica, 26 , 121-127.

Botti, S. & Iyengar, S. S. (2004). The psychological pleasure and pain of choosing: When people prefer choosing at the cost of subsequent outcome satisfaction," Journal of Personality & Social Psychology , 87 , 312-326.

Iyengar, S. & Lepper, M. R. (2000). When choice is demotivating: can one desire too much of a good thing? Journal of Personality and Social Psychology, 79(6) , 995-1006.

Kahn, B. E. (1995). Consumer variety-seeking among goods and services: An integrative review. Journal of Retailing and Consumer Services , 2(3) , 139-148.

McAlister, L. (1982). A dynamic attribute satiation model of variety-seeking behavior. Journal of Consumer Research , 9 , 141-150.

Chernev, A. (2003). When more is less and less is more: The role of ideal point availability and assortment in consumer choice. Journal of Consumer Research , 30, 170-183.

Hadar, L. & Sood, S. (2014). When knowledge is de-motivating: Subjective knowledge and choice overload. Psychological Science , 25(9) , 1739-1747.

Mogilner, C., Rudnick, T., & Iyengar, S. S. (2008). The mere categorization effect: How the presence of categories increases choosers' perceptions of assortment variety and outcome satisfaction. Journal of Consumer Research , 35 , 202-215.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים בולטים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות