גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מקדמת נתיבים רק לאוטובוסים, אך העיכובים ממשיכים

בחודש החולף 21% מהאוטובוסים איחרו לתחנת האמצע בלמעלה מ־10 דקות, ו־8% הקדימו ביותר מ־5 דקות - כך עולה ממדד Moovit וגלובס ● לא חל שיפור ביחס לדגימה במאי, והתוצאות בשטח עגומות: לפי סקר של "אור ירוק", האוטובוס מהווה כלי התחבורה העיקרי עבור 18% מהציבור בלבד

מדד התחבורה הציבורית / צילום: תמר מצפי
מדד התחבורה הציבורית / צילום: תמר מצפי

 

בחודש יוני פחות ממחצית האוטובוסים הגיעו בזמן לתחנה או בטווח של 5 דקות מהזמן שקבע משרד התחבורה, כך עולה ממדד דיוק האוטובוסים של גלובס ו-Moovit. בחודש החולף נותחו 20 הימים הראשונים בלבד, בשונה מהבדיקות הקודמות, וזאת כדי לבודד את תקופת החופש הגדול שבה הכבישים מתפנים לנסיעה מהירה יותר של האוטובוסים.

הבעיות והפקקים המשיכו

בימים הנבדקים 8% מהאוטובוסים הקדימו את הגעתם לתחנה האמצעית בקו ביותר מ-5 דקות, בדומה לחודש קודם, והם מייצגים את הסיכוי לפספס נסיעה. 23% איחרו ב-5 עד 10 דקות, 19% איחרו ב־10 עד 20 דקות ו-2% איחרו מעל 20 דקות - ומייצגים ירידה קלה ביחס לחודש הקודם (4%).

בכל הנוגע להגעה לתחנה הסופית בקו, המדד משקף תמונה פחות טובה בהרבה: 18% מהאוטובוסים הקדימו ביותר מ-5 דקות, 16% איחרו יותר מ-20 דקות ורק 29% הגיעו בזמן או בסטייה של עד 5 דקות.

 

מאז תחילת המדידה ופרסומה כאן בחודש פברואר, לא היה שינוי דרמטי בשיעורם של האוטובוסים שהגיעו בזמן או בסטייה קלה לתחנה. זאת, חרף העובדה שבתקופה זו קודמו נתיבי העדפה חדשים בעיקר בת"א, בעוד שברשויות אחרות בישראל האוטובוסים מזדחלים בפקקים וחלק מהחברות המפעילות מדלגות על נסיעות בשל מחסור חמור בנהגים.

במשרד התחבורה מנסים לקדם נתיבי העדפה ברשויות מקומיות במסגרת הסכמים חדשים, ובשבוע שעבר נחתמו שניים כאלו מול עיריית חולון ועיריית ראש העין. עם זאת, מדובר עדיין בתחילת התהליך. גם המחסור בנהגים עדיין לא מטופל במלואו, מה שלא מונע מהמשרד להתגאות בהעלאת שכר נהגים - גם כשמדובר בתוספת חד פעמית כתוצאה מהשביתות בענף, שלא נכנסה לבסיס התקציב.

הציבור מעדיף את הרכב

ברקע נתונים אלו, לאחרונה נערך סקר של מכון מאגר מוחות שהוזמן על ידי עמותת "אור ירוק". על פי הנתונים, 72% מהנשאלים הגדירו את הרכב הפרטי ככלי התחבורה העיקרי שבו הם משתמשים, ורק 18% את האוטובוס.

בנוסף, 55% מהנשאלים שנוסעים ברכב או באופנוע מעידים שיש תחבורה ציבורית זמינה לעבודתם. אלא ש־30% מתוחכם ציינו שנוח להם יותר לנסוע ברכב הפרטי, 17% לא רוצים להיות כבולים ללוח הזמנים של התחבורה הציבורית, 15% נוספים טוענים שאין תחבורה נוחה ולכ-11% הנסיעה ברכב מהירה יותר.

ייתכן שהציבור מעדיף לעמוד בפקקים מאשר לעבור לאוטובוסים, שכן רק 32% מהנוסעים ברכב ענו שהם לא עומדים בפקקים (באזור המרכז שיעורם הוא רק 11%). 4% מאותם משיבים עומדים בפקק עד שעה ביום, ו-13% עומדים בפקק עד שעתיים (באזור המרכז שיעורם עולה ל-21%).

72% מכלל הנשאלים סבורים שמשרד התחבורה לא משקיע מספיק משאבים בבעיית הפקקים. על מנת לפתור אותה, 62% הציעו לשפר את מערך התחבורה הציבורית. כמו כן, 26% מהציבור מאמין שהוספת נתיבי תחבורה ציבורית יסייעו ו-7% תומכים בסגירת מרכזי הערים לרכב פרטי.

למרות התמיכה הציבורית בשיפור מערך התחבורה, 21% מכלל המשיבים טענו ששום דבר לא יגרום להם לעזוב את הרכב הפרטי לטובת התחבורה הציבורית. מנגד, 50% הצביעו על שיפור זמינות התחבורה הציבורית כמהלך שיגרום להם לנטוש את השימוש ברכבם.

"צמאים לתח"צ אמינה"

נתוני הלמ"ס גם מעידים על ירידה בשימוש בתחבורה הציבורית, עוד לפני הקורונה. חרף עבודות התשתית במטרופולינים והפקקים הגואים, רוב הציבור ממשיך להעדיף את הרכב הפרטי. ואכן, בשנת 2015 - 59% מהישראלים הגיעו למקום עבודתם ברכב הפרטי, ובשנת 2020 המספר טיפס ל-63%.

"הכישלון של משרד התחבורה בהעברת נוסעים מהרכב הפרטי לתחבורה הציבורית הוא עצום", טוען עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק. "חוסר הנוחות גורם לרבים להדיר רגליים משימוש באוטובוסים וכולנו מרגישים זאת בעומסי התנועה בכבישים. הציבור צמא לתחבורה ציבורית נוחה ואמינה.

"השקעה בסלילת נתיבי התחבורה, שיפור והרחבת הקיימים ואכיפה חסרת פשרות כנגד נהגי כלי רכב פרטיים שעושים שימוש באותם נתיבים, כמו גם תוספת של אוטובוסים ושיפור השירות, הם הצעדים שיש לבצע כדי לעצור את מגמת העלייה בשימוש ברכב הפרטי".

במשרד התחבורה טוענים כי סדרי העדיפויות שונו והוקצו תקציבים בסך 2 מיליארד שקלים לסלילת שבילי אופניים. "משרד התחבורה יבצע בשנה הקרובה 120 קילומטרים נוספים של נתיבי העדפה לתחבורה הציבורית והשיתופית", צוין. "משרדנו מקדם בימים אלה שורה של פרויקטים מרכזיים בהיקף של מאות מיליארדי שקלים, שנועדו לתת מענה לעומסי התנועה בישראל, בטווח המיידי, הבינוני והארוך, ובכלל זה המטרו ומערכות להסעת המונים בגוש דן ובמטרופולינים הגדולות בארץ.

"פרויקטים אלה יתאפשרו בעקבות תכנון ובנייה המבוססים על ציפוף ותחבורה ציבורית. זאת, במקביל לרפורמה מקיפה במערך התחבורה הציבורית, שתאפשר מהקיץ להגדיל משמעותית את השירות, ולנסוע בכל רחבי הארץ במנויים חודשיים משתלמים במיוחד".

 

מקרה מבחן
מטרונית קו 4 - הקו החיפאי שמוכיח: נתיבי העדפה מפחיתים את העיכובים

המטרונית היא מערכת להסעת המונים הקיימת בחיפה, שזוכה להעדפה ברמזורים ונתיב נסיעה בלעדי. קו 4 של המטרונית מחבר את ציר הקריות אל מרכזית חוף הכרמל דרך מנהרות הכרמל. אולם, בחלק הדרומי של המסלול אין לקו העדפה מלאה ברמזורים, ובמנהרות לא הוקצה נתיב בלעדי.

 

בגלל שמדובר בקו תדיר למדי, יש משמעות פחותה לזמן ההגעה לתחנה לעומת הזמן שהוקצב לו. עם זאת, יש להתאים את לוחות הזמנים לכך, וזאת כדי שהציבור יוכל לקבל מראש תמונה מלאה ועדכנית. דיוק משמעותי יותר הוא בהוצאת קווים אחד אחרי השני, כך שמרווח הזמן ביניהם בהגעה לתחנה יישמר.

לקו יש פוטנציאל גבוה ליצירת אמינות בקרב הנוסעים. בשעות אחר הצהריים קו 4 מגיע לתחנת מרכזית המפרץ לאחר 21 דקות לעומת 15 דקות מתוכננות. אולם, כשהוא מגיע למקטע שבו יש לו העדפה הן בתשתיות והן ברמזורים, הוא מצמצם את הפער ולתחנה הסופית במרכזית הקריות מגיע לאחר 45 דקות לעומת 47 דקות מתוכננות.

עוד כתבות

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן