גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה יפן קוראת לאזרחים הצעירים לשתות יותר אלכוהול?

אחרי שתעשיית האלכוהול השברירית ממילא ביפן ספגה פגיעות ממגפת הקורונה ומהשינויים הדמוגרפיים, רשות המסים במדינה פתחה בקמפיין כדי לשנות את המגמה, ובדרך גם לצמצם את הגירעון ● חלק מהאזרחים לא מרוצים מהמהלך: "צעירים שלא שותים זה דבר טוב. למה להפוך אותם למכורים?", כתב אחד מהם

בר בטוקיו / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato
בר בטוקיו / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato

בעוד שברוב המדינות היו שמחים אם הנוער היה נשאר פיכח, יפן דווקא מתקדמת לכיוון ההפוך, עם קמפיין שקורא לצעירים לשתות יותר אלכוהול.

הצעירים במדינה המזרח-אסייתית שותים פחות אלכוהול מהוריהם - מה שפוגע במסים ממשקאות כמו סאקה (משקה אלכוהולי יפני העשוי מאורז) ומהווה סכנה לתעשייה. כדי להפוך את המגמה, רשות המסים היפנית פתחה בתחרות ארצית להעלאת רעיונות לשינוי המצב.

הקמפיין, בשם "סאקה ויוה!", ייסגר בתחילת ספטמבר וקורא לאנשים בגילאי 20-39 לעזור להמציא תוכניות עסקיות להחייאת תעשיית האלכוהול היפנית, שנפגעה משינויים דמוגרפיים, ממגפת הקורונה ומהעניין ההולך ופוחת בה.

על המתחרים להציג רעיונות קידום, מיתוג ואפילו תוכניות חדשניות הכוללות שימוש במטאוורס או בבינה מלאכותית להחייאת תרבות השתייה היפנית ולקידום המשקאות, בין אם מדובר בסאקה, שוצ'ו (משקאות אלכוהוליים מזוקקים), וויסקי, בירה או יין. הרעיונות הטובים ביותר יפותחו לאחר מכן בעזרת מומחים שונים, וההצעות הסופיות יוצגו בנובמבר.

המהלך מגיע לאחר שהתעשייה ביפן כשלה בבלימת הצניחה בביקוש לאלכוהול, שהחלה יותר מעשור לפני מגפת הקורונה. לפי הצוות שמנהל את התחרות, הרגלים חדשים והזדקנות האוכלוסייה הם שהובילו לירידה במכירות.

צריכת האלכוהול ביפן צונחת עם השנים

בשנת 2011 המסים על מוצרים אלכוהוליים ביפן היוו 3% מהכנסות הממשלה ממסים, ועד 2020 הם ירדו ל-2% בלבד. על-פי נתוני הממשלה היפנית, ההכנסות ממיסוי אלכוהול בשנת הכספים 2020 עמדו על כ-8.4 מיליארד דולר, צניחה של יותר מ-813 מיליון דולר מהשנה הקודמת. הממשלה היפנית מתנהלת בגירעון תקציבי כרוני, ויש לה חובות של יותר מפי 2 מהתוצר המקומי הגולמי של המדינה.

החששות לגבי עתיד תעשיית האלכוהול הם לא הבעיה היחידה שניצבת מול כלכלת יפן - קיימת גם מצוקת היצע כוח-אדם צעיר לעבודות שונות, והאוכלוסייה המזדקנת מעלה סימני שאלה בנוגע לטיפול בקשישים בעתיד.

לפי נתוני רשות המסים במדינה, צריכת האלכוהול של יפן פר מבוגר ירדה מ-100 ליטר בשנה ב-1995 ל-75 ליטר בלבד בשנת הכספים 2020. לפי ארגון הבריאות העולמי, במונחים של אלכוהול טהור - שיעור השתייה לנפש ביפן ב-2018 עמד על 8 ליטר בשנה, יותר מ-7.2 ליטר בסין אך פחות מ-11.4 ליטר בבריטניה.

כמו במדינות מפותחות אחרות ברחבי העולם, גם ביפן צעירים שותים פחות מהדורות המבוגרים. לפי סקר של משרד הבריאות היפני שבוצע ב-2019, 29.4% מהאנשים בשנות ה-20 לחייהם אינם שותים אלכוהול בכלל, ו-26.5% מקבוצת הגיל הזו אמרו שהם כמעט ולא שותים.

"סאקה ויוה!" זו היוזמה האחרונה בשורת תוכניות שנועדו להפחית את השפעות הזדקנות והתכווצות האוכלוסייה היפנית, והיא גם מהווה מאמץ נוסף לשינוי גישת האזרחים לבריאות ולצריכה. לפני הקמפיין הנוכחי, רשות המס השיקה את קמפיין "Enjoy Sake!" בתחילת השנה, לקידום אירועים למכירת משקאות חריפים.

משרד הבריאות ביפן הודיע כי הוא לא שיתף פעולה עם רשות המסים בנוגע למהלך, אך הוא נמצא איתה בקשר שוטף בנוגע לקשר בין אלכוהול ובריאות. המשרד הוסיף כי הוא מצפה שהקמפיין יתחשב ב"כמות ההולמת של צריכת אלכוהול", שתמנע בעיות בריאותיות.

הצעד הממשלתי הלא שגרתי הוביל לתגובות קשות ברשתות החברתיות. אף יצרן אלכוהול גדול ביפן לא הודיע בפומבי על תמיכתו בקמפיין. "צעירים שלא שותים זה דבר טוב. למה להפוך אותם למכורים?", כתב משתמש בטוויטר בציוץ שזכה למאות לייקים. אחר כתב: "כל עוד הם יכולים לגבות מסים, אני מניח שבריאות האנשים לא משנה".

עוד כתבות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

בכיר אמריקאי סותר את הדיווחים: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע

הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"