גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פח בשווי 20 אלף דולר יפתור את בעיית האשפה בסן פרנסיסקו?

עיריית סן פרנסיסקו החליטה לעלות שלב במלחמה בזבל ברחובות, ויצאה בהליך פיתוח של שלושה סוגים שונים של פחי אשפה ● תג המחיר של אבות הטיפוס נע בין 18,000 דולר ל-20,900 דולר, ואחרי הליך בחירה בשיתוף עובדי התברואה והתושבים, יוצבו בסוף 2023 אלפי פחים חדשים בעיר ● חלק מהתושבים פסימיים: "אם פח הזבל מלא, זה לא שימושי - לא משנה כמה טוב הוא תוכנן"

אב טיפוס של פח מדגם ''Salt and Pepper'' בסן פרנסיסקו / צילום: Associated Press, Eric Risberg
אב טיפוס של פח מדגם ''Salt and Pepper'' בסן פרנסיסקו / צילום: Associated Press, Eric Risberg

במסגרת המלחמה ברחובות המלוכלכים בסן פרנסיסקו, העירייה בוחנת במהלך הקיץ הזה שישה דגמים של פחי אשפה בחיפוש אחרי הפח המושלם. בעיר, שממוקמת בצפון קליפורניה, פחים שמלאים עד גדותיהם בזבל הפכו למחזה נפוץ, יחד עם ערימות של בגדים משומשים, נעליים, רהיטים וחפצים אחרים שמפוזרים על המדרכות.

פקידי העירייה שכרו את המכון לאינטגרציה יצירתית (ICI) על מנת לעצב בהתאמה אישית פח אשפה חדש, יחד עם שני דגמי אב טיפוס נוספים, שעלו למשלם המסים האמריקאי 19,000 ו-11,000 דולר כל אחד. לתושבי העיר יש בקיץ הנוכחי הזדמנות להעריך את הפחים, יחד עם עוד שלושה דגמים מסחריים שנוספו לפיילוט לאחר שבעירייה נתקלו בביקורת.

עיריית סן פרנסיסקו פרסה במהלך חודש יולי 15 פחי אשפה מותאמים אישית ועוד 11 פחי אשפה מהמדפים - עלות כל אחד מהם נעה בין 630 ל-2,800 דולר - עם קודי QR שהודבקו עליהם, ומפנים לסקר שביעות רצון. גורמים בעירייה הבהירו שהם לא מתכוונים לשלם יותר מ-3,000 דולר לכל פח. 

לפי סוכנות הידיעות AP, סן פרנסיסקו החלה את חיפושיה אחרי פח האשפה המושלם בשנת 2018, כשגורמים רשמיים החליטו שהגיע הזמן להחליף את יותר מ-3,000 הפחים הציבוריים שנמצאים ברחובות כבר כמעט 20 שנה.

בעירייה אומרים שלפחים הנוכחיים יש פתח גדול מדי, שמאפשר חיטוט קל באשפה. יש להם גם צירים שזקוקים לתחזוקה מתמדת ומנעולים שקל לפרוץ. חלק מהאנשים מפילים אותם, מכסים אותם בגרפיטי או מציתים אותם.

"רוצים שפח האשפה יהיה פונקציונלי, אבל הוא צריך להיות יפה"

העירייה יצרה מפות אינטראקטיביות כדי שהתושבים יוכלו לעקוב אחרי המיקומים והעיצובים השונים של הפח, שכוללים את דגם "Soft Square" - אב הטיפוס היקר ביותר, שעלותו היא 20,900 דולר. למיכל הנירוסטה יש פתחים לאשפה ולמיחזור פחיות ובקבוקים, וגם דוושת רגל לפתיחה. אב טיפוס נוסף בשם "Slim Silhouette", עם תג מחיר של 18,800 דולר, עשוי מסורגי נירוסטה, עם טקסטורה שאמורה לדחות ונדליזם, משום שיש עליה פחות מקום לרסס גרפיטי.

דגם ''Soft Square'', אב הטיפוס היקר ביותר, שעלותו היא 20,900 דולר / צילום: Associated Press, Eric Risberg

לפי העירייה, הפחים החדשים יהיו "חסינים לחיטוטים", בכולם יהיה פתח למיחזור וכולם אמורים להיות "עמידים וקלים לתחזוקה". כל הפחים החדשים יצוידו בחיישנים שישלחו התראות כשהם מתקרבים לקיבולת, כך שניתן יהיה לרוקן את האשפה לפני שהיא גולשת.

"הפחים הנוכחיים עוצבו לפני יותר מ-20 שנה, כשהתנאים ברחוב היו שונים, והאוכלוסייה ומספר המבקרים בעיר היו נמוכים במידה ניכרת", אמרה בת' רובינשטיין, דוברת המחלקה לעבודות ציבוריות בעיריית סן פרנסיסקו.

לפי רובינשטיין, העלות הגבוהה של הפחים נובעת בעיקר ממחיר החומרים: כל אחד מאבות הטיפוס עשוי מפלדת אל-חלד. לדבריה, אם ייבחר אחד מהפחים המעוצבים בהתאמה אישית, העלות לייצור המוני שלו תהיה זולה הרבה יותר - 2,000 עד 3,000 דולר למיכל. "אנחנו גרים בעיר יפה, ואנחנו רוצים שפח האשפה יהיה פונקציונלי וחסכוני, אבל הוא צריך להיות יפה", אמרה.

המראה הטוב של פחי האשפה החדשים והנוצצים לא הגן עליהם מפני ונדליזם וחוסר כבוד. פחות מחודש לאחר שהוצבו, כמה מהם כבר הושחתו בגרפיטי כתום ולבן. אחרים כבר מלוכלכים בכתמי קפה של עוברי אורח חסרי התחשבות, וליד פחים רבים השאירו ארונות רעועים ושקיות ניילון מלאות בבקבוקי יין ריקים.

בסופו של דבר, דגם פח האשפה שהעירייה תבחר יהיה תלוי במשוב מעובדי התברואה ובסקרים שיושלמו עד סוף ספטמבר, אמרה רובינשטיין. הפחים החדשים לא צפויים להיות מוצבים ברחובות עד סוף 2023.

"צחנה של שחיתות"

סוגיית האשפה ברחובות סן פרנסיסקו היא בעיה של עשרות שנים. ב-2007, ראש העיר דאז גווין ניוסם (שכיום מכהן כמושל קליפורניה), סילק כ-1,500 מתוך 4,500 פחי האשפה של העיר, משום שלדבריו הם לא עזרו לשמור על הרחובות נקיים והפכו למגנטים לעוד פסולת. גורמים רשמיים לא יודעים לומר כמה פחי אשפה נמצאים כעת על המדרכות בעיר, אבל בעירייה מתכננים להחליף לפחות 3,000.

"פח אשפה הוא אחת מהפונקציות הבסיסיות ביותר של ממשל עירוני, ואם העירייה לא יכולה לבצע משהו פשוט כזה, איך הם יכולים לפתור את הבעיות הגדולות יותר, של חסרי בית, בטיחות ועוני?", שאל מאט האני, חבר במועצת המפקחים של העירייה לשעבר שמתגורר בשכונת טנדרלוין בעיר, וכיום מכהן כנציג סן פרנסיסקו באסיפה הלאומית של קליפורניה.

פחי האשפה החדשים הם התוספת האחרונה לארסנל של העיר נגד הרחובות המלוכלכים. בשנת 2014 סן פרנסיסקו השיקה את תוכנית "Pit Stop" שלה בשכונת טנדרלוין, מוקד הסחר בסמים וחסרי הבית בעיר, והקימה שם שירותים ציבוריים ניידים. ארבע שנים לאחר מכן הקימה העירייה צוות "פטרול צואה" של שישה אנשים בשל הדרישה למדרכות נקיות.

סן פרנסיסקו, 2019 / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

האני אמר כי הוא הסכים בעל כורחו בשנה שעברה לאשר את פיילוט הפחים, למרות המחירים הגבוהים, כדי למנוע עיכובים. "אני חושב שמרבית האנשים, כולל אותי, יגידו פשוט שיש להחליף את הפחים הארורים האלה בפחים שאנחנו יודעים שעובדים בערים אחרות, פשוט לעשות את זה", הוא אומר.

"לסאגת פחי האשפה יש צחנה של שחיתות", אומר האני בהתייחסו למנהל המחלקה לעבודות ציבוריות בעירייה לשעבר, מוחמד נורו, שבינואר הודה באשמה בהונאה. על פי כתב האישום, נורו העניק את החוזה לתחזוקת פחי האשפה של סן פרנסיסקו לחברה בבעלות קרובי משפחה של יזם, שכבר הודה באשמה בקשירת קשר לביצוע פשע ומשתף פעולה עם הרשויות בתיק נגד נורו.

מעבר לשחיתות, העיר היא כבר מזמן נושא לבדיחות על כמה זמן לוקח להשלים פרויקטים ציבוריים שונים. מערכת תחבורה מהירה לאוטובוסים לאורך שדרות ואן נס, אחד מצירי התחבורה הראשיים בסן פרנסיסקו, נפתחה השנה סוף סוף אחרי 27 שנות עבודה. קו רכבת תחתית חדש המחבר את צ'יינה טאון עם אזורים אחרים בעיר, שבנייתו החלה ב-2010, נמצא בפיגור של ארבע שנים בלוח הזמנים.

דיאן טורקלסון, שלעתים קרובות אוספת אשפה בשכונת ריצ'מונד יחד עם מתנדבים נוספים, טיילה לאחרונה כשמונה קילומטרים עם כמה תושבים אחרים בעלי תודעה אזרחית כדי לבחון שלושה מהפחים. עד שהקבוצה הגיעה, שני דגמים כבר היו מלאים, היא מספרת. "אם פח הזבל מלא, זה לא שימושי - לא משנה כמה טוב הוא תוכנן", היא אומרת.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי