גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקרה המבחן הבריטי: שש העלאות ריבית לא עזרו למתן את האינפלציה

בריטניה מספקת הצצה לאפשרות שהעלאות הריבית לא יצליחו להוריד במהירות אינפלציה: שש עליות ריבית מצד הבנק המרכזי של אנגליה לא בלמו את האינפלציה שצפויה לזנק לפי התחזיות מ־9.4% ל־13% עד סוף השנה ● ובעוד שבוריס ג'ונסון אורז את חפציו, הדלפות מכיוונה של ליז טראס, המועמדת המובילה להחליפו, רומזות שיש תכנון לשנות את יעדי האינפלציה כדי לעודד צמיחה

נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, אנדרו ביילי / צילום: Associated Press, Dan Kitwood
נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, אנדרו ביילי / צילום: Associated Press, Dan Kitwood

התחזית הכלכלית העדכנית לבריטניה עגומה. שש העלאות ריבית רצופות מצד הבנק המרכזי לא הצליחו בשלב הנוכחי לבלום את האינפלציה המשתוללת במדינה, משבר יוקר המחייה עומד בראש סדר היום, ונגיד בנק אנגליה אנדרו ביילי מעריך כי המדינה תיכנס בקרוב למיתון שיימשך יותר משנה. משקי בית ברחבי המדינה נאבקים מול עלויות אנרגיה מזנקות, עם התייקרות המשכנתאות וההלוואות ועם עליות המחירים בסופרמרקטים.

על רקע זה, יש בבריטניה מי שמאשימים את הבנק המרכזי של אנגליה בהססנות ובפעולה מאוחרת מול הרמת הראש של האינפלציה, ויש גם מי שמאשימים את ביילי עצמו בהתלהבות מתפקיד "נביא הזעם" והתמקדות בהעלאות ריבית הגוררות תוצאות הרסניות לכלכלה הבריטית. ביום חמישי האחרון התייצב הנגיד הבריטי מול התקשורת, והזהיר את הציבור מהמשבר הכלכלי הממשמש ובא.

הנגיד ציין כי לפי ההערכות העדכניות של הבנק, האינפלציה במדינה צפויה לזנק מ־9.4% בחודש יוני ל־13.3% כבר בחורף הקרוב. הוא גם הזהיר מפורשות מסטגפלציה חזויה - תקופה של מיתון ממושך המשולב ברמת מחירים גבוהה.

המלחמה באוקראינה אשמה

ביילי שב ומאשים בחודשים האחרונים גורמים חיצוניים בעליות המחירים, ובעיקר את המלחמה באוקראינה. הוא ציין במסיבת העיתונאים כי "אף אחד לא היה יכול לחזות לפני שנה את משבר האנרגיה שיווצר כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. יש לה השלכות בשטח". בעבר אמר כי "ידיו כבולות" וכי אין ביכולת הבנק להתמודד מול הזעזועים הכלכליים שיוצרת המלחמה, סגרי קורונה בסין, משבר שרשראות האספקה ושלל הגורמים שחברו כדי ליצור עליות מחירים ברחבי העולם.

הארסנל שכן עומד לרשותו די ברור. מה שהבנק המרכזי הבריטי יכול לעשות, ומה שעושים בנקים אחרים ברחבי העולם - מישראל דרך וושינגטון ועד לפרנפקורט (מטה הבנק המרכזי האירופי) - הוא להעלות את הריבית במשק כדי לנסות ולמתן את הביקושים שתורמים לעליות המחירים. בהודעה האחרונה שלו הכריז הנגיד הבריטי על ההעלאה החדה ביותר ב־25 השנים האחרונות - 0.5%, שמביאים את הריבית על ההפקדות בבנק המרכזי הבריטי ל-1.75%.

אבל נראה כי לצעדים הללו אין השפעה קריטית בשלב הזה על הורדת מדד המחירים. למעשה, בריטניה מספקת הצצה לאפשרות שהעלאות הריבית לא יצליחו להוריד במהירות אינפלציה שנובעת בעיקר מצד ההיצע - זינוק מטאורי במחירי האנרגיה והייצור, יחד עם בעיות תובלה ושרשראות אספקה. נתוני שוק התעסוקה האחרונים מארה"ב, שמראים כי השוק רחוק מלהתקרר למרות העלאות הריבית הדרמטיות של ה"פד", מחזקים תפיסה זו. הריבית האמריקאית על הפקדונות עומדת על 2.25%, אבל מצב שוק התעסוקה כמעט מעולם לא היה טוב יותר. כלומר, ה"פד" עלול להזדקק להעלאות דרמטיות הרבה יותר, בסגנון שנות השמונים של הנגיד פול וולקר, כדי לדכא את האינפלציה, במחיר של מיתון עמוק.

בבריטניה, העובדה כי הדינמיקה החזויה לא עובדת כבר מעוררת שאלות לגבי היעדים הנחוצים של הבנק המרכזי, ובמיוחד אם הוא צריך להיאבק באינפלציה בנחישות כזו, שתגרור מיתון והרעת תנאים כללית לתושבי הממלכה המאוחדת. לפיכך, כלכלנים ובנקים מרכזיים מרחבי העולם בוחנים את הנעשה בבריטניה בימים האחרונים, ובמיוחד את הרמזים להתערבות של המערכת הפוליטית בעצמאות הבנק המרכזי, כאשר קריאות בתקשורת רומזות שיש לזנוח את המאבק באינפלציה ולעודד צמיחה. "ביילי עשוי להצטוות לזנוח את העמידה ביעדי האינפלציה, כחלק מרפורמה כללית של בנק של אנגליה", דיווחה ידיעה שהתפרסמה השבוע ב"טלגרף", עיתון הידוע בקרבתו למפלגה השמרנית.

המחויבות של הבנק המרכזי

שמירה על יציבות מחירים היא אחת מהמטרות המוצהרות והמשותפות של בנקים מרכזיים ברחבי העולם. ל"פד" האמריקאי יש גם מחויבות משנה למקסם את התעסוקה, ולבנק המרכזי האירופי (ECB) יש גם מחויבות־משנה לשמור על שלמות גוש האירו, שהוא איחוד לא־מושלם בין מדינות מבחינת מטבע, אך לא מבחינת תקציב. שני הגופים הללו זוכים לעצמאות בקביעת יעדי האינפלציה, אך בבריטניה היעד נקבע על ידי הממשלה ומוכתב לבנק המרכזי.

למעשה, יעד האינפלציה הכמעט־גלובלי של 2% אומץ גם בבריטניה לפני כשלושים שנה, ולא השתנה מאז. אולם כעת, כפי שדיווח ה"טלגרף" וכלי תקשורת אחרים, יש מי שקוראים לממשלה לשנות אותו.

ההדלפות מגיעות מכיוונה של ליז טראס, שרת החוץ המכהנת של בריטניה ומי שנחשבת למועמדת המועדפת בקרב המתנהל בימים אלו על ראשות המפלגה השמרנית הבריטית, ותפקיד ראש ממשלת בריטניה. כ־160 אלף חברי המפלגה מצביעים בימים אלו בעבור אחד משני מועמדים: טראס או שר האוצר רישי סונאק, שהתפטר והפיל את ראש הממשלה המכהן בוריס ג'ונסון.

שר האוצר לשעבר, רישי סונאק ושרת החוץ ליז טראס / צילום: Associated Press, Alastair Grant, Matt Dunham

בעוד סונאק מאותת כי ינסה לרסן את הוצאות הממשלה שיצאו משליטה במהלך הקורונה, ואף יעלה מסים בטווח הקרוב כדי לצמצמם את הגירעון, טראס נוקטת מדיניות־בחירות שמבטיחה להפחית מסים, להעמיק את הגרעון ולהגדיל את ההוצאות הממשלתיות במטרה לעודד צמיחה. פעילות כזו מתנגשת ישירות עם הפעילות המוניטרית של העלאת ריבית, שגוררת הקטנת ביקושים ומיתון.

התדמית של בריטניה

העימות המסתמן בין המערכת הפוליטית לבנק המרכזי הוא אחת מהתוצאות של מדיניות מוניטרית בזמני אינפלציה, אך נראה כי בשלב הנוכחי הוא מתלקח בבריטניה במיוחד, בגלל המצב הפוליטי.

"יש תסכול רב בקרב בעלי בריתה של טראס, כולל במשרד האוצר, מכך שהבנק לא הצליח למנוע את עליית האינפלציה מאז הפלישה לאוקראינה", נכתב ב"טלגרף", המקורב לחוגי המפלגה השמרנית. הוא ציטט בכירים נוספים המבקרים את הבנק, "אם המטרה שלך היא 2% ואתה אומר שהאינפלציה תגיע ל־13%, זה לא הישג מרשים במיוחד" ו"יהיה טוב אם הבנק יספק תחזיות טובות יותר לגבי צעדיו בעתיד". אחרים במפלגה הזהירו כי על טראס להימנע בכל מחיר מהתערבות בפעילות הבנק המרכזי, וכי "מדובר בסוגיה עם השלכות בינלאומיות על תדמית בריטניה והבנק המרכזי שלה בעולם".

 

ביילי, מצדו, ממשיך להפגין מחויבות עזה לעמידה ביעדי האינפלציה. הוא מסביר את ההיגיון שבימים אלה נשמע גם ממועצת ה"פד": חייבים להילחם באינפלציה עכשיו, כדי לא לגרור שינוי בציפיות האינפלציה - מצב שבו השחקנים בשוק הכלכלי חוזים אי־יציבות מחירים קיצונית ואינפלציה גבוהה כרונית, שתשנה את ההתנהגות הכלכלית שלהם.
"אם לא נפעל כעת כדי למנוע מהאינפלציה להיות עיקשת, התוצאות בעתיד יהיו רעות הרבה יותר, ויידרשו מאיתנו העלאות גדולות יותר של הריבית במשק", אמר ביילי ביום חמישי. "להחזיר את האינפלציה ליעד המטרה של 2% היא העדיפות המוחלטת שלנו, בלי אם ובלי אבל".

מי שמסתכל מבחוץ, מבלי להתערב בנושא זה או במשבר הכלכלי המתרגש על בריטניה, בשלב הנוכחי, הוא ראש הממשלה המכהן בוריס ג'ונסון.

המדיניות הכלכלית שהוביל במהלך מגפת הקורונה, יחד עם הזעזועים הכלכליים הנוכחיים והפגיעה בכלכלה הבריטית כתוצאה מהפרישה מהאיחוד האירופי (בעיקר מבחינת הקטנת היצוא) משחקים כולם תפקיד במשבר. אך ג'ונסון בדרכו החוצה, בעוד פחות מחודש, אחרי שיתפרסמו תוצאות ההצבעה במפלגה השמרנית. "להיות מסולק מהשלטון היה חתיכת מזל בשביל ג'ונסון", כתב ה"אינדפנדט" משמאל השבוע.

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט