גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור ה־Z פיתח את כלכלת השיתוף. מה יעשה דור הבינה המלאכותית?

השחקנים בשוקי המסחר, קמעונאות המגורים, המשרדים והמלונאות חייבים לחשב מסלול מחדש, ולפנות באופן מותאם לדורות הצעירים ● אלה ישאפו עוד פחות להיות בעלי רכוש, והמיקום לא יהיה רלוונטי עבורם כלל: הם ישתפו פעולה בכל מקום, עם כל אחד

חלל משותף במלון קהילתי של רשת סלינה בתל אביב / צילום: ענבל מרמרי
חלל משותף במלון קהילתי של רשת סלינה בתל אביב / צילום: ענבל מרמרי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לדור ה־Z, שמהווה כבר רבע מהאוכלוסייה בישראל, יש אמונות וערכים, התנהגות והרגלי צריכה שונים מאלה של הדורות הקודמים לו - והם מחייבים את השחקנים בשוקי המסחר, הקמעונאות, המגורים, המשרדים והמלונאות לחשב מסלול מחדש ולפנות אליהם באופן מותאם. במקביל, עליהם להיערך מחשבתית לקראת הדור הבא - דור הבינה המלאכותית.

כאן נציג את הערכים וההתנהגות של דור ה־Z מול הדורות שלפניו והדור שיבוא אחריו, ואת האופן שבו הם משפיעים על מוצרי המסחר, השיווק, הקמעונאות ומוצרי הנדל"ן החדשים.

גמישות מרחבית

התנהגות צרכנית משתנה בעיקר לפי מאפייני הדור הצעיר. כך, אם בני דור ה־Y בחרו להתגורר בעיר, בני דור ה־Z בוחרים להתגורר בדירות במבנים בעירוב שימושים, Co-Living בסביבה אורבנית. הם גרים בדירות קטנות יותר (ולפיכך רוב חייהם מתנהלים בחוץ), וכן בדירות שכורות.

בחירות דור ה־Z מושפעות משינויים באורח החיים: הוא דוחה את גיל הנישואים וההורות, מעדיף גמישות ומוביליות מרחבית, מאמין באורח חיים עירוני אך חווה קושי פיננסי שמתעצם ברכישת נדל"ן למגורים.

בהתאם לכך משתנה ההתנהגות הצרכנית: תמה תקופת הבעלות. דורות ה־Y וה־Z המציאו את כלכלת השיתוף. הם משכירים, משאילים ומשתמשים במה שאחרים רכשו; גרים ויגורו בדירות קטנות בתל אביב; ומעדיפים את מרחב הקורקינט.

הם מתחילים את יום עבודה בשעה מאוחרת יחסית, אחרי קפה בשדרה, מגיעים למשרדים בחללים המשותפים באמצעות רכבים דו־גלגליים, ב־12:00 אוכלים ארוחת צהרים בקומת הקרקע או מזמינים שליחות, אחר הצהרים בדרכם הביתה יעצרו במכון הספורט, יאכלו ארוחת ערב מוקדמת או יקנו מוצרים לארוחה של אותו היום (במטבח הקטן שבדירתם יש להם רק כיור, מכונת אספרסו ומקרר בר).

צרכים אלה מכתיבים גם שימוש בדירות קטנות, איכותיות, פונקציונליות ומודולריות עם חלל גמיש, במתכונת של מיטה ושולחן. הם כן זקוקים לשטחים משותפים, חיי קהילה, חדר ישיבות, בריכת שחייה וחדר כושר, חלל מדיטציה ויוגה, מועדון דיירים, חלל עבודה משותף, גג אורבני/גינה "כלואה", נקודת מסירה לחבילות ומקום לאופניים ולקורקינטים. השירותים והמרחבים הציבוריים ינוהלו ויתוחזקו על ידי אב בית/חברת ניהול. כל זה "הועתק" לבתי המלון הקהילתיים.

הקושי הפיננסי ברכישת נדל"ן למגורים מעצים את הביקושים לדירות להשכרה, וגם משפיע על היקף וסוג מוצרי הלבשת הבית. כך, למשל, הם רוכשים יותר מוצרים מיד2 ומיד3, מוכרים מוצרי ריהוט בין הדיירים ששכרו את הדירה והתחלפו, ונוצרו אתרים רבים שמאפשרים פעילות זו. ודור הבינה המלאכותית? את חייו ניתן לדמות למגורים ב"שרת" על בסיס הענן.

יותר עובדים נוודים

בעוד שבני דור ה־Y עבדו בחלל פתוח במרחבים משותפים, בני דור ה־Z עובדים בחלל פתוח עם מרחבים פרטיים (דורשים יותר פרטיות), והיום גם בעבודה היברידית משלושה מיקומים - בית, משרד וחללי עבודה משותפים/בית קפה/ים - או כעובדים נוודים מכל מקום בעולם. בני דור ה־Z מבקשים יותר מוצרי בריאות, ספורט, קיימות ואחריות קהילתית, שיימצאו בבניין ובשטחי ההסעדה.

ההתייחסות למיקום לא תהיה רלוונטית עבור דור הבינה המלאכותית, שיהיה בשיתוף־פעולה בכל מקום ומכל מקום עם כל אחד, ותופעת העובדים הנוודים תתרחב בצורה דרמטית.

כבר כאן יש לציין כי החזרה למשרדים אחרי הקורונה בישראל הינה תופעה ייחודית. בארה"ב ובאנגליה בכלל, ובניו יורק ובלונדון בפרט, פחות מ־45% מעובדי המשרדים שבו לעבוד במשרד. לפיכך, מאות אלפי מ"ר של משרדים מוסבים לדירות מגורים.

באשר להגעה לעבודה, דור ה־Y כבר לא בוחר ברכבת וברכב הפרטי בלבד, אלא גם ברגל או באופנוע. דור ה־Z הרבה פחות נוהג ברכב פרטי, ומעדיף להגיע בתחבורה ציבורית, וכמובן ברגל ובקורקינט. דור הבינה המלאכותית אף פעם לא יתרחק מאזור העבודה - הוא צפוי שלא להפריד בין עבודה לבין הבית, והכול ייעשה בערבוב. המרחקים בין המקומות שהוא פעיל בהם יתקצרו, ויהיו באותו חלל.

במקביל לכל אלה מתחוללת צמיחה של בתי המלון הקהילתיים, שמייצרים חווית תיירות קהילתית. הם נבנים במרכזי ערים, במיקומים עם שווי קרקע גבוה, ומושכים אליהם קהלים צעירים המעוניינים לחוות את מרכזי הערים תוך מגורים ברמה גבוהה, ובמחירים שיוכלו לעמוד בהם.

מלונות אלה רלבנטיים גם עבור העובדים הנוודים, שנהנים לצרוך סוג אירוח זה שכולל חדרים קטנים במתכונת מיטה ושולחן, וכן חללים משותפים מרווחים שכוללים חללי עבודה, פאבים, מתקני ספורט ועוד.

הצפי הוא ששוק המלונות הקהילתיים ימשיך להתפתח, ויושפע יותר ויותר ממגמות כלכלת השיתוף, והשאיפה לחוויות, התנסויות, קשר אישי ומפגשים חברתיים על פני רווחת דיור גבוהה במרחב האישי.

הלקוחות החדשים יחפשו את הפשוט על פני המפונפן. גם נוודי העבודה, שעובדים מכל מקום, יבקשו מוצר גמיש זה. מתוך כ־10,000 חדרי המלון הנוספים שייבנו בישראל בעשור הקרוב עם הגידול בהיקף הגעת התיירים, כמה אלפים יהיו בבתי מלון קהילתיים.

יותר רכישות מקוונות

בני דור ה־Z רוכשים פחות מותגים ומוצרי יוקרה, וגם בני הדור הבא אחריהם ישאפו פחות להיות בעלים של מוצרים וירכשו עוד פחות מהם. הם יעדיפו מוצרי בריאות (גם מזון) וספורט, ויבחרו בחברות שמגלות אחראיות קהילתית וקיימות.

אם דור ה־Y אוכל בעיקר במסעדות וממכונות אוטומטיות, בני דור ה־Z מעדיפים שיבשלו להם במקום לבשל בעצמם, ובעיקר מזון בריא, צמחוני, טבעוני ותחליפי בשר. דור הבינה המלאכותית כבר לא ייחס חשיבות לתזונה, כסימבול להיותו "מכונה" שתחליף את האדם.

רכישות המזון יושפעו מכמה מגמות: הקיטון המתמשך בגודל משקי הבית בחברה היהודית, היעדר הזמן שמתבטא בסדר עדיפות לטובת פעילויות אחרות; פחות רגישות למחיר אצל חלקים הולכים וגדלים באוכלוסייה, בעיית העומס בכבישים והרגלי צריכה שהשתנו בתקופת משבר הקורונה.

כל אלה מגדילים את הביקוש לסלים "קטנים". אנו רואים יותר רכישה בחנויות נוחות וסופרמרקט ליד הבית, ביקוש למוצרים הנמכרים באריזות קטנות ולאוכל מוכן או כמעט מוכן, הגדלת רכישות באונליין וביצוע הזמנות במשלוחים.

בשוק האופנה, דורות ה־Y וה־Z מעבירים את רכישותיהם מהחנויות למוצרי יד שנייה ואופנה בהשכרה, ולמוצרים "כמו חדשים". בעקבות כך, הרשתות והמותגים יתאימו את פעילותם להרגלי הצריכה ולערכים המשתנים, בפרט בנושאי הקיימות.

גם הרכישות המקוונות יגדלו: אדידס ונייקי כבר העריכו שבשנת 2025 כ־50% מהיקף המכירות שלהן יהיה באונליין. בישראל, האונליין והאופליין ישולבו, ביחס של 30%/70% או 40%/60%.

בשורה תחתונה, כדי להישאר רלוונטיים, נדרשים כלל השחקנים בשוק המסחר, השיווק והקמעונאות והנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל ייחודיים שיענו על הצרכים המשתנים של קהלי היעד, במיוחד אלה של דור ה־Z ודור הבינה המלאכותית.

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"