גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאות הצרכנים מול בית המנכ"ל והלחץ מהמשקיעים: המלכוד של דיפלומט

מצד אחד, יבואנית אגרסיבית של מוצרי צריכה הנהנית משיעור רווחיות גבוה; מצד שני, חברה ציבורית שכבולה למחירים של יצרניות גלובליות ומחויבת לרווחיות עבור בעלי המניות ● כיצד הפכה דיפלומט, שהונפקה רק לפני כשנה וחצי, לסמל המאבק ביוקר המחיה בישראל, עד כמה יש לה אחריות לכך, ולמה המנכ"ל נועם וימן מרגיש שעיר לעזאזל

נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני
נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני

לרוב הציבור, השם דיפלומט לא אמר דבר עד להודעה על העלאות המחירים. כשהם קנו באחת מרשתות השיווק חיתולי פמפרס, שמפו הד אנד שולדרס או פנטן וסכיני גילוח ג'ילט, לא היה להם מושג כי כולם מיובאים על ידי אותו גורם - היבואן הבלעדי של ענקית מוצרי הצריכה ההמוניים, פרוקטר אנד גמבל, והבעלים של המותג הפופולרי, סטארקיסט, החולש על 40% משוק הטונה בישראל.

אם ישאלו את נועם וימן, 71, בעל השליטה בדיפלומט עם משפחת מנדל האמריקאית ומי שמשמש כמנכ"ל החברה כבר עשרות שנים, יש להניח כי היה עושה הכל כדי שלא להיקלע ללב מהומה תקשורתית כמו זו שאירעה בימים האחרונים - בעקבות הודעת דיפלומט לקמעונאים על העלאת מחירי מוצריה. הוא, שמתרחק מחשיפה תקשורתית כמו מאש ופניו לא מוכרות לציבור, מוצא לפתע את תמונתו מתנוססת מדי יום על גבי העיתון. וימן אף הפך ל"יעד" של תוכנית הטלוויזיה "הצינור" של גיא לרר, והפגנות מתקיימות סמוך לביתו בצהלה.

וימן לא שיער את היקף הזעם של הציבור

וימן אולי סבר כי במסגרת העלאת המחירים הכללית במשק, שכוללת את התייקרות הדלק (שלאחר מכן הוזל) והחשמל - גם העלאת מחירי המוצרים שהוא מייבא תעבור חלק. הוא, כנראה, לא שיער את היקף הזעם בציבור, הקורס תחת הההתייקרויות במשק; ההסתדרות, שארגנה את ההפגנה ליד ביתו בצהלה; ובעיקר, רשתות השיווק הגדולות - ובראשן שופרסל, שהודיעו שלא יאפשרו העלאת מחירים. זאת, תוך שהן לוקחות בחשבון שמוצרי דיפלומט לא יסופקו להן. שלא יהיה ספק, צדיקים אין כאן. שופרסל הודיעה מה שהודיעה, כמובן, לא משום שהיא אבירת הציבור - אלא יותר עבור גריפת נקודות זכות בדעת הקהל.

הפתרון של דיפלומט לפלונטר, שעליו הודיעה השבוע, כולל מצד אחד את העלאת המחיר והגדלת המבצעים (מה שבפועל משאיר את מחירי המוצרים על כנם), ומצד שני - את דחיית ההעלאות (ללא הרחבת מבצעים) עד לאחר החגים. זה נראה כמו מוצא זמני מהמלכוד, ומשיכת זמן עד אחרי החגים. עד אז, לווימן יש זמן לראות כיצד הוא יוצא מהסיטואציה על הצד הפחות גרוע.

כלפי חוץ, בדיפלומט ניסו לשמור על פאסון, יש שיאמרו פאסון הגובל בזחיחות. כך, למשל, בתגובה למחאת ההסתדרות, הוציאה החברה דיווח למגנא, באומרה שאין מקום לקריאה לחרם על מוצרי חברה זו או אחרת, וכי "מן הראוי היה שההסתדרות תקרא לתוכנית פעולה מקיפה וכוללת למלחמה ביוקר המחיה, יחד עם פתיחת השוק לתחרות הוגנת הכוללת את היצרנים הישראלים והיבואנים". בסיום, היא ציינה כי "אין ביכולתה להעריך את השפעת האמור לעיל על תוצאותיה הכספיות (אם בכלל)". במילים אחרות, מסר שנשמע כמו: תעשו מה שאתם רוצים, אני אדיש לתוצאה.

כך או כך, למרות המסרים הזחוחים לכאורה, אפשר להעריך כי וימן לא ישן לאחרונה בשקט, במיוחד בימים האחרונים. בסופו של דבר, השוק הישראלי הוא המהותי ביותר לדיפלומט (למעלה ממחצית מפעילותה), הפועלת גם בדרום אפריקה, ניו זילנד, גיאורגיה וקפריסין, והרווחיות בו היא הגבוהה ביותר (5% לעומת כ־3% בשאר המדינות, למעט קפריסין). אז למה ללכת עם הראש בקיר? כבר עכשיו, נרשמה ירידה של למעלה מ־8% במחיר המניה בשבוע האחרון.

"התנהלות שמלמדת כיצד לא כדאי לנהל משבר"

"התנהלות דיפלומט במשבר הזה, היא דוגמה לאיך לא לנהל משבר", טוען איציק אלרוב, ממובילי מחאת הקוטג', שהצמיחה את המחאה החברתית לפני למעלה מעשור, ויועץ למשברים.

 

"בסוף, אתה חייב להיות עם יד על הדופק ולנסות לזהות את הסנטימנט הציבורי. הם התעקשו שלא להודות בטעות בזמן אמת, הלכו בגישה תוקפנית ובלתי מתפשרת. רצף של טעויות. החוכמה היא להכיר במגבלות הכוח, לדעת גם מה אתה לא יכול לעשות. ללכת עם הראש בקיר נגד כל העולם, נגד הציבור, נגד הרשתות הקמעונאיות שמאותתות לך לא להעלות בעת הזו, ונגד התקשורת שמסקרת באדיקות את המחאה - זה מתכון לאסון תדמיתי".

דיפלומט עוסקת ביבוא, ייצור והפצה של מוצרי צריכה המוניים (FMCG). היא היבואנית הבלעדית של מוצרי פרוקטר אנד גמבל בישראל, בדרום אפריקה, בניו זילנד, בגיאורגיה ובקפריסין; של מוצרי ענקית השוקולד, מונדלז (שוקולד מילקה וקדבורי, עוגיות אוראו); וספקים נוספים, כמו היינץ (מטבלים), קלוגס (דגני בוקר) וקוטי (מוצרים לשיער).

טיטולי פאמפרס / צילום: Shutterstock

בשלהי 2020 רכשה הקבוצה 50% (כיום, 60%) ממדיטרנד, העוסקת במכירת חטיפי אנרגיה, תוספי תזונה ומוצרים פרה־רפואיים לבתי מרקחת. לאחרונה, היא רכשה גם 50% מחברת דורות, יצרנית מוצרי ירקות ותבלינים קפואים - תמורת כ־75 מיליון שקל.

המנכ"ל נהנה משכר שנתי של 25 מיליון שקל

לחברה יש מרלו"ג (מרכז לוגיסטי) באיירפורט סיטי; מרלו"ג נוסף בקיבוץ אייל, בשותפות עם סופרפארם; וכעת היא מקימה מרלו"ג שלישי בקיסריה. לפני שנה הפכה לציבורית, ושווי השוק שלה עומד על כ־1.3 מיליארד שקל. וימן ואחותו, אפרת וימן גרשוני, מחזיקים יחד כ־24% מהמניות; כ־40% מהמניות מוחזקות בידי משפחת מנדל האמריקאית; 10% מוחזקים בידי חברה פרטית בשליטת גיא מורג, לשעבר דירקטור בחברה; כלל ביטוח מחזיקה כ־7%; והפניקס גם היא בעלת עניין.

 

את שנת 2021 סיימה החברה עם הכנסות של כ־2.74 מיליארד שקל ורווח נקי של 90 מיליון שקל, שמבטא עלייה של כ־20 אחוז לעומת שנה קודמת. ברבעון הראשון של שנת 2022, צמחו הכנסות החברה בכ־0.5% לכ־672 מיליון שקל, בהשוואה לכ־668 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בד בבד, הרווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה עלה בכמעט פי 2 לעומת הרבעון המקביל בשנת 2021 - מכ־18 מיליון שקל (כ־2.8% מההכנסות) לכ־33 מיליון שקל (כ־5% מההכנסות). הרווח הנקי, שעלה מ־12.5 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד ל־26.9 מיליון שקל ברבעון השנה, הושפע במיוחד ממענק חד־פעמי למנכ"ל, וימן, שבניטרולו היה הרווח מסתכם בכ־21 מיליון שקל.

בשנה שעברה, וימן קיבל שכר חריג בהיקפו של כ־25 מיליון שקל, שמורכב משכר בסיס של 2.2 מיליון שקל, בונוס בהיקף של 14.4 מיליון שקל, ותגמול מבוסס מניות של 8.1 מיליון שקל. ב־2021 הסתכם שכרו עם בני משפחה נוספים, בהם אשתו של וימן, בנו וחתנו, בכ־30 מיליון שקל.

דיפלומט מייצרת את הטונה בתאילנד

דיפלומט הוקמה לפני כ־60 שנה על ידי רוברט מנדל, יהודי אמריקאי, כחברה לייצור ומכירה של סכיני גילוח. כשהחברה נקלעה לקשיים, הצטרף אביו של וימן, יצחק, ששינה את מודל הפעילות מייצור מקומי ליצוא. בתחילת שנות התשעים, החלה החברה לייבא את מוצרי פרוקטר אנד גמבל, בעלת מותגים כמו סכיני הגילוח ג'ילט, פמפרס ואבקת הכביסה אריאל. בהמשך, היא נבחרה לשמש כיבואנית והמפיצה הבלעדית של המוצרים בישראל, ולאחר מכן במדינות נוספות. בשנת 2000 רכשה את מפעל הטונה סטארקיסט, שנסגר מאז, והטונה מיוצרת עבורה כיום בתאילנד.

כמי שמייבאת מותגים חזקים, דיפלומט יודעת לנצל את כוחה מול הקמעונאים. עד כמה? יש הטוענים כי לא יותר מספקים חזקים כמו שטראוס, אסם ותנובה. "אף רשת שיווק לא רוצה לוותר על המוצרים של החברות האלה", אומר גורם קמעונאי, "הם יודעים לנצל את זה. דיפלומט כוחנית, כמו כל ספק שיש לו מותגים חזקים. הקטשופ של אסם, למשל, הוא 70% מהשוק, אז יש רשת שלא תרצה למכור אותו?"

מן הסתם, גבולות הכוח שלה נעצרים מול הקמעונאים הגדולים. בסקר של חברת הייעוץ אדוונטייג' מ־2018, למשל, קיבלה דיפלומט את הדירוג הגבוה ביותר מבין הספקים בהיבט של שביעות רצון הקמעונאים. עם זאת, היא גם קיבלה את הדירוג הנמוך ביותר בפרמטר ניהול שרשרת האספקה.

פרוקטר לא מחייבת את הקמעונאים לרכוש את המוצרים דרך דיפלומט, והם יכולים לעשות זאת ביבוא מקביל. "הם אומרים שאם אנחנו מוותרים על המפיץ, הם יכולים למכור לנו ישירות", מספר גורם קמעונאי. "אנחנו נמשוך את הקונטיינר מהנמל, מה שיחסוך את העמלה שהיא משלמת למפיץ (דיפלומט), של 3%. זו חברה מאוד סדורה ומאוד נוקשה, והיא לא מוותרת על מה שהיא צריכה לקבל. הבעיה היא כשעושים יבוא מקביל, יש לפעמים בעיות עם רצף האספקה".

יש הטוענים, כי לדיפלומט יש אמירה מינימלית בכל הנוגע למוצרי פרוקטר - והכל מוכתב מלמעלה. מנגד, אחרים מתייחסים לכך בספקנות. "כשנוח, הם אומרים שזה פרוקטר. נוח להגיד 'זה לא אנחנו'. הם מכירים יפה מאוד את הכוח של המותגים החזקים. הגישה שלהם היא 'תעבוד איתנו ותגדל', בזכות זה שהמותג הוא חזק". כך או כך, בדוחות החברה נכתב במפורש, כי "במסגרת מערכת היחסים של החברה עם ספקיה המהותיים, הספק סוברני לקבוע את מחיר המכירה לקבוצה. מנגד, החברה סוברנית לקבוע את מחירי המכירה ללקוחותיה השונים".

במטרה להבהיר את יחסי הכוחות, מציינים גורמים בענף שמבחינת פרוקטר - ישראל מהווה בקושי חצי אחוז מהמכירות. כך שלכאורה הכוח בידיים שלה. במילים אחרות: יותר משהפרה רוצה להיניק, העגל רוצה לינוק. "אין להם בעיה לעצור אספקת מוצרים. אין הרבה ספקים שמעזים לנהוג כך", אומר גורם בענף. "לפרוקטר יש אג'נדה: אתה רוצה שיאהבו אותך, תקנה חיית מחמד".

שיעור הרווח הממוצע של החברה עומד על 4%

על פי ממצאי עבודה שנעשתה על ידי הכלכלנית הראשית באוצר ופורסמה בפברואר האחרון, שיעור הרווח לפני מס של עשרת יבואני המזון והטואלטיקה הגדולים במשק בעשר השנים האחרונות, עמד על 12.5%. שיעור רווחיות חריג לענף סיטונאי, הגבוה פי 2.3 מזה של יתר היבואנים המתחרים. בחלוקה הפנימית, דווקא דיפלומט נמצאת ברף התחתון של היבואנים, עם שיעור רווח ממוצע לאורך חמש שנים של 4%.

סכיני גילוח ג'ילט / צילום: Shutterstock

יוזמת העלאת מחירי המוצרים עלתה לראשונה בפברואר השנה: יצרניות שונות, ובהן אסם, כמו גם כמה יבואנים בהם דיפלומט, הודיעו על כך לקמעונאים - ואלה התבטאו בנושא בהזדמנויות שונות. התבטאויות שהובילו לחקירה תלויה ועומדת ברשות התחרות, בחשד לתיאום מחירים. בעקבות המחאה שהתעוררה, אסם סיפרה שהיא חוזרת בה מהכוונה, ודיפלומט הודיעה כי היא מקפיאה את העלאת המחירים עד לאחרי הפסח. "הם לא עד כדי כך ארוגנטיים", אומר גורם בענף. עד עכשיו, דיפלומט התגלגלה עם מלאי ישן שאותו יכלה למכור במחיר המקורי. אולם, המלאי הזה נגמר כעת ורגע האמת הגיע, ועימו התשובה לשאלה: עד כמה דיפלומט ארוגנטית?

גורמים בענף מספרים, שלמרות האמור בהסכם מול פרוקטר בדבר החופש של דיפלומט לקבוע מחירים, המצב בפועל הוא שפרוקטר מכתיבה לדיפלומט את ההתנהלות. וימן היה בימים האחרונים בקשר הדוק עם אנשי פרוקטר אנד גמבל, במטרה לגבש אסטרטגיה מתאימה, לנוכח התגובה הקשה להודעה על העלאת המחירים. ההודעה האחרונה של דיפלומט (העלאת מחירים עם הרחבת מבצעים) היא גזר שמקל בצידו. מחד גיסא, אמנם מעלים מחירים ומרחיבים מבצעים (מה שבפועל יותיר את המחיר בעינו), אך מאידך גיסא - קמעונאי שלא יסכים למחיר החדש, לא יקבל את המוצרים.

גורמים שדיברו עם וימן באחרונה, מספרים שהוא מרגיש כשעיר לעזאזל של האירוע בפרט, ושל סוגיית יוקר המחיה בישראל בכלל. "הוא מרגיש שהוא סופג את כל האש בשביל כולם", אומר גורם בענף הקמעונאות. "כולם העלו מחירים, הכל יקר פה, אבל האש מכוונת אליו. מצד אחד, דיפלומט כבולה למה שפרוקטר מכתיבה לה מבחינת המחירים, והיא לא יכולה לזוז ימינה־שמאלה מבלי לקבל אישור מפרוקטר. מצד שני, היא לא יכולה להתחבא מאחוריהם ו'לזרוק בוץ'. הוא גם לא יכול להפסיד. דיפלומט היא חברה ציבורית, ואם הוא יספוג עלויות ויפסיד כתוצאה מכך, מה יגיד למשקיעים?!".

לא אוהבים להפסיד, או להרוויח פחות

גם אם זה המצב, לווימן יש עדיין יכולת משחק בתוך האירוע הזה, אבל אף אחד לא אוהב להפסיד - או להרוויח פחות. גם הטיעון בדבר אחריות כלפי החברה הציבורית, נשמע לא יותר מדמגוגי. לכן, נותרנו עם הסוגיה העקרונית. "בסופו של דבר, חלק מהמוצרים של המותגים הפרטיים יקרים יותר מאשר המוצרים של פרוקטר. כך שיש כאן הרבה פופוליזם. בחלק מהמקרים, כשדיפלומט מסכימה להנחה, זה בכלל לא מתגלגל לצרכן, אלא הקמעונאים מכניסים את הדלתא לכיס שלהם. אז כולם חוגגים, ורק דיפלומט צריכה להפסיד? למה?".

גם אם המסר של דיפלומט נראה כלפי חוץ יהיר, הצצה לדוחות מראה כי אין כל מקום לשאננות, לא כל שכן לשחצנות. "בשנים האחרונות", נכתב בדוחות, "קיימת התחזקות של רשתות המזון הקמעונאיות הגדולות, אשר להערכת הקבוצה, משפיעה על פעילותה. במסגרת התחזקות זו, ניכרת התחזקות של מותגים פרטיים הנמצאים בעיקר בבעלות רשתות המזון הקמעונאיות הגדולות ורשתות הפארם, כגון שופרסל, סופר-פארם ורמי לוי, המוכרים מוצרים דומים ותחליפיים, לחלק מהמוצרים העיקריים המופצים על ידי דיפלומט ישראל, בישראל... ההעדפה הצרכנית לצרוך מוצרים זולים על פני מוצרים ממותגים מתעצמת. מצב זה עלול להוביל לפגיעה בשיעור המכירות של המוצרים הממותגים שמפיצה הקבוצה".

גידול ביבוא האישי מאתרים מחוץ לישראל

האתגר השני עימו מתמודדת דיפלומט הוא היבוא המקביל של מוצרים המופצים על ידה, באמצעות סיטונאים ויבואנים, ולעתים גם על ידי הקמעונאים עצמם, וכן היבוא האישי (רכישות אונליין). "ניתן לראות גידול ביבוא אישי באמצעות רכישות באתרים המפעילים את שירותם מחוץ לישראל. יצוין כי פרקטיקה זו מהווה נתח זניח מכלל רכישות מוצרי הצריכה בישראל, אך צפויה התרחבות של מגמה זו בעתיד", נכתב.

אתגר שלישי הוא מערכת היחסים מול שופרסל, שמכירות הקבוצה אליה מהוות למעלה מ־10% מכלל ההכנסות. בין שתי המובילות, זו ביבוא וזו בקמעונאות, יש יחסים מורכבים שבמסגרתם כל אחד מהצדדים מנסה למקסם את יתרונות הגודל והכוח.

בקבוקי שמפו של פנטן / צילום: Shutterstock

האתגר הנוסף נובע מהתלות של דיפלומט בספקיה, והתלות הגדולה במיוחד בפרוקטר (מהוות יותר מ־50% מרכישות דיפלומט מכלל ספקיה ב־2021). בענף יודעים לספר כי בדיפלומט לוקחים בחשבון גם אפשרות קיצון, שייאלצו לוותר על הפעילות של יבוא מוצרי פרוקטר, שהחוזה האחרון עימה נחתם ב־2021 ותוקפו עד 2023, ולא במקרה.

"פרוקטור מחזיקה אותם קצר", מסבירים בענף. זו גם הסיבה שדיפלומט מפתחת פעילויות עצמאיות. בכל אופן, את התרחיש של היפרדות מהספקים, מציינת דיפלומט ככזה שישפיע משמעותית על תוצאותיה. "שינוי ו/או עדכון מהותי לרעה בתנאי ההתקשרות של הקבוצה עם אחד מהספקים כאמור ו/או לחלופין סיום ההתקשרות, ייאלץ את הקבוצה לבצע התאמות מהותיות לצמצם את הפגיעה הצפויה כתוצאה מהתקיימות סיכון זה", נכתב בדוחות של דיפלומט.

בינתיים, הדעה בענף, שמתבססת בין השאר על מחקרים שונים, היא שעם ישראל לא יוותר מהר כל כך על מותגים. כך שגם אם תהיה האטה מסויימת, לטווח הארוך זה לא ישחק לרעתה של דיפלומט, שתמשיך לשמור על עסקים יציבים.

דיפלומט | תעודת זהות

תחום עיסוק: יבוא, שיווק והפצה של מוצרי צריכה בישראל ובחו"ל
היסטוריה: החברה החלה בשנות השישים כמפעל לייצור סכיני גילוח, שהקים בוב מנדל. לימים הצטרף יצחק וימן והסיט את פעילותה לתחום היצוא. בשנות התשעים החל שיתוף פעולה עם פרוקטר אנד גמבל, שדיפלומט היא יבואנית בלעדית שלה בישראל ובמדינות אחרות, וכן עם ספקים נוספים
עובדים: מעסיקה 2,800 עובדים, כאשר 750 מתוכם בישראל
עוד משהו: נועם וימן, מנכ"ל החברה, מחזיק בכ־13% מהבעלות בדיפלומט, אחותו אפרת וימן גרשוני ב־11%, ומשפחת מנדל בכ־40%

עוד כתבות

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית