גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן דורשת מהמעצמות ערבויות למקרה שארה"ב תיסוג בשנית מהסכם הגרעין

בוושינגטון טרם החליטו אם להסכים למתווה החדש שהציעו המעצמות במסגרת שיחות הגרעין בווינה, והוגש גם למנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ● וגם: חבר קבינט מאשים את לפיד וגנץ כי "השתמשו ביועמ"שית כדי לא לעדכן אותנו מראש על המבצע"

שיחות הגרעין בווינה ב־2021 / צילום: Reuters
שיחות הגרעין בווינה ב־2021 / צילום: Reuters

שלב נוסף במשא ומתן בין איראן לבין המעצמות (האיחוד האירופי, רוסיה, סין וארה"ב), במטרה למצוא מתווה מוסכם שיוביל לחזרת איראן להסכם הגרעין, הסתיים השבוע בעיר וינה.

ההצעה שעל השולחן היא הניסוח האחרון שעליו שקדו האירופים ורוסיה, כאשר ארה"ב טרם החליטה אם היא מסכימה למתווה. אולם, בהינתן שהנציג האמריקאי הבכיר הוא רוב מאלי, האדריכל מאחורי הקלעים של ההסכם הקודם עם האיראנים, היא כנראה תסכים. לכן, הכדור עבר לטהרן.

במסגרת המו"מ, איראן דרשה סעיף חדש ומשמעותי, שכולל ערבויות למקרה שבו הממשל האמריקאי יתחלף - ויחליט שוב לסגת מן ההסכם. לפי הדרישה האיראנית, במצב שכזה הם יקבלו פיצוי כספי עצום מהשותפות האחרות. גורם שמעורה במגעים מספר כי האירופים, רוסיה וסין הסכימו, ואילו האמריקאים מתלבטים. ובאיראן עצמה, אמור המנהיג העליון עלי חמינאי לקבל החלטה - כאשר לפי ההצהרות האחרונות הוא מסתייג.

סוגייה משמעותית נוספת היא התפתחות המשולש איראן־רוסיה־סין. סין היא הקניין העיקרי של הנפט האיראני שנמכר למרות העיצומים האמריקאים. הסינים חזקים מספיק כדי להתעלם מהסנקציות, והתשלום שלהם אינו בדולר - אלא בהשקעות באיראן ובסחורות.

בה בעת, בעקבות המלחמה באוקראינה והעיצומים על מוסקבה, איראן מסייעת לרוסים לעקוף את עיצומי מדינות המערב. יש לכך כמה ביטויים והבולט שבהם הוא הפיננסי. איראן וסין משתמשות במערכת הסליקה הרוסית "מיר" שנועדה להחליף את ה"סוויפט" המערבי, ולאפשר קיום עסקאות בינלאומיות לבנקים הרוסיים, ולמחזיקי כרטיסי האשראי שלהם.

הצטרפות איראן מסייעת לרוסיה לעקוף את העיצומים. ולכן, לפי אחת מההערכות, אולי דווקא נתון זה עשוי להשפיע על הנהגת איראן שלא לקבל את מתווה הסכם הגרעין החדש. כך, בטהרן יוכלו לשמור על האופציה הגרעינית ולהקטין את הנזק של העיצומים.

בהרב-מיארה אישרה שלא לכנס את הקבינט

הצלחת מבצע "עלות השחר" עמעמה במידת מה את הביקורת על היציאה אליו ללא התייעצות שרים רחבה, ובעיקר ללא אישור הקבינט כנדרש בחוק. ראש הממשלה יאיר לפיד הצדיק זאת בכך שהתייעץ עם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שאישרה כי במקרה כזה אין חובה לקבל את אישור הקבינט.

הנימוקים של בהרב-מיארה הם גבוליים. לדבריה, החוק קובע כי נדרש אישור כזה אך ורק אם יש חשש להתפתחות עימות נרחב. לפי המידע שהגיע לידי גלובס, ההערכה הצבאית־ביטחונית אמנם הייתה שסביר כי העימות יישאר מול הג'יהאד האסלאמי בלבד, אך שהסתבכות עלולה לגרור לעימות נרחב שיכלול גם את חמאס. בעצם האישור ללפיד, בהרב-מיארה הפכה את עצמה לסמכות הקובעת אם ניתן לצאת לקרב. מלבד הסוגייה הבעייתית שייעוץ משפטי הופך לסמכות על־ביטחונית, נדמה שבהרב-מיארה פשוט התיישרה עם רצון ראש הממשלה ושר הביטחון.

בתשובה לשאלת גלובס אומר גורם מדיני כי לא היה צורך באישור מהקבינט, אך בכל זאת חבריו עודכנו מראש. הוא הוסיף כי התוצאות של מבצע עלות השחר מדברות בעד עצמן. כעת, ימים ספורים לאחר המבצע, אחד משרי הקבינט מותח ביקורת על רה"מ לפיד ושר הביטחון בני גנץ. "התחושה במהלך המבצע, ואם לומר את האמת גם קצת קודם מאז כניסת לפיד לתפקיד, היא שהוא וגנץ מתנהלים כמו בתוך המפלגות שלהם. הם מחליטים והיתר אומרים הן", מספר השר.

"עקיפת החוק לא הייתה צריכה לעבור בשקט"

לדבריו, קיימת תחושת כעס, או לכל הפחות ביקורת חריפה אצלו ואצל עוד שרים - כולל ממפלגות יש עתיד וכחול לבן. "יש חוק ברור לגמרי, והעקיפה שלו תוך שימוש ביועמ"שית המפוחדת ובחוות דעת תפורה, לא הייתה צריכה לעבור בשקט".

אבל אמרו שהיה חשש שתדליפו?
"זה התירוץ למעבר על חוק ברור שתוקן כמה פעמים בדיוק כדי למנוע מצבים כאלה? אני מזהה בבירור שמי שמגיע ממקום שבו אין צורך לתת תשובות לבוחרים במפלגה, לוקח את זה גם לממשלה - ומדובר על שניהם. גנץ היה בממשלה הקודמת, והיה כרמטכ"ל בישיבות קבינט. הוא צריך לדעת שהממשלה היא הריבון ולא שר הביטחון וראש הממשלה לבד".

השר מהקבינט מספר כי גנץ נהנה ממעמדו הביטחוני. "נוח לו שהוא האישיות הביטחונית הבכירה ובפועל מנהל את המערכה כי לפיד פחות מבין בזה, ואף אחד לא מפריע. ולפיד עצמו, בהיעדר שר חוץ הוא עושה הכל ולא משתף אף אחד. כך לא מתנהלת ממשלה בשעת חירום. בישיבת הקבינט עדכנו אותנו, אבל חלק מהשאלות שעלו כמו הפגיעה בחפים מפשע, נענו רק בחלקן".

כיצד זה משפיע על הבחירות?
"המבצע, באופן פרדוקסלי, עזר לנתניהו. קודם כל בכך שהמשותפת יצאה מהעסק לגמרי. שנית, כי בשמאל מתחילות יותר שאלות על המדיניות של הממשלה הנוכחית ועל מקומו בה. זה מייאש מצביעים. ובימין הרך, זה שצף מפה לשם, לא רואים תזוזה ממשית לכיוון גנץ־סער ובטח לא ללפיד. אם מבצע צבאי של ממשלת מרכז־שמאל לא עשה את זה, מה כן יעשה?".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?