גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין מוסקבה לתל אביב: הצצה לסכסוך שמפלג את ענקית החיפוש הרוסית יאנדקס

ארקדי וולוז', שפרש מחברת הטכנולוגיה הרוסית ביוני, מבקש לפצל אותה ולנהל מישראל ומאירופה פעילויות בתחום הענן, המיפוי והרכב האוטונומי - כך לפי דיווח ברוסיה ● פעילות מנוע החיפוש, המוניות והמשלוחים צפויים להישאר בידיים רוסיות ● המתווך: המקורב לקרמלין אלכסיי קודרין

ארקדי וולוז', מייסד יאנדקס / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko
ארקדי וולוז', מייסד יאנדקס / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko

מייסד מנוע החיפוש הרוסי יאנדקס והמנכ"ל לשעבר, ארקדי וולוז', המתגורר בישראל זה מספר שנים, מנהל בימים אלה משא ומתן על זכויות השליטה בחברה הבינלאומית בתמורה להעברת כמה מהפעילויות לידי קבוצת שליטה מחוץ לחברה הרוסית, כך לפי אתר החדשות העצמאי הרוסי דה בל (The Bell). על פי הדיווח וולוז', שפרש מהחברה בעקבות הסנקציות האישיות שהוטלו עליו בחודש יוני, מעוניין להעביר כמה פעיליות מתוך יאנדקס אל מחוץ לרוסיה ולניהולו, וככל הנראה מדובר בפעילות שנבנית בימים אלה בין השאר גם בישראל. צפויים לסייע לו כמה מנהלים מהחברה הרוסית בתחומי הענן והרכב האוטונומי שעלו לישראל בחודשים האחרונים.

לאחר פרוץ המלחמה באוקראינה נחלקה הנהלת יאנדקס לשני מחנות: אלה שבחרו להישאר ברוסיה ולהעדיף יאנדקס רוסית בעלת שליטה וזהות רוסית, ואלה שעזבו. בין אלה שהגיעו בעקבות וולוז' לישראל נמנים אלנה בונינה, לשעבר מנכ"לית יאנדקס רוסיה; מנהל תחום המפות רומן צ'רנין; ראש תחום כל הרכב האוטונומיים דמיטרי פולישצ'וק; ומנהלת מוצרי הפרסום ורה לייזרוביץ'. הם צפויים לסייע לוולוז' לנהל מישראל וממדינות נוספות פעילות פיתוח בינלאומית של מחשוב ענן, מפות, נהיגה אוטונומית ומיזמים חינוכיים באמצעות החברה החוץ־רוסית החדשה.

לפי הדיווח ב"דה בל", אין כוונה לפיצול חד משמעי בין פעילות רוסית לחוץ־רוסית, אלא פשוט לפתח ארבעה תחומים מחוץ לרוסיה: נהיגה אוטונומית, ענן, אפליקציית אימון הבינה המלאכותית "טולוקה" ותוכנית ההכשרה "פרקטיקום", המביאה לישראל מאות מתמחים רוסים כל שנה. לפי אחד המתווים שהוצעו, הפעילות הקמעונית של יאנדקס: אפליקציית המוניות יאנגו ושירות המשלוחים יאנגו דלי, הזוכים לפופולריות בישראל, צפויה להיוותר בידיים רוסיות, כמו גם מנוע החיפוש - המוצר הראשון שפותח בחברה.

אלנה בונינה, לשעבר מנכ''לית יאנדקס רוסיה / צילום: באדיבות חטיבת החדשנות בסיסקו ישראל

גורל המוניות והמשלוחים בישראל לא ברור

בשל כך, גורלם של שירותי המוניות והמשלוחים בישראל טרם נקבע וככל הנראה נתון למשא ומתן בין הגורמים - אלה יכולים להיוותר בחברה הרוסית, או לצאת למכירה לזכיין מקומי אשר יפעיל את השירותים באמצעות טכנולוגיה רוסית תוך שימוש בשרתים מקומיים. נכון להיום, נתוני המשתמשים של יאנגו מוניות ויאנגו דלי נאגרים בחוות השרתים של יאנדקס בפינלנד ובחודש מאי אף הופסק לה זרם החשמל בעקבות החלטת חברת חשמל פינית פרטית. מאז היא פועלת על בסיס גנרטור דיזל.

אחת המחלוקות המרכזיות נסובה סביב מחזיקי האג"ח של יאנדקס, אשר כמעט והגיעו לחדלות פירעון בחודשים הראשונים של המלחמה. ביוני הם הסכימו לשינוי מבנה החוב, מה שהחזיר לשולחן את המשא ומתן על שינוי ארגוני וחלוקה חדשה של המניות, שמטרתם להוציא את זכויות ההצבעה והשליטה של וולוז' מהחברה הרוסית כליל. וולוז' עזב את החברה עם 48.4% מזכויות ההצבעה (עכשיו יש לו 45.3%), אותן העביר לנאמנות משפחתית עם הבטחה לא למכור אותן למשך שנתיים לפחות. יחד עם הנהלת יאנדקס, "קרן האינטרס הציבורי" הלאומית ממשיכה לשלוט ב־57.7% מזכויות ההצבעה. מיאנדקס לא התקבלה תגובה לידיעה.

אלכסיי קודרין, לשעבר שר האוצר הרוסי / צילום: באדיבות חטיבת החדשנות בסיסקו ישראל

יחד עם זאת, לפי הדיווח, אין בשלב זה החלטה סופית כיצד תפוצל החברה. הדיונים נוגעים לא לרק לחלוקת מניות השליטה של וולוז' - שמעוניין לקבל לידו פעילויות מהחברה על מנת שיוותר על מניות השליטה - אלא לאופן בו יופרדו צוותי פיתוח מהחברה האם, ובאילו תנאים יופרדו.

שורת מכות לאחר הפלישה לאוקראינה

במדינות המערב סופגת יאנדקס מכה אחר מכה מאז פרוץ המלחמה באוקראינה: שירות החדשות שלה - שסינן ידיעות על המלחמה ברוסיה לדוברי הרוסית - ספג סנקציות מהאיחוד האירופי עד שיאנדקס החליטה למוכרו לרשת החברתית הרוסית VK; שירותי המכולת שלה, יאנגו דלי, כמו גם שירותי מוניות יאנגו, נחסמו על ידי המדינות הבלטיות ונסוגו ממדינות מערב אירופה כמו בריטניה וצרפת; בארה"ב הופסקו שיתופי פעולה עם רובוט המשולחים שלה בקמפוסים האקדמיים; ובפינלנד, כאמור, הופסקה אספקת החשמל לשרת היחיד של יאנדקס מחוץ לרוסיה.

בישראל מוכרת יאנדקס בזכות שירותי קמעונות לצרכן הפרטי כמו יאנגו דלי, שירות משלוחי המכולת המהירים, צי הקורקינטים החשמליים של ווינד (Wind) ושירות המוניות יאנגו. ובכל זאת, גם בישראל החלו לבקר את התנהלות יאנדקס באמצעות התנגדות בקרב חברי כנסת להעברת מטה החברה לישראל, או התנגדות בעיריית תל אביב לעריכת ניסויים של רובוטי המשלוחים שלה ברחובותיה.

בארה"ב הופסק המסחר במניית יאנדקס כבר עם פרוץ המלחמה, ובאחרונה חוקק הפרלמנט הרוסי חוק האוסר מסחר במניות של חברות רוסיות בבורסות זרות. האיחוד האירופי הטיל סנקציות על אישים ביאנדקס, האחרון שבהם הוא וולוז' עצמו שפרש כאמור מתפקידיו הניהוליים כמנכ"ל ומייסד ונותר חבר דירקטוריון ובעל מניות. קדם לו סגן המנכ"ל טיגרן חודוורדיאן שפרש בחודש מרץ בעקבות סנקציות שהוטלו עליו מצד האיחוד לאחר שהתברר כי חטיבת החדשות של החברה עסקה בסינון תכנים משדה הקרב לטובת הנרטיב הרוסי. בחודש שעבר הגיש חודוורדיאן תביעה בבית המשפט של האיחוד, נגד הסנקציות. לאחר פרישתו, מכרה יאנדקס את החטיבה לידי הרשת החברתית הרוסית VK הנשלטת כיום בידי גורמים המקורבים לקרמלין.

סוף החלום על יאנדקס בינלאומית

לפי "דה בל", המלחמה הביאה לקץ לשאיפתו של וולוז' לבנות את יאנדקס כחברה בינלאומית. חלק מהפרויקטים בחברה הרוסית, כמו מכוניות חכמות, ייועדו מלכתחילה למערב. בתחום הרכבים הבלתי מאוישים - ישנם רכיבים אלקטרוניים ומעבדים שבתעשייה הרוסית כבר לא ניתן להשיגם בשל הסנקציות.

עוד דווח כי כחלק מהדיונים מבנה החברה עשוי להשתנות: כיום כפופה החברה הרוסית לחברה הולנדית בשם יאנדקס אן. וי. ולאחר הפיצול עלול הגוף העסקי הרוסי להימצא תחת בעלים אחרים או חברת אם אחרת.

הקרמלין אינו זר לכל המהלכים הללו ועליו להסכים לעסקה שכזו. וולוז' ביקש משר האוצר לשעבר המקורב מאוד לפוטין, אלכסיי קודרין, לתווך במאמצים אלה והוא עשוי אף ליהנות מתפקיד בהנהלה העתידית אם המאמצים הללו ישאו פרי.

ההסכם עם הקרמלין ומניית הזהב

השינוי הארגוני המשמעותי האחרון בחברה אירע ב-2019 לאחר עימות עם סברבנק, שרצה להיות מחזיק מניות משמעותי כדי להגביר את החיבור שבין האקו־סיסטם של יאנדקס עם שירותי הבנק. מאז 2009 סברבנק מחזיק במניית זהב שרכש עבור אירו אחד סמלי. הדבר איפשר לבנק הלאומי לחסום כל רכישה של יותר מ־25% ממניות החברה או מזכויות ההצבעה - מצד כל מחזיק מניות קיים או צד שלישי. עבור המדינה, המנגנון שימש כתעודת ביטוח מפני שליטה זרה.

החזון של סברבנק לא צלח וב־2019 נסוג הבנק מהחברה ומניית הזהב נמחקה, אך באותו הזמן הגיעה יאנדקס להסכמה עם הקרמלין על מבנה שליטה חדש. מניית זהב חדשה בחברת האם ההולנדית יאנדקס אן. וי. הוענקה לקרן מיוחדת בשם "קרן האינטרס הציבורי" - ובעזרתה קיבלה את הזכות לחסום כל עסקה מעל ל־10% מהמניות ולמנות שני דירקטורים בחברה.

בין מייסדי הקרן - נציגי חמש אוניברסיטאות, בית הספר לניהול של סקולקובו - חברת המו"פ הממשלתית ואיגוד התעשיינים והיזמים הרוסי. בהנהלתה מקורבים לרשויות כמו אלכסנדר דיוקוב, יו"ר גזפרום נפט ואלנה שמלבה, ראש המרכז למחוננים סיריוס, שנוסד על ידי מקורבו של פוטין, הצ'לן סרגיי רולדוגין. בין בעלי השליטה בחברה ההולנדית משקיעים אמריקאים רבים בהם T Rowe, פידליטי, אינבסקו ויורו־פסיפיק.

ברבעון השני של 2022 יאנדקס דיווחה על הכנסות שהסתכמו ב־1.93 מיליארד דולר, זינוק של 43% ביחס להכנסות בסך 1.33 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. מחזור המכירות של תחום המוניות (כמה החברה מגלגלת לפני העברת נתח לנהגים) הסתכם ב־2.94 מיליארד דולר, עלייה של 29% ביחס לרבעון המקביל. מחזור המכירות של תחום הקמעונאות והמשלוחים הגיע ל-964 מיליון דולר, עלייה של 67% ביחס לאשתקד.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק