גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור ה־Z פיתח את כלכלת השיתוף. מה יעשה דור הבינה המלאכותית?

השחקנים בשוקי המסחר, קמעונאות המגורים, המשרדים והמלונאות חייבים לחשב מסלול מחדש, ולפנות באופן מותאם לדורות הצעירים ● אלה ישאפו עוד פחות להיות בעלי רכוש, והמיקום לא יהיה רלוונטי עבורם כלל: הם ישתפו פעולה בכל מקום, עם כל אחד

חלל משותף במלון קהילתי של רשת סלינה בתל אביב / צילום: ענבל מרמרי
חלל משותף במלון קהילתי של רשת סלינה בתל אביב / צילום: ענבל מרמרי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לדור ה־Z, שמהווה כבר רבע מהאוכלוסייה בישראל, יש אמונות וערכים, התנהגות והרגלי צריכה שונים מאלה של הדורות הקודמים לו - והם מחייבים את השחקנים בשוקי המסחר, הקמעונאות, המגורים, המשרדים והמלונאות לחשב מסלול מחדש ולפנות אליהם באופן מותאם. במקביל, עליהם להיערך מחשבתית לקראת הדור הבא - דור הבינה המלאכותית.

כאן נציג את הערכים וההתנהגות של דור ה־Z מול הדורות שלפניו והדור שיבוא אחריו, ואת האופן שבו הם משפיעים על מוצרי המסחר, השיווק, הקמעונאות ומוצרי הנדל"ן החדשים.

גמישות מרחבית

התנהגות צרכנית משתנה בעיקר לפי מאפייני הדור הצעיר. כך, אם בני דור ה־Y בחרו להתגורר בעיר, בני דור ה־Z בוחרים להתגורר בדירות במבנים בעירוב שימושים, Co-Living בסביבה אורבנית. הם גרים בדירות קטנות יותר (ולפיכך רוב חייהם מתנהלים בחוץ), וכן בדירות שכורות.

בחירות דור ה־Z מושפעות משינויים באורח החיים: הוא דוחה את גיל הנישואים וההורות, מעדיף גמישות ומוביליות מרחבית, מאמין באורח חיים עירוני אך חווה קושי פיננסי שמתעצם ברכישת נדל"ן למגורים.

בהתאם לכך משתנה ההתנהגות הצרכנית: תמה תקופת הבעלות. דורות ה־Y וה־Z המציאו את כלכלת השיתוף. הם משכירים, משאילים ומשתמשים במה שאחרים רכשו; גרים ויגורו בדירות קטנות בתל אביב; ומעדיפים את מרחב הקורקינט.

הם מתחילים את יום עבודה בשעה מאוחרת יחסית, אחרי קפה בשדרה, מגיעים למשרדים בחללים המשותפים באמצעות רכבים דו־גלגליים, ב־12:00 אוכלים ארוחת צהרים בקומת הקרקע או מזמינים שליחות, אחר הצהרים בדרכם הביתה יעצרו במכון הספורט, יאכלו ארוחת ערב מוקדמת או יקנו מוצרים לארוחה של אותו היום (במטבח הקטן שבדירתם יש להם רק כיור, מכונת אספרסו ומקרר בר).

צרכים אלה מכתיבים גם שימוש בדירות קטנות, איכותיות, פונקציונליות ומודולריות עם חלל גמיש, במתכונת של מיטה ושולחן. הם כן זקוקים לשטחים משותפים, חיי קהילה, חדר ישיבות, בריכת שחייה וחדר כושר, חלל מדיטציה ויוגה, מועדון דיירים, חלל עבודה משותף, גג אורבני/גינה "כלואה", נקודת מסירה לחבילות ומקום לאופניים ולקורקינטים. השירותים והמרחבים הציבוריים ינוהלו ויתוחזקו על ידי אב בית/חברת ניהול. כל זה "הועתק" לבתי המלון הקהילתיים.

הקושי הפיננסי ברכישת נדל"ן למגורים מעצים את הביקושים לדירות להשכרה, וגם משפיע על היקף וסוג מוצרי הלבשת הבית. כך, למשל, הם רוכשים יותר מוצרים מיד2 ומיד3, מוכרים מוצרי ריהוט בין הדיירים ששכרו את הדירה והתחלפו, ונוצרו אתרים רבים שמאפשרים פעילות זו. ודור הבינה המלאכותית? את חייו ניתן לדמות למגורים ב"שרת" על בסיס הענן.

יותר עובדים נוודים

בעוד שבני דור ה־Y עבדו בחלל פתוח במרחבים משותפים, בני דור ה־Z עובדים בחלל פתוח עם מרחבים פרטיים (דורשים יותר פרטיות), והיום גם בעבודה היברידית משלושה מיקומים - בית, משרד וחללי עבודה משותפים/בית קפה/ים - או כעובדים נוודים מכל מקום בעולם. בני דור ה־Z מבקשים יותר מוצרי בריאות, ספורט, קיימות ואחריות קהילתית, שיימצאו בבניין ובשטחי ההסעדה.

ההתייחסות למיקום לא תהיה רלוונטית עבור דור הבינה המלאכותית, שיהיה בשיתוף־פעולה בכל מקום ומכל מקום עם כל אחד, ותופעת העובדים הנוודים תתרחב בצורה דרמטית.

כבר כאן יש לציין כי החזרה למשרדים אחרי הקורונה בישראל הינה תופעה ייחודית. בארה"ב ובאנגליה בכלל, ובניו יורק ובלונדון בפרט, פחות מ־45% מעובדי המשרדים שבו לעבוד במשרד. לפיכך, מאות אלפי מ"ר של משרדים מוסבים לדירות מגורים.

באשר להגעה לעבודה, דור ה־Y כבר לא בוחר ברכבת וברכב הפרטי בלבד, אלא גם ברגל או באופנוע. דור ה־Z הרבה פחות נוהג ברכב פרטי, ומעדיף להגיע בתחבורה ציבורית, וכמובן ברגל ובקורקינט. דור הבינה המלאכותית אף פעם לא יתרחק מאזור העבודה - הוא צפוי שלא להפריד בין עבודה לבין הבית, והכול ייעשה בערבוב. המרחקים בין המקומות שהוא פעיל בהם יתקצרו, ויהיו באותו חלל.

במקביל לכל אלה מתחוללת צמיחה של בתי המלון הקהילתיים, שמייצרים חווית תיירות קהילתית. הם נבנים במרכזי ערים, במיקומים עם שווי קרקע גבוה, ומושכים אליהם קהלים צעירים המעוניינים לחוות את מרכזי הערים תוך מגורים ברמה גבוהה, ובמחירים שיוכלו לעמוד בהם.

מלונות אלה רלבנטיים גם עבור העובדים הנוודים, שנהנים לצרוך סוג אירוח זה שכולל חדרים קטנים במתכונת מיטה ושולחן, וכן חללים משותפים מרווחים שכוללים חללי עבודה, פאבים, מתקני ספורט ועוד.

הצפי הוא ששוק המלונות הקהילתיים ימשיך להתפתח, ויושפע יותר ויותר ממגמות כלכלת השיתוף, והשאיפה לחוויות, התנסויות, קשר אישי ומפגשים חברתיים על פני רווחת דיור גבוהה במרחב האישי.

הלקוחות החדשים יחפשו את הפשוט על פני המפונפן. גם נוודי העבודה, שעובדים מכל מקום, יבקשו מוצר גמיש זה. מתוך כ־10,000 חדרי המלון הנוספים שייבנו בישראל בעשור הקרוב עם הגידול בהיקף הגעת התיירים, כמה אלפים יהיו בבתי מלון קהילתיים.

יותר רכישות מקוונות

בני דור ה־Z רוכשים פחות מותגים ומוצרי יוקרה, וגם בני הדור הבא אחריהם ישאפו פחות להיות בעלים של מוצרים וירכשו עוד פחות מהם. הם יעדיפו מוצרי בריאות (גם מזון) וספורט, ויבחרו בחברות שמגלות אחראיות קהילתית וקיימות.

אם דור ה־Y אוכל בעיקר במסעדות וממכונות אוטומטיות, בני דור ה־Z מעדיפים שיבשלו להם במקום לבשל בעצמם, ובעיקר מזון בריא, צמחוני, טבעוני ותחליפי בשר. דור הבינה המלאכותית כבר לא ייחס חשיבות לתזונה, כסימבול להיותו "מכונה" שתחליף את האדם.

רכישות המזון יושפעו מכמה מגמות: הקיטון המתמשך בגודל משקי הבית בחברה היהודית, היעדר הזמן שמתבטא בסדר עדיפות לטובת פעילויות אחרות; פחות רגישות למחיר אצל חלקים הולכים וגדלים באוכלוסייה, בעיית העומס בכבישים והרגלי צריכה שהשתנו בתקופת משבר הקורונה.

כל אלה מגדילים את הביקוש לסלים "קטנים". אנו רואים יותר רכישה בחנויות נוחות וסופרמרקט ליד הבית, ביקוש למוצרים הנמכרים באריזות קטנות ולאוכל מוכן או כמעט מוכן, הגדלת רכישות באונליין וביצוע הזמנות במשלוחים.

בשוק האופנה, דורות ה־Y וה־Z מעבירים את רכישותיהם מהחנויות למוצרי יד שנייה ואופנה בהשכרה, ולמוצרים "כמו חדשים". בעקבות כך, הרשתות והמותגים יתאימו את פעילותם להרגלי הצריכה ולערכים המשתנים, בפרט בנושאי הקיימות.

גם הרכישות המקוונות יגדלו: אדידס ונייקי כבר העריכו שבשנת 2025 כ־50% מהיקף המכירות שלהן יהיה באונליין. בישראל, האונליין והאופליין ישולבו, ביחס של 30%/70% או 40%/60%.

בשורה תחתונה, כדי להישאר רלוונטיים, נדרשים כלל השחקנים בשוק המסחר, השיווק והקמעונאות והנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל ייחודיים שיענו על הצרכים המשתנים של קהלי היעד, במיוחד אלה של דור ה־Z ודור הבינה המלאכותית.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

שר החוץ האמריקני: ההצעה שעומדת בפני חמאס "נדיבה בצורה יוצאת דופן"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • החות'ים תקפו ספינת מכולות שעשתה את דרכה לסעודיה, ככל הנראה בשל קשריה עם ישראל • עדכונים בולטים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון