גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן אנד ג'ריס תובעת את חברת־האם יוניליוור על מסירת המותג לזכיין הישראלי

התביעה של יצרנית הגלידה נגד יוניליוור שמה זרקור על מבנה תאגידי בלתי שגרתי

מוצרי בן אנד ג'ריס. מחלוקת על הזכיין בארץ / צילום: Shutterstock, Arne Beruldsen
מוצרי בן אנד ג'ריס. מחלוקת על הזכיין בארץ / צילום: Shutterstock, Arne Beruldsen

בקשה של חברת בן אנד ג'ריס למנוע מחברת־האם יוניליוור למכור את העסק הישראלי המייצר את הגלידה של המותג, צפויה להגיע לבית משפט בניו יורק ביום שני, במה שמחוקקים מגדירים כמקרה ראשון מסוגו.

בלב התביעה נמצא מה שמניע את הדירקטוריון העצמאי של בן אנד ג'ריס - הסדר ייחודי של משילות תאגידית שיוניליוור העניקה לחברת הגלידה כשקנתה את המותג.

במסגרת הסכם הרכישה מ־2000 הסכימה יוניליוור להרשות לבן אנד ג'ריס להחזיק דירקטוריון שיקיים את עצמו, ובו תשעה מושבים עצמאיים ושניים נוספים שניתנים למועמדים מטעם יוניליוור. הדירקטוריון במותג אחראי בעיקר על המשימה החברתית של יצרנית הגלידה, בזמן שיוניליוור אחראית על נושאים פיננסיים ותפעוליים.

בחודש שעבר החברים העצמאיים בדירקטוריון הגישו תביעה נגד יוניליוור לבית המשפט המחוזי במנהטן, בבקשה לחסום את מכירת העסקים של חברת בן אנד ג'ריס לזכיין ישראלי. שני הנציגים של יוניליוור הצביעו נגד התביעה בפגישה מיוחדת של הדירקטוריון לדיון בנושא, כך נמסר מבן אנד ג'ריס במסמכים שהוגשו לבית המשפט.

תביעה ראשונה מסוגה

מעולם עוד לא קרה שחברת־בת מגישה תביעה נגד חברת־האם שלה, אומרים עורכי דין, בגלל שבאופן טיפוסי גם כשלחברת־בת יש דירקטוריון נפרד, מקובל שרוב הדירקטורים ממונים על־ידי חברת־האם.

יוניליוור הכריזה על המכירה ביוני לאחר ההדף שיצרה ההחלטה של בן אנד ג'ריס בשנה שעברה להפסיק למכור מוצרים שלה בהתנחלויות יהודיות בשטחים ובמזרח ירושלים. בזמנו הודיע המותג כי מכירות באיזורים אלה אינן תואמות את ערכי החברה.

חברי הדירקטוריון העצמאיים של בן אנד ג'ריס טענו במסמכים שהוגשו לבית המשפט כי המכירה נעשתה ללא אישורם ומונעת מהם את האפשרות לשמור על המשימה החברתית של החברה ולשמור על המותג. הם טענו כי יוניליוור ניסתה "לעקוף את הסמכות של הדירקטוריון שנקבעה בחוזה, ולבטל את החלטתו הקודמת על איסור מכירה של מוצרי בן אנד ג'ריס בגדה המערבית".

שמיר הלפוטה, עורך דין במשרד AZA Law שמייצג את בן אנד ג'ריס בתביעה, אמר כי "זה הסכם המיזוג הייחודי ביותר שראיתי אי־פעם, תוצר לוואי של שנה וחצי של משא־ומתן שהגיע לשיא במבנה משילות תאגידית שנותן לדירקטוריון זכויות ברורות וסמכות לאכוף זכויות אלה".

יוניליוור אמרה כי בגלל שהסכם הרכישה נתן לה אחריות על החלטות תפעוליות ופיננסיות, שמורה לה הזכות למכור את מחלקת הייצור של בן אנד ג'ריס בישראל.

הדירקטוריון של בן אנד ג'ריס לא משתמש במימון של יוניליוור בשביל התביעה, והדירקטורים העצמאיים לא יכולים לקבל גישה לכספים שנמצאים בידי חברת־הבת, כך אמר אדם המכיר את הנושא.

בתביעה שהוגשה על־ידי בן אנד ג'ריס נכתב כי החברה סבורה כי מגיע לה החזר על שכרם של עורכי הדין, במידה סבירה.

בכירים ביוניליוור: התביעה אינה תקפה

מנהלים ביוניליוור בלונדון אומרים כי התביעה אינה תקפה, בגלל שהמותג וארגון־האם צריכים להיחשב לישות אחת, בהינתן שיוניליוור היא בעלת המניות היחידה ביצרנית הגלידה, כך אמר אדם המכיר את הנושא.

במכתב שהוגש לבית המשפט לאחרונה, כתבה בן אנד ג'ריס כי יוניליוור הקפיאה את השכר של הדירקטורים העצמאיים.

"חסר תקדים אפילו לא מתחיל לתאר זאת", אמרה על התביעה אן ליפטון, מרצה למשפט עסקי ויזמות באוניברסיטת טוליין. ליפטון, שבחנה את ההסכמים בין שני הצדדים, אמרה כי הקפאת שכר הדירקטורים עלולה להתפרש כמקבילה לסילוק בפועל של דירקטורים, ובכך להפרה של הסכם הרכישה.

עם זאת, אדם המכיר את הנושא אמר כי ההסכם לא מזכיר שום מחויבות מצד יוניליוור לשלם לדירקטורים של בן אנד ג'ריס.

במסגרת החוזה מחויבת יוניליוור להסכים לקבל את היורשים של הדירקטורים העצמאיים כשהם מגיעים לפרישה. את האנשים האלה בוחרים הדירקטורים הפורשים עצמם.

מתוך 11 המושבים, תפוסים כיום שבעה. חמישה הדירקטורים העצמאיים מובלים על־ידי יושב־הראש, אנורדהה מיטאל, מייסד Oalkland Institute - מכון מחקר המתמקד בנושאים כמו זכויות קרקע ושינוי האקלים. בין האחרים נמצאת ג'ניפר הנדרסון, אסטרטגית המייעצת לחברות וקהילות על נושאים כמו זכויות אדם ודיור בר־השגה; ודרין דודסון, מנהלת בחברת נכסים פרטיים, שלדבריה מתמקדת בהקטנת אי־השוויון בשווקי הון.

מי שייצג את יוניליוור הוא מנכ"ל בן אנד ג'ריס, מתיו מקרתי, לשעבר סגן נשיא ביוניליוור בצפון אמריקה; וקונסטנטינה טריבו, מנהלת משאבי אנוש במחלקת הטיפוח והבריאות ביוניליוור.

השימוע הטלפוני שנקבע ליום שני מגיע אחרי שהדירקטוריון ויוניליוור לא הצליחו להגיע להסכמה במהלך תקופת בוררות שנמשכה שבועיים. כל צו מניעה שינתן באירוע יהיה אופי זמני, והתוצאה הסופית תהיה תלויה בהחלטה לגבי התביעה כולה, ששוקלת לא רק את המכירה, אלא גם תבקש לחדד את ההגדרה אילו זכויות יש לדירקטורים עצמאיים.

ג'סי פריד, מרצה בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הארוורד, אמר כי התביעה מתמצה בשאלה למי שמורה הזכות החוזית לעשות שינויים בפעילות החברה בישראל, אבל הוא הטיל ספק בתבונה של הצעד של יוניליוור מלכתחילה כשהחליטה להעניק כל־כך הרבה כוח ליצרנית הגלידה. ארגונים שאין בהם שרשרת פיקוד ברורה בסופו של דבר נותנים סמכויות לאנשים שעלולים להיות בעלי דעות מנוגדות לגמרי, ובכך יוצרים כאוס ומקשים על ניהול החברה, אמר.

"זה סידור מאוד מוזר", אמר פריד. "לא רק שלא ראיתי כזה במקום אחר, אני חושב שזה לא קיים עבור אף אחד חוץ מבן אנד ג'ריס".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"