גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט 4% בבאר שבע ופחות מ-2% בתל אביב: איפה התשואה מהשכרה הגבוהה ביותר למשקיעים?

הפער בין מחירי הדירות למחירי השכירות מחדד את השאלה מה הופך דירה להשקעה לאטרקטיבית ● גלובס מנתח את השיקולים שיש להביא בחשבון לפני הרכישה, ובודק איזה ערים השיגו את התשואה הטובה ביותר למשקיעים במחצית הראשונה של 2022

באר שבע. מבוקשת על ידי משקיעים, דווקא בגלל התשואה משכירות / צילום: דיאגו מיטלברג
באר שבע. מבוקשת על ידי משקיעים, דווקא בגלל התשואה משכירות / צילום: דיאגו מיטלברג

בשנה האחרונה עלו מחירי הדירות בכמעט 18%, דבר ששקול בחלק מהמקרים לתשואה של יותר משש שנות שכירות. לכן אדם שרכש בשנה שעברה דירת חדר בתל אביב והותיר אותה ריקה, זכה לתשואה גבוהה יותר מאשר אדם אחר שרכש דירת חדר בפתח תקווה והשכיר אותה. הראשון נהנה מתשואה של כ־28% מעליית שווי, והשני מתשואה משולבת של עליית שווי ושכירות בגובה של כ־8.5%. 

■ ביעד מפתיע ובסכום גבוה: המדינה תסבסד לראשונה פרויקט פינוי-בינוי | בלעדי
אפקט הריבית: משכנתה ממוצעת התייקרה תוך חצי שנה ב־130 אלף שקל

השאלה היא האם בעקבות עליות המחירים החדות נותרו בישראל נכסים שיכולים לתת תשואה שוטפת סבירה למשקיעי נדל"ן, גם למי שקונה עכשיו דירה להשקעה? נתוני הלמ"ס על מחירי הדירות ומחירי השכירות ב־16 הערים הגדולות בישראל עונים על כך בחיוב, ואולם צריך לקחת בחשבון גם סיכונים לא מבוטלים שיש בדרך.

ב־2022 התשואה הממוצעת על השכרת דירה בישראל מגיעה ל־2.7% (בתל אביב התשואה הממוצעת נמוכה מ־2%); לפני שנתיים התשואה הממוצעת על דירה הגיעה ל־3%; לפני 10 שנים היא עמדה על 3.4%, ולפני 20 שנה, ב־2002 היא הגיעה ל־4.6%. הקיזוז בתשואה הוא תולדה של עליות המחירים המהירות של הדירות לקנייה, לעומת העליות האיטיות יחסית בדמי השכירות. ב־2002 השוק גם סבל מירידת מחירי דירות, ולכן התשואה השוטפת הייתה גבוהה יותר.

התשואה השוטפת היא רכיב שלא ניתן לזלזל בו. בעוד שעליית השווי היא תשואה "על הנייר", וכמו שהפתיעה בעלייה שלה מעלה, היא יכולה עוד להפתיע גם בירידה מטה, התשואה השוטפת היא כסף זמין, שבא לידי ביטוי מיידי בחשבון הבנק.

אולם במקומות שונים, בעיקר בפריפריה, ניתן למצוא גם תשואות "כמו פעם" של 3% ומעלה. הלמ"ס אמנם בודקת רק את 16 הערים הגדולות, והממצאים שלנו מוגבלים רק לערים הללו, אך מבדיקת המחוזות השונים של הלמ"ס ניתן למצוא סימנים לכך שבערים קטנות יותר ניתן למצוא לעתים תשואות גבוהות אף יותר.

הדירות המובילות: 1־2 חדרים במחוז הצפון

כך למשל דירות של 1־2 חדרים במחוז הצפון זוכות בתשואה ממוצעת של 4.7% ותשואות על דירות 2.5־3 חדרים בדרום מגיעות ל־3.7% בממוצע. היכן בדיוק מצויות התשואות הגבוהות הללו? מדוע התשואות הללו כל־כך גבוהות? אלה שאלות שמשקיעים יהיו חייבים לתת עליהן את הדעת כל הזמן.

מבדיקת גלובס על המקומות שנושאים תשואה שגבוהה מ־3%, סוג הדירות שנושאות את התשואה השוטפת הגבוהה ביותר מבין הערים הגדולות הן דירות 1־2 חדרים בבאר שבע, שבהן התשואה עולה על 4%, ודמי השכירות הממוצעים עומדים על 2,044 שקל בחודש. גם דירות גדולות יותר בבאר שבע, של 2.5־3 חדרים ושל 3.5־4 חדרים נושאות תשואות גבוהות משמעותית מהתשואה הממוצעת בישראל.

 

דירות קטנות של חדר אחד עד 3 חדרים באשקלון, מבטיחות אף הן למשקיעים בהן תשואות נכבדות ובדומה, גם דירות בגדלים אלה בחיפה. באופן די מפתיע נמצאו דירות קטנות בנתניה ובחולון, שאף הן נושאות תשואות הגבוהות מ3%.

העלייה במס הרכישה: הרחיקה משקיעים

מאז דצמבר בשנה שעברה המשקיעים משלמים מס של 8% במדרגה הנמוכה שלו, שזה 3 נקודות האחוז יותר ממה שהיה לפני כן. רק הפרש המס הזה הוא יותר מאשר תשואה שנתית ברוב המקומות. לפיכך, אם משקיע בכל זאת מעוניין לרכוש דירה, השיקול הכבד שלו יהיה נעוץ בשינוי שהוא צופה יחול במחיר שלה.

לא פלא לפיכך, שבתל אביב ובירושלים, שתיים מהערים הפופולריות ביותר על משקיעים, המשקיעים מסתכלים על עליית השווי של הדירות כעל המפתח להצלחה - וממילא יש להם הון עצמי גבוה, כך שהם יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירות בשתי הערים הללו. בחיפה, בבאר שבע ובנתניה, שלוש הערים הנוספות שנמצאות במקומות הראשונים של ביקושי המשקיעים, הם מחפשים בעיקר את התשואה השוטפת.

רק להדגמה: התשואות הממוצעות הגבוהות ביותר על דירות בתל אביב הן על דירות 1-2 ועל דירות 4 חדרים והן מסתכמות ב־2% בשנה; בייתר סוגי הדירות התשואות נעות בין 1.8% ל־1.9%. ירושלים, הדומה לתל אביב, נהנית מעליית שווי גדולה של הדירות, ועל כן התשואות נמוכות במיוחד. תשואה על דירות 3 חדרים מגיעה ל־2.2%, ובייתר גודלי הדירות היא נעה בין 2-2.1%; עוד עיר גדולה ש"מצטיינת" בתשואות נמוכות היא כפר סבא, שמחירי הדירות בה עלו בתקופה האחרונה במהירות רבה. על דירות 3 חדרים התשואה בעיר מגיעה לכ־2.3% בממוצע בעוד שעל יתר טיפוסי הדירות היא נעה בין 1.9-2.1%.

ערים כמו רמת השרון, רעננה, הוד השרון, גבעתיים לא נכללות בסקירת הלמ"ס, ויש להניח שהן מתנהגות בדומה לתל אביב, ירושלים וכפר סבא - כלומר התשואות השוטפות נמוכות, אך התשואות שמושגות מעליית שווי גבוהות.

הסיכונים בהשקעות: ממה כדאי להיזהר

הכלל בהשקעות הוא שככל שהתשואות השוטפות גבוהות יותר - גם הסיכון כזה.

כאמור, התשואות שמושגות משינוי מחירי הנכסים גבוהות בדרך כלל יותר מהתשואות השוטפות המושגות מהשכרת הדירות. בשנים האחרונות ניתן להיווכח בעקרון הזה בעת עליות המחירים, ואולם דבר דומה, אך לכיוון ההפוך אירע גם לפני 20 שנה, בעת ירידות המחירים שהיו אז, והנה הדגמה מפחידה: מי שרכש בשנת 2000 דירת 2 חדרים בחיפה נהנה מתשואה שנתית שוטפת של 5%. ואולם מחירי הדירות הללו נפלו ב־25% בתוך 4 שנים (והמשיכו ליפול גם לאחר מכן). מילים אחרות, אותם משקיעים סבלו מתשואה שלילית, שכן באותן 4 שנים הם הפיקו תשואה משכירות של 20%.

הסיפור הזה לא רק אמור ללמד על היחס שבין 2 סוגי התשואות בתקופות של השתנות מחירים קיצונית, אלא חייב להילקח בחשבון כתרחיש ריאלי ואפשרי אצל כל משקיע בנדל"ן, במיוחד בשנים האחרונות, שבהן מחירי הדירות לא פוסקים מלעלות.

אם נחזור לסיפור של חיפה בשנת 2000, בתל אביב לעומת זאת, התשואה השוטפת באותה שנה על דירות 2 חדרים הגיעה ל־4.5%, אך מחירי הדירות בארבע השנים שלאחר מכן עלו ב־10%, כך שהמשקיע שם לא רק נהנה מתשואה חיובית - היא הייתה גבוהה מאוד. הסיכון בחיפה (כמו גם בייתר ישובי הפריפריה) לירידת מחירים גדולה, גבוה משמעותי מהסיכון שדבר כזה יקרה בתל אביב והתשואה השוטפת הגבוהה יותר מגלמת את הסיכון הזה.

בדימונה, לדוגמה יש תשואות גבוהות על דירות, אך העיר הוצפה בשנים האחרונות בבנייה במסגרת מחיר למשתכן, ובכלל ונהרו אליה לא מעט משקיעים. לאור זאת היצע הדירות להשכרה עלה שם באופן משמעותי, מבלי שיש עדויות על כך שהביקושים עלו בצורה תואמת.

באשקלון רוב הדירות הקטנות אינן ממוגנות מפני טילים, דבר שפוגע בביקושים להן, הן מצד רוכשים והן מצד שוכרים. גם בעיר זו יש היקף גדול של בנייה חדשה, אם כי כזו שבשלב זה גם מגובה גם בביקושים.

אשקלון / צילום: בר - אל

גם בבאר שבע יש בנייה רבה מאוד של דירות חדשות, אם כי אנשי נדל"ן מדווחים שעדיין שכונות השיכונים הסמוכות לאוניברסיטה נהנות מביקושים נאים. עדיין הגידול בהיצע הדירות בעיר הוא עניין שיש להתחשב בו בדרך להחלטה אם להשקיע בעיר או לא.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"