גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורבן המפתיע של סכסוכים בין מדינות

כפי שהעולם כולו חווה בימים אלה, למתחים בין מדינות יש השפעה ברורה על הסחר העולמי, על הכלכלה ועל היחסים הבינלאומיים ● אבל מחקר שבדק נתונים מ-4,625 חברות ציבוריות בארה"ב מגלה קורבן נוסף ובלתי צפוי: החדשנות במגזר הפרטי

הרווארד בגלובס. על סכסוכים גיאופוליטיים ופגיעתם בחדשנות / צילום: Shutterstock
הרווארד בגלובס. על סכסוכים גיאופוליטיים ופגיעתם בחדשנות / צילום: Shutterstock

 

 

לסיכון גיאופוליטי - המגוון הרחב של סיכונים הקשורים לסכסוך או מתח בין מדינות - יש השפעה ברורה על הסחר העולמי ועל היחסים המדיניים. אבל איך זה משפיע על חדשנות במגזר הפרטי?

כדי לחקור את השאלה הזו, אספנו נתונים מ-4,625 חברות ציבוריות בארה"ב בין השנים 1985 ו-2017. השתמשנו בשלושה מדדים עיקריים למדידת רמות החדשנות הטכנולוגית של חברות אלו בשנה נתונה: מספר הפטנטים שהחברה הגישה; הערך הכספי של פטנטים שניתנו לחברה (כפי שנמדד בשינויים במחיר המניה של החברה בעקבות פרסום מתן הפטנט) והערך המדעי של פטנטים שניתנו לחברה (כפי שנמדד במספר הפעמים שהפטנט צוין בבקשות פטנט אחרות).

 


לאחר מכן הצלבנו את נתוני החדשנות הללו עם מדד חודשי של סיכון גיאופוליטי (GPR) שפורסם על ידי הפדרל ריזרב בארה"ב, המבוסס על ניתוח רחב היקף של כתבות חדשותיות מ-11 עיתונים גלובליים מובילים, כולל אירועים כמו הפצצת ארה"ב את לוב ב-1985, הלחימה בעיראק ופיגועי הטרור ב-2015 בפריז. כך פיתחנו מודל סטטיסטי של הקשר בין GPR לחדשנות ארגונית, שחשף חמישה ממצאים מרכזיים:

1. סיכון גיאופוליטי חונק חדשנות.

מצאנו שבממוצע, גידול של 1% ב-GPR מפחית את מספר הפטנטים שחברה רושמת בשנה שלאחר מכן ב-0.18%, מפחית את הערך הכספי של הפטנטים שניתנו לחברה ב-0.24% ומפחית את הערך המדעי של הפטנטים שניתנו ב-0.08%. לאחר מכן, בדקנו אילו סוגי פטנטים הגישו החברות במערך הנתונים שלנו. מצאנו שככל שה-GPR עולה, הפטנטים נטו להתמקד פחות בטכנולוגיות חדשות המתפתחות במהירות (סימן ההיכר של חדשנות פורצת דרך) ונעזרו בפחות תחומים טכנולוגיים שונים. במילים אחרות, חברות נעשו יותר שונאות סיכונים ופחות נטו לחתור לחדשנות רב-תחומית.
עוד מצאנו שבשנים עם GPR גבוה יותר, חלק קטן יותר מהמוצרים היו בשלבי פיתוח מוקדמים, מה שמצביע על כך שסיכון גיאופוליטי מוביל חברות להשיק פחות פרויקטים של פיתוח מוצרים.

2.  איומים יכולים להזיק יותר ממעשים.

מצאנו שבממוצע, השפעת האיומים גדולה אפילו יותר מאשר למעשים: מספר הפטנטים הממוצע שהוגשו על ידי חברות אמריקאיות ירד יותר מפי שלושה בתגובה לעלייה באיומים גיאופוליטיים, מאשר בתגובה לעלייה באירועים הגיאופוליטיים עצמם. סביר להניח שהסיבה לכך היא שאיומים קשורים לסיכון לא ממומש, בעוד שהמעשים עצמם הם סוג של סיכון ממומש, כלומר פחות אי ודאות. זה מתיישב עם האינטואיציה - הפחד מהלא נודע הוא לעתים קרובות יותר גרוע מהפחד מהידוע.

3. לסיכון גיאופוליטי יש השפעה גדולה יותר על חברות שעובדות עם השוק הבינלאומי.

בחלק הבא של הניתוח שלנו, השתמשנו במסד הנתונים Compustat של חברות 500 S&P ולקוחותיהן. כדי להבין טוב יותר כיצד שוק היעד של חברה משפיע על עוצמת אפקט עליית ה-GPR, בדקנו שני קריטריונים כדי למדוד חשיפת חברות לשווקים בינלאומיים: שיעור הלקוחות העיקריים של החברה שהיו זרים (לעומת מקומיים), ושיעור ההכנסות של החברה שהגיעו מאותם לקוחות זרים.

מצאנו כי שני הקריטריונים של חשיפה לשוק זר מתואמים להשפעה שלילית גדולה יותר של GPR על חדשנות, עם עלייה של 1% בשיעור הלקוחות הזרים של החברה וההכנסות המקבילות לירידה של 0.63% ו-0.78% בהתאמה במספר הפטנטים הממוצעים שהוגשו. זה מצביע על כך שחברות שמוכרות ללקוחות במדינות זרות חוות כנראה אי ודאות גדולה יותר ולכן יותר ימנעו מסיכון בזמנים של סיכון גיאופוליטי גבוה יותר.

 4. פגיעה בהון האנושי ובהשקעות מו"פ.

ברור שאי הוודאות הקשורה לסיכון גיאופוליטי מובילה להשקעה פחותה בחדשנות במגזר הפרטי. אבל מהם המנגנונים הבסיסיים המניעים את השינוי הזה? מצאנו שכאשר ה-GPR עולה, ההשקעה במו"פ יורדת, בעוד שהתחלופה בקרב הממציאים והמדענים האחראים על הפטנטים שחברות מגישות עולה.
שני הגורמים הללו פגעו ברמות החדשנות הכוללות של החברות, למרות שההון האנושי משחק תפקיד גדול בהרבה מההשקעה במו"פ: הירידה בהשקעות במו"פ אחראית לכ-2% מהירידה במספר הפטנטים שהוגשו, בעוד שהירידה בהון האנושי מסבירה 17% מההשפעה הזו - מה שהופך אותה לחמורה כמעט פי 10. זה מצביע על כך שהירידה עשויה להיות מונעת פחות ממדיניות ניהולית מכוונת ויותר בשל גורמים מחוץ לשליטתם הישירה של המנהלים (כלומר, עובדים שבוחרים או נאלצים לעזוב את מקום עבודתם, למשל).

5. ההשפעות הללו ארוכת טווח.

בחלק האחרון של הניתוח שלנו שאלנו: כמה זמן ההשפעות השליליות הללו נמשכות? התשובה הייתה לרוב שלוש עד חמש שנים, ובממוצע מגיעות לשיאן שנתיים לאחר העלייה הראשונית ב-GPR. לפיכך, בעוד שקונפליקט עשוי להיות קצר מועד, ההשלכות שלו צפויות להיות מורגשות במשך שנים.

                                              ●●●●●●●

חשוב לציין שכל הממצאים שלנו הם ממוצעים. המחקר הדגיש גם כיצד חברות בודדות יכולות להשיג ביצועים טובים יותר (או פחות) בהתאם לבחירות האסטרטגיות שלהן. לדוגמה, ניתוחי מעקב של פעילות פרסום ולובינג מצביעים על כך שכאשר ה-GPR עולה, חברות שנוקטות יותר יוזמות פרסום או שתדלנות נוטות לחטוף מכה גדולה יותר מבחינת חדשנות. ייתכן שהסיבה לכך היא שפרסום מרמז על מיקוד רב יותר ביצירת ערך ממוצרים קיימים, מאשר ביצירת מוצרים חדשים, בעוד ששתדלנות עשויה להפוך נושאים גיאופוליטיים לבולטים יותר עבור מנהלים, ולכן להפחית את סובלנותם לסיכונים.
אבל ברמה גבוהה, הניתוח שלנו מוכיח שלעלייה בסיכון הגיאו-פוליטי צפויה להיות השפעה משמעותית שמחניקה חדשנות בכל התחומים. הדרך היחידה לטפל בבעיה היא שמנהיגים פוליטיים ועסקיים (לצד שחקנים מרכזיים אחרים, כמו מחוקקים ופלטפורמות תקשורת) יעבדו יחד, כדי לבנות עתיד שלו יותר - וחדשני יותר. 

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20