גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחזיות קודרות וסימנים מדאיגים מהעולם: האם הכלכלה הישראלית בדרך למיתון

הצריכה הפרטית נבלמה, ותשואות אגרות החוב מצביעות על אופק קודר ● מצד שני, הישראלים ממשיכים לבלות, הגירעון בשפל, וגם האינפלציה הנמוכה יחסית מצביעה על איתנות המשק ● מה צפוי לכלכלה הישראלית, והאם הסימנים המדאיגים בעולם ידביקו גם את ישראל

קניות בקניון. תחזיות העולם עלולות להוביל את ישראל להאטה / צילום: כדיה לוי
קניות בקניון. תחזיות העולם עלולות להוביל את ישראל להאטה / צילום: כדיה לוי

נתוני הצמיחה המאכזבים של ארה"ב שפורסמו בשבוע שעבר מצביעים כי הכלכלה האמריקאית, לפחות מבחינה טכנית, נכנסה למיתון. גם אם נשים בצד את ההגדרה ה"יבשה" ונניח כי הכלכלה האמריקאית לא במיתון, כפי שמעיד הבנק המרכזי שם שתולה את הסבריו בחוזקו של שוק העבודה - עדיין לא מדובר בחדשות מעודדות.

מעבר לכך, אם מחברים את הנתונים היבשים מארה"ב לתחזית קרן המטבע לכלכלה העולמית, שהונמכה בפעם השלישית תוך פחות משנה בשל האינפלציה הגבוהה מהצפוי ברחבי העולם, ולהיעדר הוודאות בנוגע למלחמה באוקראינה - צריך לתהות לגבי חוסנה של הכלכלה הישראלית.

בדומה לכלכלה האמריקאית, תוצר המשק הישראלי התכווץ ברבעון הראשון של השנה. לכן, השאלה היא האם תמונת המצב בישראל תישאר דומה גם ברבעון השני לאחר שנתוני התוצר בארה"ב החמיצו את התחזיות - והצביעו על התכווצות התוצר?

כדאי לזכור כי התכווצות התוצר בשיעור 1.9% שנרשמה בישראל ברבעון הראשון, הגיעה לאחר צמיחה פנומנלית. בעקבות כך, קשה לדבר כרגע במונחים של מיתון בזמן שממוצע התחזיות מנבא צמיחה של 5% למשק המקומי ב־2022, אך ניתן לעסוק באפשרות להאטה. למה האטה? משום שנשאלת השאלה מדוע שההאטה העולמית תדלג על ישראל? ואם כן, מהם הגורמים לכך?

 

מלבד ההשפעות שמגיעות לישראל מהעולם, הפעולות שנוקט בנק ישראל לריסון האינפלציה, כמו העלאת הריבית ברצף בדומה לבנקים המרכזיים בעולם, עלולות להביא להאטה ולעלייה באבטלה. עם זאת, שיעור האבטלה עמד ביוני על 3.4% - רמת שפל של חמישה עשורים. אלא שההשפעה של העלאות הריבית על הכלכלה הריאלית אמורה להיות מורגשת בטווח של כמה חודשים, ויש שיגידו חצי שנה. אם כך, מה התרחש מאז העלאת הריבית הראשונה השנה בחודש אפריל?

"לפגיעה בכוח הקנייה לוקח יותר זמן"

"ההאטה הכלכלית מהעולם טרם חלחלה לישראל", מציין ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים. "ניתן לראות שהצריכה הפרטית גדלה בקצב איטי יותר בחודשים האחרונים, ובחודש יוני - אפילו הרכישות בכרטיסי אשראי ירדו.

"מנגד, חלה בתקופה זו עלייה חדה ביציאות של ישראלים לחו"ל, ומספר הלינות של ישראלים בבתי מלון בחודש יוני היה גבוה ב־18% מזה של החודש המקביל ב־2019. האינפלציה בישראל נמוכה מזו שבעולם, ולכן לפגיעה בכוח הקנייה לוקח יותר זמן להשפיע על נתוני הפעילות. מה עוד ששוק העבודה הדוק. הצמיחה בישראל ברבעון השני לא צפויה להיות גבוהה, אך כנראה גם לא שלילית כמו בארה"ב".

בהר מעריך כי שני גורמים מרכזיים מאירים את מצבה של ישראל באור חיובי ביחס לארה"ב ולאירופה: הראשון, חוסר התלות במחירי הגז הטבעי, והשני - המצב התקציבי הטוב שמאפשר לממשלה למתן את הפגיעה במשקי הבית, כמו למשל בדרך של הוזלת מחיר הדלק שנכנסה לתוקף וכוללת הפחתה של כחצי שקל במס הבלו.

 

ההאטה העולמית ממתנת את האינפלציה

בזמן שהבנקים המרכזיים מנווטים את דרכם בין אינפלציה לבין מיתון, השפעת ההאטה בעולם על האינפלציה המקומית עשויה להיות חיובית. ההאטה בעולם מרסנת את האינפלציה שמקורה מגורמים מיובאים מהעולם, בהם ירידה מתמשכת במחירי ההובלה ובמחירי הסחורות. זאת, במיוחד לאחר שכוחו של השקל בבלימת עליות המחירים המיובאים נחלש עם היחלשותו של המטבע במחצית השנייה של השנה.

אולם, בהר מסביר כי חלק מההתייקרויות טרם באו לידי ביטוי מלא במדדי המחירים לצרכן - בעקבות מדיניות ממשלתית שבלמה חלק מההתייקרויות, או מלאים שהיו קיימים ואפשרו דחייה של העלאות מחירים.

בה בעת, אחד מסימני המיתון, שדווקא כן מתרחש הן בארה"ב והן בישראל, הוא התנהגות שוקי האג"ח בשתי המדינות, אף שסיכוני המיתון בישראל כיום אינם דומים.

אפשר לראות זאת על פי עקום התשואות (Yield Curve), שמשקף את הפער שבין התשואה שנותנת איגרת החוב הממשלתית לעשר שנים, לבין זו של איגרת החוב הממשלתית לשנתיים.

רבים סבורים כי היפוך עקום התשואות (מצב שבו התשואה לשנתיים עולה על זו לעשר שנים) מאותת על מיתון מתקרב, שכן במרבית המיתונים שהופיעו בעבר קדם להן היפוך שכזה. התשואה על איגרת החוב הישראלית ירדה בתוך שישה שבועות ב־0.9% ל־2.4%, בעוד שהתשואות לשנתיים נסחרות סביב 2%.

כלומר, הכיוון הוא בדרך להשתטחות העקום, שכן ריבית בנק ישראל צפויה להביא לעלייה של התשואות לשנתיים. המשמעות הטכנית של היפוך עקום התשואות, מבחינת השוק, היא כי המחזור הכלכלי (סייקל) העולה של הריבית ייתקל בקשיים, שכן תנאי האשראי ילחצו את הכלכלה - וכך השלב הבא יכלול האטה שתאלץ את הבנק המרכזי להוריד ריבית.

הורדת קצב העלאות הריבית באופק

לאחר שהפד האמריקאי העלה ריבית בקצב החד ביותר מאז שנות השמונים, ויו"ר הפד ג'רום פאוול העלה את האפשרות של האטת קצב העלאות הריבית על מנת לבחון את ההשפעה על האינפלציה - העיניים מופנות כעת לעבר בנק ישראל לקראת הודעת הריבית ב־22 באוגוסט.

מה תהיה החלטת הוועדה המוניטרית לגבי גובה הריבית בהינתן העובדה שקצב האינפלציה בישראל נמוך יותר מזה שבארה"ב? לפי תחזית חטיבת המחקר בבנק ישראל, הריבית בעוד שנה תהיה באזור 2.7%.

הצפי לריבית בישראל בעוד שנה הוא 3%

בהר מסביר כי "מינון עליית הריבית בישראל נמוך מזה של הפד ופער הריביות בין ריבית הפד לריבית בנק ישראל מתרחב, מה שמשקף במידה רבה את האינפלציה הנמוכה יותר בישראל כרגע".

הצפי לריבית בעוד שנה בישראל, לפי שוק ההון, הוא סביב ה־3%. "במועד זה, גובה הריבית בישראל צפוי להיות דומה לזה שבארה"ב, אלא ששם הריבית כבר תהיה במגמת ירידה", סיכם בהר.

בשורה התחתונה, הנתונים היבשים מארה"ב אמנם מצביעים על מיתון, אך עדיין מוקדם להכריע אם אכן תקופה זו תוגדר כך על ידי הגוף בארה"ב שאחראי לקבוע זאת - NBER.

בעת שנתוני המשק המקומי מצביעים כי מצבם של הצרכנים לא הורע משמעותית, ושוק העבודה נותר הדוק - קשה לדבר כעת במונחים של מיתון. ואם בסופו של דבר המשק אכן יגיע לכדי האטה, בגלל רמות הצמיחה הגבוהות, סביר להניח כי יהיה זה מוקדם להכריז על מיתון - גם אם הצמיחה ברבעון השני תהיה שלילית.

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד