גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת המסמכים הסודיים של דונלד טראמפ מסתבכת, והרפובליקאים בעמדת מגננה

היוצרות התהפכו: הרפובליקאים, שהאמינו לפני שבוע כי פשיטת ה-FBI מטה את הכף לטובתם, שינו מגמה ונקלעו להתגוננות ● היה אפשר להבחין שהרוח יצאה ממפרשי תומכיו של טראמפ במהלך סוף השבוע ● כך או כך מבקרי ההליכים נגד טראמפ מטילים ספק בעיקרון היסוד של המשפט הרומי: "ייעשה צדק גם אם ייפלו השמיים"

הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בניו יורק, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson
הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בניו יורק, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson

שלושה חודשים ופחות לפני הבחירות החשובות לקונגרס, שיעור נפיצותה של הפוליטיקה האמריקאית והפכפכותו של מצב הרוח בארה"ב קיבלו ביטוי דרמטי במיוחד בשבעת הימים האחרונים.

הפוליטיקאים הרפובליקאים כבר לא נלהבים מהאפשרות שטראמפ יתמודד ב־2024

זה התחיל ביום ב' שעבר, בפשיטה פתאומית של סוכני ה-FBI על מאר־א־לאגו, מעונו של דונלד טראמפ במחוז פאלם ביץ', בדרום פלורידה. זה נמשך ב־72 שעות של התקפות מרות מכל חלקי הימין האמריקאי על שר המשפטים, על מנהל ה-FBI ועל עצם המערכת של אכיפת החוק.

זה פסק פתאום ביום ו' בבוקר, כאשר התחילו לדלוף פרטים על סיבות הפשיטה ועל תוצאותיה. זה התהפך על ראשו ביום ו' אחר הצהריים, לאחר שבית משפט בפלורידה הסיר את האיפול. ניתן פומבי לצו החיפוש, שעמד ביסוד הפשיטה; וגם ל"קבלה" שסוכני הבולשת הפדרלית נתנו לעורכי הדין של טראמפ, כאשר הפקיעו ארגזים עמוסים במסמכים סודיים.

איננו יודעים מה נכלל במסמכים האלה. ה'וושינגטון פוסט' דיווח ביום ו' בבוקר, כי חלקם נוגעים לנשק גרעיני, אבל לא נמצא לפי שעה אישור מכל מקור אחר. שני המסמכים היחידים המפורטים ב"קבלה" של ה-FBI נוגעים לנשיא צרפת ולאחד מנאמניו של טראמפ, שקיבל חנינה לאחר שהורשע בשיבוש הליכים משפטיים. שני המסמכים האלה אינם נראים סנסציוניים.

הקבלה שקיבל עו''ד של טראמפ עם החפצים שנלקחו / צילום: Associated Press, Jon Elswick

אבל מספר ניכר של מסמכים אחרים שנלקחו חתומים בסיווגים שונים של סודיות, מהם "סודיים ביותר". הקטגוריה הזו מגבילה את העיון בהם לחדר בטוח במיוחד ורק לזוגות בודדים של עיניים. נשיא ארה"ב, בימים האחרונים של כהונתו, החליט לסחוב את המסמכים למועדון הגולף הפרטי שלו בפלורידה, שבו קבע את מעונו. הוא השליך אותם בחדר ללא מנעול, הכחיש תחילה את נוכחותם, השהה את החזרתם - ולבסוף אולי שיקר למשרד המשפטים. "מה זאת עשית?", היה הסופר המקראי שואל. מה היה כל כך מפתה בפרי־הדעת הזה?

ל'ניו יורק טיימס' הייתה תשובה משעשעת מפי מקורבים אנונימיים של הנשיא לשעבר: טראמפ מכור מאז ומעולם למזכרות. אין לו מדפי ספרים, מפני שהוא אינו קורא ספרים. אבל יש לו מדפי "ניק־נאק". איך מתרגמים ניק־נאק לעברית? אני מצליח לחשוב רק על המלה היידית "צ'אצ'קעס".

ה'ניו יורק טיימס' נתן לדוגמה את זוג נעלי הריצה והקפיצה של שאקיל אוניל, כדורסלן־העבר המהולל של האן.בי.אי. "נעליים ענקיות", כותב העיתון, שטראמפ מציג לראווה במשרדו, במגדלי טראמפ במנהטן, לצד אוסף עצום של צ'א'צ'קעס, שאורחיו צריכים לנקוט אמצעי זהירות מיוחדים כדי שלא להיתקל בהם.

אז הוא לקח קצת צ'אצ'קעס מן הלשכה הסגלגלה של ביתו הלבן. והואיל והוא היה נשיא הרפובליקה והמפקד העליון של כוחותיה המזוינים, ממילא בין הצ'אצ'קעס היו סודות מדינה כמוסים, וסודות מדינה כמוסים מאוד, וכמוסים במיוחד.

"היא רק הייתה צריכה לבקש"

אגב, ניירות נשיאותיים אינם מוכרחים להיות סודיים או מסווגים כדי להיות שייכים לממשלה. החוק האמריקאי מחייב כל מה שעובר את שולחנו של הנשיא להישלח לארכיון הלאומי.

עובדי הארכיון הלאומי הבחינו מיד בחסרונם של מסמכים. הם דרשו את החזרתם. טראמפ נהג בכל העניין באופנים מנוגדים. במשך חודשים, עורכי הדין שלו נשאו ונתנו עם עורכי הדין של הממשלה. ארגזי מסמכים הוחזרו לוושינגטון. טראמפ עצמו טען בשבוע שעבר, כי כל מה שהממשלה הייתה צריכה לעשות זה לבקש, והוא היה מחזיר. ואמנם, נציגים של הממשלה חזרו וביקרו במעון הנשיא, ויצאו עם מסמכים.

אבל העניין הזה מועמד עכשיו בספק חמור. על פי דיווח ב'ניו יורק טיימס', בחודש יוני הודיע עורך דינו של טראמפ, בכתב, לארכיון הלאומי ולמשרד המשפטים, כי כל החומר המסווג הוחזר לידי המדינה. זה היה בעקבות ביקור של איש הביון הבכיר ביותר במשרד המשפטים במאר־א־לאגו.

אם אמנם הייתה הצהרה כזאת, וחתם עליה מיופה־כוחו של טראמפ, יתכן שיש כאן סיבה להחשיד את הנשיא לשעבר בשיבוש הליכים ובהולכת שולל של עובד ממשלה. אלה עבירות פלילית שעונשן בצידן.

זה חשוב, מפני שהטענה הכבדה ביותר נגד הפשיטה הייתה שהיא לא נחוצה; שהתביעה הרחיקה לכת; שהעניין כולו היה יכול להתיישב במשא ומתן מאחורי הקלעים. אבל אם אמנם הנשיא לשעבר הסתיר את דבר קיומם של המסמכים, והשתמש בעורכי הדין שלו כדי להטעות את משרד המשפטים, לא הייתה לממשלה ברירה אלא להשתמש באמצעי אכיפה.

עבירות חנייה של בעלה של סגנית הנשיא

כאן יש פוטנציאל חדש. עד יום ו', טראמפ היה בחזקת קורבן של רדיפה פוליטית מצד ממשל דמוקרטי, המנסה לכאורה לשבש את תכניותיו לחזור ולהתמודד על הנשיאות. אף כי ברור למדי שהטענה הזו תוסיף להישמע, הבסיס המשפטי של מעשי הממשלה התחזק, וטענות האופוזיציה הוחלשו.

היה אפשר להבחין שהרוח יצאה ממפרשי תומכיו של טראמפ במהלך סוף השבוע. למשל, הכותרת הראשית באתר הרשת הימני הטראמפיסטי הפופולרי breitbart.com, עסקה במוצאי שבת בעבירות חניה, המיוחסות לנהגיו של בעלה של סגנית הנשיא. אכן, נהגיו של בעלה של הסגנית.

צו חיפוש של ה-FBI במאר־א־לאגו בפלורידה / צילום: Associated Press, Jon Elswick

טראמפ הניח מלכתחילה שהפשיטה תועיל למעמדו, מפני שהיא תקל עליו לחזור ולייחס את בעיותיו הפוליטיות והמשפטיות המתרבות ל"ציד מכשפות", שהביורוקרטיה הממשלתית ("הדיפ סטייט") מנהלת נגדו. הוא אפילו הפריח האשמה שסוכני ה-FBI שתלו מסמכים, כדי להפליל אותו. זו האשמה חמורה ביותר. מיליונים יאמינו בה, כפי שמיליונים מאמינים כי ג'ו ביידן גנב את הבחירות מטראמפ ב־2020. אבל טראמפ עשוי להתקשות לשכנע מיליונים אחרים, שבלעדיהם אין תקומה לשאיפותיו הפוליטיות. אמנם יש הרבה טראמפיסטים נלהבים באמריקה, אבל מספרם אינו מספיק כדי להחזיר אותו לשלטון. נחוצה לו תמיכתם המסיבית של מצביעים עצמאים ומתונים.

12 מושבעים לא יספיקו הפעם

בתחילת השבוע שעבר, הדמוקרטים מרטו את שערותיהם לנוכח הטיפול הפוליטי הלקוי של ממשלם בפשיטה על בית הנשיא. שתיקתו המתארכת של משרד המשפטים הפקירה את הזירה לתומכי טראמפ.

רפובליקאים, שנמנעו מלהתייצב חד משמעית לצד הנשיא לשעבר בשורה של עניינים אחרים, וקיוו שהוא לא יהיה מועמד מפלגתם בבחירות הבאות, ראו את עצמם נאלצים לחוש להגנתו, לאחר שהתחוור כי הוא נרדף על לא עוול בכפו. אחדים אפילו השוו את ה-FBI עם הגסטאפו, וקראו לטיהור מרחיק לכת של מערכת המשפט ושל קהילת הביון לכשהרפובליקאים יחזרו לשלטון. בסוף השבוע התהפכו היוצרות, והרפובליקאים הם שנקלעו לעמדת התגוננות.

ה'וול סטריט ג'ורנל', שמאמרי המערכת שלו (אם כי לא עמודי החדשות) הם השופר החשוב ביותר של הימין, עבר במהלך השבוע מהתקפות בוטות להתפלספויות. עורכי העיתון טענו כנגד מהלכיו של שר המשפטים מריק גארלנד, כי אין זה מספיק שהוא ישכנע חבר מושבעים של 12 באמתיות טענותיו; יהיה עליו לשכנע את "רוב הציבור האמריקאי".

זו טענה מעניינת, שיש בה כמובן ממש, אבל היא מעמידה בספק את עליונותו של שלטון החוק. ישראלים יוכלו לנענע בראשיהם. הטענות וטענות־הנגד בפרשה הזו נשמעות כמו נלקחו מתיקי הפרקליטות במשפט בנימין נתניהו. על כפות המאזניים בארה"ב ובישראל מוטל שלטון החוק; מבקרי ההליכים נגד טראמפ מטילים ספק בעיקרון שהמשפט הרומי כינה (והנחיל למשפט האנגלי) "ייעשה צדק גם אם ייפלו השמיים", והמשפט העברי מכנה "ייקוב הדין את ההר". קשה לחשוב על שאלות חשובות יותר במערכת דמוקרטית. על הפרק עומד הרבה יותר מגורלו של פוליטיקאי אחד הרוצה לחזור לשלטון.

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי