גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יחליף את ג'ונסון? "שר אוצר מנותק" או "שרת חוץ לא כריזמטית"

השמרנים יצביעו על יו"ר המפלגה החודש ● המתמודדים, השר לשעבר רישי סונאק ושרת החוץ ליז טראס, נבדלים גם בגישה הכלכלית: האחד תומך בהעלאת מסים וצמצום גירעון, בעוד שהשנייה בעד הורדת מסים והעמקת הגירעון ● הכירו את המתמודדים על המפתחות לדאונינג 10

המתמודדים ליז טראס ורישי סונאק / צילום: רויטרס, PA Images via Reuters Connect
המתמודדים ליז טראס ורישי סונאק / צילום: רויטרס, PA Images via Reuters Connect

שני מועמדים לא־טיפוסיים מתמודדים בימים אלה על הנהגת המפלגה השמרנית בבריטניה, ועל המפתחות למעון ראש הממשלה ב"דאונינג 10" שהיא מעניקה. אחרי רעידת האדמה שהתחוללה במפלגה בחודש האחרון, לאחר שבוריס ג'ונסון אולץ להודיע על פרישה מוקדמת בלחץ חברי הסיעה בפרלמנט, מנסים שר האוצר לשעבר רישי סונאק ושרת החוץ המכהנת ליז טראס לקנות את לבם של כ־160 אלף חברי המפלגה השמרנית, שיצביעו החל מהשבוע באמצעות הדואר.

בשורת עימותים טלוויזיוניים, בהצהרות לתקשורת ובהבטחות בלתי־פוסקות לצעדי מדיניות שונים, שני הפוליטיקאים מנהלים בימים אלה קרב על תמיכת חברי המפלגה, בהצבעה שתוצאותיה יוכרזו רק ב־5 בספטמבר. זמן קצר לאחר מכן, יפנה בוריס ג'ונסון את בית ראש הממשלה בדאונינג 10 והמנצח או המנצחת ייכנסו במקומו ויוכלו לכהן בשלטון עד ינואר 2025, אם לא יוכרזו בחירות מוקדמות.

על הפרק כעת ניצבת השאלה מי מתאים יותר להנהיג את השמרנים ואת בריטניה בתקופה הנוכחית, של משבר כלכלי עמוק, אינפלציה גבוהה, יחסים לא־ברורים עם האיחוד האירופי, מלחמה משתוללת במזרח אירופה ואולי החשוב מכל - שפל עמוק בתמיכת הציבור במפלגה, שהיה מביא להדחתה מהשלטון לו היו הבחירות הכלליות מתקיימות כיום.

 

לא מועמדים טבעיים להובלת המפלגה

אף אחד מבין שני המתמודדים לא נחשב למועמד טבעי להובלת המפלגה. רישי סונאק, שכיהן כשר אוצר לא־פופולרי במיוחד בשנתיים האחרונות, רשם על שמו שורת סיבובי פרסה כלכליים וחוסר־עקביות מבחינת מדיניות, כמו גם שערוריית מס משפחתית שפגעה בו קשות.

ליז טראס אמנם זכתה לתמיכה גוברת בעזרת הצהרות חריפות נגד רוסיה בחודשים האחרונים, אך גם היא נחשבת לדוברת לא רהוטה ולתומכת נלהבת של ג'ונסון, ששמרה לו אמונים למרות שורת סקנדלים ציבוריים שליוו את כהונתו.

במפלגה ששואפת "לחזור לערכי העבר", כפי שהשמרנים מנסים לעשות כעת אחרי שג'ונסון לקח אותם לסיבוב במחוזות בלתי־מוכרים, העובדה שטראס (47) החלה את דרכה כפעילה במפלגה יריבה, ה"ליברל־דמוקרטים", לא מקנה לה נקודות רבות. נאום נרגש שנשאה בנעוריה בוועידת המפלגה, הכולל השתלחות בבית המלוכה, תפס תאוצה ברשתות החברתיות. כך גם העובדה כי במשך 12 שנים, אחרי שעברה למפלגה השמרנית בגיל 21, ניסתה טראס לרוץ בחוסר־הצלחה במחוזות שונים מטעם השמרנים, עד ש"סודר" לה מחוז בחירה מובטח ב־2010.

טראס: האם היא באמת "תאצ'ר החדשה"?

טראס כמעט ואיבדה גם את המועמדות הזו, אחרי שהתגלה כי הסתירה רומן ממושך שניהלה מחוץ לנישואים. אך היא שיכנעה את מוסדות המפלגה השמרנית כי היא מתאימה להיבחר לפרלמנט. הרומן לא פירק את נישואיה, והיא עדיין נשואה עם שני ילדים.

מאז שנבחרה כיהנה טראס בתפקידי שרה זוטרה ובכירה בשלוש ממשלות שמרניות שונות. התפקיד האחרון והבכיר ביותר שלה היה שרת החוץ, אליו מונתה לפני פחות משנה. צוותה של טראס מנסה לקדם את תדמיתה כ"תאצ'ר החדשה", מי שתיקח את המושכות ביד ברזל ותנער את המפלגה. היא מבטיחה לבצע צעדי מדיניות "שמרניים" קלאסיים כמו חיזוק הביטחון, מאבק בהגירה ועוד.

מבקריה, מנגד, מצביעים על כך שדילגה מתפקיד לתפקיד ללא השפעה משמעותית, וטוענים לחוסר יכולת להוציא לפועל מהלכים משמעותיים. אחת מהן אמרה כי "האמביציה שלה ללא ספק גדולה יותר מהיכולת המעשית שלה". אחד הקלפים שנשלפים נגדה הוא העובדה כי התנגדה ל"ברקזיט" לפני משאל העם, אך שינתה את עמדתה מן הקצה אל הקצה אחרי פרסום התוצאות. היא נחשבת למעין "מועמדת המשך" של מחנה ג'ונסון בשמרנים, אך העובדה שהשיגה פחות קולות מסונאק בבחירות הפנימיות בתוך הסיעה מרמזת על חוסר פופולריות עמוק בשורותיה.

סונאק: צעדים לא־שמרניים כשר אוצר

לעומתה, סונאק נחשב למי שמרד לבסוף בשלטון ג'ונסון. התפטרותו יחד עם שר הבריאות בתחילת יולי חוללה את המפולת הפנים־מפלגתית שהביאה את ג'ונסון לוותר על התפקיד. עד למועד זה, נחשב סונאק למועמד בלתי-פופולרי. במיוחד הייתה לו לרועץ נחישותו להעלות את המסים כדי לממן את גירעון הענק שבריטניה צברה כחלק מהתמודדותה עם מגפת הקורונה. הוא גם הכריע, אחרי שנכנע לקמפיין של ה"לייבור" מהאופוזיציה, למסות אד־הוק את ענקיות האנרגיה הפועלות בבריטניה על "רווחים עודפים", בצעד מפתיע מצד ממשלה שמרנית. אך במרוץ הפנים־סיעתי הוא צבר מחדש פופולריות, והגיע עם מירב קולות חברי הפרלמנט להצבעה המכרעת כעת.

סונאק (42) הוא בן למהגרים הודים שהתגוררו במזרח אפריקה, רופא ורוקחת. הוא למד בבתי ספר יוקרתיים, ונחשב גם לאחד מחברי הפרלמנט המכהנים העשירים ביותר בבריטניה, כתוצאה מנישואיו לאקשתה מורתי, אשת עסקים ובתו של המיליארדר ההודי נאראיאנה מורתי. לזוג שתי ילדות. העובדה כי מורתי שמרה על אזרחותה ההודית וכך התחמקה מתשלום מסים עוררה ביקורת ציבורית כשנחשפה בתקשורת לפני כשנה.

אחרי שלמד באוקספורד (כמו טראס), שימש סונאק כיועץ ב"גולדמן זאקס", כיהן כבכיר בשורת קרנות גידור והתחתן ב־2009 עם מורתי. ב־2015 נכנס סונאק לפרלמנט מטעם השמרנים. הוא כיהן בתפקידי שרים זוטרים, עד שמונה לתפקיד שר האוצר שבועות בלבד לפני פרוץ מגפת הקורונה. מאז, הפך סונאק לפנים של המדיניות הכלכלית היוצאת־דופן של הממשלה הבריטית, שהעניקה רשת ביטחון לעצמאים, נאבקה למנוע מבריטניה להיכנס למיתון עמוק ובלתי הפיך והקצתה קרוב ל-70 מיליארד ליש"ט להתמודדות עם המגיפה.

חליפות באלפי ליש"ט ועגלים זולים

סונאק זכה לביקורת על חליפות בשווי אלפי ליש"ט שהוא לובש, ונעלי ספורט יוקרתיות. כשנשאל על מחיר הלחם ענה "יש לנו כל מיני סוגי לחמים בבית". מולו מקדמים תומכיה של טראס את תדמיתה כ"מחוברת יותר" לצרכי הציבור, ואחת מתומכותיה ציינה כי היא עונדת עגילים זולים.

בפועל, חלק גדול מההבדל בין השניים נסוב סביב מדיניות כלכלית. בעוד טראס מבטיחה להפחית מסים באופן מיידי, ומצדדת באופן גלוי בהעמקת הגירעון כדי לסייע לציבור להתמודד עם עליות המחירים ולהשקיע בתשתיות כדי להבטיח צמיחה עתידית, סונאק בעד מדיניות פיסקלית אחראית יותר. הוא תומך בהעלאה מתונה של המסים כדי לצמצם את הגירעון. "תראו את ארה"ב, יפן וקנדה", אמרה טראס בעימות טלוויזיוני בין השניים, "יש להן גירעון יותר גדול משלנו". "מדובר בחוסר־אחריות פיננסית", אמר סונאק, "עלינו לשלם את החובות שלנו בעצמנו, ולא לגלגל אותם לדורות הבאים". סונאק הזהיר מהתפוצצות בעלויות החזר ההלוואות הבריטיות.

הסקרים, נכון לעכשיו, מעניקים לטראס יתרון ברור בקרב חברי המפלגה. 49% אמרו שיצביעו בעבורה, לעומת 31% לסונאק. בציבור הכללי, עם זאת, שני המועמדים אינם פופולריים במיוחד. רק 35% סבורים כי טראס מתאימה לתפקיד ראשת הממשלה, לעומת 29% המאמינים בסונאק.

עוד כתבות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

דיון בבג"ץ על חוסר שיתוף-הפעולה בין לוין ועמית: "סיטואציה משברית מאוד"

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים יריב לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט אלכס שטיין: "אם אין לי נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט עופר גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם השופט עמית אינה קבילה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי