גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה על הנרטיב: מערך ההסברה הלאומי תפס את הבמה

חומרים ויזואליים מסייעים לספק הוכחות ● ראש מערך ההסברה ליאור חייט על הפרסום הפלסטיני שהאשים את ישראל בהרג ילדים בג'באליה: "בנינו תוכנית תקשורתית לפירוק המוקש הזה"

ליאור חייט, ראש מערך ההסברה הלאומי / צילום: מארק ניימן, לע''מ
ליאור חייט, ראש מערך ההסברה הלאומי / צילום: מארק ניימן, לע''מ

מאז תחילת מבצע "עלות השחר", גורמי ההסברה השונים בישראל - דובר צה"ל, משרד החוץ ומערך ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה - פועלים כדי לקבע נרטיב של כל התרחשות והתרחשות. מקרי המבחן בקרב הזה על הנרטיב התקבלו תוך יממה: שיגורי רקטות מעזה שהובילו לפגיעה ולהרג של אזרחים פלסטינים שווקו על ידי הפלסטינים כירי של צה"ל, בעוד שבצד הישראלי פעלו הסברתית תוך כדי הצגת הוכחות לכך שמדובר בירי פלסטיני ש"השתבש".

סא"ל (מיל') אביטל ליבוביץ', מנכ"לית הוועד היהודי־האמריקאי (AJC) בישראל ולשעבר דוברת צה"ל לתקשורת הזרה, הסבירה לגלובס כי בסיטואציה של נרטיבים שמתנגשים, הדבר החשוב ביותר הוא "לקבל את המידע המהיר ביותר מתוך צה"ל ועם חומרים ויזואליים, כי העניין הוויזואלי הוא סופר־קריטי כדי לספק הוכחות".

לדבריה, "היום אנחנו בעידן של ויראליות מטורפות עם במות מרובות. ישנו חמ"ל בדובר צה"ל שמקבל דיווחים שוטפים מיד כשמתחיל אירוע מאגף המבצעים ופועל במהירות כדי להשפיע על השיח מהרגע הראשון".

פוסט נגד ישראל בפייסבוק

מערך שמתכלל את כלל גופי ההסברה

במבצע הנוכחי, בשונה מאירועים צבאיים קודמים, מי שתפס את המושכות הוא מערך ההסברה הלאומי, שכפוף לראש הממשלה יאיר לפיד. דובר צה"ל הפעם נדחק לשוליים. רונן מנליס, לשעבר דובר צה"ל ומנכ"ל לנושאים אסטרטגיים, אמר לגלובס כי "יש פה אירוע משמח, שישנו מערך הסברה לאומי והעומד בראשו מתראיין ומנגיש את מסרי הדרג המדיני ועונה על השאלות. כשהייתי דובר צה"ל, היו שואלים אותי שאלות על המשא-ומתן, אבל כלובש מדים וכדובר צה"ל, לא הייתי יכול לענות על השאלות האלו".

תא''ל רן כוכב / צילום: אפרים לפיד נציג דו''צ

עם זאת, לדברי מנליס, "למרות ההתקדמות המבורכת, מדינת ישראל רחוקה מאוד מהמצב המתוקן. אומנם ראינו תגובות מהירות יותר ביחס לסבבים אחרים - אבל חסר חדר מצב הסברתי־תודעתי שמנטר את כל המידע מכל הפלטפורמות בזמן אמת, ויודע לייצר תוכן מהיר ורלוונטי. בחדר הזה יוכלו לראות את כל הטרנדים ברשתות החברתיות, וניסיונות הצד השני בשימוש בבוטים ובמניפולציות, וכך אפשר להשפיע על השיח התודעתי בלחימה. יש עוד מרחק ממה שצריך".

רון ברומר, ראש החטיבה למאבק בדה־לגיטימציה במשרד החוץ, הסביר כי "בזמן מבצע תפקידנו במשרד החוץ וכל מי שעוסק בהסברה הוא לשמור על הסטטוס־קוו בעולם. כ־70% מאוכלוסייה מסוימת הם נייטרלים, ובתקופת מבצע עלינו לוודא שהמסרים השליליים לא ישפיעו עליהם". לדבריו, "מה שאנחנו מנסים לעשות זה לאזן את השיח ברשתות החברתיות ובתקשורת".

