גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות חברות הנדל"ן המניב מנפצים את התחזיות הפסימיות: "רואים שוק עבודה חזק מאוד"

הדוחות למחצית הראשונה של 2022 מעידים כי הענף מתמודד היטב, עד כה, עם התעוררות האינפלציה ועם העלאות הריבית שבאו בעקבותיה ● דודו זבידה, מנכ"ל מבנה נדל"ן: "רק אם נראה אבטלה עולה במגמה עקבית ומהירה, אז יכולה להיווצר בעיה - הגלישה למיתון שכולם מפחדים ממנה"

דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר
דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר

חברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל מספקות תוצאות כספיות חזקות למחצית הראשונה של 2022, המעידות כי הענף מתמודד היטב, עד כה, עם התעוררות האינפלציה והעלאות הריבית שבאו בעקבותיה. למרות חששות מוקדמים מפני ירידה בשווי הנכסים בשל עליית הריבית במשק, הביאה האינפלציה דווקא לעלייה בשווי הנכסים של החברות הגדולות, לאור הצמדת ההכנסות מהשכרה למדד המחירים לצרכן.

שלוש חברות נדל"ן מניב מובילות שמרכז עסקיהן בישראל, פרסמו ביום ב' תוצאות כספיות שהעידו הן על המשך הצמיחה בפרמטרים התפעוליים והן על רווחי שיערוך גבוהים ביותר, בין השאר בזכות האינפלציה. כך למשל, אצל ענקית הקניונים מליסרון, צמח הרווח הנקי במחצית הראשונה ב-63% ל-796 מיליון שקל, בעוד שאצל מבנה נדל"ן עלה הרווח הנקי בתקופה זו ב-75% ל-683 מיליון שקל.

גם אצל ריט 1 נרשמה במחצית הראשונה צמיחה חדה של 125% ברווח הנקי לרמה של 297 מיליון שקל. אל השלוש הללו אפשר לצרף גם את חברת גב-ים, שדיווחה לפני כשבועיים על צמיחה של 38.5% ברווח הנקי במחצית הראשונה ל-637 מיליון שקל. המשותף לצמיחה זו בכל החברות הוא הכנסות גבוהות מרווחי שיערוך, אולם כולן גם מדווחות על עלייה בפדיונות, בדמי השכירות בחוזים חדשים ועל תפוסה מלאה בנכסים.

גב-ים, שפרסמה כאמור את תוצאותיה כבר לפני שבועיים, רשמה במחצית הראשונה הכנסות מעליית שווי הוגן של נדל"ן להשקעה בסך של 845 מיליון שקל, המשקפות עלייה של 48% ביחס להיקף ההכנסות מעליית שווי שנרשמו במצית הראשונה של 2021. על-פי נתוני גב-ים, העלייה במדד המחירים לצרכן תרמה במחצית הראשונה של 2022 כ-40% מסך ההכנסות שנרשמו מעליית שווי בנכסים.

 

עם עליית המדד עולות גם ההכנסות

גם אצל מליסרון נרשמה מגמה דומה - החברה הציגה במחצית הראשונה עליית ערך (נטו) של נדל"ן להשקעה בסך של 820 מיליון שקל, פי 2.3 בהשוואה למחצית המקבילה. עיקר העלייה בסך של 500 מיליון שקל נרשמה כתוצאה מעליית מדד המחירים לצרכן, כאשר יתרת הסכום משויכת לעלייה בהכנסות הריאליות מנכסים מסוימים ולהתקדמות השיווק והבנייה של פרויקטים בבנייה.

מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר, מסבירה כי כל הסכמי השכירות שלה צמודים למדד המחירים לצרכן וכ-84% מהלוואות החברה צמודות למדד זה. כך שבעת עליית המדד עולות ההכנסות בהתאם ומובילות מצידן לעלייה בשווי הנכסים, ובמקביל עולות גם הוצאות המימון.

אצל מליסרון התבטא עניין זה במחצית הראשונה בעלייה של 27% ברווח הגולמי מהשכרת נכסים ל-595 מיליון שקל (תוספת של 126 מיליון שקל). מנגד, נרשמה תוספת של 138 מיליון שקל בהוצאות המימון כתוצאה מעליית המדד בתקופה זו.

מליסרון , בניהולו של אופיר שריד, גם מעידה כי הפדיונות בקניונים שלה עלו ברבעון השני של 2022 בכ-8% לעומת התקופה המקבילה ב-2019 (טרום השפעות הקורונה), וכי המגמה החיובית ממשיכה גם ברבעון השלישי של השנה.

מבנה נדל"ן , בניהולו של דודו זבידה, הדגישה כי ה-NOI (רווח גולמי מפעילות השכרה) מנכסים זהים בישראל צמח ברבעון השני ב-9% ל-168 מיליון שקל, הודות לעלייה החדה בשיעורי התפוסה, עלייה בדמי השכירות הריאליים, והשפעת עליית המדד.

"רוב החברות לא ממונפות בטירוף"

לדברי זבידה, "הדוחות של מבנה ושל חברות אחרות בענף טובים. האינפלציה מצד אחד יוצרת הוצאות מימון משמעותיות יותר אבל מצד שני מסייעת בהגדלת ההכנסות, שזה גם מקלקל אבל גם תומך. רוב החברות לא ממונפות בטירוף ונכנסו לשינוי הזה מאוד ערוכות", הוא אומר.

המימון אומנם התייקר, אבל לא באופן שמשפיע בינתיים על שווי הנכסים, שממשיך לעלות.

"נכון. הוא עולה מכמה פרמטרים, כאשר כל אחד הוא אינדיבידואלי. קודם כל כתוצאה מדמי השכירות שעולים בגלל המדד. חוץ מזה צריך לזכור שה-CAP RATE (שיעור היוון ההכנסות העתידיות, ע"כ), לא ירד דרמטית בעשור האחרון והוא נע כיום מ- 5% אצל האגרסיביים ביותר ועד 7%.

"אנחנו למשל נמצאים בשיעור היוון ממוצע של 6.95%, ככה שעדיין המרווח הוא דרמטי, כי אנחנו עדיין מגייסים בריבית ארוכה של 1.6%-1.7% צמודה למדד. אגב, הריבית הזאת אפילו יותר נמוכה מהריבית הממוצעת על החוב הקיים שלנו היום, שהיא סביב 1.9% (בתוספת מדד).

"ככה שגם אחרי עליית הריבית אנחנו עדיין במצב של רווח תזרימי עתידי, אם נמחזר מחר חוב ישן. בנוסף לכך, מול התשואה על הנכס אנחנו יושבים על פער של כמעט 5%, שזה פער דרמטי".

אז אנחנו לא צפויים להערכתך לראות שיערוכים שליליים ברבעונים הקרובים, כל עוד לא נראה תנועת ריבית מאוד חדה כלפי מעלה.

"נכון. אני חושב שעכשיו צריך להתייחס לכמה דברים - הראשון הוא שאם המצב ותנועות הריבית ימשיכו ככה, אנחנו לא צפויים לראות שיערוכים שליליים, אבל זה עדיין תלוי באופן פרטני לכל נכס ונכס.

"אלמנט שצריך להביא בחשבון הוא דמי השכירות, ואם הם נמצאים ברף הסביר ושיעורי התשואה נמצאים ברף שבו אנו נמצאים היום, אני לא רואה מגמה של ירידה בשווי נכסים ברבעונים הקרובים.

"מתחילת השנה אנחנו אומרים, שכל עוד אין פה דרמה ענקית בריבית או בשוק העבודה, אני לא רואה את השינוי. האינדיקטור הכי גדול הוא לטעמי שוק העבודה, ככה שאם נראה אבטלה עולה במגמה עקבית ומהירה, אז יכולה להיווצר בעיה - הגלישה למיתון שכולם מפחדים ממנה. אבל כרגע אנחנו רואים שוק עבודה חזק מאוד. יש חוסר בידיים עובדות ומרגישים את זה בכל סקטור, גם אצלנו. מה גם שהאינפלציה קשורה לתופעות הלוואי של הקורונה ואני מאמין שהדברים יסתדרו".

אז הירידות בשוק המניות וגם בסקטור שלכם בחצי השנה הראשונה היו מוגזמות?

"כשיש ירידות הן תופסות את כולם, אבל בטווח הארוך אני חושב שתיווצר דיפרנציאציה מסוימת. המצב החדש יצר חוסר ודאות, אבל ככל שיוצאים הדוחות של החברות אז בתוך 1-3 רבעונים אנשים יוכלו לקבל ודאות מסוימת, וניתן יהיה לתמחר ענפים ספציפיים בהסתכלות קדימה".

**** גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה בגלובס, מניות מיעוט בחברה הציבורית "מבנה"

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל