גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק הבוררות, הטענות להעתקה והתשובה החריפה של השופטת ורדה אלשיך

אלשיך מכחישה את הטענה שעלתה לפני שנתיים לפיה גורם עלום כתב עבורה פסק בוררות, ועולה למתקפה נגד היזם שהפסיד בבוררות: "בכל כהונתי לא פגשתי התנהלות כזו" • עו"ד מיכאל דבורין, המייצג את היזם: "אלשיך שמה ללעג את ביהמ"ש. זו אחת הפרשיות החמורות"

הבוררת ורדה אלשיך / צילום: איל יצהר
הבוררת ורדה אלשיך / צילום: איל יצהר

שנתיים לאחר שנטען נגדה כי נתנה לגורם עלום לכתוב עבורה את פסק הבוררות בגינו קיבלה למעלה מחצי מיליון שקל, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי השופטת (בדימוס) ורדה אלשיך מתייחסת לטענות כלפיה. במסגרת תגובה לבית המשפט היא דוחה מכל וכל את הטענות.

מדובר בתיק בוררות של קבוצת הרכישה "נופי חריש" נגד היזם עו"ד אלעד הלוי וחברתו "בית הלל - ניהול והשקעות". במסגרתו, היזם וחברתו חויבו לשלם מיליוני שקלים לחברי הקבוצה, לא כולל הוצאות משפט בסך למעלה מחצי מיליון שקל. בפסק הבוררות מותחת אלשיך ביקורת נוקבת לאורך ולרוחב על התנהלותו של הלוי. 

שוב סערה: מי באמת כתב את פסק הבוררות של השופטת בדימוס ורדה אלשיך? 

"כבוד הבוררת אפילו לא טרחה לקרוא"

בבקשת ביטול פסק הבוררות שהוגש עוד במאי 2020 כתב עו"ד מיכאל דבורין, המייצג את הלוי, כי "פסק הבוררות, נשוא בקשה, לוקה בשורה של עילות ביטול חמורות שהבוטה בהן - אך לא העיקרית - היא העובדה שפסק זה נכתב על-ידי 'גורם עלום' אשר את זהותו לא נדע. זאת, בזמן שהבוררת דנן ושלוחיה מבהירים פעם אחר פעם כי הפסק נכתב על-ידי הבוררת לבדה. בשים לב שהבוררת הנכבדה גבתה רק בגין כתיבת פסק זה סכום של 568,620 שקל שעניינו חיוב לפי שעות עבודה שלה ולא של איש זולתה".

עו''ד מיכאל דבורין, מייצג את הלוי / צילום: יונתן בלום

עו"ד דבורין ביסס את טענתו, בין היתר, על הערות שנכתבו בגוף פסק הבוררות בפונט אדום. כך לדוגמה, בעמוד 139 לפסק נכתב "לא התרשמתי כי מדובר בהערכות מבוססות אשר יסודן בעובדות שניתן להסתמך עליהן, אלא הערכה, השערה בעלמא, אשר לא ניתן בנסיבות העניין לסמוך על-פיה מסקנות משפטיות". לצד פסקה זו נכתבה ההערה: "לא מסכימה".

בעמוד 214 לפסק נקבע כי "התובעים לא הוכיחו נזק ולפיכך תביעתם בעניין זה נדחית". לצד קביעה זו נכתב: "לא !!!!!!באמת???????". בעמוד 120 העוסק בטענת התובעים כי "עו"ד הלוי הפר אמונים, פעל בניגוד עניינים, הטעה וכו'", נכתבה ההערה: "טרם קראתי".

בבקשת הביטול נטען: "כפי שנראה מהערות הבוררת על הפסק עולה גם המסקנה הקשה כי כבוד הבוררת לא רק שלא כתבה את פסק הבוררות אלא חלקים ממנו אפילו לא טרחה לקרוא - ממש כך".

לטענת עו"ד דבורין "מעשים אלו ממוטטים את מוסד הבוררות, נוגדים לכללי הצדק הטבעי, והם מהווים פגיעה אנושה לא רק באמון הצדדים בכבוד הבוררת, אלא אף באמון הציבור בכללותו במוסד הבוררות".

אלשיך הגיבה: "פרי דמיונותיו של הלוי"

השופטת עינת אבמן־מולר כתבה לאחרונה כי "נוכח הטענות המועלות כלפי הבוררת, סברתי כי נכון יהיה לפנות לבוררת ולאפשר לה בשלב זה להגיב בכתב לנטען". אלשיך קיבלה את ההצעה ותקפה באריכות ובחריפות את אלעד הלוי. "הבל הבלים הכל הבל. הבקשה היא פרי דמיונותיו ונסיונותיו הבלתי ראויים (בלשון המעטה) של עו"ד אלעד הלוי, במהלך הבוררות ומתחילתה, להביא לכך שאפסול את עצמי, תוך שאינו בוחל לשקר".

אלשיך אף טוענת בתוקף שהיא זו שכתבה את הפסק. "שמעתי את עדויות הצדדים, בחנתי את טענותיהם, ראיותיהם וכו', ולבסוף אני כתבתי את פסק הבוררות, ואני חייבתי את המבקשים (עו"ד אלעד הלוי וחברתו, א"ג) לשלם למשיבים, ובדין עשיתי זאת. אני עומדת מאחורי כל מילה הכתובה בפסק הבוררות, שנכתב על-ידי, ועל-ידי בלבד".

אלשיך לא עצרה בכך, ועברה לתקוף את עו"ד אלעד הלוי אישית באופן חריף ונוקב. "מעטים הם התיקים שמותירים רושם קשה כל-כך וחד כל-כך על מי שמוטלת עליו מלאכת ההכרעה. מעטים עוד יותר הם התיקים בהם הראיות כל-כך חדות וברורות בכתב, מזמן אמת, כשגרסתו של צד אחד מבוססת, וגרסת הצד שכנגד כוזבת.

"לא אגזים אם אומר כי ב־36 שנות כהונתי כשופטת ומעל שמונה שנים כבוררת ומגשרת, לא יצא לי לפגוש בהתנהלות כזו כמו של הלוי. מעטות הן הבקשות שחוסר תום הלב בהן הוא כה ניכר וכל-כך רב. בקשות בהן מי שנקבע שגנב (כן, לצערי ממש כך) את כספי הנאמנות שהפקידו בידיו לקוחותיו, מנסה לחמוק מהדין בכל דרך, ואיננו בוחל לשם כך לשקר במצח נחושה לבית המשפט ולהטיל דופי בי אישית ובהליך הבוררות".

השופטת המשיכה ותקפה. "תחת אשר ירכין את ראשו בבושה וכלימה לאחר שנתפס בקלקלתו, עו"ד הלוי מעז פנים ומנסה לעורר מהומה על לא מאומה, סערה בכוס מים, בכדי לשוב ולחמוק מן הדין ולהותיר את לקוחותיו שוב מול שוקת שבורה".

לגופו של עניין, מתייחסת אלשיך לטענה כי היא לא כתבה את פסק הבוררות. לדבריה, מקור ההערות הוא בהתלבטות האם לעדן את הפסק כך שלא ייכתב כי הלוי גנב את הכספים אלא להסתפק בכך שהוא חייב בהשבת הכספים. לטענתה, ההתלבטות הייתה רק לגבי הסמנטיקה. "כפרקטיקה נוהגת ומקובלת, כתבתי הערות בגוף הפסק, ובהן הוראות שונות, שרובן ככולן נוגעות לעניין זה. אדגיש: המסקנה, הנימוקים והראיות נותרו כשהיו. הקביעות, הניתוח הראייתי, העובדות שהוכחו והסעדים שנפסקו לא השתנו בשום גרסה.

"מדובר בהערות פנימיות שאני כתבתי לעצמי על גבי הטיוטה, משל 'דו שיח' וסימון לעצמי, לצורך טיוב ודיוק של נוסח פסק הבוררות". לדבריה, כאשר סיימה את הכתיבה, ביקשה למחוק את ההערות והניסוחים השונים, אך הם בטעות נותרו בשולי הגיליון ונשלחו כך לצדדים.

אלשיך אף מציינת כי הלוי "עשה כל שביכולתו על-מנת לעכב את הליכי הבוררות, ובהמשך אף נתן צ'קים למשכן לבוררות ביודעו כי צ'קים אלה לא ייפרעו. זאת, מכיוון שחתם על הצ'ק רק את החותמת של החברה ללא חתימתו. בהמשך נתן הוראת ביטול לשני צ'קים נוספים".

"קשה להפריז בחומרתם של הדברים"

הדברים של אלשיך התקבלו והשופטת אבמן־מולר כתבה כי "לאחר שהוגשה עמדת הבוררת ומשהצדדים ויתרו על חקירות המצהירים, נראה כי ניתן להורות על הגשת סיכומים בכתב". אלא שבהמשך טען עו"ד אלעד הלוי כי עלה בידו לאתר את זהות כותב פסק הבוררות וכי עורך דין מסוים, עו"ד פרץ, הודה בפניו כי כתב את פסק הבוררות, ויש בידיו ראיות למכביר להוכיח טענותיו נגד אלשיך. מנכ"לית המשכן לבוררות הכחישה מכל וכל את טענותיו, והשיבה כי אותו עורך הדין הכחיש בשיחתה עימו כי בכלל אמר דבר כזה לעו"ד הלוי.

בתגובה הלוי ביקש מבית המשפט כי עורך הדין המדובר, יחד עם מנכ"לית המשכן לבוררות רוני גרינברג, וכן הבוררת ורדה אלשיך, יתייצבו ויעידו על ההתנהלות סביב כתיבת פסק הבוררות. השופטת אבמן־מולר הכריעה כי "בטרם תידון הבקשה לזימון עדים יש לפרט על מה היא נסמכת ולצרף את כל התומך בה".

תגובת ב"כ הלוי, עו"ד מיכאל דבורין: "הגב' אלשיך שמה ללעג את בית המשפט הנכבד כאשר כתבה שהיא ניהלה דיאלוג עם עצמה. משום מה היא בחרה להתעלם מפניית בית המשפט בה התבקשה להסביר של מי כתב היד הנוסף המופיע על סיכומי הצדדים.
מכל מקום לאחר מאמצים רבים אותר כותב הפסק שאף הודה כי מי שמגיע לבוררות אצל אלשיך למעשה מגיע אליו "בדלת האחורית". הוא אף הודה כי שירותים דומים הוא נותן לרבים אחרים במשכן לבוררות. קשה להפריז בחומרת הדברים".

עו"ד דבורין הוסיף כי בימים הקרובים יוגשו הראיות, וכי "פרשייה דנן, של הוצאת פסק למיקור חוץ לבורר שאיש לא הסכים עליו ולא מכיר אותו, היא אחת החמורות שהתגלו בדיני הבוררות".

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות