גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' ליידרמן: "הפד צריך להגיע למסקנה שאין צורך בהעלאות ריבית אגרסיביות"

פרופ' ליאו ליידרמן, מבכירי הכלכלנים בישראל, סבור שהבנקים המרכזיים אחראים לחלק גדול מהתפרצות גל עליות המחירים, בעיקר במחירי הנדל"ן, מאחר שלא העלו את הריביות בזמן ● ומהו האתגר המרכזי לעתיד המשק הישראלי?

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: איל יצהר
פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: איל יצהר

בחודשים האחרונים אנחנו עדים לעלייה משמעותית באינפלציהברחבי העולם וכמובן גם בישראל. לאחרונה הנתונים בארה"ב הראו כי האינפלציה עלתה בחודש יוני ל-9.1%, שיא של יותר מ-40 שנה. מחירי הדלק הגבוהים והתייקרותם המשמעותית של מוצרי המזון והצריכה יוצרים גם תסיסה פוליטית וחברתית בארה"ב ואירופה ומטלטלים את העולם המערבי. מצב מורכב זה גרם לבנק המרכזי בארה"ב, הפדרל ריזרב (הפד) להעלות את הריבית לאחרונה בשיעור גבוה מהצפוי והיו"ר ג'רום פאוול אף רמז שאולי יעלו בהמשך את השיעור שלה בצורה חדה עוד יותר.

"אם נסתכל בפרספקטיבה רחבה על המחצית הראשונה של השנה, יש כאן חיבור של גורמים שקשה היה לחזות אותם מראש ובכל זאת מתחרשים", אומר לנו בראיון מיוחד פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים ופרופסור בכיר באוניברסיטת ת"א, מבכירי הכלכלנים בארץ. "מצד אחד משבר הקורונה לא מאחורינו ויש עדיין הדבקות, ומהמשבר נגזרים גם שיבושים בשרשרת האספקה הגלובלית, מחסור גדול בחומרי גלם וברכיבים שמשתמשים בהם לייצור למשל מכוניות, יש גם משבר מזון עולמי וכו'. הנושא השלישי הוא שלקראת סוף פברואר ולדימיר פוטין פלש לאוקראינה, דבר שאפילו המומחים הטובים ביותר עם פרסי נובל ומדע המדינה או ביחסים בינלאומיים לא ידעו לחזות. זה כמובן יצר עלייה משמעותית במחירי הסחורות בעולם ובראש ובראשונה במחירי האנרגיה. כשמשלבים את כל הדברים האלה יש לנו מצב של עליות מחירים חריגות".

ליידרמן מסביר כי "במצבים שבהם כתוצאה מאיזשהו זעזוע שלילי להיצע, למשל מחסור, רמת המחירים או המחירים היחסיים של המוצרים עולים, זה לא אומר ששיעור האינפלציה יישאר גבוה לאורך זמן. לדעתי אנחנו כרגע נמצאים בנקודת זמן כזו".

מגמת האינפלציה הולכת להחמרה או להתמתנות?
"אנחנו נמצאים כרגע באיזושהי רמת שיא ומתחילים לראות התמתנות של מחירי הסחורות, וגם הקלה באותם שיבושים בשרשרת האספקה הגלובלית שהזכרנו קודם לכן. המערכת הלוגיסטית בעולם מתחילה לעבוד בצורה יותר חלקה. מרבית ההערכות, כולל שלנו, כולל שלי, הן שעליות המחירים ילכו ויתמתנו לקראת סוף השנה. כדי שהעלייה במחירי הנפט והמזון בעולם באמת יסבירו אינפלציה לאורך זמן אתה צריך שכל שנה הם יעלו בשיעורים ניכרים, אבל פה אנחנו מדברים על תהליך שכנראה הולך למצות את עצמו עוד בטרם סיומה של מלחמת אוקראינה רוסיה. אני רוצה להיות אופטימי ולומר שכמעט בכל הסימולציות המאקרו-כלכליות רואים שסביבת האינפלציה צפויה להתמתן בקרוב".

לארי סאמרס, מזכיר האוצר בעבר, אמר לאחרונה את ההפך הגמור. הוא צופה שהפד יצטרך לעלות את הריבית בשיעור של 6-8% ושאין ספק שאנחנו בדרך למיתון. איך אתה מסביר את הפער ביניכם?
"אם הפד מסתכל על הציפיות לאינפלציה ועל תחזיות לאינפלציה בעתיד הפד מגיע ויגיע למסקנה שאין צורך בעליות ריבית אגרסיביות".

ליידרמן מוסיף שיש גורמים שיביאו למיצוי של חלק מהשפעות האינפלציה. "שנית, כדאי לזכור שיש ריסון בדרך. הירידות החדות בשוקי ניירות ערך בעולם, למשל, יצרו אפקט עושר שלילי שבין היתר פגעו באמון הצרכנים, והצריכה הפרטית זה הרכיב הכי חשוב ודומיננטי בתמ"ג של כל מדינה. אמון הצרכנים של האמריקאים נמצא ברמה יותר נמוכה לעומת אפריל-מאי 2020 - בתוך משבר הקורונה.

"גם לפד, מתברר, יש אמינות - למרות שנעשו טעויות בשנים האחרונות. תמיד הסכמתי עם סאמרס, ידיד טוב שלי, שהבנקים המרכזיים היו צריכים להעלות את הריבית מזמן, והם אחראים לחלק מהתפרצות המחירים - בעיקר בנדל"ן ובבורסות המניות ואגרות החוב".

ליידרמן מסביר את דבריו ואומר שברגע שבשוקי ניירות הערך מאמינים לפד שהוא הולך להעלות את הריבית וכשהציפיות לאינפלציה גברו, העקומות והריביות הבינוניות והארוכות כבר התחילו לעלות. "התשואה היום לאיגרת חוב אמריקאית לעשר שנים היא כבר מעל ל-3%, כשהשנה התחילה היא הייתה אחוז וחצי. זה משליך על כל וקטור הריביות במשק. הריבית על משכנתה בארצות-הברית היא מעל ל-6% בשנה. לא מזמן היא הייתה פחות מ-3%. כלומר, יש לנו פה אלמנטים של ריסון שכבר יצאו לדרך, ואני בין אלה שחושבים שייתכן מאוד שהפד לא יצטרך לבצע את כל העלאות הריבית שתכנן. כיום בוול סטריט ההערכה הרווחת היא שבסוף השנה הריבית תגיע ל-3.5%-3.75%".

ישראל צריכה להפנות את תשומת הלב שלה לטווח הארוך

לגבי הסיכוי למיתון, ליידרמן סבור "אנחנו פשוט לא יודעים. מעבר להגדרה הרשמית, כשהציבור הרחב מדבר על מיתון מדברים על משהו עמוק יותר - על אובדן אמון ואופטימיות בכלכלה, על ירידה חדה בהשקעות ועלייה באבטלה. כרגע גם ארה"ב וגם ישראל בתעסוקה מלאה. ייתכן גידול באבטלה השנה ובשנה הבאה, אבל קשה לי לדמיין מצב ששיעורי האבטלה יעלו בצורה שראינו במיתונים האחרונים".

מהם הקשיים והאתגרים של המשק הישראלי בעשור הקרוב, מעבר למשבר הנוכחי?
"האתגר המרכזי הוא להסב את תשומת-הלב של המדיניות מהאופק של הטווח הקצר, שהתקצר בגלל המצב הפוליטי השברירי, להשקעה בעתיד המדינה - במצב הכלכלי, החברתי והדמוגרפי שיהיה בעוד 10-20 שנה.

"זה לא סוד, זה מופיע בכל המחקרים - לישראל יש בעיה של פריון עבודה. כשמסתכלים על מחקרים והשוואות ביחס לעולם אנחנו בפיגור גדול מבחינת הפריון. מאותם מחקרים עולה שבעיית הפריון מגלמת בתוכה את בעיות מערכת החינוך (שבפיגור עצום לעומת מה שנדרש כדי להכין את התלמידים למציאות של העשורים הקרובים), את מצב התשתיות הרעוע, את הבירוקרטיה והרגולציה המאוד גדולים של המשק הישראלי ובפרט בענף הבנייה.

"כלומר, אם כבר הממשלה כבר עשתה את הניתוח ואת הדיאגנוזה והחליטה שהבעיה העיקרית בענף הבנייה זה הצורך לשווק יותר קרקעות כשהמדינה או מנהל מקרקעי ישראל מחזיקים ב-95% מהקרקעות במדינה - איך זה קורה שהדבר הזה לא מתבצע בפועל?"

אז איך אפשר בכל זאת לשפר את פריון העבודה בארץ? ליידרמן מסביר כי "כמובן שעל המדינה להשקיע יותר במוביליות תעסוקתית וחברתית, וכן בהסבות מקצועיות. יש עובדים שנפלטו ונפלטים אחרי משבר הקורונה שהאיץ את ההתפתחויות הטכנולוגיות ואז נכנסה יותר אוטומציה ויותר רובוטיזציה".

*** הראיון המלא נמצא ב"רוח מערבית, הפודקאסט על המאבק העכשווי על ערכי החירות במדינות המערב" בהגשת הכותב וזמין במגוון הפלטפורמות

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?