גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענני מיתון מול עודף הזמנות: דילמות המלאי של יבואני הרכב ל־2023

יצרניות רכב מזהירות ממיתון, אך בענף הישראלי חלוקים לגבי האפשרות שתחול תפנית חדה בקרוב ● מצד אחד המשק הפגין חסינות, ואולי ניתן אפילו להרוויח מעודפי ייצור בעולם. מנגד הלקוחות מרגישים את הזינוק בריבית ● וכיצד תשפיע עליית המס בינואר על הפלח החשמלי?

מכוניות חדשות בנמל. היצרניות מזהות ירידה בביקושים / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות בנמל. היצרניות מזהות ירידה בביקושים / צילום: Shutterstock

חופשת הקיץ בשיאה, אבל בענף הרכב הישראלי כבר נמצאים בעיצומו של תהליך הזמנת מלאי הרכב מהיצרנים ל־2023. בשנתיים האחרונות המשימה הייתה פשוטה יחסית וכלל הזהב בתכנון המלאי היה "כמעט כל כמות רכב, שנזמין מהיצרן, תימכר עוד לפני שהיא תיפרק מהאונייה בנמל". שוק הרכב הישראלי התאפיין מאז אמצע 2020 בעודפי ביקוש, שנבעו מקשיי האספקה הגלובליים של היצרנים. בענף כמעט שכחו מהבעיות שכרוכות בהזמנות־יתר, כמו הצטברות מלאי של כלי רכב "מתים" - כאלה שחלפו 12 חודשים מאז מועד ייצורם ולכן היבואן צריך לרשום אותם על שמו או "לדחוף" אותם לחברות הליסינג.

אבל החלטות המלאי שעמן מתמודד הענף כעת, רחוקות מלהיות פשוטות. שוק הרכב הישראלי מושפע כיום בצורה ישירה ומהירה מתהפוכות המאקרו שפוקדות את תעשיית הרכב העולמית, כרגע אופק החיזוי מעורפל וזרוע מכשולים. לפיכך החלטות המלאי של היבואנים ל־2023 הן סוג של הימור, שישפיע לא רק על הביצועים העסקיים שלהם אלא גם על התמונה התחרותית.

"אורות אדומים" וסימני מיתון בעולם

אחד המכשולים המרכזיים בתכנון המלאי לשנה הבאה הוא סיכון לכניסה למיתון מתמשך, שיאט משמעותית את הביקוש לרכב חדש ב־2023. בתעשיית הרכב הבינלאומית, ובתעשיות המשיקות לה, עוקבים כיום בדאגה אחרי סימנים ראשונים להשפעה של מיתון על הביקוש לכלי רכב ואף מתריעים מפניהם.

בשבוע שעבר, למשל, פרסמה חטיבת המימון של פולקסווגן, אחת מחברות המימון לרכב הגדולות והחזקות באירופה, תחזית לירידה בהכנסותיה השנה. זאת בשל "ירידה בביקוש לרכב, שנובעת מהעלייה המהירה בריבית על הלוואות לרכב, מהאינפלציה וממחירי הדלק הגואים בעולם".

גם ב.מ.וו פרסמה החודש אזהרה דומה וציינה, כי "הזמנות הלקוחות לרכב חדש נמצאות במגמה ברורה של ירידה, במיוחד באירופה". יש עדיין יצרני רכב, דוגמת סטלנטיס, שממשיכים להפגין אופטימיות לגבי עוצמת הביקוש לרכב בחודשים הבאים. אלה טוענים, שיעבור עוד זמן רב עד שהירידה בביקוש תנטרל את המחסור בכלי רכב שנוצר בשנתיים האחרונות.

אבל אורות אזהרה דומים נדלקים גם מחוץ לתעשיית הרכב. כך, למשל, בשבוע שעבר הזהירה חברת "מיקרון טכנולוג'י" האמריקאית, מיצרניות השבבים הגדולות בעולם, כי השוק העולמי משנה כיוון וניכרת ירידה משמעותית ונרחבת בביקוש לשבבים.

בראיון לבלומברג אמר יו"ר מיקרון, כי "אנחנו רואים ירידות מתמשכות בביקוש לשבבים, שמקורן לא רק בפלח המחשבים האישיים לצרכנים הפרטיים אלא גם בפלחים אחרים של השוק ובהם פלח מרכזי המידע, לקוחות תעשייתיים ותעשיית הרכב". ההתבטאות של מיקרון היא אינדיקציה ראשונה ומפורשת לכך שתעשיית הרכב, שבשנתיים האחרונות סבלה קשות מהמחסור בשבבים ואגרה כל מלאי זמין, מתחילה להקטין את הביקוש.

האופטימיים: המשק חסין, והשוק ייהנה מעודפים

רבים ממקבלי ההחלטות בענף הרכב הישראלי מכירים את המונח "מיתון" רק מספרי הלימוד באוניברסיטה. לפיכך, הדעות בענף חלוקות ביחס לסיכויים שנרגיש בישראל את המיתון ובנוגע לאפשרות שהוא יביא לתפנית חדה בשוק ברבעונים הבאים.

האופטימיסטים המושבעים טוענים, שהמשק הישראלי הפגין עד כה חסינות מרשימה בפני ההאטה הגלובלית והוא צפוי להמשיך להפגין עמידות כזו גם ב־2023. הראיות לכך, לטענתם, הן העודף המרשים בתקציב המדינה, התחזקות השקל ביחס לאירו ולדולר והמשך הזרמה של ביקוש חזק לכלי רכב חדשים מהמגזר העסקי והפרטי.

גורם בכיר בענף העריך השבוע בפנינו, כי "כרגע קיימות בשוק הרכב הישראלי הזמנות עודפות, שיכולות למלא לפחות רבעון ממוצע של מכירות (כ־25 אלף כלי רכב, דב"ג), ואולי אפילו שני רבעונים. יבואן שיתחיל את 2023 עם מלאי רכב משמעותי יכבוש נתחי שוק משמעותיים וישיג שולי רווח גבוהים כמו ב־2022, אפילו אם אירופה וארה"ב יגלשו למיתון".

גם אם אכן יתממש תרחיש המיתון, יש בענף מי שסבורים שהשוק בישראלי דווקא ירוויח מכך. במילים אחרות, אם תעשיית הרכב תגלוש למיתון מתמשך - יפחת הביקוש לרכב חדש באירופה. כתוצאה, ישראל תיהנה מעודפי ייצור והיצרנים אף יאלצו "לרדת מהעץ הגבוה" של מחירי היצוא ושל הנחות מזעריות. חסידי הגישה הזו מציינים, שהשוק הישראלי נהנה בשנה החולפת מהזרמה בלתי צפויה של מלאים של רכבי יוקרה כתוצאה מעצירת המכירות בשוק הרוסי לאחר הפלישה לאוקראינה.

הפסימיים: לקוחות מהססים בגלל הריבית

מנגד, יש גם דעות פחות אופטימיות. בענף יש מי שסבורים ששוק הרכב הישראלי, שנשען על מימון ואשראי בהיקף שנאמד בכ־20 מיליארד שקל, רגיש לעליית הריבית כמו כל שוק רכב בעולם. בשוק יש סימנים ראשונים לכך שהזינוק בריבית גורם כיום ליותר לקוחות "לחשוב פעמיים" לפני שהם רוכשים רכב במימון - שנמצא קרוב לגבול יכולת ההחזר החודשית שלהם. בענף מציינים, שההיסוס מורגש במיוחד בקרב לקוחות ממגזר ההייטק, שבעבר היו "קטר המכירות" של שוק הרכב הישראל בכלל ושל פלח רכבי הפרימיום בפרט.

עליית הריבית מתבטאת אומנם רק בתוספת של כמה מאות שקלים בתשלום החודשי בתוכניות מימון טיפוסיות לרכב - אבל כשהוודאות התעסוקתית יורדת, כפי שקורה כרגע בהייטק הישראלי, זה מרכיב שבהחלט נלקח בחשבון בהחלטות הקנייה. ביחס לעודפי ההזמנות מציינים הפסימיסטים, שלאף אחד אין דרך לדעת כמה מההזמנות הצבורות הן כפולות ומשולשות, כלומר של לקוחות שהזמינו במקביל כמה דגמים בהמתנה למלאי.

האם תנופת החשמליות תשרוד את העלאת המס

עוד מרכיב שמשבש עמוקות את היכולת לתכנן את הזמנות המלאי ל־2023, הוא הקושי לחזות את ההתפתחויות בפלח רכבי "האנרגיה החליפית", בעיקר המכוניות החשמליות. כאן צריך להפריד בין השפעות מקומיות, בעיקר עליית המס בינואר, לבין השפעות גלובליות.

כפי שכתבנו בטור קודם, עליית המס המתקרבת בינואר על מכוניות חשמליות דוחפת את כל היבואנים להזמין בטווח הקצר מלאים מסיביים של כלי רכב חשמליים ולייבא אותם לפני סוף השנה כדי "להרוויח" את העלייה. בענף מעריכים, כי גם אם יגיעו לישראל כ־8,000 עד 12,000 מכוניות חשמליות ברבעון האחרון של 2022, הן ימסרו כולן ללקוחות עד תום הרבעון הראשון של 2023 רק בזכות העלאת המס. במישור הגלובלי מחירי הנפט מתאפיינים לאחרונה בתנודתיות גבוהה מאד - אם מגמת הירידה תימשך, חלק מהמוטיבציה שדחפה את הביקוש הגלובלי לרכב חשמלי, תיעלם בהדרגה. בשורה התחתונה, יבואן שמתכנן הזמנות מלאי של רכב חשמלי בשיטת "תפוס כפי יכולתך", מהמר. מחירי הרכב החשמלי גבוהים מאוד גם כך ועלייה נוספת כתוצאה מעליית המיסוי עלולה להאט משמעותית את המעבר מבנזין לחשמל. אנחנו גם לא שוכחים לרגע שהמצב באוקראינה, שהיה ה"טריגר" לתהפוכות המאקרו האחרונות, רחוק מיציבות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים