גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לא בני 40 וכבר שווים 7.5 מיליארד ד', על הנייר: הכירו את שלושת הצעירים מאחורי החברה שמטריפה את השוק

זינוק של יותר מ-700% במניית הפינטק פאגאיה לשווי של יותר מ-14 מיליארד דולר, הפך את יהב יולזרי, אביטל פרדו וגל קרובינר למיליארדרים על הנייר ● בעלי המניות הגדולים האחרים בחברה הם קבוצת ויולה (מניות בשווי של 2.1 מיליארד דולר), וכלל ביטוח, עם מניות במיליארד דולר - כפול מהמחיר שנקבע בעסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידיה

מייסדי פאגאיה - מימין: אביטל פרדו, יהב יולז'רי, גל קרובינר / צילום: ענבל מרמרי
מייסדי פאגאיה - מימין: אביטל פרדו, יהב יולז'רי, גל קרובינר / צילום: ענבל מרמרי

שבעה ימי מסחר שבהם זינקה ביותר מ-700% העמידו את שווי חברת הפינטק (המפסידה) פאגאיה על יותר מ-14 מיליארד דולר בסוף המסחר של יום ד' - שלישית בשווייה רק לסולאראדג' ולצ'ק פוינט מבין החברות הישראליות בוול סטריט.

הסבר הגיוני לנסיקת המניה בימים האחרונים, חלקם זינוקים בשיעור יומי תלת-ספרתי, לא ניתן למצוא בביצועיה העסקיים של פאגאיה או בדיווח על התפתחות משמעותית בעסקיה, לפיכך כל זה יכול להתהפך בן לילה, וכמנהגה של וול סטריט, הכרכרה המפוארת תהפוך לדלעת. אך בינתיים לפחות, הפכו בעלי המניות הגדולים בפאגאיה, ובראשם שלושת מייסדיה הצעירים - גל קרובינגר, אביטל פרדו ויהב יולזרי - למיליארדרים על הנייר, בדולרים.

הזינוק במניה הקפיץ את שווי מניותיהם של שלושת המייסדים, כולם בשנות ה-30 לחייהם, לסכום מצרפי דמיוני של 7.6 מיליארד דולר "על הנייר" (ממנו חלקו של פרדו כ-3.3 מיליארד דולר ושני שותפיו כ-2.15 מיליארד דולר כל אחד). יש לציין, כי עוד קודם להנפקה ביצרו השלושה את שליטתם בחברה באמצעות החזקת מניות המקנות להם זכויות הצבעה עדיפות (קלאס B) על פני שאר המניות (קלאס A).

כאמור, העושר שיצרו לעצמם שלושת מייסדי פאגאיה נותר בינתיים על הנייר בלבד, וכך הוא גם צפוי להישאר בזמן הקרוב, בעיקר משום שמניות בעלי העניין בחברה עדיין חסומות.

לפי דיווחי פאגאיה לרשות ניירות ערך בארה"ב, החסימה נעה בין 90 יום ל-12 חודשים והיא תלויה בעיקר בשאלה האם מניית פאגאיה תיסחר למשך 20 ימי מסחר רצופים מעל ל-12.5 דולרים. גם אם יתפוגג הקסם, ומניית פאגאיה תקרוס, לא צריך לדאוג לשלושה שמכרו אשתקד מניות בעסקות פרטיות (עסקאות סקנדרי) בהיקף כולל של כ-200 מיליון דולר.

 

דמיון לזינוק של פי 30 במניית גיימסטופ

רבים בשוק מוצאים דמיון רב בין הזינוק החד במניותיה של פאגאיה, שהצטרפה בחודש שעבר לנאסד"ק באמצעות מיזוג לחברת SPAC, ובין הזינוק במניית רשת חנויות משחקי הווידיאו והמחשב האמריקאית גיימסטופ בשנה שעברה. בין אוקטובר 2020 לינואר 2021, זינקה מניית גיימסטופ פי 30, ולשיגעון היו אחראים בין היתר סוחרי יום אינדיבידואלים, רבים מהם חברים בפורום WallStreetBets של רשת "רדיט", שפעלו לרכישה המונית של מניית החברה.

הרכישות הגדולות של ריבוי משקיעים קטנים הקפיצו את מניית גיימסטופ לשחקים ו"הכריחו" את מנהלי קרנות הגידור הוותיקות שהימרו על ירידה במחיר המניה (שורט) לרכוש מניות כדי לסגור פוזיציות ("שורט סקוויז") באופן שתרם לזינוק במחיר המניה. בפברואר אשתקד קרסה מניית גיימסטופ ב-70%, ומאז העניין בה דעך.

נראה שבפאגאיה הרקע לסיפור שונה במקצת, אך המהות דומה. החברה, שנוסדה בשנת 2016, מוזגה כאמור ל-SPAC בחודש שעבר, באופן שהותיר בשוק מעט "סחורה צפה" - כזו שהמשקיעים יכולים לסחור בה. מכאן האפשרות של משקיע בודד, או כמה כאלו, שאסף כמות סחורה גדולה יחסית, לאלץ שורטיסטים שהימרו נגד המניה לרכוש אותה במחירים גבוהים - מה שגורם לאותו אפקט של שורט סקוויז.

 

החזקת טייגר גלובל נסקה ל-1.5 מיליארד דולר

לצד שלושת המייסדים, מספר גופי ההשקעות הגדולים שליוו את פאגאיה עוד בטרם הפכה לחברה ציבורית נהנים גם הם מעליית שווי פנומנלית בהחזקותיהם. בראשם נמצאת קבוצת השקעות ההייטק ויולה. אבי זאבי, ממייסדי קבוצת ויולה, הוביל את ההשקעה בפאגאיה, וכיום ומחזיקה הקבוצה במניות בשווי שוק של 2.15 מיליארד דולר. גוף נוסף שמחזיק בפוזיציה גדולה הוא קרן הגידור טייגר גלובל, ששווי מניותיה בפאגאיה נסק ל-1.5 מיליארד דולר. טייגר גלובל סבלה בחודשים האחרונים מצניחה בשווי החזקות הטכנולוגיה שלה, שהסבו לה תשואה שלילית של מעל ל-50% בין ינואר למאי השנה.

אבי זאבי, ממייסדי קבוצת ויולה / צילום: ויולה

בעלת מניות בולטת נוספת בפאגאיה היא לא אחרת מחברת כלל ביטוח, המחזיקה מניות בשווי שוק נוכחי של 945 מיליון דולר - כפול מהמחיר שנקבע בעסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידיה.

איבדה 56% מאז החלה להיסחר ועד הזינוק

פאגאיה מספקת פתרונות מבוססי למידת מכונה וביג-דאטה, המאפשרים לגופים פיננסיים לנהל בצורה מדויקת יותר את תהליך הקצאת האשראי. לקראת סוף השנה שעברה דיווחה החברה על מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, שנה לאחר שגיוס הון בשוק הפרטי נקב לה בשווי של 500 מיליון דולר "בלבד".

למרות התקררות שוק ה-SPAC (שהתחילה עוד לפני הדיווח על המיזוג), והירידות החדות בשווקים, שכללו גם מעבר מחברות צמיחה לחברות ערך - השלימה פאגאיה את המיזוג לפי השווי המקורי, וגייסה 350 מיליון דולר (בעיקר באמצעות PIPE, ההנפקה הפרטית הנלווית למיזוג).

עם זאת, עוד לפני השלמת העסקה ירדה מניית ה-SPAC למחיר של כ-6 דולרים, לעומת מחיר של 10 דולרים במיזוג. מאז שהחלה להיסחר ועד לזינוק הפתאומי שהחל בשבוע שעבר איבדה מניית פאגאיה 56% נוספים מערכה, עד למחיר של 2.7 דולרים, ששיקף לה שווי של כ-1.8 מיליארד דולר בלבד.

הקשר לבני יהודה ולגיבוי אחזקות

שלושת המייסדים: גל קרובינר (34) המשמש כמנכ"ל פאגאיה, אביטל פרדו (36), מנהל הטכנולוגיה הראשי, ויהב יולזרי (37), מנהל ההכנסות הראשי, מגיעים עם היסטוריה עסקית-משפחתית ענפה, שבין היתר מתקשרת בעקיפין עם אירוע לא סימפטי בשוק ההון מהעת האחרונה.

ביוני אשתקד מכרו אביטל פרדו ואחיו אריאל את מניות השליטה שהחזיקו בחברת האשראי החוץ-בנקאי, גיבוי אחזקות, לידי החתם יהונתן כהן, לפי שווי של 70 מיליון שקל לחברה. בשבועות האחרונים עלתה גיבוי לכותרות על רקע אי-סדרים כספיים בסניף הצפוני שלה, שבעקבותיהם נוצרו לה חובות בסיכון גבייה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. בתגובה קרסה מניית החברה, והיא משקפת לחברה שווי נוכחי של 32 מיליון שקל בלבד.

את פעילות ניכיון הצ'קים של גיבוי מיזגו האחים פרדו בתחילת 2019 לתוך שלד בורסאי, שבו החזיקו קודם לכן דן קרובינר ויהודה יולזרי, ההורים של צמד המייסדים האחרים של פאגאיה - אביטל קרובינר ויהב יולזרי (לשעבר שוער קבוצת הכדורגל בני יהודה).

יהודה יולזרי, אביב של יהב, הוא בנו של מייסד חברת ההסעות ז'ק יולזרי, שאותה הוא מנהל כיום. דן קרובינר, אביו של גל, היה בעבר דמות מוכרת בשוק ההון המקומי, כששלט יחד עם אחיו גד בחברת הטכנולוגיה אלקטרוניקס ליין, שנמכרה בשנת 2005 לחברת ההשקעות גמול.

באותה עסקה השלימו האחים קרובינר את מכירת כל החזקותיהם בחברה שייסדו, שעסקה בפיתוח מוצרי אבטחה ומוצרים לפיקוח ולשליטה מרחוק על הבית, תמורת סכום כולל של 35 מיליון דולר.

עוד כתבות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

"השקענו פה מעל 1.3 מיליארד דולר, ולא עוצרים": ענק ההשקעות שמאמין בישראל

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות של יותר מ-30% בחודש: מניות ה-IT המקומיות משלמות את מחיר הטלטלה העולמית

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"