גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחנות החדשים בליכוד וכאבי הראש של נתניהו בדרך לעיצוב הרשימה

נתניהו מנסה להצניע מועמדים "בעייתיים" ולהדגיש קו ממלכתי לקראת הבחירות, אך נתקל בהתארגנויות פנימיות חדשות שיקשו עליו לתפעל את המפלגה ● בינתיים, בן גביר מתבשם מהסקרים, אך לא בטוח שהוא קורא את התמונה הפוליטית כראוי

בנימין נתניהו וחברי הליכוד בכנס של הליכוד, 2019 / צילום: שלומי יוסף
בנימין נתניהו וחברי הליכוד בכנס של הליכוד, 2019 / צילום: שלומי יוסף

בשבוע הקרוב יתקיימו שני אירועי פריימריז במפלגת העבודה ובליכוד. חגיגות דמוקרטיות שבדרך כלל מעלות מעט בסקרים את קרנה של המפלגה הבוחרת את רשימתה. מסר של התחדשות כזה חיוני למפלגת העבודה שמדשדשת עם חמישה מנדטים בלבד (ועוד בטרם נערכו הפריימריז במרצ), והוא חיוני למפלגת הליכוד שנתניהו מבקש לשווק לבוחרים שעזבו את המפלגה בארבע מערכות הבחירות האחרונות.

בפגישה שהתקיימה לאחרונה, הודיע יולי אדלשטיין לנתניהו שלא יתמודד מולו על הנהגת התנועה. בפגישה נתניהו הציג סקרים מהם עולה שכאשר אדלשטיין נמצא בעשירייה הפותחת, המצביעים שמחפשים "ימין ממלכתי" עשויים לחזור לליכוד. שני מנדטים כאלה או אפילו אחד בלבד יכולים לנעוץ את ניצחון הגוש של נתניהו בבחירות המתקרבות. בסקר שערך השבוע מכון הסקרים דיירקט פולס היעד כבר הושג בהערכה זהירה.

נתניהו רוצה לשווק את הליכוד עם אדלשטיין, יריב לוין, ניר ברקת, צחי הנגבי ואלי כהן, אך בתוך המפלגה הזעם כלפיו מאלו שהיו נאמניו הגדולים ביותר עולה ככל שהפריימריז מתקרבים. כך לדוגמה, המלחמה של נתניהו נגד התמודדותו של דודו לניאדו, שהורשע בפריצות לבתים, העמידה אותו בחזית מול דוד ביטן חברו ותומכו של המועמד המפוקפק. בחזית אחרת ניצב גם דודי אמסלם, שנתניהו שוב מבקש להצניע אך צפוי להתברג בעשירייה הראשונה.

"נתניהו מאבד אחיזה במפלגה", טוענים גורמים בליכוד, ומוסיפים על כך גם שורה של התארגנויות פנימיות ברשימה שיקשו עליו לתפעל את נבחרי המפלגה ביום שאחרי. במסגרת הפריימריז, כל מחנה מאורגן מכונה "דיל" שמבקש מהמתפקדים המאורגנים להצביע למקשה אחת של מתמודדים יחד. בכל מחנה כזה יושב טוען לכתר ביום שאחרי נתניהו, וכיום ניצבים שני מחנות מרכזיים: האחד של חיים כץ, ניר ברקת ומיקי זוהר ונספחיהם במחוזות, והשני של ישראל כ"ץ, דודי אמסלם ודוד ביטן ונספחיהם. ככל שיצליחו להכניס יותר מאנשי שלומם במחוזות וברשימה, כך יגבר כוחם בכנסת הבאה מול נתניהו.

אולם, למרות הרחשים נגדו שמתבססים גם על שנה קשה ונטולת מינויים באופוזיציה, אם נתניהו ירכיב ממשלה אפשר להניח בסבירות גבוהה שהאיומים יישארו במגירה.

בין בורא עולם ללפיד

ביום רביעי השבוע התכנסו בירושלים חברי מפלגת כחול לבן-תקווה חדשה לישיבת סיעה. גדעון סער ואחריו בני גנץ נשאו נאום קצר שנועד לבלום את נזילת המנדטים שלאחר האיחוד, והדגישו שני מסרים עיקריים: האחד המופנה לשמאל, עם חזרה לקמפיין 2019 והתחייבות לחקיקה נגד בנימין נתניהו. השני, המופנה לימין, נגד מפלגת הרוח הציונית של יועז הנדל ואיילת שקד. אולם, המסרים היו ממוחזרים, הנואמים השאירו את הכריזמה בבית והתשובות היו שחוקות לעייפה.

באותו ערב התקיים גם כנס ראשון לקמפיין של יש עתיד, ושם התקבלה תמונת מצב הפוכה למהדרין - שטח צעיר ואנרגטי גדש את האולם. יאיר לפיד התקבל בתשואות והשרה אורנה ברביבאי אף העלתה אותו לדרגת אל: "יש אחד בורא עולם ויש אחד יאיר לפיד". אמנם השרה לא ענדה שרשרת עם דמותו של ראש הממשלה, אך למען הסר ספק הובהר כי ההערצה למנהיג מפלגה (בשר ודם כמדומני) איננה נחלת מצביעים בימין בלבד כפי שהעריכו מומחים מטעם עצמם עד כה.

90 ימים לבחירות, והסקרים משקפים את הפער בין המפלגות - ליש עתיד יש בייס יציב של 18 מנדטים ממנו היא רק יכולה לטפס. לעומת זאת, לכחול לבן-תקווה חדשה יש בין 11-13 מנדטים שהיא תתאמץ לשמר עד ליום הבוחר.

ראש הממשלה יאיר לפיד / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"הקיצוני התורן"

במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה-15 ולאחר מכן לכנסת ה-16, אי שם בתחילת שנות האלפיים, התאחדו מפלגות ישראל ביתנו והאיחוד הלאומי לריצה משותפת. ב-2002 ח"כ לשעבר זבולון אורלב הסביר בראיון לאתר Ynet כי הוא שולל מכל וכל אפשרות של שילוב המפד"ל במפלגת "הימין הקיצוני" של אביגדור ליברמן, דני איילון וצבי הנדל מסיבות אידיאולוגיות עקרוניות. "אני לא רואה את עצמי שותף בכזאת מפלגה, ומי שיחליט על איחוד כזה מחליט להתפלג מהמפד"ל", אמר אורלב, והוסיף: "אם יהיה פילוג כזה יהיה ברור מי הקיצוני ומי השפוי".

באותם ימים קידם ליברמן את רעיון הטרנספר לערביי ישראל, אך בממשלה היוצאת הוא ישב עם רע"ם בראשות מנסור עבאס. אחרי ליברמן הגיע למערכת הפוליטית "קיצוני נוסף", המכהן כיום כראש הממשלה החליפי - נפתלי בנט, שעמד בראש הבית היהודי, המפלגה שמימין לליכוד. לאחר מכן, ב-2015 היה זה יו"ר מפלגת הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', שבמרוצת הזמן הוכתר לשר תחבורה מצוין ואת מקומו ירש איתמר בן גביר.

עד לא מזמן ישב בן גביר על נישת הימין הקיצוני כשהוא מוקע על ידי הציונות הדתית ככלל ועל ידי חלקים גדולים בימין שהצביעו לנתניהו. אלא שכיום הוא מקבל כמעט מחצית מהרשימה המשותפת עם סמוטריץ' והזמנות לכהן כשר על ידי בכירים בליכוד. ואם לא די בכך, הוא שוקל ריצה נפרדת מטעמי אגו. מה שעובר פוליטיקאי ממוצע בעשור עבר בן גביר והציבור הישראלי בהליך מואץ בשלוש השנים האחרונות.

העמדות שהוא מייצג עברו "התאמות" טקטיות והציבור רואה בהצבעה לבן גביר הצבעת מחאה נגד הממשלה היוצאת. אחד הסימפטומים לאותן התאמות הוא הסרטון שהופץ בשבוע שעבר, בו בן גביר משקיט את אחד מתומכיו שזעק בשוק מחנה יהודה "מוות לערבים", ודרש ממנו לומר במקום "מוות למחבלים".

אז איך בכל זאת בן גביר, שקיבל במערכות הבחירות הקודמות בין שניים לשלושה מנדטים, זוכה בסקרים ל-13? לדברי הסוקר שלמה פילבר, מדובר בפער שבין המנדטים הקשיחים שהיו גם ב-2019 לבין המנדטים "הפריכים", מצביעי המחאה, שעשויים לנטוש חזרה לליכוד ביום הבוחר. שיעור קצר אפשר ללמוד מתקווה חדשה (20 מנדטים בסקרים, 6 בפועל), זהות (7 מנדטים, מתחת לאחוז החסימה בפועל), הימין החדש ועוד.

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לכן, לא סתם סמוטריץ' מקצה לו את המקומות האחרונים בעשירייה הפותחת, מאחר שחובת ההוכחה על בן גביר. יו"ר מפלגת עצומה יהודית מתבשם מהסקרים, אך עשוי להישאר רק איתם ביד ועם אפס מנדטים בפועל.

אידיאולוגיה חדשה־ישנה

כָּלַנתֶריזם, על פי ההגדרה בויקיפדיה, הוא "מונח גנאי בשיח הפוליטי. הביטוי מתאר מעבר של ח"כ או חבר מועצת רשות מקומית מסיעה אחת לאחרת תמורת טובת הנאה פוליטית". מה שקורה ברצף מערכות הבחירות האחרונות כנראה דורש ערך מחודש באנציקלופדיה המקוונת, שכן לא תמיד המעבר כלל טובת הנאה אלא תנודות אידיאולוגיות שמקורן באידיאולוגיה החדשה בין המחנות - "רק לא ביבי".

והנה רשימה קצרה שהתעדכנה רק השבוע: ח"כ לשעבר מיכל שיר עברה מהליכוד לתקווה חדשה וכעת הצטרפה ליש עתיד, שירלי פינטו התחילה ביש עתיד, עברה לימינה וכעת עזבה את המפלגה וטרם ברור לאן תלך, מתן כהנא החל את דרכו בימינה וכעת מחפש בית פוליטי חדש. גם יועז הנדל וצביקה האוזר סגרו סיבוב בתל"ם, כחול לבן, דרך ארץ, תקווה חדשה וכעת ברוח הציונית. עידית סילמן צפויה להתפטר גם היא מימינה כדי לקבל את השריון בליכוד. אחריה אמורה להיכנס לכנסת סטלה וינשטיין, שגם היא משלימה את התפטרותה מרשימת ימינה בימים אלו ממש.

ועדת ה"פה אחד"

לפני כשבועיים התכנסה ועדת השרים לענייני חקיקה לדיון מעקב על 30 מיליארד השקלים לחברה הערבית מבסגרת תוכנית החומש. בין הנושאים שעלו: חיזוק היישוב ג'סר א-זרקא, עדכון מצב בניית כיתות הלימוד במגזר, בניית אזורי תעשייה ועוד. ועדת השרים התרשמה מעבודת הצוות, אך השרה היחידה שנכחה באותו דיון הייתה יו"ר הוועדה מירב כהן, יחד עם הדרג המקצועי.

כהן פעלה בהתאם לתקנון הממשלה הקובע שישיבת ועדת שרים יכולה להתקיים גם במניין היו"ר או ממלא מקומו. השרים קיבלו הזמנה לדיון שבוע קודם לכן, אך כנראה היו להם עניינים דחופים יותר. ומי נעדר מהדיון? יו"ר הוועדה וראש הממשלה לפיד, השרים זאב אלקין, אורנה ברביבאי, עמר בר לב, יועז הנדל, חילי טרופר, מאיר כהן, גדעון סער, חמד עמאר, עיסאווי פריג', נחמן שי, פנינה תמנו-שטה, אלעזר שטרן ואיילת שקד.

השרה כהן קיבלה "פה אחד" את ההחלטות הבאות: העברת 200 מיליון שקלים לג'סר א-זרקא בעיצומם של ימי הבחירות (בליכוד דרשו מהיועמ"שית לבחון את ההחלטה), מעקב ודרישה לתקצוב של כל הכיתות המיועדות לבינוי ב-2022, הוספת 900 כיתות בכל שנה כפי שנקבע בתוכנית החומש, וכן הצגת תוכנית עבודה לשנה הקרובה להנגשת הרכש הממשלתי לעסקים קטנים בחברה הערבית. בנוסף, הוחלט להציב יעד של מעבר להתקשרות עם 10% ספקים מהחברה הערבית בתום חמש שנים.

לוועדת השרים מעמד דומה למליאות ממשלה, והחלטותיה מחייבות את משרדי הממשלה לביצוע ללא צורך באישור נוסף. האם מישהו יכול לתאר ישיבת ממשלה בהשתתפות ראש הממשלה בלבד וקבלת החלטות לביצוע של מאות מיליוני שקלים (ונוסיף: ועוד בתקופת בחירות).

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

אזעקות בגליל המערבי, צה"ל בגל תקיפות נרחב בלבנון

צה"ל ערך תקיפות נרחבות בלבנון • במטולה דווח על פגיעה ישירה, לא הופעלה התרעה • ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום, לאחר שנסגר בתחילת השבוע אחרי המטח הקטלני לאזור שגרם למותם של 4 לוחמי צה"ל • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה חיובית בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%