גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חפשו אותם בהוד השרון ובחיפה: הסינים מוכנים לשלם ביוקר על המהנדסים הישראלים

בעוד שהענקית הסינית עליבאבא סגרה את המרכז הישראלי שלה, בוואווי זקוקים במיוחד לידע וניסיון מערבי, והם גם מוכנים לשלם עליו ביוקר ● בינתיים, למרות שנכנסה לרשימה השחורה בארה"ב, הפעילות של וואווי בישראל גדולה מתמיד והיא מעסיקה כ-500 עובדים בקבוצות מחקר בחיפה ובהוד השרון ● כתבה שלישית בסדרה

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר
משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

 

במאי 2019 הכניסה מחלקת המסחר האמריקאית את ענקית התקשורת והטכנולוגיה הסינית וואווי ל"רשימה שחורה". המשמעות היא שחברות אמריקאיות או כאלו שמשתמשות בטכנולוגיה אמריקאית נדרשות לרישיון כדי למכור למי שנמצאות בה. יחד עם וואווי נכנסו לרשימה אז עוד 68 חברות-בנות שלה מרחבי העולם. 46 חברות-בנות נוספות התווספו לרשימה באוגוסט 2019.

אלא ששם אחד נעדר במפתיע משתי הרשימות - טוגה נטוורקס, שלוחת המחקר של וואווי בישראל. גם במשרדים של טוגה בהוד השרון ובחיפה הופתעו מכך שלא נכנסו לרשימות, ועד היום לא לגמרי ברור איך הצליחה השלוחה הישראלית להתחמק מכך. אחת הסברות שעלו בקרב העובדים היא שהשם של טוגה, שאינו מכיל את המילה וואווי, בלבל את הרשויות האמריקאיות, אבל כנראה שלא זה המקרה. בכל מקרה, באוגוסט 2020 נגמרה תקופת החסד, וטוגה הוכנסה לרשימה בפעימה השלישית יחד עם יישויות אחרות של וואווי, מצ’ילה שבדרום אמריקה ועד סינגפור שבדרום מזרח אסיה.

לדברי עובדים לשעבר, התקופה בין כניסת וואווי לרשימה לבין כניסת טוגה, שימשה את השלוחה הישראלית להצטיידות מוגברת בציוד לבדיקה ולפיתוח לפני שיוטלו גם עליה סנקציות. בחלק מהמקרים, כך על פי עובדים לשעבר, הספקים, שלא רצו להסתכן בהסתבכות עם הממשל האמריקאי, ביקשו הצהרה ממנהלים בטוגה שהציוד ישמש רק עובדים ישראלים בשלוחה בארץ. גורמים המקורבים למרכז הפיתוח טוענים שלא הייתה רכישה מיוחדת כזאת וציוד נרכש רק על פי צרכי הפרויקט בלבד.

 

לאחר הכניסה לרשימה השחורה, נמנע מטוגה השימוש בתוכנות פופולריות כמו כלי התכנות "מאטלב" (MATLAB). במקומו משתמשים עובדי טוגה בתחליפי קוד פתוח, בתוכנות לא אמריקאיות או בכלים שפותחו בוואווי. בעקבות הסנקציות, היו גם עובדים שעזבו את המרכז מחשש שהעבודה בוואווי יכולה לפגוע בהמשך הקריירה שלהם, ובמיוחד בהעסקה בעתיד בחברות אמריקאיות.

למרות כל זה, שנתיים אחרי שטוגה נכנסה לרשימה, המרכזים של החברה בישראל גדולים מתמיד ומעסיקים כ-500 עובדים ב-12-14 קבוצות מחקר, האחראיות על פרויקטים בתחומים שונים. נכון להיום, בזמן שמרכזי פיתוח אחרים מצמצמים גיוסים, טוגה מגייסת ל-55 משרות פתוחות. בעוד ענקית סינית אחרת, עליבאבא, סגרה את מרכז הפיתוח שלה בישראל בחודש שעבר, נראה שהמרכזים הישראלים חשובים במיוחד לוואווי, ייתכן שדווקא בגלל הסנקציות האמריקאיות.

סדין אדום לאמריקאים

עבור ארה"ב, וואווי נחשבת בשנים האחרונות לסדין אדום. גישה שהחלה בימי טראמפ וממשיכה גם תחת הנשיא ביידן, שלא ביטל או הקל את הסנקציות. האמריקאים מאשימים את וואווי בשורת האשמות כבדות, שהחמורה מביניהן היא כי שתלה דלתות אחוריות בציוד התקשורת שלה המאפשרות ריגול, אף שעד היום לא הוצגו הוכחות כלשהן לכך.

החודש פרסמה רשת CNN שה- FBI משוכנע שציוד של וואווי שמוצב באתרים הסמוכים למתקני טילים ובסיסים צבאיים בארה"ב מסוגל לקלוט ולהפריע לתקשורת הצבאית, כולל תקשורת של הפיקוד האסטרטגי שמפקח על המתקנים הגרעיניים. האמריקאים מאשימים את וואווי והשלוחה שלה בארה"ב פיוצ’רווי (Futurewei) גם בגניבה שיטתית של קניין רוחני וסודות מסחריים, נושא שעומד בבסיס תביעה שמשרד המשפטים בארה"ב הגיש נגד החברות ב-2020. לפי הטענות בתביעה, וואווי הפעילה בעבר תוכנית בונוסים כדי לתגמל עובדים שהשיגו מידע סודי וניסתה להשיג מידע דרך גיוס עובדים מחברות אמריקאיות. בוואווי טענו בתגובה כי התביעה ממחזרת מחלוקות אזרחיות ישנות שהיו לה עם חברות אמריקאיות כמו סיסקו ו-T-Mobile וכבר נפתרו מזמן.

האמריקאים סבורים שוואווי היא שלוחה של הממשל הסיני. טענה זו מתבססת בין השאר על הרקע של מייסד החברה רן ג’נגפיי, שהקים אותה ב-1987, לאחר ששוחרר מהצבא הסיני - עובדה שסייעה לו לזכות בחוזים ראשונים בתחילת הדרך. גם מבנה הבעלות הייחודי והמוזר של וואווי, בו 99% מהמניות מוחזקות על ידי ארגון עובדים, תורם לחשדנות. בוואווי כמובן, דוחים זאת וטוענים שהם חברה פרטית לחלוטין שנמצאת בבעלות עובדיה, המיוצגים על ידי ארגון העובדים.

קשה לגייס מערביים

אשמה או לא אשמה, הסנקציות הצליחו לפגוע משמעותית בפעילות וואווי. ב-2021 איבדה החברה כמעט 37 מיליארד דולר, 29% מהכנסותיה, במה שהייתה הירידה השנתית הראשונה בהכנסותיה מזה לפחות שני עשורים. מכירות הסמארטפונים, שהיא הפעילות המרכזית של וואווי - נפגעה אנושות.

הסנקציות האמריקאיות חסמו את וואווי מלהשתמש באפליקציות של גוגל, מה שהפך את הסמארטפונים של החברה לחסרי ערך במערב. בנוסף, ארה"ב מנעה מוואווי לייצר את השבבים המתקדמים ביותר שלה במפעלי TSMC בטיוואן, מה שמקשה על הענקית הסינית להתחרות במכשירים החדשים של אפל וחברות אחרות אפילו בשוק הסיני המקומי.

בעוד שב-2020, רגע לפני כניסה מלאה של הסנקציות לתוקף, הספיקה וואווי להפוך לרגע ליצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם, הרי שבשנה שעברה החברה נדחקה לחלוטין מצמרת המובילות. גם מכירת ציוד תקשורת - הפעילות המקורית של וואווי - נפגעה לאחר שארה"ב הפעילה לחצים על בעלות בריתה ברחבי העולם שלא לשלב את החברה הסינית ברשתות הסלולר החדישות בארצם.

אבל וואווי רחוקה מלהרים ידיים ומנסה להמציא את עצמה מחדש דרך כניסה לתחומים חדשים - כאלה שבהם האמריקאים יוכלו פחות להפריע. התחומים כוללים תוכנות ושירותי ענן, רפואה ואפילו רכב. החודש פתח מותג הרכב החשמלי הסיני Aito להזמנות מוקדמות עשרת אלפים רכבים מדגם חדש, שמערכת ההפעלה שלו פותחה על ידי וואווי. הרכבים נחטפו בתוך שעתיים.

 

כדי להשלים שינוי כיוון גדול כזה, מסמארטפונים וראוטרים לתוכנות בענן, השקיעה וואווי 22 מיליארד דולר על מחקר ופיתוח אשתקד, כמעט רבע מהכנסותיה, וסכום זהה לזה שהוציאה אפל על פיתוח. רק שמעבר לכסף, וואווי זקוקה לטאלנטים, אנשי טכנולוגיה מוכשרים ובעלי ידע, לא רק בסין אלא בעולם כולו. "יש לנו מספיק כסף ומספיק מקום עבור טאלנט גלובלי", אמר המייסד והמנכ"ל רן בנאום פנימי שנחשף באתר ניקיי אסיה ביוני האחרון. באותו נאום קרא רן למנהלים לזהות מועמדים מבטיחים כדי לבנות את "כוח הקרב" של וואווי מהר ככל האפשר.

הסנקציות חסמו מוואווי גישה לחלק מהעובדים הבינלאומיים. וואווי נהגה לתרום או לממן תוכניות מחקר באוניברסיטאות בינלאומיות יוקרתיות כדי למשוך אליה כישרונות צעירים, אבל לאחר הכניסה לרשימה השחורה ביטלו מוסדות יוקרתיים כמו ברקלי ואוקספורד את שיתופי הפעולה. בנוסף, הסנקציות חסמו דה-פקטו את כל פעילות המחקר בשלוחה האמריקאית של וואווי, פיוצ’רווי, שישבה בעמק הסיליקון. כשהייתה בשיאה, השלוחה העסיקה 850 עובדים, אך מאז קוצצה דרמטית. פיוצ’רווי עצמה, כיוון שהיא חברה אמריקאית, לא נמצאת ברשימה, אך מכיוון שחברת האם שלה כן, אסור לה להעביר אליה ידע וטכנולוגיה.

כדי לקבל גישה לניסיון שנצבר במערב, ולמהנדסים עם הכשרה מערבית, וואווי צריכה להסתמך על מרכזי המחקר שלה באירופה, שהעסיקו נכון לסוף שנת 2021 כ-2,400 חוקרים ב-24 מרכזים, כולל אלו שבישראל. "עובדים ישראלים, הרבה יותר מאירופאים, הם מקור לניסיון שמגיע מחברות אמריקאיות מובילות", טען גורם בתחום.

"מרגיש כמו שאיבת ידע"

טוגה נטוורקס הוקמה ב-2009 על ידי איציק מלובני, לשעבר מהנדס באינדיגו ומנהל פיתוח בסטארט-אפים קונקט-וואן וטרה-צ’יפ. בתחילת הדרך הייתה טוגה קבלן-משנה לעבודות מחקר ופיתוח עבור מרכז וואווי בגרמניה והפרויקט הראשון שהוביל מלובני היה פיתוח שבב לראוטרים של החברה. במקביל למלובני, אמנון סנדרוביץ, מהנדס יוצא ECI, החל גם הוא בנפרד לעבוד על פיתוחי תוכנה עבור וואווי גרמניה ומאוחר יותר שני הצוותים התלכדו תחת השם טוגה.

המשרד הראשון של טוגה היה בהרצליה אבל אחרי שהחברה גדלה בוצע מעבר להוד השרון. "בוואווי לא רצו שהמשרדים יהיו צמודים לאלו של חברות ציוד תקשורת אחרות, ולו כדי שלא להיראות קטנים ליד המתחרים, לכן נבחרה בסוף הוד השרון", סיפר גורם שמכיר את הפרטים. השלוחה החיפאית התווספה גם היא לפני מספר שנים.

במשך השנים טוגה שמרה על פרופיל נמוך מאוד והצניעה את הקשר שלה לחברת האם הסינית. "בוואווי רצו לשמור על פרופיל נמוך כי יש להם מכירות רבות למדינות ערב וגם למרכז בארץ זה התאים כי לא היו צריכים פרסום ויחסי ציבור באותו הזמן", אמר אותו הגורם. ב-2016 רכשה וואווי רשמית את טוגה מידי מלובני ומאז הקשר הפך גלוי.

שיטת העבודה בטוגה, שמוגדרת מרכז מחקר, שונה מזו שמתקיימות במרכזים הזרים האחרים בישראל. בעוד שבמרכזים האחרים מפתחים מוצר שלם מההתחלה ועד הסוף, או לפחות איזשהו רכיב ממוצר שלם, הצוות הישראלי בטוגה בונה בעיקר ארכיטקטורה של מוצרים ופתרונות, ומגיע בדרך כלל עד הוכחת היתכנות (POC) או הדגמה ראשונית לכל היותר. אחר כך, הידע שנצבר מועבר כולו לסין, שם מתורגמת הארכיטקטורה למוצר או לשירות. במרכז מתגאים שהם רושמים כל שנה 90-100 פטנטים חדשים.

בטוגה סבורים שגישה זו מנצלת נכון את המהנדס הישראלי היקר בשלב החשוב ביותר ולא "מבזבזת" אותו על תהליך שאפשר לעשות בזול במקום אחר. השיטה המקובלת בוואווי היא במקרים רבים לתת לכמה צוותים ברחבי העולם לעבוד על אותה בעיה, כשמי שמתקדם מהר יותר הוא הזוכה בפרויקט. עובד לשעבר בטוגה טוען שזו גישה בעייתית. "בניגוד למרכזי פיתוח מערביים בישראל, למרכז של וואווי בישראל אין אחריות על שום מוצר", טען. "בטוגה אומרים למהנדסים בארץ קחו בעיה, תפתרו אותה ותעבירו לצוות בסין, כשאתה לא בטוח תמיד לאיזה מוצר בדיוק זה יגיע בדיוק. זה מרגיש לפעמים כאילו המטרה היא נטו לשאוב את הידע של העובדים".

מקורבים למרכז דחו טענה זו ואמרו שכל פרויקט בישראל מקושר לצוות בסין ומוגדר לאן הוא הולך. "אף אחד לא ייתן לנו לבנות פרויקט גנרי", הם אומרים. לדבריהם, בכל הנוגע להעברת קניין רוחני, במרכז נוקטים במשנה זהירות ועובדים שמתקבלים לטוגה, חותמים שאינם מביאים איתם מידע פנימי ממקום העבודה הקודם: "אפילו בשלב ראיונות העבודה נמסר למועמדים שהם לא חייבים לענות על שאלות שיכולות להסגיר סודות מסחריים של מקומות עבודה אחרים". המקורבים מציינים שדווקא טוגה היא שהוציאה מכתבים לחברות אחרות כדי לוודא שעובדים שעזבו אותה לא מביאים איתם קניין רוחני.

בנוסף לעובדים הישראלים במרכז, וואווי מביאה לארץ צוות של מומחים מסין. המומחים, מהנדסים במקצועם, מסונפים לקבוצות המחקר השונות. תפקידם הרשמי הוא תיאום בין הצוות הישראלי לצוות הסיני שמלווה אותם בפרויקט, תוך גישור על פערי השפה והמנטליות, אך במרכז יש גם מי שרואים בצוות הסיני גורם מפקח, שמעביר מידע על ההתקדמות בישראל לצוות בסין. "המידע תמיד זורם רק בכיוון אחד: מישראל לסין ולא להפך וכל ההחלטות מתקבלות שם", טען עובד לשעבר.

רישיון הייצוא בוטל

כבר בשלב מוקדם יצרו מלובני וסנדרוביץ, שפרש לפני מספר שנים מהמרכז וכיום מנהל חברת ייעוץ, קשרים עם גורמים בהנהלת וואווי והצליחו להלהיב אותם בנוגע לחדשנות הישראלית. במרכז מתגאים בשורת פיתוחים משמעותיים עבור וואווי, כמו מסד נתונים בענן ששולף מידע פי כמה יותר מהר מזה של אורקל. פיתוח אחר שהתחיל בישראל הוא סט הכלים שמאפשר למפתחים לבנות ולבדוק אפליקציות שירוצו על הענן של וואווי.

נכון להיום, וואווי מחזיקה ב-18% משוק הענן הציבורי בסין והיא מנסה להתחרות במובילת השוק עליבאבא, שלה נתח של 37%. חלק מהתחרות הזו היא על התוכנות והשירותים שמספקים העננים השונים. "צריך להבין שהיסטורית וואווי היא חברה שרגילה למכור קופסאות וציוד פיזי. היא לא ידעה בכלל איך לספק שירותי תוכנה בענן (SAAS) ומי שעזר לה בזה היו המרכזים מסביב לעולם", אומר מקורב לחברה.

פרופיל העובדים הישראלים בטוגה נחשב גבוה ורבים מהם בעלי תארים במדעים או בהנדסה מהאוניברסיטאות המובילות. טוגה ידועה כמי שמשלמת שכר גבוה מאוד ומחלקת מענקי חתימה נדיבים למדי ביחס לשוק, מה שהרגיז בעבר לא מעט חברות ישראליות שאיבדו לה עובדים.

סקירת חשבונות הלינקדאין של העובדים בטוגה ומודעות הדרושים שמפרסמת החברה חושפים את מגוון התחומים בהם עוסק המרכז, שכוללים אחסון בענן, רכב, בלוקצ’יין, ראייה ממוחשבת, מאגרי נתונים, אבטחת מידע וגם וידיאו. חלק מהתחומים שמופיעים יכולים להיחשב לרגישים, כמו מחשוב עתיר ביצועים או בשמו הסקסי יותר - מחשוב על (HPC).

מחשוב על הוא מקור לתחרות אסטרטגית עזה במיוחד בשנים האחרונות בין ארה"ב לסין. אולם מקורבים לטוגה מדגישים כי במרכז מסרבים בתוקף לקבל פרויקטים שיכולים להיחשב לטכנולוגיה דו-שימושית, כלומר פיתוחים שאפשר להסב לשימוש צבאי, וגם בנוגע למחשוב-על פועלים רק בטווח המותר. בנוסף, טוגה מפוקחת על ידי משרד הכלכלה וצריכה לקבל רישיון יצוא על טכנולוגיות שיכולות להיות מומרות לשימוש צבאי כלשהו. לפחות במקרה אחד, כך נודע לגלובס, בוטל רישיון הייצוא של טוגה על טכנולוגיה מסוימת. בתגובה החליטה וואווי להעביר את פיתוח הטכנולוגיה לבריטניה, שם חוקי הייצוא מקלים יותר.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית