גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל: החריגה בהיקף האשראי לענף הבינוי והנדל"ן מסכנת את היציבות הפיננסית

דוח היציבות הפיננסית למחצית השנייה מנמק את העלייה החריגה בהיקף האשראי לענף הבינוי והנדל"ן במימון רכישת קרקעות, מתוך ציפיית היזמים והבנקים להמשך עליית המחירים ● בין תרחישי הסיכון למשק: הבחירות שמונעות את העברת התקציב וקידומן של רפורמות חיוניות

העלייה באשראי לבינוי ונדל''ן משקפת צפי להמשך לעליית מחירי הדירות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
העלייה באשראי לבינוי ונדל''ן משקפת צפי להמשך לעליית מחירי הדירות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית הראשונה של 2022 מצביע כי תנאי המאקרו השתנו אמנם לטובה לעומת השנה שעברה, אך בין שלל גורמי הסיכון של המשק - החריגה בהיקף האשראי לענף הבינוי והנדל"ן בישראל צריכה להדליק נורה אדומה. היא מסמנת כי הן הבנקים והן היזמים מתכוננים להמשך עליית מחירי הדיור.

התקופה האחרונה אופיינה בפעילות מסיבית בשוק הדיור, שלוותה בהיקפי עסקאות משמעותיים ובעליית מחירי הדיור בשיעורים חריגים. לצד זאת, נרשם גידול מואץ של האשראי לענף הבינוי והנדל"ן, כשמעל כולם - 70% באשראי שהבנקים מספקים לעסקים הגדולים בענף. בבנק ישראל מזהירים כי המשך העלייה החריגה והמואצת של האשראי לענף הבינוי והנדל"ן מגביר את הסיכונים למערכת הפיננסית.

בבנק ישראל מצאו כי גידול החוב בענף הבינוי והנדל"ן בשנים האחרונות היה בלתי פרופורציונלי לתוצר שסיפק הענף ביחס לענפים אחרים. למעשה, הנתח של ענף הבינוי בחוב הבנקאי גדול פי שלושה מחלקו בתוצר העסקי. כדי לבחון נקודה זו מזווית נוספת, בבנק ישראל חישבו את האשראי הריאלי לענף. כלומר, האשראי המאזני הבנקאי בניכוי מדד מחירי הדירות.

לפי הנתונים, האשראי הבנקאי לענף בניכוי השינוי השנתי במדד מחירי הדיור נותר קבוע עד סוף 2017. אולם מסוף 2018, האשראי גדל הרבה מעבר לעליית מחירי הדירות - בעקבות הקלות רגולטוריות שניתנו לבנקים ונועדו לתמוך בענפי התשתיות והבינוי. המגמה מסוף 2018 מצביעה כי הגידול באשראי שניתן לא התבטא בעלייה דומה בפעילות הכלכלית ולא במחירי הדירות, מה שמלמד על מימון בשיעור מינוף גבוה מצד הבנקים. בבנק ישראל כותבים כי זו "התפתחות שעלולה להצביע על עלייה בסיכון".

אז מה מסביר עלייה חריגה כזו באשראי, שאינה משתקפת בפעילות הכלכלית ובמחירים הנומינליים של הדירות? במטרה לענות לשאלה זו, בבנק ישראל ניתחו את פעילות חברות הבנייה הציבוריות, שחלקן באשראי הבנקאי הענפי עומד על יותר מ־40%, ולהן ניתן מרבית האשראי בתקופה האחרונה.

התארכות משך הזמן עד למכירת דירות מחייבת את החברות ליטול אשראי נוסף במטרה לקדם את הבנייה. עם זאת, בבחינת שיעור מלאי יחידות הדיור שנמכרו מסך יחידות הדיור שבביצוע או בשיווק, נמצא כי הוא עלה ב־2021 בהשוואה לשנים קודמות. יתרה מכך, מספר יחידות הדיור שבשיווק או בביצוע עלה בשיעור זניח - ונותר ברמה דומה לשנים הקודמות. לכן, בבנק ישראל מסיקים כי תוספת האשראי לא נועדה להתמודדות עם התארכות משך הזמן שעד למכירת הדירות או להגדלת המלאי בטווח הקצר.

הסבר אחר לגידול האשראי, לפי בנק ישראל, קשור לירידה ברווחיות של חברות הבנייה הציבוריות. למרות עלייה של 20% במחיר ממוצע של דירה שנמכרה ב־2021 לעומת 2020, שיעור הרווח הגולמי נותר קבוע יחסית על פני תקופה - עם עלייה מסוימת ב־2021.

 

בחברות הבנייה הציבוריות שנבחנו, החוב הפיננסי גדל ביותר מ־20% ב־2021, אך יחס המינוף נותר כ־70%. בבנק ישראל מסיקים מכך כי החברות לא הגדילו את מלאי הדירות, משך זמן המכירה לא התארך, והרווחיות לא נפגעה. לצד זאת, היקף הקרקעות היה גבוה - התפתחות שעשויה ללמד כי חלק עיקרי מהגידול באשראי נועד למימון קרקעות.
לפי בנק ישראל, ניתן להסיק מהממצאים כי הנכסים (עלות הקרקע) בחברות הבנייה הציבוריות גדלו בהתאם לגידול באשראי הבנקאי לענף, בקצב שאינו תואם את הפעילות הכלכלית ואת מחירי הדירות. אי לכך, אלו מגלמים את הציפייה להמשך העלייה של מחירי הדירות, מצד הלווים (יזמי הנדל"ן למגורים) ומצד המלווים (הבנקים) כאחד.

הסיכון העיקרי: התמתנות הפעילות הגלובלית

במסגרת דוח היציבות הפיננסית למחצית הראשונה של 2022, בנק ישראל סיכם את תרחישי הסיכון העיקריים למשק, ובמרכזם - ההידוק המוניטרי מצד הבנקים המרכזיים, שנועד לרסן את האינפלציה ועלול להביא למיתון וסטגפלציה בעולם שעלולה להשליך על המשק המקומי. ההידוק המוניטרי מייקר את האשראי לממשלות, למגזר העסקי ולמשקי הבית הלווים, במיוחד לנוכח עלייה מהירה של מחירי הדירות ושל ביצועי המשכנתאות במדינות רבות.

משמעות הדבר היא השפעה הן על ההיצע, קרי עליית ההוצאות של המגזר העסקי, והן על הביקוש אשר צפוי להיפגע מהשחיקה בהכנסתם הפנויה של משקי הבית, שתביא לירידה של הצריכה הפרטית. זאת, נוסף על פגיעה ריאלית בצד ההיצע - מחסור בחומרי גלם ובסחורות, פגיעה באספקת הגז הטבעי לאירופה (במיוחד לגרמניה, בעלת התלות הרבה בגז הרוסי), וכוונת אירופה להיגמל מהגז והנפט הרוסי. כל אלה עלולים להאט את הפעילות הכלכלית הגלובלית, ואף לגרום למיתון וסטגפלציה.

בזכות מאגרי הגז הטבעי, המספקים את הצריכה המקומית, וחוזקו היחסי של השקל שממתן את השפעת האינפלציה המיובאת - השפעת גורמים אלה על הכלכלה הישראלית היא מתונה ביחס למדינות אחרות. אלא שהתמתנות הצמיחה בעולם תשפיע על ישראל דרך הסחר הבינלאומי.

חוזקה של ישראל ביצוא שירותי הייטק וביצוא הביטחוני, שהביקוש אליו התעצם בעקבות המלחמה באירופה, עשויים לפצות על פגיעה אפשרית ביצוא של ענפים אחרים. ועדיין, ההשפעה על שוק ההון עלולה להיות חזקה יותר, כמו ירידות חדות במחירי המניות של חברות הטכנולוגיה שעלולות להקשות על גיוס ההון ועל הפעילות של ההייטק הישראלי.

חוסר יציבות פוליטי יחמיר התרחיש העיקרי

בתחילת אפריל איבדה הקואליציה את הרוב בכנסת, ובסוף יוני הכנסת התפזרה - דבר שמעכב את העברת התקציב לשנת 2023 ואת קידומן של רפורמות חיוניות למשק. בבנק ישראל מזהירים כי ללא הכרעה בבחירות הקרובות, המדינה עשויה לחזור למערכות בחירות תכופות ולאי ודאות פוליטית שתפגע בפעילות הכלכלית ותחמיר את התרחיש העיקרי.

בנק ישראל מזהיר מפני תרחיש נוסף הכולל שילוב של האטה בפעילות הכלכלית וירידה של מחירי הדירות עם שינוי בסביבת הריבית. שילוב זה עלול להביא לעלייה של הסיכון המערכתי, כך כותבים בבנק ישראל.

מניתוח הגידול של האשראי העסקי לענף הבינוי בישראל, עולה כי האשראי הבנקאי לענף זה גדל לאחרונה בקצב מואץ, תוך ירידה בתנאי החיתום. חלק מרכזי של גידול האשראי נועד למימון רכישת קרקעות במכרזי רמ"י ובשוק החופשי, וניכרת עלייה חדה של שיעורי המימון ביחס לעבר. עליית מחירי הקרקעות היא תולדת היקף מוגבל של המכרזים אשר נערכו, שבהן שיווקה רמ"י קרקעות בהיקף שיא. עליית מחירי הקרקעות משקפת ציפיות 2021, אך היא נמשכה גם בשנת 2022 - כאשר היזמים מצפים להמשך עלייתם של מחירי הדירות בקצב גבוה.

העלייה החדה של מחירי הדירות, שנצפתה בשנת 2021, נבעה מחזרתם של רוכשי דירה ראשונה לשוק החופשי - לאחר סיום התוכנית "מחיר למשתכן". המשך תוכנית "מחיר מטרה" עשוי להביא למיתון הביקושים בשוק החופשי ולמיתון עליות המחירים, בדומה למה שנצפה בשנים אשר בהן פעלה התוכנית "מחיר למשתכן".

גורמים נוספים שעשויים להביא לצינון שוק הדיור הם התמתנות הצמיחה, פגיעה בהכנסות משקי הבית, עליית הריביות על המשכנתאות כתוצאה מעליית סביבת הריביות בשוקי האג"ח וריבית בנק ישראל, עלייה חדה בהתחלות הבנייה בשנה האחרונה, גידול של שיווקי הקרקעות בשנת 2021 שישפיע על התחלות הבנייה בשנים הבאות, וכן הקשחת תנאי האשראי ליזמים לאחרונה שעשויה לפעול להורדת מחירי הקרקעות.

מנגד, עליית מחירי הקרקעות במכרזים של רמ"י בשנתיים האחרונות והמשך התייקרות התשומות בבנייה עלולים לפעול לעליית מחירי הדירות, וכך גם עלייה מאוקראינה ומרוסיה - אלא אם כן יימצאו פתרונות דיור לעולים, כך מזהירים בבנק ישראל.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר