גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי חומרי הגלם לבנייה צונחים, אבל מדד תשומות הבנייה לא צפוי לרדת בקרוב

מתחילת השנה זינק מדד תשומות הבנייה ב־4.4%, אף שמחירי חומרי הגלם בירידה ● בהתאחדות הקבלנים מסבירים כי חלקם של חומרי הבנייה במדד הוא 50% בלבד, וכי המשבר בשרשרת האספקה והתנודתיות במחיר הדלק מונעים מהירידות להגיע גם לכיס של הרוכשים

מחירי חומרי הגלם צנחו בעשרות אחוזים
מחירי חומרי הגלם צנחו בעשרות אחוזים

בכל אחד מששת החודשים בחצי הראשון של שנת 2022 עמד קצב העלייה של מדד מחירי התשומות לבנייה על כ־6%. ברבעון השני של השנה הוא הגיע לשיא - קצב עלייה של 6.6%. בתוספת העלייה בשנה שעברה, בשיעור של 5.6%, המדד עשוי לסגור עלייה בשיעור דו־ספרתי בתוך שנתיים.

אלא שבינתיים בראייה כלל עולמית המציאות שונה: בחודשים האחרונים מחירי סחורות רבות ירדו בצורה משמעותית, עד שהגיעו לרמה נמוכה יותר מתחילת 2022, ולמחיר נמוך בעשרות אחוזים מזה שרשמו בשיא העליות, סביב מרץ־אפריל - בדגש על הסחורות המשמשות לבנייה. אם כך המצב, מדוע מדד תשומות הבנייה אצלנו לא מראה סימני עצירה, ומדוע הסחורות לבנייה בישראל עדיין במחיר גבוה?

העלייה במדד תשומות הבנייה משפיעה על כל רוכשי הדירות החדשות: בין אם בתקופת ההצמדה המלאה של מחירי הדירות החדשות למדד, ובין אם כיום - כאשר רק 40% ממחיר דירה חדשה מוצמד למדד בעקבות תיקון לחוק המכר - רוכשי דירות נאלצים לשלם בעקבות העלייה הזו תוספת לא קטנה, בגובה עשרות ומאות אלפי שקלים, למחיר הדירה מרגע שרכשו אותה ועד שיאכלסו אותה. בתוספת קצב עלייה שנתי של כ־15% במחירי הדירות עצמם, מקבלים מציאות קשה מאוד עבור הרוכשים.

המחירים: עדיין גבוהים משמעותית מ־2019

נתונים שמציגה פלטפורמת המסחר הדיגיטלית של חברת ARK TRADE מראים כי מחירי השוק של סחורות רבות המשמשות בענף הבנייה נמצאות בשפל שנתי במסחר הבינלאומי.

נכון לתחילת אוגוסט נסחרים מוטות ברזל במחיר של כ־596 דולר לטון, 13% פחות ממחירם בתחילת השנה, ו־22.5% פחות ממחיר השיא שלהם השנה, שעמד על 770 דולר; האלומיניום נסחר במחיר של כ־2,458 דולר לטון, 13.5% פחות ממחירו בתחילת השנה, ו־36% פחות ממחיר השיא שלו השנה; מחיר לוח עץ נסחר ברמה של 534 דולר ל־1,000 פיט, ירידה של 53% בהשוואה למחירו בתחילת השנה, וירידה של 63.5% ממחיר השיא שלו; מחיר הנחושת כיום הוא 3.55 דולר לפאונד, 19.6% פחות ממחירו בתחילת השנה, ו־28% פחות ממחיר השיא השנתי.

אלא שלמרות כל זה, מחירי הסחורות בארץ לא יורדים, וכך גם מדד תשומות הבנייה. "רמות המחירים בשוק הסחורות עוד לא חזרו לרמות שהיו לפני הקורונה", מסביר נתנאל היימן, מנהל אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים. "מאז המשבר העולמי ב־2020 הייתה עלייה חדה מאוד, והירידה האחרונה היא של 10%־30% בלבד.

נתנאל היימן, מנהל אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים / צילום: דוברות התאחדות התעשיינים

"נוסף על כך, הרבה מאוד ספקים צברו מלאים בתקופה האחרונה - בגלל אי הוודאות הכללית, וגם בגלל שבישראל היה משבר בנמלים, כך שהצטברה אצלם סחורה רבה במחירים הגבוהים, והם ירצו להיפטר ממנה במחירים האלה. אם זה לא מספיק, הרי שחוסר הוודאות, כאמור, עדיין נשאר: אנחנו לא יכולים להגיד ששיווי המשקל חזר לשוק, ועדיין ישנו מחסור. השבר בשרשראות האספקה עוד קיים, מחירי ההובלה עדיין גבוהים, אז לא חזרנו לנקודה שבה היינו רוצים להיות. אנחנו עדיין לא שם".

הירידות: עוד לא איזנו את העליות

"צריך לשים את הירידות האלה בפרופורציה", מוסיף ניר ינושבסקי, סמנכ"ל חברת הבנייה ינושבסקי וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. "אכן מדובר על ירידה של עשרות אחוזים מהשיא, אבל כשמסתכלים רחוק יותר מאפריל השנה, רואים שאנחנו עדיין בעיצומה של עליית מחירים משמעותית.

"הפלדה, למשל, ירדה ב־33% מהשיא, אבל מינואר 2020 ועד היום היא עלתה ב־114% אחוז, וזה אחרי הירידות האחרונות. מחירי השינוע ירדו ב־39%, אבל עלו מינואר 2020 ב־620%, כלומר אנחנו עדיין במחירים גבוהים פי שלושה וארבעה מהמחירים שהיו טרם משבר הקורונה. אני שמח שיש ירידות, ומקווה שהכול יוזל, אבל אנחנו כקבלנים לוקחים את זה בעירבון מוגבל מאוד. למעשה, אי הוודאות והתנודתיות הזאת רק מגבירות את העליות. ה'זיגזג' הזה מלחיץ עוד יותר את השוק".

המדד: משקלל גם ציוד, הובלות וכוח אדם

לתמונה הכוללת מצטרפת תגובתו של משרד הבינוי והשיכון, שקובע חד משמעית: "שינוי במחירי הסחורות במסחר הבינלאומי לא בהכרח בא לידי ביטוי במדד תשומות הבנייה". במשרד מציינים כי ההשפעה של התנהגות מחירי הסחורות העולמיים על המדד ועל השוק המקומי אינה ישירה, מכמה סיבות: "היצרנים והמשווקים מתאימים מחירים בהתאם למצב השוק, למשל כשישנה תחרות חזקה, אך לא בכל מקרה של שינוי מחירים עולמי; מדד תשומות הבנייה משקלל גם מחירי שכירות ציוד, הובלות ושכר עבודה, שאינם חלק מחומרי הבנייה אך משקלם גבוה במדד; נוסף על כך, המדד מבטא שקלול של סחורות מייצור מקומי עם סחורות מיובאות".

 

משרד הבינוי והשיכון לא מבצע בעצמו מעקב אחר מחירי סחורות וחומרים בתחום הבנייה למגורים, אלא רק אחרי מחירי חומרים המשמשים לעבודות פיתוח, שהם בעיקר ברזל ועץ. "המשרד מקבל מידע על שינויים במחירי חומרי גלם ומוצרים המשמשים כתשומות בבנייה למגורים דרך מדד תשומות הבנייה המפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מתחילת השנה עלו דווקא מחירי תשומות הבנייה ב־4.4%, כמעט בכל הסעיפים, למעט ירידה קלה של 4.3% במחירי 'מוצרים מוגמרים מעץ ומחומרים אחרים'. במהלך התקופה שבין יולי 2021 ליוני 2022 חלה ירידה קלה גם במחירי אביזרים לאינסטלציה חשמלית, בשיעור 6%, ומחירי מערכות תקשורת ירדו בשיעור של 8.4%", נמסר מהמשרד.

"המדד לא עולה בדיוק לפי ההתייקרות האמיתית בשטח", מוסיף ינושבסקי. "הוא עלה, נניח, בחצי מהעלייה הכללית, כי הסחורות מהוות רק כ־50% ממנו. הוא גמיש פחות, ולוקח לו זמן עד שהוא 'מפנים' באמת את השינויים החלים בשוק. לצד מחירי הסחורות גם מחירי ההובלות ירדו, ומחיר הדלק עוד יכול לרדת - כל אלו גורמים נוספים המשפיעים על עלויות הייצור, אבל מכאן ועד לשינוי וירידה במדד יש מרחק לא קטן".

המצב העולמי: "המשבר ברוסיה עוד לא נגמר"

אם כן, זו התמונה כעת: ירידות המחירים בשוק הסחורות העולמי חשובות, אך לא מספיקות, והדרך עד להשפעה על השוק המקומי גדולה. בנקודה זו חשוב להבין מה צפוי לקרות בהמשך, אך אין אחד שיסכים להמר מהבחינה הזו - בעיקר משום שחוסר היציבות הגאו־פוליטית העולמית עדיין איתנו.

הרס באוקראינה. למדינה ייקח זמן לשקם את המפעלים שמייצרים חומרי גלם לבנייה / צילום: Shutterstock

"המשבר ברוסיה עוד לא נגמר, מחירי ההובלה הימית לא התייצבו, וישנם עוד נושאים שמערערים את היציבות", אומר היימן. "כך לדוגמה, איש עסקים ממוצע לא יכול לדעת לאן יתפתח המשבר המתהווה בין ארצות הברית לסין סביב ביקור ננסי פלוסי בטייוואן, ויכולות להיות לכך השלכות רבות. אנחנו עדיין נמצאים, חד משמעית, בתנאי אי ודאות.

"מי שיצליח לתפוס את המחירים כרגע, אחרי הירידה, יוכל לקנות חלק מהסחורות במחיר נמוך יותר, ואם נחזור בשלב מסוים לרמות המחירים של 2019 אין ספק שגם השוק בישראל יושפע מכך ויחווה ירידות מחירים, אבל לצפות מה תהיה ההשפעה על המחירים הבינלאומיים בשנה הקרובה? זה לא יהיה רציני".

"רוסיה ואוקראינה הן יצרניות גדולות בתעשייה שלנו, בעיקר של מתכת, פלדה, מחצבים וכדומה", מוסיף ינושבסקי, "ורוסיה די החריבה את המפעלים באוקראינה במהלך המלחמה. נניח שבסוף השנה הכול נגמר - אוקראינה תצטרך לשקם את עצמה, וגם את מפעלי התעשייה שלה. המשמעות היא עלייה בביקוש לסחורות, ללא שינוי ביכולת התפוקה, המקומית והעולמית. ממש כמו עם מחירי הדיור כאן בישראל - כשיש ביקוש גדול ואין היצע מספיק, המחירים עולים. לכן אני לא אופטימי שנראה ירידות מחירים גדולות.

"אסור לשכוח שישראל גם איננה שחקן בשוק הזה. היא לא יצרנית של מוצרי גלם ולכן מושפעת מאוד מהשוק הגלובלי. כדי שתהיה השפעה על השוק בישראל, צריכה להיות ירידה לא ספקולנטית במחירי הסחורות - כלומר שהיצע הסחורות יגדל. היצע לוקח זמן לייצר ולוקח זמן להוביל, ולכן יהיה כאן לדעתי תהליך ממושך".

פלטפורמת המסחר של ARK TRADE מבוססת על בינה מלאכותית ש"לומדת" על התנהגות מחירי הסחורות ממקורות שונים, ומציגה בין יתר הדברים גם את הפרמטרים המשפיעים על התנודות במחירים. בחברה מציינים, באופן לא מפתיע, כי שנת 2022 התאפיינה בהשפעות חדות של פרמטר "משברים עולמיים" על מחירי הסחורות.

אורית שיפמן, מייסדת ומנכ''לית ARK TRADE / צילום: יח''צ

"המערכת מוצאת ומספרת, באופן אוטומטי, איזה משקל יש לכל פרמטר, ואפשר כך לראות את 'מאחורי הקלעים' של התנהגות הסחורות, ואת הסיבות לשינויים במחירים", אומרת אורית שיפמן, מייסדת ומנכ"לית ARK TRADE. "המשברים העולמיים עדיין דומיננטיים, ורואים השפעה רבה של הפרמטר הזה על המחירים. בטווח הקרוב הערכת השפעת המשברים העולמיים על מחיר הברזל, לדוגמה, עומדת על כ־32%, לעומת הערכת ההשפעה של כ־22% על שאר המתכות שנבדקו וכ־28% על מחיר העץ". 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים