גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופרסל, יוחננוף ורמי לוי כבר שם: למה כולם רוצים רשת "סטוק"?

עליות המחירים במשק והשפעות הקורונה תרמו לשגשוג במעמדן של חנויות הסטוק בישראל ● פוקס, שופרסל, רמי לוי, יוחננוף ואחרים הפכו לשחקנים בשוק שכבר מונה מעל 200 סניפים, וצפוי להמשיך להתרחב השנה

סניף הדגל של מקס סטוק בראשון לציון / צילום: ג'וד מוסקוביץ
סניף הדגל של מקס סטוק בראשון לציון / צילום: ג'וד מוסקוביץ

בחודש האחרון השתלט יוקר המחיה על השיח הציבורי. העלאות מחירי מוצרי הטואלטיקה והמזון, וההתייקרויות שעוד צפויות אחרי החגים, גורמות ליותר ויותר ישראלים לחשב מחדש את הוצאותיהם. אחד הפתרונות הפופולריים, שהתחזק עוד בתקופת הקורונה, הוא פנייה לרשתות הסטוק. 

רמי לוי נכנס לתחום הסטוק: פותח רשת חנויות חדשה 
שופרסל מתרחבת גם בנון-פוד: רוכשת את קבוצת חנויות הסטוק דן דיל 
כיצד הפכו חנויות הסטוק למקום בו הצרכנים הישראלים לא מפספסים אף הזדמנות לבקר 

הגלגול המשופר והמודרני של השווקים וחנויות "הכול בשקל" צובר תאוצה בישראל, ועוד שחקנים חזקים מזהים את הפוטנציאל. רק השבוע דווח כי שופרסל השלימה את רכישת רשת דן דיל תמורת כ-110 מיליון שקל, ובשבוע שעבר הודיע רמי לוי על פתיחת "רמי לוי סטוק" שעתידה לכלול עשרות חנויות תוך שלוש שנים.

נזכיר גם כי בחודש מאי האחרון סיכם רועי ונונו, מייסד ומנכ"ל קבוצת ג'מבו סטוק, על מכירת 15% ממניות החברה לפי שווי של 125 מיליון שקל למינהל - קרן השתלמות לפקידים עובדי המינהל והשירותים. שנה קודם לכן רכשה רשת יוחננוף את השליטה (50.1%) ברשת זול סטוק לפי שווי של 90 מיליון שקל.

עד סוף השנה תפתח קבוצת פוקס, שבשליטת הראל ויזל, את ג'מבו יוון - מותג סטוק שפועל כמעט בכל הערים היווניות הגדולות. במקרה הזה יהיה מדובר על לפחות חנות ענק אחת בשטח של כ-8,000 מ"ר באשדוד, וזאת לעומת הגודל הממוצע של סניפי הסטוקים בישראל, שמגיע בדרך-כלל עד 2,000 מ"ר.

 

גידול של 12% בשוק

רשת הסטוק הגדולה והמוכרת בישראל כיום היא מקס סטוק, שמחזיקה בנתח של 44% מהשוק. בנוסף פועלות גם רשתות הסטוק, דן דיל, זול סטוק, ג'מבו (שנקלעה לסכסוך אצל רשם סימני המסחר עם פוקס, בעקבות הבאתה לארץ של ג'מבו יוון), ומיניסו היפנית - שמוקדם יותר השנה פורסם כי בעליה מעוניינים למכור את השליטה ברשת, על רקע הקשיים שנגרמו לה בתקופת הקורונה, וברקע התחרות הגוברת בתחום.

סניף של הסטוק / צילום: הסטוק

לפי נתוני חברת המידע העסקי Coface Bdi, הכנסות שוק חנויות הסטוק יסתכמו בשנת 2022 ב-2.37 מיליארד שקל, גידול של כ-12% לעומת 2021. הרווח הגולמי הממוצע בשוק עומד על כ-35%-40%, והרווח התפעולי הממוצע עומד על כ-3%-8%. נכון ליולי 2022, הרשתות המובילות בשוק מפעילות כ-215 סניפים. מתוכם, 80 סניפים ממוקמים באזור הצפון (כ-38%).

"עליות המחירים במשק תורמות לשוק חנויות הסטוק להמשיך לשגשג עם פתיחת סניפים חדשים ורשתות חדשות, מה שמוביל לעניין רב בקרב הקמעונאיות הגדולות במשק", מסבירה תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-Coface Bdi. "התייקרות עלויות השילוח, וכן התייקרות חומרי הגלם מאז פרוץ הקורונה, אילצו את שחקני השוק, שחלק גדול ממוצריהם מיובאים, להתייעל, על מנת שיוכלו להמשיך למכור ברמת מחירים נמוכה יחסית, מבלי לפגוע ברווחיות.

"גל ההתייקרויות הנוכחי מהווה אף הוא אתגר גדול לשחקני השוק, שמצד אחד מזוהים עם מחירים אטרקטיביים, דבר הכובל את ידיהם מהעלאות משמעותיות, ומצד שני, מהווה הזדמנות למשיכת לקוחות חדשים ולהגדלת ההכנסות".

אפקט המגפה

החיבה לחנויות הזולות לא נולדה אצל הישראלים. בארה"ב, למשל, מדובר בסגמנט משמעותי. "לשלושת ענקיות הדיסקאונט האמריקאיות - דולר ג'נרל, פמילי דולר ודולר טרי - יש יותר חנויות בארה"ב מסטארבקס ומקדונלדס ביחד", אומרת ד"ר דנה טבת, מומחית בהתנהגות צרכנים מבית ספר אריסון למנהל עסקים שבאוניברסיטת רייכמן.

"לפמילי דולר ולדולר טרי, ששייכות לאותן בעלים, יש יותר מ-15 אלף חנויות בארה"ב והן מתכננות לפתוח 600 חנויות עד סוף השנה. זה מטורף. בזמן שאנחנו מדברים על זה ששוק הקמעונאות משתנה, רשתות האופנה בחלקן במצב לא טוב וחנויות נסגרות, הם פותחים עוד. בסקר מייצג שבוצע בשנה שעברה, נמצא כי 88% קונים בחנויות האלו בתדירות כלשהי, שליש מהאמריקאים קונים בהן לפחות פעם בחודש וקרוב ל-20% קונים לפחות פעם בשבוע".

הגורם המרכזי להצלחתן של חנויות הדיסקאונט הוא, כמובן, המחיר. "אנחנו בטראומה של פוסט קורונה, ואחד הדברים שהמגפה לימדה אותנו הוא לקנות באונליין במחירים מוזלים, לחפש את הוואליו פור מאני. אז עכשיו אנחנו מעתיקים את זה לחנויות הפיזיות.

"בסטוקים יש לא רק את אלמנט המחיר אלא גם את הנוחות - להיכנס לחנות גדולה שיש בה הכול. אין סוף לקטגוריות שהם מחזיקים, זה one stop shop בעצם. בנוסף, קיים האלמנט הפסיכולוגי של 'מחפשים את המטמון'. אנחנו פשוט אוהבים למצוא מציאות.

"ברור שמי שהולך לחנויות האלו הם לא בדיוק נאמני מותג - הרבה פעמים יש בחנויות הדיסקאונט מותגים שאנחנו לא מכירים. אבל אם אני קונה בזול, אני מרגיש שאני צרכן מחושב ונבון, וזה גורם לי להרגיש טוב עם עצמי".

גם אם אני יודעת שזה לא בהכרח איכותי?
"שאלת האיכות קיימת, אבל בכל זאת, רוב הדברים בכל מקום מיוצרים בסין, וגם שם יש כל מיני רמות של ייצור. הרבה פעמים כשאני קונה במחיר זול זה משקף את האיכות, אז תחושת ההישג היא עצם העובדה שמצאתי דיל שאני מרגישה שיש לו תמורה טובה למחיר.

"אבל יש פה גם בעיה. הרבה פעמים החנויות מסודרות כך שאת המוצרים המתחלפים והעונתיים שמים בכניסה, ואת המוצרים הקבועים מניחים במדפים האחוריים, כך שצריך לעבור את כל החנות כדי להגיע למוצר שרציתי לקנות מלכתחילה, וזה מייצר קניית אימפולס.

"בגלל שהמחירים אטרקטיביים, ואני קונה דברים בשקלים בודדים, אני נותנת לעצמי לגיטימציה לקנות עוד, כי זה לא מרגיש לי שקניתי הרבה. מייצרים אצלנו את הדחף לקנות עוד, הרבה יותר ממה שתכננו, ובסוף הסל יכול לצאת לא זול".

טבת מזכירה כי פעמים רבות חנויות הסטוק נמצאות במיקומים מרכזיים. "כמעט לא תמצאי קניון או מרכז שאין בו חנות כזו, זה הפך להיות סוג של עוגן, מה שעוד מעיד על הערך של חנויות כאלו. אם פעם היינו מדברים על עוגנים של פארמים, סופרמרקטים או חנויות אופנה, היום זה גם החנויות האלו. זה קשור גם לטיימינג של יוקר המחיה וגם לפסיכולוגיה הצרכנית, הצורך שלנו להרגיש שמצאנו את המציאה".

סניף של ג'מבו סטוק / צילום: ניצן גור

שאלת הבידול

טווח המחירים ברוב רשתות הסטוק הישראליות הוא דומה, כך שהבידול כמעט ואינו קיים. ברשת הסטוק, למשל, בחרו לפתח את מותג הבית קמאו, שלדברי הבעלים עופר ברק מהווה 65% מהתמהיל של הסחורה. "אלה פריטים ייחודיים לנו, שמעוצבים על ידי מעצבות שלנו. בנוסף, החנויות שלנו ממוקמות בקניונים, ועצם זה שמכניסים אותנו לשם מעיד על הנראות, הסדר וחוויית הקנייה שאנחנו מספקים".

במקס סטוק, שנסחרת בבורסה לפי שווי של כ-840 מיליון שקל והכנסותיה ב-2021 עמדו על 976 מיליון שקל (עלייה של 10% לעומת 2020), היבוא האישי תופס מקום משמעותי. "אנחנו מכירים את כל המפעלים בסין, מביאים את הכול בעצמנו ולרוב לא מסתמכים על ספקים מקומיים. 60% מהמוצרים בחנויות שלנו הם יבוא אישי", אומרת סמנכ"לית השיווק מורן עירוני.

"כאן בעצם מגיע לידי ביטוי המגוון: יש אצלנו פריטים שאי-אפשר למצוא ברשתות אחרות, כי זה ייצור בלעדי שלנו, וזה גם מתבטא במחיר. אנחנו עובדים בשיטה של מהיצרן לצרכן, ולא מסתמכים על ספקים מקומיים שמחר עלולים להעלות מחיר. אם מחר היצרן בסין אומר שהמחיר עולה, אנחנו נבחר בספק אחר.

"בתקופה הזו, שבה כל העלויות מאוד התייקרו, אנחנו עושים הכול כדי לא לגלגל את זה אל הצרכן. יש מוצרים מסוימים שמחירם עלה פה ושם, אבל לרוב הצרכן לא נפגע. מעבר לזה, לפעמים יש מוצרים שאנחנו יודעים שיש להם ביקוש בשוק אבל לא יהיו אצלנו, כי לא הצלחנו להביא מחיר משתלם".

בנוסף לרשתות הגדולות פועלים בארץ גם מותגי סטוק קטנים (פחות מ-4 סניפים), שתופסים נתח של 18% מהכנסות הענף. לעיתים, מחיריהם אף אטרקטיביים יותר משל רשתות הסטוק הגדולות. "2021 הייתה שנה חזקה מאוד עבור הסטוקים, בגלל הקורונה. זה היה המקום היחידי שהיה פתוח", מזכיר עידן דיין, הבעלים והמנהל של סניף סטוק סנטר בנס ציונה. "זה נתן הרבה חשיפה לסטוקים לאנשים שלא היו רגילים ללכת אליהם לפני כן, ושגילו שהמוצרים לא באמת 'זבל' כמו שהיה להם רושם.

"בשנתיים האחרונות הכול התייקר - הדלק, חומרי הגלם, השינוע, העץ והפלסטיק, וזה משפיע גם על המחירים של הסטוקים. זה בלי קשר לעלייה במחירי הכלים החד-פעמיים, הפלסטיק שעולה בכל העולם בגלל הנפט והבעיות בנמלים. אבל יש ספקים שרוצים לבוא לקראת החנויות הקטנות, אז מוכרים להם במחירים אפילו יותר נמוכים מאשר לרשתות הגדולות, כדי לעזור להן להתרומם".  

עוד כתבות

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח