גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לצלול לעומק עולם המניות? כדאי קודם לגבש אסטרטגיית השקעה

השקעה במניות הפכה לאחת מהדרכים הפופולריות והרווחיות בשווקים, אך כוללת לא מעט סיכונים ● כיצד נכון לחלק את ההשקעה, מה הן מניות דיבידנד, ומה ההבדל בין מניות ערך למניות צמיחה? ● ניהול החיסכון המשפחתי

קודם לגבש אסטרטגית השקעה / צילום: Shutterstock
קודם לגבש אסטרטגית השקעה / צילום: Shutterstock

בכתבות הקודמות בסדרת "ניהול החיסכון המשפחתי" עסקנו בהשקעה בשוק ההון: איך מתחילים ומה צריך להכיר על מנת להשקיע באופן עצמאי, והסברנו כיצד נכון לבנות תיק פסיבי, כלומר השקעה באמצעות רכישת מדדי מניות כצעד ראשון. כעת, בשלב המתקדם יותר, נדבר על אסטרטגיות שונות בהשקעה במניות באופן ישיר, או במילים פשוטות - איך מרוויחים מהשקעה במניות?

1. נא להכיר: מניה

מהי בעצם מניה? מניה היא בעלות בחברה מסוימת. למשל, יש חברה שמייצרת עוגיות והיא רוצה לרכוש חמישה מיקסרים נוספים על מנת להתרחב. לשם כך היא צריכה הון נוסף שאין לה. לכן, היא מגייסת את הכסף בהנפקת ומכירת מניות - היא מנפיקה 20 מניות ומוכרת לציבור 10 מהן תמורת סכום כסף, במה שנקרא בעגה המקצועית "גיוס הון". כעת, לחברה יש כסף לרכוש מיקסרים, וכל אחד שקנה מניה הוא בעלים של 1/20 מהחברה.

מה המשמעות? אם החברה מרוויחה ומחלקת את הרווח שלה כדיבידנד לבעל המניות - האחרון יקבל 1/20 מהרווח. ואם החברה תצמח - הדבר ישתקף בשווי המניה, ובעל המניות יוכל למכור אותה תמורת מחיר גבוה יותר מזה שהוא רכש אותה ולהרוויח.

אולם, אם החברה תכשל ותפסיד, המניה עשויה להיות חסרת ערך. בפירוק החברה, בעלי המניות, שהם כאמור בעלי החברה, נמצאים בסוף התור - אחרי כל הנושים שהלוו לחברה כספים ובדרך כלל לא יקבלו כלום. ובמילים פשוטות, בצמיחה הרווח איננו מוגבל, אך בהפסד ניתן להפסיד את מלוא ההשקעה.

כאן כדאי לומר ששערי המניות עולים ויורדים משלל סיבות, חלקן חיצוניות לביצועי החברות. הן יכולות להיות סיבות גיאופוליטיות, מלחמה, שינויים בריבית, תופעות טבע שמשפיעות על הענף וסיבות נוספות. עם זאת, בטווח הארוך - יש קשר בין הביצועים העסקיים של החברה לביצועי המניה. קרי, ביצועיה של חברה טובה ישתקפו במניה, וכך גם ביצועיה של חברה גרועה.

2. פיזור תחילה

מניות הן אחד מהבסיסים להשקעת כספים בשוק ההון. כמכשיר השקעה, הן מתאפיינות ברמת סיכון גבוהה ובחוסר יציבות רב כשמתחילה תנודתיות בשווקים. לכן, המינון שלהן בתיק המניות צריך להיות בהתאם לתיאבון הסיכון שלכם.

לפני שנצלול לעומק עולם המניות, נזכיר שאחד העקרונות הבסיסיים ביותר בבניית תיק השקעות הוא פיזור. כלומר, זה לא יהיה נכון להשקיע את כל כספי החיסכון המשפחתי במניה אחת בלבד, וככל הנראה גם לא במספר מניות - אלא באפיקים שונים בשוק, שמניות הן רק אחד מהם.

נדגיש גם שפיזור נמדד לא רק במספר המניות בהן אתם משקיעים, אלא גם במאפיינים שלהן. נניח בחרתם להשקיע בחמש מניות. האם כל החמש הן מניות של בנקים? או כולן של חברות טכנולוגיה? האם כל חמש המניות הן של חברות ישראליות בלבד?

יש היבטים רבים לפיזור: לפי התחום בו פועלת החברה שהנפיקה את המניה, לפי המיקום הגיאוגרפי שלה ועוד. אחת הדרכים לבנות תיק מפוזר היא לחלק את ההשקעות בתחום המניות למדדים שבאמצעותם משיגים את הבסיס לפיזור, ולהוסיף על כך השקעה במניות נבחרות שלדעתכם ישיגו את התוצאה טובה ביותר מהמדד בכללותו.

3. מניות דיבידנד

הדרך הראשונה להרוויח מאחזקה במניה היא באמצעות דיבידנד. כלומר, כאשר יש רווחים לחברה והיא מחלקת אותם לבעלי המניות, אז מחזיקי המניה מקבלים את חלקם. ישנן חברות שלהן מדיניות דיבידנד ברורה וידועה. לדוגמה, בכל שנה יחולק סכום כסף מהרווח השנתי כדיבידנד לבעלי המניות. לעומת זאת, ישנן חברות שאין להן מדיניות סדורה, והן מחלקות דיבידנד לפי החלטת החברה לאחר פרסום הדוחות.

אחת האסטרטגיות של משקיעים במניות היא לבנות תיק מניות דיבידנד. כלומר, תיק של חברות שאנו צופים שיהיה להן רווח יציב ומשמעותי, והן בעלות מדיניות דיבידנד ברורה. במצב כזה, התיק נוסף לרווחים מעליית ערך של מניות יניב רווח תזרימי מדיבידנדים של החברות.

4. מכאן אפשר לצמוח

הדרך השנייה להרוויח ממניות היא לקנות בשער נמוך ולמכור בשער גבוה. לשם כך, עלינו להבין איזו חברה תוסיף ותעלה ואיזו תנמיך. למשל, ניקח תרחיש שבו יש חברה ששווי השוק שלה (מחיר מניה כפול מספר מניות) הוא מיליון שקל, אך ההון העצמי שלה, שמתבטא בכסף בקופה, הוא מיליון וחצי. לכן, ייתכן ואנו רואים כאן עיוות - השווי לפי השוק נמוך יותר משווי בשקלים שנמצא בקופה.

האם זו הזדמנות? יכול להיות ששער המניה ירד כתוצאה מהשפעה חיצונית שבגללה ירדו כל המניות, אבל יכול להיות גם שאם נכנס לדוחות החברה, נראה שיש נגדה תביעה ייצוגית של חצי מיליארד שקל והוצאות המשפט הצפויות גבוהות, וגילינו סיבה הגיונית מדוע השוק מתמחר את החברה כל כך נמוך. חשוב מאוד לדעת ולהבין מתי מחיר נמוך הוא הזדמנות ומתי יש לו סיבה מתחת לפני השטח.

בסוף, על מנת לבחון השקעה במניה ברצינות, צריך להסתכל על הביצועים של החברה - הכנסות, רווחים, עסקאות וחובות - ולנסות להבין מכל הנתונים את היכולת של החברה לייצר רווחים בעתיד. מכיוון שההנחה היא שמחיר מניית החברה ייסחר בהתאם לביצועיה, אם ישנו עיוות והמחיר לא משקף זאת - זו הדרך לאתר אותו.

לצד זאת, בשביל לבחון השקעה במניה, לא מספיק ללמוד רק את ביצועי החברה. כדי להכיר האם מחיר המניה מהווה הזדמנות, יש מספר דרכים נוספות, כמו היוון תזרימי מזומנים שתייצר החברה עד היום, ערך הנכסים של החברה פחות החובות שלה או גישת מכפיל הרווח.

נתמקד במכפיל רווח: מדובר בשווי השוק של החברה חלקי הרווח שלה, והוא מבטא את מספר השנים עד שהמשקיע יחזיר את השקעתו. למשל, אם שווי החברה הוא 500 מיליון שקל והרווח הוא 100 מיליון שקל, המשקיע יחזיר את השקעתו תוך חמש שנים, בהנחה שהרווח לא ישתנה. מכפיל הרווח מאפשר גם בחינת נתוני עבר - שווי שוק לעומת הרווח בשנה החולפת. ואם רוצים לצפות את פני העתיד, מחשבים גם מכפיל רווח לפי הרווח הצפוי מהתחזיות שחברות מפרסמות.

זהו הבסיס בלבד לבחינת החברה, ומכאן צריך להפעיל שכל ישר ולצלול לעומק תוך בחינת שלל פרמטרים: האם לחברה יש חוב פיננסי גבוה? האם יש לה נכסים שלא קשורים לעסק? מהם המכפילים של חברות נוספות באותו הסקטור? האם יש שוני בין המכפילים של חברות השונות ומה הסיבה לשוני? האם מדובר בסוג של עסק שבו נכון להתייחס לרווח התפעולי של החברה כאשר בוחנים אותה, ולא לרווח הנקי?

5. בין מניות ערך לצמיחה

דרך נוספת להרוויח ממניות היא באמצעות מניות ערך וצמיחה. מניות ערך הן מניות של חברות ותיקות, מבוססות, שמייצרות רווחים ותזרים הכנסות יציב. בחברות אלו מכפיל הרווח נמוך ביחס לעבר ויכול אולי לרמוז על הזדמנות. לצד זאת, יש צורך בבדיקה מעמיקה כדי להבין אם הדבר לא נוצר בגלל שינוי בפעילות החברה.

לעומת מניות הערך, ניתן למצוא חסידי השקעה במניות צמיחה. מניות אלו הן לרוב של חברות טכנולוגיה צעירות עם פטנט, יתרון תחרותי או עסקי, או פוטנציאל התרחבות שעדיין לא בא לידי מימוש. חברות אלו עדיין לא יראו הכנסות או רווחים תזרימיים ולא יחלקו דיבידנד, שכן בתקופת צמיחה החברה משקיעה את הרווחים שלה במימוש האסטרטגיה העסקית.

ועדיין, ההשקעה זו נובעת מציפייה שהן יזנקו בקצב מהיר יותר מהענף שלהן או מהתחום בו הן פועלות, בגלל היתרונות האלו. למשל, 2021 הייתה שנה טובה מאוד למניות הצמיחה, אך ב־2022 הן התרסקו, ומניות הערך מהוות עדיפות להשקעה.

עוד כתבות

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות