גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעם זה שונה? האם הסכנה בוול סטריט חלפה ומה אפשר ללמוד ממשברי העבר

לאחר חודשים של ירידות בוול סטריט המדדים החלו להתאושש ● האם זה כי הסכנה חלפה או שמא מדובר רק במבוא לירידות הגדולות באמת? איך נראו משברים דומים בעבר ומה ניתן ללמוד מהם, והאם הפעם זה (באמת) שונה?

''צעדת הרעבים'' בשפל הגדול, ארה''ב 1933 / צילום: Associated Press
''צעדת הרעבים'' בשפל הגדול, ארה''ב 1933 / צילום: Associated Press

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון. כותב הספר "Brief A Money of History" ומקליט הפודקאסט kanamerica.com

לפני כשמונה חודשים, בנובמבר 2021, עמד מדד מניות הטכנולוגיה, הנאסד"ק, בשיא כל הזמנים של מעל ל־16,000 נקודות. היה זה זינוק מדהים של יותר מפי 11 מאז נובמבר 2008 עת עמד המדד בשפל של מתחת ל־1,400 נקודות בעת משבר בועת הנדל"ן. זה היה גם זינוק מרשים של כמעט פי שניים וחצי ממרץ 2020. מאז אותו השיא ועד סוף יוני ירד המדד משיאו בכ־32%. אך המדד גם מטעה.

מניות רבות, כמעט 40% מהן, ירדו בלמעלה 60% משיאן. בסך הכל איבד הנאסד"ק בתוך כשבעה חודשים כמעט 7 טריליון דולר - התאיידות של הון "על נייר" בהיקף שכמוהו לא נראה מעולם. השווי של מניות חברות הטכנולוגיה הגדולות - ה־FAANGM ( Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google, Microsoft) - עמד ביום האחרון של 2021 על 10.24 טריליון דולר. עד לחודש יולי השנה נמחקו יותר מ־3 טריליון דולר משווי שוק זה.

חלק מכוכבות האתמול נפגעו קשות. מניית נטפליקס איבדה כ־75% מערכה בשיאה, ואמזון מעל מחצית משוויה. אם בארזים נפלה שלהבת אין להתפלא על ירידות של 60% ויותר במחיר מניותיהן של חברות "לוהטות" אחרות. כך למשל ירדו מניות שופיפיי, רוביןהוד, רדפין, ודוקוסיין ביותר מ־80% משיאן, ומניות וויקס, פייפל, מאנדי, אפירם, ופינטרסט איבדו מעל 70%.

 

גם בשוק הנדל"ן הדברים חורקים 

חשש ממיתון כבר נראה באופק והוא משתקף במחירי חומרי הגלם הנופלים. כך למשל מחיר הנפט צנח ביותר מ־20% מתחילת יוני וגם חומרי גלם נוספים כמו עץ ונחושת, ירדו במעל 25% בחודשיים האחרונים. האחרון נחשב לאינדיקטור מוביל ביחס לפעילות הכלכלית העתידית.

גם בשוק הנדל"ן האמריקאי הדברים חורקים. הכפלת הריבית על המשכנתאות ל־30 שנה היתה כדלי של מי קרח על שוק הנדל"ן הרותח של 2021. על פי דיווח בבלומברג משבוע שעבר, כמה חברות השקעה גדולות כמו KKR האטו דרמטית את רכישת בתי המגורים להשקעה בשבועות האחרונים, אחרות החלו בקיצוצי עובדים. חברת המשכנתאות הגדולה "לואן־דיפו", למשל, שהיא בעלת מחזור של 3.5 מיליארד דולר ומעסיקה 6,500 עובדים, הודיעה כי תקצץ "באגרסיבית אלפי עובדים כדי להתאים את הוצאותיה לצמצום החד והפתאומי בביקוש למשכנתאות ב־2022".

הביקוש למשכנתאות נפל בכ־8% בשבוע שעבר לעומת השבוע הקודם, וב־78% לעומת אותו שבוע בשנה שעברה. כשמדובר במשכנתאות חדשות לרכישת בתים, בשונה ממיחזור משכנתא קיימת, אלו נפלו ב־4% וב־17% בהתאמה. מחיר מניותיה של חברת המשכנתאות "לואן־דיפו" אגב נפלו בשנה שחלפה בכ־90%.

החולשה הכלכלית הולכת ומתפשטת, ולא רק באמריקה. הכלכלה של סין, שבקושי נחלצה ממיתון ברבעון השני של 2022, גדלה ב־0.4% בלבד והפדרל ריזרב של אטלנטה מעריך כי כלכלת ארה"ב תתכווץ ב־1.5% ברבעון הנוכחי. אך בעוד הכלכלה נחלשת האינפלציה עדיין במומנטום. מדד המחירים הסיטונאי בארה"ב עלה בחודש יוני ב־11.3%,לעומת השנה הקודמת - יותר מ־2% מעל עליית מדד המחירים לצרכן. זו עלייה שמבטיחה עוד עליות מחירים אצל הצרכנים בזמן הקרוב, ועוד עליות ריבית והידוק כמותי אצל הפד.

אידו של מארס (Idus Martiis), שנת 2000, מתקדרים באופק. ב־10 במארס אותה שנה הגיע מדד הנאסד"ק לשיא של 5,048 נקודות - גידול של כמעט פי ארבעה מאז שהחל מסע בן ארבע שנים למה שעתיד להיות מכונה בועת הדוט־קום. עד מחצית אפריל 2000 המדד צנח ל־3,300 נקודות - ירידה של כ־30% - אך אז החל תיקון מרשים ועד לסוף אוגוסט המדד החזיר יותר ממחצית ממה שאבד וחזר ל־4,200. "תיקון בריא" אמרו הפרשנים אז, אך בדיעבד הסתבר כי צפירת ההרגעה היתה מוקדמת.

בראשון בספטמבר שנת 2000 המדד נגע בשיא זמני של 4,234, ואז הוא החל להידרדר עד תחילת ספטמבר 2001. עוד לפני פיגועי 9/11, איבד מדד הנאסד"ק כשני שליש מערכו בשיא, ועמד על 1,687 נקודות. כלומר הוא חזר לטריטוריה של 1996. בועת הדוט־קום הגיעה לסיומה הרשמי. במהלך ארבע השנים של בועת הדוט־קום הונפקו יותר מ־400 חברות מעמק הסיליקון - פי 4.5 יותר ממספרם בעשור שקדם לו.

סיפור שהפך מזמן לאגדה

סיפורן של שתי חברות מתמצת את סיפור הבועה הזו שהפכה מזמן לאגדה. באוגוסט 1995 הונפקה חברה קטנה מעמק הסיליקון. שמה של החברה היה "נטסקייפ" והמוצר היחידי שהיה לה היה כלי תוכנה שכונה "דפדפן־אינטרנט". הדפדפן היה חידוש של ממש והוא איפשר לציבור הרחב לגלוש בקלות בחידוש הטכנולוגי של אותם ימים שנקרא "אינטרנט". עד אז הוא היה בעיקר בשימוש של אוניברסיטאות ומכללות. החברה הייתה בקושי בת שנה ועם הכנסות זעומות כשהגישה את בקשת ההנפקה. המוצר היחידי של החברה, הדפדפן, היה בשוק בקושי שישה חודשים והוא ניתן למשתמשים בחינם.

ארבעה חודשים לפני ההנפקה, מכרה החברה 11% ממניותיה בתמורה ל־17 מיליון דולר, שהקנו לה שווי של כ־170 מיליון דולר. בתום יום המסחר הראשון, ארבעה חודשים מאוחר יותר, כבר עמד שווי השוק שלה על כמעט 3 מיליארד דולר (כ־5.8 מיליארד במונחים של היום). הגידול הזה של פי 18 בכמה חודשים והשווי של מיליארדים לחברה ללא מכירות של ממש, עורר את התיאבון של וול סטריט. מיליארדר האינטרנט הראשון נולד והבהלה לזהב החדשה יצאה לדרך.

לא חלף זמן רב והכסף והשמות הגדולים החלו לגלות עניין. בשנת 1997 מייסד של רשת ספרים גדולה הקים חברה חדשה. הוא גייס מקרנות הון סיכון סכום האסטרונומי לאותם ימים, 120 מיליון דולר. למיזם הצטרפו מנהלים בכירים מחברות כמוFED־EX ו"אנדרסון קונסלטינג", והחברה "ווב־וואן" ( Webvan) נולדה.

ווב־ואן (Webvan) הבטיחה להיות הסופרמרקט של האינטרנט שיביא הביתה הכל, משימורים ועד לובסטרים חיים. החברה הפסידה אומנם עשרות מיליוני דולרים בכל רבעון, אך ההבטחה היתה גדולה. בנובמבר 1999 גייסה החברה 375 מיליון דולר בהנפקת מניותיה לציבור. מספר שבועות מאוחר יותר שווי השוק שלה עמד על 11 מיליארד דולר (כמעט 20 מיליארד בכסף של היום). זה היה כמו קרשנדו של בועת הדוט־קום. מכירותיה לאותו מועד עמדו על פחות מ־14 מיליון דולר והפסדיה על מעל 140 מיליון דולר.

ההבטחות וההייפ היו אמנם גדולים, אך כסמל לבועה כולה, הסוף היה מהיר. ביולי 2001 החברה הכריזה על פשיטת רגל. 2,000 עובדיה הקבועים נשלחו הביתה ו־1,700 העובדים שעבדו לפי שעות קיבלו תלושי מתנה בסך 900 דולר מתורם אלמוני.

קיצוץ אכזרי בכוח אדם

בועת הדוט־קום התפוצצה אך המיליארדים הרבים שגויסו בשווקים הציבוריים והפרטיים נותרו בקופות החברות. בשנים הבאות ינסו אלו לשרוד, אך רובם יכשלו. אלפי חברות, מציבוריות ועד סטארטאפים קטנים, ייסגרו. האחרות יקצצו באכזריות במצבת כוח האדם שלהן על מנת לשרוד. כולם יאבדו לפחות 75% מערכן. כבר בנובמבר 2000 חצי מהחברות במדד חברות האינטרנט של בלומברג ירדו ביותר מ־80% מערכן בשיא, כשליש מהן ביותר מ־90%. אמזון למשל תאבד עד תחילת ספטמבר 2001, כ־92% מערכה, אך תשרוד ותחזור לכבוש את העולם. רוב חברותיה לשנות־הבועה העליזות לא נהנו מגורל דומה ונעלמו לתוך ספרי ההיסטוריה.

חמש עשרה שנים ארוכות יחלפו עד שבמחצית 2015, עמוק לתוך עידן הריבית האפסית וההרחבות הכמותיות ללא־גבול, יחזור מדד הנאסד"ק לשיאו ממרץ 2000. אם ניקח בחשבון את האינפלציה, אז רק בתחילת 2018, שמונה עשרה שנים לאחר העשירי במרץ 2000, יום שהיה רגיל ככל הימים בעמק הסיליקון, חזר המדד להיכן שהיה.

מעניין לציין שהתפוצצות הבועה של שנת 2000 היתה דומה במובנים רבים לזו של 1929. יום השלישי בספטמבר 1929 היה יום שמשי בניו יורק, מדד הדאו ג'ונס סגר באותו היום בשיא חדש של 381.17 נקודות. זה לא מופרך להניח שאיש מעשרות האלפים שגדשו את רחובות דרום מנהטן בתום יום המסחר, לא חשב כי זהו יום היסטורי וכי יחלפו עוד 25 שנים עד שהמדד שוב ייגע במספר זה.

מתחילת ספטמבר החלה ירידה איטית במדד, ועד ה־24 באוקטובר 1929 הוא יאבד כ־20% מערכו. באותו היום, שנכנס לספרים כ"יום חמישי השחור", סערה הבורסה והמדד נפל ב־11%, אך עד סוף היום הוא התייצב מחדש וסגר בנפילה של 2% בלבד. יום שישי שלאחר חמישי השחור היה רגוע. מאמצי המוסדיים להרגיע את השוק נשאו פרי, אך ההצלחה היתה קצרת מועד. לאחר שחודש המסחר שבוע לאחר מכן, החלו שוב הירידות. עד למחצית נובמבר השוק איבד כמעט 50% משיאו בתחילת ספטמבר, עד שלפתע הירידות נעצרו והשוק החל לעלות.

עד אפריל 1930 נמחקו כמחצית מהירידות והמדד שוב עמד כִּמְטַחֲוֵי קֶשֶׁת, במרחק של 6 נקודות בלבד מ־300. אלא שהשוק לא חצה את קו ה־300 והירידות שבו לוול סטריט. עד מחצית 1932 המדד נעצר ב־44 נקודות והשוק איבד כ־‏90% מערכו. ה"שפל הגדול" שטילטל את אמריקה ואת העולם עד היסוד בא לעולם, והוא לא עזב אלא רק לאחר שנים ארוכות של סבל ושפיכות דמים.

הכללים הישנים כבר לא רלוונטיים

בספרם "הפעם זה שונה - שמונה מאות של סכלות כלכלית" (This Time Is Different - Eight Centuries of Financial Folly) הכלכלנים פרופ' כרמן ריינהרט ופרופ' קנת רוגהוף סוקרים משברים כלכליים ב־64 מדינות לאורך מאות שנים.

ריינהרט ורוגהוף מתארים אירועים של חדלות פרעון ממשלתיים, התקפי פאניקה בנקאיים, והתפרצויות אינפלציוניות, מימי הביניים ועד משבר הסאב־פריים ב־2008. תוך שהם בוחנים הררי דאטה, המחברים מדגימים כיצד לאורך כל ההיסטוריה, הן במדינות עשירות והן במדינות עניות, התרחשו התרסקויות ומשברים פיננסיים כאשר בכל פעם המנהיגים המקומיים טוענים ש"הפעם זה שונה" וכי הכללים והחוקים הישנים אינם רלוונטיים עוד.

ב־500 עמודי הספר, מראים הכותבים עד כמה ניתן ללמוד מההיסטוריה ועד כמה מעט בני אדם באמת לומדים. כך, שעה שבנקאים מרכזיים, ממשלות, ומשקיעים בטוחים כי "הפעם זה שונה", המשברים הכלכליים עדיין פורצים ב"הפתעה", בתדירות החוזרת על עצמה ובעוצמה גדולה. לטענת המחברים, סינדרום "הפעם זה שונה" הוא שמניע אנשים נבונים להתעלם מכל הסממנים של בועה מתנפחת, וכך שוב ושוב ליפול למשבר שניתן היה לצפותו.

גם הפעם בנקאים, משקיעים, בעלי עניין ודוברים תמימים, מסבירים כי "הפעם זה שונה". אך דווקא משום שהמנוע העיקרי למשבר הנוכחי הוא כ־20 טריליון דולר של חוב חדש וכספים, שנוצרו במאזני הבנקים המרכזיים בעולם מאז מרץ 2020, מוטב אולי לזכור אזהרה פשוט שנכתבה על ידי כלכלן אוסטרי־יהודי לודוויג פון מיזס במחקרו "התיאוריה של כסף ואשראי", משנת 1912: "אין דרך למנוע את ההתמוטטות הסופית של בום כלכלי שנוצר על ידי הרחבת האשראי. האלטרנטיבות הן רק האם המשבר יבוא קודם כתוצאה מנטישה וולנטרית של המשך ההרחבה או מאוחר יותר כתוצאה מהתמוטטות הערך של המטבע עצמו".

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"