גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר מעולם לא שחרר, והעצמאות של רשות שוק ההון הייתה על הנייר בלבד

ההתפטרות של משה ברקת מסמלת יותר מכל עד כמה כשל הניסיון להפוך את רשות שוק ההון לגוף עצמאי ● בפועל, משרד האוצר המשיך להתערב, לבלום ולהכשיל רפורמות שקידם ברקת מאז נכנס לתפקיד ● הרי מה שווה רשות עצמאית אם אנחנו לא שולטים בה?

הממונה על שוק ההון הפורש, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על שוק ההון הפורש, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

לקראת סוף שנת 2016 עברה הצעת חוק מפתיעה שיזמו שר האוצר דאז, משה כחלון, וסגנו יצחק כהן ובה הם הציעו לצמצם את הסמכויות שלהם, ולהפוך את אחד מהאגפים במשרד האוצר - אגף שוק ההון, לרשות עצמאית חזקה. לטענתם, השינוי נדרש בעקבות כניסת הגופים המוסדיים לתחום האשראי, לצד התפתחות גופים חוץ בנקאיים רבים ומגוונים. ההתפתחות המואצת של התחום החוץ בנקאי דרשה פיקוח משמעותי יותר, עם יכולות אכיפה גבוהות יותר, מאשר עוד אגף במשרד האוצר.

עד היום, שני מפקחים בלבד עמדו בראש הרשות העצמאית - דורית סלינגר ומשה ברקת. ההתנהלות מול משרד האוצר בקדנציה של ברקת מעידה יותר מכל שאולי השינוי נעשה באופן טכני על הנייר, אך הרבה יותר קשה למשרד האוצר לשחרר את החבל בפועל. אחרי הכל, מה שווה רשות עצמאית אם אנחנו לא שולטים בה?

האוצר בלם, עיכב והתערב

תחת הניהול של ברקת, באוצר החלו להתערב יותר בענייני רשות שוק ההון ולקבל החלטות מקצועיות במקומה. זה התבטא בשני היבטים - חסימת רפורמות של ברקת ובה בעת קידום רפורמות מקצועיות אחרות בתחום.

בין פעילות האוצר לפעילות רשות שוק ההון קיים קו עדין מאוד, אך עם הזמן האוצר החל להיכנס ליותר ויותר תחומים תחת פיקוחה של הרשות. אחת הדוגמאות שממחישות זאת היא הרפורמה בסיעוד. לאחר שחברות ביטוחי המשנה הפסיקו לבטח ביטוחים סיעודיים לכל החיים בסוף 2019, הן הפסיקו להציע את המוצר הזה למבוטחים, וכיום קיימת בשוק רק האופציה לביטוח סיעודי לחמש שנים דרך קופות החולים. ברקת העביר רפורמה לפיה קופות החולים יציעו גם גרסאות מורחבות יותר לביטוח הסיעודי, אך רפורמה זו נתקעה באוצר ועד היום לא יצאה אל הפועל.

שינוי נוסף שברקת ניסה להעביר היה רפורמת הסוכן האובייקטיבי לאחר שאפיק הייעוץ הפנסיוני לא התרומם. ברקת הציע שינוי וקידם את רפורמת הסוכן האובייקטיבי, כלומר סוכן שמקבל תגמול זהה מכל הגופים המוסדיים שאת מוצריהם הוא הפיץ. הרפורמה הלכה והתקדמה, אך האוצר סירב, באופן מפתיע, לכלול אותה בחוק ההסדרים האחרון.

מעורבותו של האוצר בתחומי האחריות המקצועית של ברקת לא פסקו בכך. במשרד הציעו להגביל הפקדות למוצר ביטוח המנהלים ולאפשר הפקדה אליו רק כמוצר משלים, כלומר לאחר מיצוי ההפקדות לקרן פנסיה עד התקרה הקבועה בחוק. בנוסף, באוצר הציעו לעשות שינוי בתחום ביטוחי הבריאות, כך שיהיה ניתן לפנות להחזרים מקופות החולים רק לאחר מיצוי קבלת ההחזרים מהפוליסה. מדוע באוצר התערבו ברגל כה גסה בתחום של רשות עצמאית? לא ברור, אך קשה להתעלם מהמתיחות בין ברקת לאוצר, מגמה שהלכה והחמירה. זאת, ברקע השיח על איחוד בין רשות ניירות ערך ורשות שוק ההון, מה שלא פעל לטובת ברקת.

הפער בין ברקת לקודמתו

ברקת נכנס לנעליים מאוד סוערות שהשאירה קודמתו בתפקיד. סלינגר זיהתה פער גדול בין ההיקף הרב של הפעילות והנכסים שעבר למוסדיים לצד פער אדיר ברגולציה עליהם, ודחפה במהירות ובצורה נחרצת את השוק קדימה. גישה הייתה כל כך נחרצת עד שהמוסדיים, בלשון המעטה, לא אהבו אותה. עם סיום הקדנציה הסוערת הזאת, נכנס ברקת לתפקיד והמהלכים הראשונים שלו היו להוריד את הלהבות, ואף לקחת אחורה ממספר צעדים שקידמה סלינגר.

ברקת רואה את עצמו כמשרת ציבור. אולם, בניגוד לסלינגר, שהייתה פרקטית מאוד והבינה שהיא מפקחת על שוק שאוהב להתנהל על הצד האפור של הרגולציה, ברקת היה יותר "אקדמאי". גישה זו ניכרת היטב גם באופן הפיקוח שלו וברפורמות שיזם, כדוגמת ההתמודדות עם סוגיית ההוצאות הישירות. בעוד שסלינגר קבעה מגבלה חדה של 0.25% בנושא, תוך עימות משמעותי עם השוק, ברקת נמנע מלעשות זאת. לעומתה, הוא קידם פתרון שעל פניו נראה טוב - הקמה של מסלולים רבים ונפרדים בקרנות הפנסיה.

מבחינה תיאורטית ואקדמאית, מדובר במהלך טוב לאזרח. אלא שבפועל כבר היום, כשהחוסכים לא יודעים לבחור בין האופציות המצומצמות הקיימות, וכאשר השוק נשלט על ידי משווקים פנסיונים שזוכים לתגמול כספי שמשתנה לפי הגוף עליו הם ממליצים - הרפורמה הובילה לכך שלא יהיה ניתן לערוך השוואה אמיתית בין הגופים, ושחוסכים עלולים להגיע לגופים גרועים ולמסלולים יקרים. מה שמאוד יפה על הנייר, לא תמיד יכול לעבוד במגבלות ובחסמים שיש לשוק בישראל.

השינוי בתרבות האירגונית של ענף חברות הביטוח והציות שלו לרגולציה טרם הושלם. השוק המוסדי לא פועל על פי מודלים אקדמאים טהורים, אלא מדובר בביצה מלאה חסמים שבשביל לטפל בהם צריך להפשיל שרוולים. כל זאת, מבלי להתייחס לקושי להניע דברים במצב הפוליטי המורכב ובהתנהלות מול האוצר - קשיים שיהפכו להיות מורגשים יותר עם התפתחות השוק, כניסת הפינטקים ומיזמי הקריפטו.

עוד כתבות

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

עיריית תל אביב / צילום: שלומי יוסף

קיצוץ של חצי מיליארד שקל: עיריית תל אביב בדרך לייקר שירותים משמעותיים לציבור

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט בגבול הצפון: "המשימה לא הושלמה, עלול להיות קיץ חם"

גלנט ביקר בעוצבת הגליל והבהיר: "למלחמה יהיה מחיר כבד עבור ישראל וקטסטרופלי לחיזבאללה" • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע • במקביל: אזעקות הופעלו בשורת יישובים בגליל, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • כל העדכונים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל