גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית הכלכלית העגמומית היא התרחיש האופטימי

מבט מעמיק בתחזית קרן המטבע הבינלאומית מגלה שורת הנחות שיש סיכון שיתבדו ● בין הסיכונים, הפחתה נוספת בהזרמת הגז הרוסי, התפרצות קורונה נוספת בסין או החמרת הטלטלה בשווקים ● "העולם עשוי להימצא בקרוב על סיפו של מיתון גלובלי", כתב הכלכלן הראשי של הקרן

התחזית הכלכלית העגמומית היא התרחיש האופטימי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
התחזית הכלכלית העגמומית היא התרחיש האופטימי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כבר בעמוד הראשון של התחזית הכלכלית העולמית שפירסמו השבוע, כלכלני קרן המטבע הבינלאומית כוללים גרף שממחיש איך התחזיות הקודמות שלהם התבדו - ולרעה. ספציפית, אפשר לראות בו איך האינפלציה הפתיעה פעם אחר פעם את כלכלני הקרן, והייתה גבוהה מהצפוי. 

מאז תחילת השנה שעברה, קרן המטבע עדכנה את תחזית האינפלציה שלה שש פעמים, כשבכל פעם התחזית היא לאינפלציה גבוהה יותר, שתימשך זמן רב יותר. נכון לעכשיו, קרן המטבע צופה שהאינפלציה השנה תעמוד על 6.6%, בכלכלות המתקדמות (לעומת 5.7% בתחזית הקודמת), ולא פחות מ-9.5% בכלכלות המתפתחות. 

בשנה הבאה, הקרן כבר צופה ירידה מהירה באינפלציה - אבל מי יודע. 

האטה בכלכלות הגדולות

כל זה מביא אותנו לצד השני של המטבע: בניסיון להתמודד עם האינפלציה הגבוהה מהצפוי, הבנקים המרכזיים החלו בהעלאות ריבית חדות מהצפוי (בעידוד מלא של גופים כמו קרן המטבע). זה תהליך שנמצא בעיצומו בימים אלה ממש, עם העלאת ריבית של הבנק המרכזי האירופי בשבוע שעבר, והעלאת ריבית נוספת של הפדרל ריזרב השבוע. התוצאה היא האטה.

במספרים, כלכלני הקרן מעדכנים כלפי מטה את תחזית הצמיחה העולמית, ל-3.2% השנה, ועוד פחות מכך בשנה הבאה, שבה הכלכלה העולמית אמורה לצמוח ב-2.9% בלבד. אבל כדי להעביר את המסר, קרן המטבע לא מסתפקת במספרים אלא מדברת על תחזית "קודרת" או "עגמומית", ש"התקדרה באופן משמעותי" מאז התחזית הקודמת, לפי שלושה חודשים בלבד. ולמי שעדיין רגוע, הכלכלן הראשי של קרן המטבע, פייר אוליבייה גורינשה, קובע ש"העולם עשוי להימצא בקרוב על סיפו של מיתון גלובלי". 

מה עומד מאחורי הורדת התחזית הנוכחית? בפוסט שפרסם לצד התחזית, גורינשה מדגיש כי הצמיחה האטה בשלוש הכלכלות הגדולות בעולם, כשבכל אחת מהן הסיפור קצת שונה - ובשלב הזה, כבר מוכר היטב. בארצות-הברית, הירידה בכוח הקנייה של משקי הבית, והעלאות הריבית, יאטו את הצמיחה באופן דרסטי (בשנה הבאה, הצמיחה צפויה לעמוד על 1% בלבד). וכפי שדוח הקרן מזכיר, יכול להיות שכבר השבוע יתפרסמו נתוני צמיחה שליליים, רבעון שני ברציפות, המעידים על מיתון "טכני" בארה"ב. 

 

בסין, מדיניות אפס הקורונה בשילוב עם משבר נדל"ן מעמיק הורידו את הצמיחה לשפל של יותר מ-40 שנה, ואילו בכלכלת גוש האירו, שאמורה לצמוח ב-1.2% בלבד בשנה הבאה, הסיפור הוא המלחמה באוקראינה, ולצידה העלאות הריבית של הבנק המרכזי האירופי. בגרמניה, הדוח מזכיר, השווקים מגלמים סיכון של 25% למיתון.

תחזית של אי ודאות

אינפלציה, מלחמה, מגפה, משבר נדל"ן - וזו רשימה חלקית. אפשר לתהות מה הטעם בפרסום תחזיות שמתבדות פעם אחר פעם, אבל צריך לציין גם שהתחזית של קרן המטבע משקפת את העובדה שהכלכלה העולמית אכן מתמודדת עם אי ודאות ומתמודדת היום עם שורה של משברים, שלא בהכרח קשורים זה לזה. ההיסטוריון הכלכלי אדם טוז, מאוניברסיטת קולומביה, מדבר על כך שאנחנו בעידן ה-Polycrisis, או ריבוי המשברים. ואילו נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, מדבר בהרצאות שלו על כך שלקוביה ההונגרית בימינו יש יותר משש פאות. אנחנו במצב מורכב. 

אבל גם כדי שתרחיש הצמיחה העגמומי של קרן המטבע יתממש, הכול צריך ללכת חלק ("חלק" זה מונח יחסי במקרה הזה). כלכלני הקרן מפרטים שורה של הנחות שעומדות מאחורי המספרים שלהם: שלא תהיה הפחתה נוספת בהזרמת הגז מרוסיה לאירופה, שציפיות האינפלציה לטווח הארוך ימשיכו להיות יציבות, ושהעלאות הריבית של הבנקים המרכזיים לא יחמירו את הטלטלה בשווקים הפיננסיים. אבל, הם ממשיכים, יש "סיכון משמעותי שחלק או כל הנחות היסוד האלה יתבדו". 

שורה ארוכה של סיכונים

למעשה, מפרטים כלכלני הקרן, יש שורה של סיכונים שעשויים לגרור את הכלכלה העולמית להאטה נוספת. כשחלקם, צריך לציין, הם תרחישים שחורגים הרבה מעבר למדיניות כלכלית במובן הצר שלה. זה כבר כולל עצירה של הזרמת הגז מרוסיה לאירופה, התפרצויות קורונה נוספות בסין ואי שקט חברתי בגלל מחסור במזון ובאנרגיה.

אבל לצד אלה, אחד הסיכונים המרכזיים הוא שעצם הניסיון להילחם באינפלציה יתברר כנושא מחיר גבוה יותר מהצפוי. הבנקים המרכזיים מנסים היום ללכת על חבל דק - מצד אחד, הם מנסים לעצור את האינפלציה (שחלקה בכלל לא בשליטתם אלא קשורה כאמור למהלכי האנרגיה של רוסיה). ומצד שני, הם מנסים להימנע ממיתון. הבעיה היא שקשה לדעת בוודאות עד לאיזה גובה צריך להעלות את הריבית כדי להשיג את שתי המטרות האלה. אם הבנקים המרכזיים לא יקראו נכון את המפה, תהליך הורדת האינפלציה עשוי לגרום ל"שיבושים גדולים מהצפוי". הסיכון למיתון, קובעת תחזית הקרן בהקשר הזה, הוא גדול במיוחד ב-2023, שבה הצמיחה בשורה של מדינות אמורה לרדת לשפל, וחסכונות משקי הבית כבר יתדלדלו. "אפילו זעזועים קטנים עלולים לגרום לכלכלות לעצור". 

בתרחיש שבו מתגשמים הסיכונים שמזכירים כלכלני הקרן, הצמיחה העולמית תעמוד בשנה הבאה על 2% בלבד, רמה נמוכה ביותר בהשוואה היסטורית.

בורג מרכזי בסדר העולמי

קרן המטבע, במקרה הזה, היא לא רק השליח שמביא את הבשורות העגמומיות, אלא גם שחקן שדוחף את הבנקים המרכזיים להמשיך במדיניות הנוכחית, על כל הסיכונים טמונים בה. גורינשה מדגיש כי קרן המטבע עדיין תומכת במדיניות מוניטרית "הדוקה", גם אם יהיו לה עלויות כלכליות אמיתיות, פשוט בגלל שעיכוב משמעותו, לשיטתו, מחיר גבוה יותר בהמשך. 

קרן המטבע היא אחד משורת מוסדות שנוסדו אחרי מלחמת העולם השנייה, והיוו חלק מרכזי מהסדר העולמי הכלכלי של העשורים האחרונים. אין פלא שגורינשה חותם את הפוסט שלו בקריאה (שדומות לה אפשר לשמוע גם מכיוון גופים בינלאומיים נוספים) על הצורך בשיתוף פעולה בין לאומי - לא רק כדי להתמודד עם האתגרים שבפתח, מביטחון תזונתי ועד משברי חובות, אלא גם כדי למנוע מהמערכת הכלכלית העולמית להתחיל להתפצל לגושים נפרדים.

הניסיון להפחית מלאים לא עזר לוולמארט

השינויים שעוברת הכלכלה בארה"ב בחודשים האחרונים, בהשפעת ההתפרצות האינפלציונית ועליית הריבית המהירה, מתחילים להתבטא בתוצאות חברות הענק האמריקאיות. עדות לכך התקבלה השבוע מרשת הקמעונאות הגדולה בעולם וולמארט, שהזהירה מפני רווחיות נמוכה מהצפוי על רקע שינויים בהרגלי הצריכה בארה"ב.

וולמארט עתידה לסיים את רבעון הכספים השני שלה רק בסוף חודש יולי, וצפויה לפרסם תוצאותיה המלאות ב-16 באוגוסט. אולם כבר השבוע היא הזהירה כאמור מפגיעה ברווחיות ואף מיהרה להנמיך את תחזיותיה לשנה כולה.

האינפלציה בארה"ב שוחקת את כוח הקנייה של הצרכנים במדינה ופוגעת בתחושת העושר של משקי הבית. עניין זה מתבטא בצמצום הוצאות הצרכנים על מוצרים שאינם הכרחיים, לטובת הקצאת סכומים גבוהים יותר לרכישת מוצרי מזון ודלק, עקב התייקרותם.

צמיחה בתחומים פחות רווחיים

וולמארט למשל הדגישה כי היא צפויה לרשום ברבעון השני צמיחה חדה מהצפוי של כ-6% במכירות החנויות הזהות שלה בארה"ב (חנויות שהיו פתוחות בשתי תקופות ההשוואה), וזאת בנטרול מכירות דלקים. עם זאת, צמיחה זו נבעה ממכירות גבוהות יותר של מוצרי מזון ומוצרי צריכה מתכלים אחרים, להם שיעורי רווחיות גלומית נמוכים יותר.

"האינפלציה במחירי המזון נמצאת ברמה דו ספרתית והיא גבוהה יותר מאשר בסוף הרבעון הראשון. זה משפיע על יכולתם של הלקוחות להוציא על קטגוריות סחורה כלליות ודורש יותר הנחות מחיר בהתמודדות עם המלאי, במיוחד בתחום הלבוש", הסבירה הנהלת וולמארט.

בחברה מעריכים כעת, כי המכירות בחניות הזהות בארה"ב (ללא דלקים) יצמחו במחצית השניה של השנה ב-3%, וכמי המכירות החברה כולה יצמחו השנה ב-4.5%. עם זאת, הרווח התפעולי של החברה צפוי לרדת השנה ב-11% עד 13%, בהשוואה לאשתקד.

כדי להתמודד עם המצב החדש, בוולמארט עסקו ברבעון השני בהפחתת מלאים והתאמת מחירי המכירה לאינפלציה והתייקרות שרשרת האספקה. במקביל, פעלה החברה לצמצום עליות אחסון דרך הפחתת מלאים ועיכוב משלוחים מספקים.

האינפלציה משפיעה על הצרכנים

"לקוחות בוחרים בוולמארט כדי לחסוך כסף במהלך התקופה האינפלציונית הזו, וזה בא לידי ביטוי בהמשך הגידול בנתח השוק של החברה בתחום המזון", הדגישה ההנהלה. לדברי המנכ"ל דאג מקמילון "הרמות הגוברות של אינפלציית המזון והדלק משפיעות על האופן שבו הלקוחות מוציאים כספים".

מקמילון הסביר, כי וולמארט אומנם התקדמה היטב בטיפול במלאים ברבעון השני, אולם תחום ההלבשה בארה"ב ידרוש הפחתות שווי גדולות יותר גם בהמשך. הצורך להפחית מלאים ומתן הנחות לשם כך, צפויים לפגוע בתוצאיה של וולמארט גם במחצית השנייה של השנה, אולם בחברה הדגישו כי הם מעודדים מרכישות הצרכנים בסניפים בארה"ב, של ציוד לביה"ס, לקראת פתיחת שנת הלימודים הקרובה.

נתוני וולמארט מתכתבים עם נתונים שפרסם בחודש שעבר משרד המסחר של ארה"ב, ולפיהם ההוצאה לצריכה פרטית התרחבה ברבעון הראשון של 2022 בשיעור המתון ביותר מאז התפרצות מגפת הקורונה. על פי נתונים אלו, צמחו הוצאות משקי הבית בארה"ב ברבעון הראשון ב-1.8% בלבד, לעומת תחזית לעלייה של 3.1%. בסך-הכול, הציגה הכלכלה האמריקאית צמיחה שלילית ברבעון הראשון, כאשר התמ"ג רשם ירידה של 1.6%.

עומרי כהן

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?