גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעלומה נפתרת: מה חיפשו ומה מצאו סוכני ה-FBI במועדון הגולף הפרטי של דונלד טראמפ

לא נפתרת תעלומה אחרת: מדוע שר המשפטים חיכה ארבעה ימים כדי לגלות את הסיבה לפשיטה חסרת התקדים על ביתו של נשיא לשעבר ● הסוכנים הפקיעו ארגזים מלאים במסמכים "סודיים ביותר" ● ייתכן שטראמפ הפר חוק "נגד ריגול". הימין שהתגייס לעזרתו בתחילת השבוע השתתק ביום ו׳ ● האם טראמפ גנב מסמכים ביודעין, או רק רצה "מזכרות"?

דונלד טראמפ, מוקדם יותר השבוע / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson
דונלד טראמפ, מוקדם יותר השבוע / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson

ארבעה ימים היו נחוצים לאמריקאים כדי לגלות מדוע סוכנים של הבולשת הפדרלית פשטו ביום ב' בבוקר על מועדון הגולף הפרטי של דונלד טראמפ במאר א-לאגו, דרום פלורידה. מדוע משרד המשפטים העניק ארבעה ימים למפיצי תיאוריות קונספירציה, וזיכה את טראמפ באהדתם האינסטינקטיבית של מיליוני אמריקאים? לא ברור. אין מנוס מלהניח שעורכי דין טובים אינם מבינים בפוליטיקה. הם מניחים לפוליטיקאים מקצועיים לכתוב את הנרטיב. איזו טעות.

במרוצת ארבעת הימים האלה, הימין האמריקאי התלכד לצד טראמפ. רבים שהעדיפו לשמור מרחק ממנו התגייסו נגד מה שהם חשבו לשימוש פוליטי בזרועות אכיפת החוק. אנשים שקולים וקרי-רוח, יחסית, הבטיחו יום נקם ושילם אם וכאשר הרפובליקאים יחזרו לשלטון. אישים בולטים במפלגה קראו "לטהר" את משרד המשפטים ואת ה-FBI. ספק אם נשמעו התבטאויות כאלה בתולדות ארה"ב.

אבל כיוצא בזה, ספק אם היה תקדים לפשיטה על מעונו של נשיא לשעבר. אפילו ריצ'רד ניקסון, שנאלץ להתפטר מן הנשיאות לפני כמעט 50 שנה תחת חשד פלילי, לא ראה סוכנים של ה-FBI מחטטים במגירותיו ופורצים אל תוך הכספת שלו. הפשיטה של יום ב' הייתה דרמטית בכל קנה מידה שהוא. האמנם שר המשפטים לא הבין שעליו להסביר אותה לעם האמריקאי?

שר המשפטים לא ביקש רשות

צריך להטעים כאן, ששר המשפטים אמנם פעל באופן אוטונומי. השר הזה, שתוארו האמריקאי הוא "התובע הכללי", הוא בעל סמכויות ענפות. הוא לא רק שווה ערך של שר המשפטים בישראל, כי אם גם של היועץ המשפטי לממשלה ושל השר לביטחון הפנים. מסורת רבת שנים משחררת אותו מהתערבות נשיאותית. זה היה מקור של תסכול ושל חריקת שיניים בשביל הרבה נשיאים, כולל טראמפ. אבל חוץ מטראמפ, נשיאים לא העזו לפטר את שרי המשפטים שלהם גם כשהיה להם חשק.

אין כל סיבה לפקפק בגירסת הבית הלבן, שלא הייתה לאיש או אשה מהם ידיעה מוקדמת על הפשיטה במאר-א-לאגו. אולי בדיוק מפני שהפוליטיקאים לא היו בסוד העניינים הם לא יכלו להשיא לשר המשפטים עצה פוליטית. אילו יכלו, אולי היו דוחקים בו למהר ולהסביר, לפני שמחנה טראמפ יחטוף את הנרטיב, ויהפוך את הנשיא שעבר לקדוש מעונה. טראמפ רואה בעצמו זה שנים קורבן של "ציד מכשפות" מצד השמאל ומצד הביורוקרטיה הממשלתית. את הביורוקרטיה הזו הוא נוהג לתאר כ"מדינה העמוקה", זאת אומרת המדינה שמאחורי המדינה.

רק ביום חמישי אחה"צ החליט שר המשפטים, מריק גארלנד (שהוא אגב החבר היהודי הבכיר ביותר בממשל ביידן), לפתוח את פיו. הוא הודיע כי יבקש משופט בדרום פלורידה להסיר את החיסיון על פרטי החיפוש בבית טראמפ. הוא גם גינה את ההתקפות המרות על עובדי משרד המשפטים והבולשת הפדרלית. אחד משני הסנאטורים הרפובליקאיים של פלורידה כינה את ה-FBI "גסטאפו"; יושב ראש רפובליקאי לשעבר של בית הנבחרים כינה אותה "שטאזי" (על שם המשטרה החשאית הקומוניסטית של מזרח גרמניה).

האחוזה של דונלד טראמפ בדרום פלורידה / צילום: Associated Press, Steve Helber

בדיוק בשעה שגארלנד דיבר באוזני העיתונות התרחשה התקפה אלימה על משרד של ה-FBI בעיר סינסינטי, שבמדינת אוהיו. היא הגיעה לכלל חילופי אש עם איש ימין קיצוני. הוא נמלט, המשטרה דלקה אחריו, הוא ירה, היא ירתה, הוא נהרג. לפני שיצא להרפתקה האחרונה של חייו הוא פירסם קריאה במדיה החברתית לתומכי טראמפ "להתכונן לקרב". עשרות תומכים של טראמפ, בהם נושאי נשק (כחוק), הופיעו בשערי מועדון הגולף של הנשיא לשעבר, במחווה של התרסה ושל התנגדות.

לא היה לו מה להסתיר?

טראמפ היה יכול להתנגד להסרת החיסיון על החיפוש. הוא בחר שלא לעשות כן, כנראה מפני שהתנגדות כזאת הייתה מעוררת חשד שיש לו מה להסתיר. טענתו מאז יום ב' הייתה שהוא לא ניסה להסתיר דבר; שהוא שיתף פעולה עם משרד המשפטים בהחזרה הדרגתית של מסמכים; שלא היה צורך בפשיטת ה-FBI, מפני שהוא היה נענה ברצון לכל פנייה.

אבל הטענה הזו לא עמדה במבחן המציאות או השכל הישר. הוא הוציא כמות עצומה של מסמכים ממשלתיים מסווגים מן הבית הלבן, כאשר פינה אותו, בינואר 2021. יתר על כן, שנה וחצי אחר כך, גם לאחר שהתחיל להחזיר מסמכים, כמות גדולה מאוד של מסמכים הוסיפה להיות מאוכסנת במשרדיו. החוק אוסר על נשיא להוציא מסמכים כלשהם, יהיה סיווגם אשר יהיה. החוק מחמיר במיוחד עם מסמכים בעלי דרגת סיווג גבוהה.

מאחר שעורכי הדין של "הנשיא ה-45", כפי שהוא מקפיד לכנות את עצמו, לא הביעו התנגדות, השופט הפלורידיאני נענה לבקשת משרד המשפטים והסיר את החיסיון ביום ו' אחה"צ. הסרת החיסיון כשלעצמה לא חשפה את מלוא הסיבות לפשיטת ה-FBI או את מלוא תוכנם של המסמכים שהבולשת הפקיעה ממשרדי טראמפ.

אבל הדלפות במרוצת יום ו' העניקו מושג על מה מדובר. נובעת מהן הפרה אפשרית של החוק המגן על סודותיה הלאומיים של ארה"ב. שם החוק הזה הוא "פקודת הריגול". אין פירושו שהנשיא לשעבר מואשם בריגול. זה רק השם הטכני של החוק. אבל הסמכת המלה הזו, "ריגול" (espionage), לשמו של טראמפ, אולי תעורר אסוציאציות לא מועילות לשאיפותיו הפוליטיות. הוא מוסיף להיחשב לטוען העיקרי למועמדות מפלגתו לנשיאות ב-2024. סקרים מראים שהוא נמצא בעמדת תיקו עם ג'ו ביידן, או אפילו ביתרון קל.

"שינוי, השמדה או הסתרה ביודעין"

מן הקבלה שסוכני ה-FBI נתנו לעורכי הדין של טראמפ עולה, כי הם הפקיעו 11 "קבצים" (sets) של מסמכים, שאחדים מהם היו מסומנים בסיווג הסודיות הגבוה ביותר של ממשלת ארה"ב. לפי אחד הדיווחים, חלק מן המסמכים עסקו בתוכניות גרעיניות. טראמפ מכחיש, ומאשים שה-FBI "שתלה" מסמכים כאלה בכליו.

(את הקבלה ואת צו החיפוש אפשר לקרוא בקובץ ה PDF המקושר כאן)

צו-החיפוש, שעליו חתם שופט מחוזי בוושינגטון, הסמיך בין השאר את הבולשת הפדרלית לתפוס "כל ראיה לשינוי, השמדה או הסתרה ביודעין של רשומות ממשלתיות או נשיאותיות או של מסמך כלשהו שהוא בעל סיווג". החשד המשתמע כאן הוא שנשיא ארה"ב, בשעות האחרונות של כהונתו, גנב מסמכים השייכים על פי החוק לממשלה שבראשה עמד. חשד כמובן הוא רק חשד, אבל חומרתו של החשד הזה היא חסרת תקדים.

קבלת ה-FBI נמנעת מלפרט את תוכן המסמכים כמעט בכל המקרים. היא מסתפקת בציונים כמו "אוסף של מסמכים סודיים ביותר", "מסמכים סודיים שונים", "מסמכים סודיים ביותר מסוגים שונים", "מסמכים מסווגים שונים", "מסמכים מסווגים", "קלסר של צילומים", או איפיונים סתמיים של "ארגז מסומן" (ולהלן באות אות וסיפרה). רק שני מסמכים מופיעים בשמותיהם. אחד מהם הוא "מידע על נשיא צרפת". טראמפ רחש טינה לנשיא מקרון, ומותר אפוא להניח שהמידע אינו מחמיא לצרפתי.

כמו הנעליים של שאקיל אוניל

ההיקף המדהים של המסמכים המופקעים השתיק לפחות לכמה שעות את מקהלת הגינויים מימין. ביום ב', רפובליקאים איימו, כי אם ינצחו בבחירות לקונגרס בחודש נובמבר הם יפתחו הליכי הדחה נגד שר המשפטים. בעלת טור בוול סטריט ג'ורנל איימה על הדמוקרטים ב"נקמה ברוטלית" כאשר הרפובליקאים יחזרו לשלטון. בעל טור בניו יורק טיימס, המתנגד לטראמפ, כתב כי אפשר שהפשיטה על מועדון הגולף הבטיחה את בחירתו החוזרת של טראמפ לנשיא ב-2024.

כל זה בהחלט עשוי להתרחש: הרפובליקאים עשויים לנצח בעוד שלושה חודשים ופחות, ואפשר שינסו להדיח את מריק גארלנד; וטראמפ עשוי לחזור לבית הלבן בינואר 2025, ואו-אז אבוי לכל יריביו הפוליטיים כי נקמתו אמנם תהיה "ברוטלית". אבל הגילויים של יום ו' יצקו לפחות קצת צוננים הן על תאוות הנקם והן על תרועת הניצחון.

השאלה התלויה ועומדת היא בשביל מה נשיא לשעבר הפר ביודעין את החוק (לפחות במובן הזה שהוא חזר והוזהר מפני אי-החזרה של המסמכים), ולשם מה צבר מסמכים סודיים מקוריים במגרותיו. תשובה מסקרנת אחת היא שזה מה שהוא עושה: הוא מפורסם באיסוף מזכרות. משרדו במגדל טראמפ בניו יורק, למשל, מלא מזכרות, כמו למשל נעלי הספורט הענקיות של כוכב הכדורסל שאקיל אוניל (על פי ה'ניו יורק טיימס'). ייתכן. הכול ייתכן. חוץ מזה שמסמך על נשק גרעיני אינו בדיוק שווה ערך של נעלי ההתעמלות של שאקיל.

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שר התפוצות עמיחי שיקלי. ''הבוקר הזה'', כאן ב', 24.12.25 / צילום: רמי זרנגר

לחקור את 7 באוקטובר כמו את אסון התאומים? כדאי להיזהר עם ההשוואה

אחרי פיגועי 11 בספטמבר אכן קמה ועדת חקירה חצי רפובליקאית-חצי דמוקרטית ● אך האקלים החוקתי בארה"ב שונה לגמרי מזה שלנו ● המשרוקית של גלובס

גיל פלדמן ויוני חנציס / צילום: יונתן בלום

רק לפני שנה הם נכנסו לנבחרת היוקרתית וכבר מונו לתפקידים בכירים

ההרשמה לפרויקט 40 עד 40 של גלובס מסתיימת מחר בחצות ● חזרנו לשניים מנבחרי השנה הקודמת שכבר זכו לשדרוג קריירה

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק וג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan, Jeff Chiu

מניות במזומן וקליטה באנבידיה: מה ירוויחו עובדי גרוק מעסקת הענק?

כ־90% מעובדי הסטארט־אפ גרוק צפויים לעבור לאנבידיה במסגרת העסקה הגבוהה בתולדות ענקית השבבים - ובכלל זה המנכ"ל והנשיא, כך עולה מדיווחים בעולם ● מתוך אלה, 50 עובדים יקבלו את כל חבילת המניות שלהם במזומן באופן מיידי

רפורמת הפרטיות / צילום: Shutterstock

חשופים לקנסות כבדים: רשות הפרטיות יוצאת במבצע אכיפה רחב באתרי הסחר

"תיקון 13" לחוק הגנת הפרטיות, שנכנס לתוקף באוגוסט, הגדיל את כוחה של הרשות הממונה וקבע דרישות חדשות לעסקים ● לאחר תקופת אכיפה סלחנית, המבצע יוצא לדרך: אתרי סחר קטנים קיבלו מכתבי התראה, והם חשופים לעיצומים כבדים ● במקביל, עורכי דין מתריעים מפני גל תביעות ייצוגיות, כפי שקרה עם חוקי הנגישות

פרופ' יואב שוהם, אורי גושן ופרופ' אמנון שעשוע שהקימו את AI21 Labs / צילום: רועי שור

אחרי שגייסה 700 מיליון דולר: AI21 החליטה לצאת מהשוק

חברת הבינה המלאכותית של פרופ' אמנון שעשוע החלה לחפש רוכש ● AI21 מבקשת פרמיה על מחירה בשוק הפרטי - מעל ל-2 מיליארד דולר, אך לא בטוח שתוכל להשיג זאת

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשורה לנהגים: ירידה חדה במחיר הדלק בינואר

לראשונה זה שנתיים, מחיר הבנזין יורד מתחת ל-7 שקלים לליטר: משרד האנרגיה הודיע כי החל מחצות הלילה שבין רביעי לחמישי המחיר המרבי לליטר בנזין 95 אוקטן בתחנה בשירות עצמי לא יעלה על 6.85 שקלים לליטר - ירידה של 26 אגורות מהעדכון הקודם ● הסיבה: צניחה במחירי הבנזין הבינ"ל והיחלשות הדולר

רונן קפלוטו, מנהל השקעות ראשי הראל פיננסים, ומנכ''ל הראל ניהול השקעות / צילום: שרון אלדר

השקל יתחזק, והביטחוניות יככבו: מנהל ההשקעות שמעריך מה צפוי לשוק הישראלי ב־2026

רונן קפלוטו, מנהל השקעות ראשי בהראל פיננסים, בטוח שישראל תמשיך להוביל על העולם גם ב־2026, שמשקיעים זרים יזרמו לשוק המקומי, ושהשקל ימשיך להתחזק ● הוא מעדיף את מניות התעשיות הביטחוניות והפיננסים, כי זה "המקום הראשון שזרים מגיעים להשקיע בו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו במאר-א-לאגו בפלורידה, אמש / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו וטראמפ סיכמו: מעבר לשלב ב' בשטח הקו הצהוב

ועדה בראשות האלוף במיל' מוטי אלמוז פרסמה את מסקנותיה בנוגע לחיילים שהתאבדו אחרי שחרורם: צה"ל יכיר בהם, אך לא כחללים ● נתניהו ורטאמפ סיכמו אתמול על המעבר לשלב השני של ההסכם לסיום המלחמה בעזה ● טראמפ: "אם חמאס לא יתפרק מנשקו, ייפתחו שערי הגיהינום" ● עוד אמר נשיא ארה"ב: "נתמוך בתקיפה באיראן אם תתקדם בתוכנית הטילים"; נשיא איראן בתגובה: "התגובה לכל מעשה תוקפנות תהיה קשה ומצערת" ● טראמפ ויועציו ביקשו מנתניהו לשנות מדיניות בגדה המערבית ● דיווחים שוטפים

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: AP, Leo Correa

תמורת 61 מיליון שקל: צחי אבו רכש את הדירות ההרוסות במגדלי דה וינצ'י

במשך שנים ניסו עיריית תל אביב ורמ"י למכור את 40 הדירות בפרויקט מגדלי דה וינצ'י, אך היזמים לא ראו בהן אטרקציה ● כעת, לאחר פגיעת הטיל האיראני והקיזוז המשמעותי במחיר, היזם צחי אבו זיהה את הפוטנציאל ורכש אותן תמורת 61.5 מיליון שקל ● עלויות השיקום עשויות להגיע ליותר מ-10 מיליון שקל

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים זומנו לחקירה

לפי הודעת החברה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקש מסמכים בהתאם לצו ובמסגרת פרשת ההסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו היום באזהרה במשטרה, ושוחררו בינתיים בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

שכר המנכ''לים ברשויות מקומיות קטנות עולה / צילום: Shutterstock

שכר הבכירים ברשויות מקומיות קטנות עולה, מנכ"לים ירוויחו עוד 4,000 בחודש

מנכ"לים ברשויות קטנות ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש, כך ששכרם החודשי צפוי להגיע ל-28,280 שקל ● גם מנהלי וסגני מנהלי אגפים ומחלקות ייהנו מתוספת שכר

השריפה בפליסיידס. השמידה 6,837 בתים / צילום: ap, Jae C. Hong

כמעט שנה לאחר ששכונת היוקרה ב־L.A עלתה באש - נבנה שם בית חדש

הבית הוקם עם קאץ’: אי־אפשר לקנות אותו, הוא אינו למכירה ● אבל הוא מרמז על מה שאפשרי, בזמן שקליפורניה מנסה להקל על תהליך השיקום

גדעון תדמור / צילום: דניאל קמינסקי

גדעון תדמור מעביר למשפחתו מניות בשווי 47 מיליון שקל

בקבוצת דיסקונט ציינו 90 שנה להקמת הבנק ● ברמי לוי מזמינים את הצרכנים להצביע על הקטגוריות בהן היו רוצים מבצעים ● ואיסתא וישראייר מאריכות את ההסכם האסטרטגי ביניהן ● אירועים ומינויים

שפד''ן - מבט על / צילום: אתר חברה

דיסקונט יעניק לאלקטרה מימון של כ-450 מיליון שקל לפרויקט בשפד”ן

בנק דיסקונט חתם על הסכם מימון עם אלקטרה להקמת מתקן ייבוש בוצה בשפד"ן, שיופעל בגז טבעי וייתן מענה לניהול תוצרי טיהור שפכים מ־23 רשויות ● המתקן החדש צפוי להפחית שינוע ואחסון של בוצה רטובה המתקן ויהפוך אותה לחומר יבש לשימוש חקלאי רציף

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

עד מחר בחצות: בעלי חברות ארנק יכולים לחתום על הסכמי פירוק חברה ולהתחמק מהמס

הזדמנות אחרונה לבעלי חברות הארנק להתחמק מהמסים במסגרת רפורמת הרווחים הכלואים ● כל עוד ההחלטה על פירוק החברה תתקבל עד 31 בדצמבר, רשות המסים מתגמשת ומאפשרת הגשה מאוחרת של בקשות פירוק עד 31 בינואר 2026

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

"משוגע לגמרי" או הולך לגרוף מיליונים מהנפילה של ענקיות ה-AI: ההימור המסקרן של מייקל ברי

השורטיסט הסדרתי מייקל ברי לא נבהל מטעויות עבר ומהמר בגדול נגד יקירות וול סטריט - ענקיות הבינה המלאכותית אנבידיה ופלנטיר ● האם הוא מקדים את זמנו, כמו בזיהוי בועות קודמות, או יצחק אחרון למול עדת המשמיצים והלועגים ברשתות החברתיות

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE מזהירה: בלי מימון חדש, הכסף שיש לה יספיק רק עד הרבעון השני של 2026

חברת האוטוטק הישראלית פרסמה את דוחותיה הכספיים לסיכום המחצית הראשונה של השנה וצירפה להם הערת "עסק חי" ● החברה הצליחה להפחית את ההוצאות התפעוליות שלה בשיעור משמעותי, אך קופת המזומנים שלה המשיכה להצטמצם ● הנהלת הנאסד"ק הזהירה לאחרונה את החברה באשר לכך שאינה עומדת בתנאי הסף להמשך מסחר

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

פרסומת ב־ChatGPT: התכנון שישנה את עולם הבינה מלאכותית

לפי דיווחים בעולם, OpenAI שוקלת להטמיע פרסומות בתשובות של ChatGPT, זאת כדי לממן את תוכניות בניית מרכזי הנתונים השאפתניות שלה ולספק את המשקיעים ● למרות שהיוזמה עדיין בתכנון ראשוני, נראה כי החברה רואה בפרסומות מפתח לבניית מודל עסקי בר־קיימא

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

לאחר תקלה של כשעה: שירותי פרטנר חזרו לתקינות מלאה

לקוחות פרטנר חוו היום בצהריים במשך כשעה שיבושים בשירותי הסלולר, האינטרנט והטלוויזיה ● התקלה השפיעה גם על לקוחות של חברות אחרות ● בפרטנר עדיין חוקרים את מקור השיבושים