ברומר מפרט כי בתקופת מבצע, חוץ משמירה על הניטרליים, הם פועלים בשני מישורים נוספים: לחזק את התומכים השקטים של ישראל ולהפוך אותם לתומכים פעילים, ולמנוע זליגה של המתנגדים השקטים להפיכתם למתנגדים פעילים.

כאמור, מי שאחראי לתכלל את כל גופי ההסברה הישראליים על מנת לייצר מסר אחיד, מדויק ויעיל הוא מערך ההסברה הלאומי. ליאור חייט, ראש מערך ההסברה הלאומי, ולשעבר דובר משרד החוץ, הסביר כי "אנחנו מחליטים מי הגורם שמוביל את האירוע. לדוגמה, 'עלות השחר' הוא אירוע צבאי ולדובר צה"ל כמובן יש תפקיד משמעותי במיוחד כאן. אבל ישנם עוד שחקנים, כמו משרד החוץ, משרד ראש הממשלה, הקבינט ועוד - והכל צריך להיות מסונכרן".

"הסיקור של ישראל ירד באופן משמעותי"

לגבי הפרסום שהופץ בסוף השבוע בצד הפלסטיני כי ישראל תקפה בג'באליה והרגה חמישה פלסטינים ובהם ארבעה ילדים, אמר חייט: "זהו אירוע שהיה יכול להתפתח לכדי אסון הסברתי, משנה מערכה ועם השלכות מדיניות קשות, ולכן פעלנו בהקדם, בנינו תוכנית תקשורתית לפירוק המוקש הזה".

ליבוביץ', שעוקבת אחרי התקשורת הזרה, מזהה גם כי הפעם הנושא פחות בכותרת. "יש את המלחמה באוקראינה, בחירות האמצע בארצות-הברית, באירופה הייתה איזו תאונה טרגית - והסיקור של ישראל ירד באופן משמעותי".

כרזה נגד ישראל בטוויטר

שיח ער ברשתות החברתיות, בצד הישראלי ובצד הפלסטיני | נבו טרבלסי

המאבק על דעת הקהל העולמית מתרחש גם ברשתות החברתיות ובאתרים השונים. מבדיקת גלובס, המבוססת על ניתוח של חברת באזילה (Buzzilla) שעוסקת במודיעין גלוי בשפות הנפוצות בישראל ובניטור וניתוח שיח ברשתות החברתיות, עולה כי מבצע עלות השחר גורר שיח רחב ברשתות החברתיות הן בצד הישראלי והן בצד הפלסטיני.

לפי באזילה, מרבית השיח מצד הגולשים הפלסטיניים מדבר על "התוקפנות הישראלית" וגולשים רבים מפנים אצבע מאשימה כלפי ישראל שהחלה את המבצע, וממשיכה עם "פשעי הכיבוש". בצד הפלסטיני נרשמו 2.6 אלף דיונים במהלך השבת האחרונה, וכ־470 אלף אינטראקציות. 12% מהדיונים היו בטוויטר, 29% ברשתות חברתיות אחרות (פייסבוק, אינסטגרם וטיקטוק), והיתר התקיימו בדיווחים תקשורתיים ובפורומים - עם רוב של 59% מהשיח.

 

לפי באזילה, "הציבור הפלסטיני לא באמת מתייחס או מגיב לטענה לפי הג'יהאד האסלאמי טבח באותם הילדים בעקבות שיגור הטיל שנכשל, וממשיך להאשים את ישראל ב'הריגה של חפים מפשע'". מרבית התגובות מכילות התייחסויות דתיות וכן קריאות נגד ישראל.

הישראלים מנסים להבין למה עכשיו

במקביל, נרשמו כ־2.2 אלף דיונים בנושא בצד הישראלי, וכ־816 אלף אינטראקציות. 42% מהדיונים היו בפייסבוק, 23% בטוויטר והיתר התחלקו בין אתרי החדשות, פורומים ובלוגים. לפי הניתוח של באזילה, בין הפלטפורמות שבלטו היו פלטפורמות של צעירים כמו פורום fxp או סטיפס. על פי הבדיקה, ביום שישי, בתחילת המבצע, השיח בצד הישראלי התאפיין בעיקר בשאלה מדוע המבצע התחיל. לפי סקירה שבוצעה על ידי באזילה, רוב המגיבים תומכים במבצע - בתקופה אחרת היינו חושבים כי זה מראה תמיכה בצד הימני במפה הפוליטית. אלא שהפעם ייתכן שמדובר תמיכה בראש הממשלה לפיד ולאו דווקא תמיכה בהשקפה הפוליטית הימנית.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל