גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה של בית הדין בנוגע לוולט עלולה לטלטל את עולם המסעדנות הישראלי

בית הדין לעבודה אישר בקשה לניהול תובענה ייצוגית, שדורשת להכיר בשליחי וולט כעובדי החברה ● חברת וולט תיפגע ממצב שבו התובענה תאושר, כפי שמסתמן לאחר שהשופטת הצדיקה את התובע לאורך 60 עמודים, אך גם השליחים ייאלצו להתמודד עם מצב שבו וולט תקבע את שעות העבודה ● בית הדין לעבודה לא לקח בחשבון כי שינוי מודל ההעסקה יתגלגל למסעדות וללקוחות

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis
שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

החלטת השופטת אריאלה גילצר־כץ לאשר ניהול תובענה ייצוגית נגד חברת וולט היא דרמה של ממש בעידן האפליקציות ככלל ובתחום המסעדנות בפרט. וולט פרצה לחיינו לפני כמה שנים והלכה והתעצמה לכדי אימפריה של ממש במיוחד בתקופת הקורונה. קצב הגידול של החברה תפח בקצב מסחרר. החברה החלה לפעול בישראל בנובמבר 2018, והיא מעסיקה כיום כבר כ־12 אלף שליחים. 

שליחי וולט יוכרו כעובדים? הייצוגית שמאיימת על המודל העסקי של החברה 

הגידול הדרמטי בכמות השליחים אינו רק פולקלור, צבע או יחסי ציבור לחברה. לטעמי, נתונים אלה רלוונטיים לעצם השאלה האם יש להכיר בשליחים כעובדי החברה או כעצמאים שנותנים שירות לחברה.

השליחים מועסקים כפרינלסרים. על כן, מועמדים נדרשים לפתוח מראש תיק במס הכנסה ובמע"מ. בהמשך, הם חותמים על חוזה שבו הם מאשרים כי יועסקו כעצמאים, ואם ייקבע כי חלו ביניהם יחסי עובד־מעסיק - אזי העובד מתחייב לשפות את החברה בגין קביעה זו. חרף זאת, הצעירים נוהרים לעבוד בוולט, עד כדי כך שיש לחברה רשימת המתנה גדולה (לטענתה, 25 אלף ממתינים).

החברה מעודדת צעירים להצטרף בעזרת הגמישות

וולט מזמינה את הצעירים להיות שליחים בחברה, תוך שהיא מצהירה: "בא לך לעבוד בערב או אולי כמה שעות בצהריים? הזמן שלך הוא זה שקובע. מתי שמתאים לך, מתאים לנו... למי שרוצה חופש וגמישות. להיות הבוס של עצמך. יש לך את החופש להחליט מתי וכמה לעבוד: אפשר לשריין שעות עבודה מראש כדי להבטיח תשלום שעתי מינימלי, או להיכנס בספונטניות לאפליקציה ולהרוויח לפי משלוח".

אפשר לדון אודות התבחינים שנקבעו בפסיקה ליחסי עובד־מעסיק ועל היישום של השופטת גילצר־כץ על המקרה שלפנינו, אבל אני מציע להסתכל במבט כולל - העסק עובד. רבים רוצים לעבוד בשיטה הזו ונוהרים לוולט, צעירים מרוויחים שכר יפה למדי בלי הכשרה ומקבלים תנאי גמישות מקסימליים. אם זה לא שבור, ואם זה עובד - למה לגעת?

מגיש הבקשה עבד כשליח של וולט והשתכר, לטענתו, 11,540 שקל על 158 שעות עבודה בחודש מאי 2020. זה שכר בהחלט מכובד, כאשר החברה למעשה לא מגבילה את השליח כמה ימים ושעות לעבוד, או אם ברצונו לעבוד במקומות עבודה נוספים במקביל. אם זה עובד יפה, למה שבתי הדין לעבודה יתערבו?

מגיש הייצוגית טען כי מגיעות לו כלל הזכויות הסוציאליות שמקבל עובד מן המניין: הפרשות לקרן פנסיה, הוצאות נסיעה, הפרשות לפיצויים, ימי חופשה שנתית, ימי מחלה ודמי הבראה. בית הדין לעבודה קיבל את העמדה שלו ואישר לנהל את התובענה כתובענה ייצוגית.

אולם צריך לזכור שאליה וקוץ בה. אם השליחים יוגדרו כעובדים, הם לא רק ייהנו מהזכויות הסוציאליות, אלא גם מחובות לא מבוטלות. החברה תוכל לקבוע להם את ימי ושעות העבודה, היא תוכל לאסור עליהם לעבוד בעבודה נוספת, לקבוע את כלי התחבורה שלהם ועוד. וכמובן, אם מודל ההעסקה ישתנה, הוא צפוי להתגלגל בדרך כלשהי או על העובדים, או על המסעדות, או על הלקוחות. רוב הסיכויים שהוא יתגלגל על כולם. בית הדין לעבודה, מטבע הדברים, לא לקח זאת בחשבון.

וולט מתכוונת לערער לבית הדין הארצי לעבודה

יש לציין כי מדובר רק בשלב ביניים. בשלב זה רק אושרה הבקשה לניהול התובענה הייצוגית, ולאחר מכן תכריע השופטת גילצר־כץ לגופה של התובענה. עם זאת, הסיכוי שפסק הדין בסופו של דבר יתהפך, לאחר שנכתבו כ־60 עמודים שמצדיקים את עמדת התובע הייצוגי - הוא נמוך במיוחד. לאור ההשפעה הדרמטית על חברת וולט, היא הודיעה כי בכוונתה להגיש בקשת רשות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה.

השופטת גילצר־כץ נכנסה לתוך "שדה המוקשים" הזה, במידה רבה, באשמת המחוקק. תחום דיני העבודה מתפתח מדי יום בשלל נושאים. חרף זאת, התחום זוכה להזנחה של המחוקק שבוחר לרענן את החקיקה ביחס לענפי משפט רבים, ודווקא בנוגע לדיני העבודה שעוברים מהפך דרמטי - המחוקק קופא על שמריו.

מודל ההעסקה כיום שונה ממודל ההעסקה שאליו מתייחס החוק הישראלי, והשופטים נאלצים לפסוק בשאלות אלה "יש מאין". וולט, בלית־ברירה, ביקשה להיעזר במשפט משווה, והתבססה על תיקון חקיקה של מדינת קליפורניה מנובמבר 2020 המסווג נהגים בחברות מבוססות אפליקציה לנסיעה ומשלוחים כ"קבלנים עצמאיים", וכן על תקדימים נוספים ממדינות זרות.

לפסיקה זו צפויות להיות השלכות רוחב בנוגע לחברות בינלאומיות שפועלות במודל העסקה שבנוי על פלטפורמה דיגיטלית. אם ביום מן הימים אובר תקבל אישור להיכנס לישראל, אין כל ספק כי יוחלו על נהגיה יחסי עובד־מעסיק, לאור קביעות השופטת גילצר־כץ.

השופטת התערבה בחוסר של 1.375 שקל לשעה

וולט טענה כי גם אם ייקבע כי התקיימו יחסי עבודה בין הצדדים, אזי, על־פי הגישה החישובית, השליחים לא יהיו זכאים לפיצוי כלשהו. לכן סיכויי התביעה הכספית נמוכים, וזו סיבה נוספת, לשיטתם, שבעקבותיה אין לאשר את התביעה כייצוגית.

לטענת החברה, לא צמחה לה כל תועלת כלכלית מההתקשרות עם השליחים ביחסי מזמין ונותן שירותים. בית הדין דחה את הטענה, וקבע כי קיים הפרש בין התמורה הממוצעת של שליח וולט לבין עלות המעסיק הממוצעת בגין שליח שכיר בסך של 1.375 שקל לשעה. האם נכון שבית הדין יתערב במודל ההעסקה שיש לו יתרונות מחד אך חיסרון של 1.375 שקל מאידך? מסופקני.

נקודה מעניינת נוספת בהחלטה ניתנה על־ידי נציג הציבור ערן בסטר שהצטרף להחלטתה של השופטת גילצר־כץ. בסטר ציטט מתוך תצהיר של וולט, שבו נאמר: "אנחנו לא רוצים לגייס עוד וולטרים, אבל בשביל שלא נעשה זאת, נדרשת הירתמות של כולם". לדבריו, המשפט המצוטט מקפל בתוכו את הבעיה במודל של וולט. "אנו רגילים שתמיד העובדים הם אלה שזועקים כי נוכח עומס העבודה יש להוסיף עובדים נוספים, בעוד שההנהלה מצידה טוענת כי הדבר אינו אפשרי מתוך שיקולי עלות. במקרה זה, מאידך, יש היפוך תפקידים. ההנהלה מאיימת על העובדים בגיוס עובדים נוספים".

"הפתרון הוא בהעברת הסיכון העסקי לשליחים"

לדבריו, הפתרון של וולט הוא העברת הסיכון העסקי שלה אל השליחים. היה וכמות העבודה בפועל תפחת יותר מהצפוי כתוצאה מאירוע קיצוני כפיגוע או מלחמה, השליחים הם שישלמו באובדן הכנסות - בעוד שהחברה אינה סופגת הוצאות.

בסטר הוסיף כי בהערכת יתר של היקף השליחויות שבעקבותיה בוצע גיוס של עוד שליחים (שבדיעבד מתברר כי לא היה צורך בהם) - לא החברה אלא השליחים הקיימים הם שישלמו את עלות הטעות (בירידה בהכנסותיהם). "במודל של וולט, השליח נוטל על עצמו את הסיכון שלמרות שהעמיד את עצמו לרשות החברה, הוא לא יקבל שליחויות. לכן החברה מאיימת על השליחים בהוספת שליחים נוספים".

בסטר ציין כי בשנים האחרונות ובמיוחד בתקופת הקורונה הייתה פריחה בשוק השליחויות, כך שכולם הגיעו למשכורות יפות, אבל במודל זה, בתקופות של שפל ובמיוחד בפריפריה, יש סכנה ששליחים לא יגיעו אפילו לשכר מינימום - ולכן בית הדין נדרש להגן עליהם.

לבסוף כתב בסטר נקודה מעניינת בנוגע לתרבות הנהיגה של שליחי וולט. לדבריו, "תמריץ התלוי במהירות הביצוע שמוצע לנהגים מעודד עבירות תנועה. במקרה של וולט כל התשלום כולו, ולא רק הבונוס, הוא תלוי ביצוע, מה שמעודד את השליחים דווקא שלא לשמור על חוקי התנועה. לדעתי, לחברה יש אחריות להתנהגות נהגיה בכבישים, וחובה עליה לאכוף נהיגה שאינה מסכנת את הציבור ואת הנהגים עצמם. היא צריכה לשמש כתובת לתלונות, לדאוג שהשליחים יהיו מבוטחים באופן מלא, ולשקול שיקולי בטיחות בעת קביעת מודל העבודה. הגדרתם של השליחים כעצמאים היא ניסיון להתנער מאחריות זו".

עוד כתבות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; התמ"ג בגוש האירו הפתיע לחיוב

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה