גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הביג־טק הן הנשק המפתיע של המערב בתחרות עם רוסיה וסין

האמון של אוקראינה באמזון, מיקרוסופט וגוגל מנוגד לאמביוולנטיות המערבית לגבי מידת כוחן של ענקיות הטק

מיכאילו פדורוב, שר המידע הדיגיטלי של אוקראינה / צילום: Associated Press, Ministry of Digital Transformation of Ukraine
מיכאילו פדורוב, שר המידע הדיגיטלי של אוקראינה / צילום: Associated Press, Ministry of Digital Transformation of Ukraine

בפברואר, אוקראינה העבירה חוק המאפשר לספקיות ענן פרטיות לאחסן מידע של הממשלה מחוץ לגבולותיה, ואז חתמה על חוזים עם שירותי הענן של אמזון (AWS), מיקרוסופט, אורקל ואלפאבית.

כמה ימים אחר כך פלשה אליה רוסיה, וטיל רוסי השמיד דאטה סנטר בקייב שהיה מאוחסן בו מידע, כך אמר מיכאילו פדורוב, שר המידע הדיגיטלי של אוקראינה. "כל הגיבויים כבר הועברו למדינות אחרות באירופה ולא נגרם שום נזק", הוא אמר בזמנו.

חברות טכנולוגיה גדולות מתמודדות מול ביקורת מתעצמת בבית על השפעתן בשוק ובכיכר הציבורית. אבל באותה העת, תפקידן באוקראינה מראה כיצד הן הופכות לנכס מרכזי ביריבות של המערב עם רוסיה וסין. 

פרס השלום באבטחה נגד התקפות סייבר רוסיות

באוקראינה היחס לביג-טק אינו אמביוולנטי כפי שקורה במדינות המערביות שתומכות בה במלחמה. היא העניקה לגוגל את פרס השלום על העזרה באבטחת מערכות המחשוב של המדינה נגד התקפות סייבר רוסיות ובגלל שגוגל קיצצה חלק מהקשרים העסקיים שלה עם רוסיה. אחר כך העניקה ל־AWS ולמיקרוסופט פרסים דומים.

בריאיון בדאבוס, שווייץ, במאי האחרון, אמר פדורוב שטכנולוגיה מגיעה בשתי פרדיגמות אידיאולוגיות. בראשונה, אמר דרך מתרגם, "הדאטה שייכת לאזרחים עצמם. בפרדיגמה השנייה הדאטה שייכת למדינה. את הפרדיגמה השנייה אפשר לראות ברוסיה ובסין". אוקראינה מאמינה בפרדיגמה הראשונה וזה משתקף בחברות איתן בחרה לעבוד.

לעתים קרובות חושבים על טכנולוגיה כא־פוליטית: מעבדי מחשב עובדים באותו אופן בארה"ב הדמוקרטית ובסין הסמכותנית. אבל הדרך בה חברות טכנולוגיה, בייחוד בתחום השירותים כמו רשתות חברתיות ומחשוב ענן, פועלות במדינות בעולם שאינן מדינת הבית שלהן לעתים קרובות משקפת את הערכים והחוקים של המדינה בה הוקמו האם שלהן.

לדוגמא, חברות רשתות חברתיות כמו יוטיוב של גוגל, מטא חברת האם של פייסבוק וטוויטר מתבקשות באופן שגרתי להוריד או להשאיר תכנים מסוימים אבל לעתים רחוקות מקבלות הוראה לעשות כך מממשלת ארה"ב. כשממשלות זרות דורשות מהחברות לעשות כך, הן לרוב מסרבות.

בשנה שעברה ממשלת הודו דרשה מטוויטר להוריד פוסטים שהביעו מחאה נגד המדיניות החקלאית שלה. טוויטר נלחמה בהוראה הזו; הממשלה הגיבה בכך שעודדה משתמשים לעבור ל־Koo, פלטפורמת מיקרו־בלוגינג הודית המתחרה בטוויטר. המייסד השותף של Koo אמר שהחברה מאמינה בשיתוף פעולה עם בקשות של ממשלות ורגולטורים להסרת תוכן.

גוגל קיבלה קנס מרוסיה בגלל שלא הסירה תוכן, למשל יחסה לתכנים הנוגעים למלחמה באוקראינה. לעומתה יאנדקס, מתחרה רוסית, לא כוללת באגרגטור החדשות שלה תכנים ממקורות לא מאושרים.

כשגוגל כן מורידה תוכן, היא מגלה על הבקשות שהועברו אליה בדוחות שגרתיים. שקיפות כזו נדירה מחוץ לארה"ב, כך אמרה שריה טווארי מ־Lumen Project, עמותה של אוניברסיטת הרווארד המקדמת שקיפות לגבי הסרת תוכן מהרשת. היא מייחסת חשיבות לעובדה שהאינטרנט פותח "בארה"ב, בתוך הסביבה של התיקון הראשון והמחויבות לחופש הביטוי".

כדור השלג

ארה"ב אינה ללא רבב בכל הנוגע להגנה על דאטה. גילויים שעשה אדוארד סנודן, בעבר קבלן של הסוכנות לביטחון לאומי, על כך שארה"ב לעתים חודרת למידע פרטי על אנשים זרים דרך חברות אמריקאיות, היו אחת הסיבות לכך שסין פיתחה תעשיית מחשוב ענן משלה. אבל החברות הסיניות לא הצליחו מחוץ לסין: ענקית המסחר עליבאבא למשל, שולטת ב־34% משוק מחשוב הענן בסין אבל רק ב־4% מהשוק בשאר העולם, על פי Synergy Research, העוקבת אחר התעשייה.

ג'ון דינסדייל, מנהל מחקר ב־Synergy, כתב בהודעה בדואר אלקטרוני שלסין חסרה רמת "הפרטיות והביטחון האישי [או התאגידי] לה אנו מצפים ברוב שאר העולם. גם ברור למדי שהממשלה הסינית תתערב בשווקים או בחברות ספציפיות כשהיא מרגישה צורך לעשות זאת". זה, אמר, לא מנחם לקוחות של מחשוב ענן, שמבחינתם "פרטיות והגנה על המידע הם נושאים די בסיסיים".

בימים שלאחר הפלישה הרוסית, השתמשו עובדי AWS בכמה מכשירי אחסון בגודל מזוודה המכונים "כדור שלג" כדי להוריד במהירות ולגבות נתוני ממשלה אוקראיניים, מרישומי מקרקעין ועד דוחות המיסים, כדי להוציא אותם מהמדינה בבטחה ולהעלות אותם לענן. ליאם מקסוול, שהיה שותף למאמץ הזה, אמר שהוא לא יודע איפה הדאטה נמצאת כעת. "זה נמצא איפה [שאוקראינה] רוצה שזה יהיה. האנשים שצריכים לדעת, יודעים".

ב־AWS מגינים עוד יותר על דאטה של הצרכנים מאנשים זרים, כולל עובדי אמזון, דרך הצפנה ושבבים ששומרים על הפעילות של עובדי AWS והכניסה של הלקוחות למידע נפרדים מבחינה פיזית, אמר מקסוול. אחד היתרונות התחרותיים הגדולים ביותר של AWS לא קשור לטכנולוגיה: מדובר בשלטון החוק האמריקאי והמסגרת המשפטית הברורה לניהול מידע שמאוחסן על ידי ספקיות אמריקאיות, אמר מקסוול. אלה "יתרונות גדולים מאוד לכל חברה אמריקאית הפועלת בחלל הזה".

הדילמה בין ריסון הכוח לשימוש בכוח

כל זה מושך את קובעי המדיניות בארה"ב בכיוונים הפוכים: מצד אחד לרסן את הניצול לכאורה של כוחן של חברות הענק בנושאי תחרותיות וניהול תכנים בתוך ארה"ב, אך מצד שני להכיר בתפקיד שלהן לבלימת ההשפעה הרוסית והסינית בעולם. קבוצה של פקידי ממשל טראמפ לשעבר הזהירה לאחרונה מנהיגים בקונגרס לא לשקול הצעות שיכריחו חברות כאלה לפתוח את חנויות האפליקציות שלהן והפלטפורמות לזרים. "היריבים שלנו - בייחוד סין - יקדמו בברכה כל פעולה של הממשלה הפדרלית שתחליש את חוזקה של תעשיית הטכנולוגיה האמריקאית", כתבו.

אם ארה"ב תתקרב עוד למדינות השותפות לערכים שלה על "איך דאטה נאספת, מנותחת ונעשה בה שימוש, היינו רוצים שחברות אמריקאיות יהיו בשווקים שלישיים ויעזרו ליישם את התהליך הזה" כתב אדם סגל, מחבר שותף של דו"ח המועצה על יחסי חוץ לגבי מדיניות חוץ בעידן הסייבר.

העדיפויות האלה מקבלות ביטוי במדיניות המסחר. ממשל טראמפ עשה משא ומתן על זרימת הדאטה החופשית בין גבולות בהסכמי סחר עם מקסיקו, קנדה ויפן, וממשל ביידן מבקש לעשות אותו דבר במסגרת הכלכלית של הודו והאוקיינוס השקט (Indo-Pacific Economic Framework) עם עוד 13 מדינות באסיה.

העלות, המאפיינים והאמינות יהיו הגורמים המכריעים בשאלה איזה טכנולוגיות ינצחו בתחרות העולמית על השפעה. אבל גם ערכים משחקים תפקיד. בחברת וואווי הסינית סיפקו ציוד תקשורת רב לאוקראינה. אבל פדורוב אומר שאוקראינה נמצאת בשיחות עם אריקסון השבדית ונוקיה הפינית לגבי בניית רשת דור חמישי. שבדיה ופינלנד תומכות באוקראינה במלחמה בזמן שסין תומכת ברוסיה. "אנחנו משתפים פעולה עם חברות ומדינות שיש להן אותם ערכים", אמר.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס