גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מנהלי קרנות הופכים נתונים רעים לטובים ו"מביסים את השוק"

קרנות של מניות מחליפות לעתים את מדדי הייחוס אליהם הן משוות את ביצועיהן, באופן שגורם לתוצאות העבר שלהן להיראות טוב יותר ● כי אם אתה לא מצליח במקצה שלך, אולי פשוט תחליף את מכשירי המדידה

לייפות את העבר כדי לנצח את השוק בעתיד, תתפלאו זה מותר / צילום: Associated Press, Seth Wenig
לייפות את העבר כדי לנצח את השוק בעתיד, תתפלאו זה מותר / צילום: Associated Press, Seth Wenig

 

 

זוכרים את כל מה שתמיד שמעתם על כך שמנהלי קרנות לא יכולים להביס את השוק? זה לא נכון. מנהלי קרנות יכולים להביס את השוק בקלות - כל שעליהם לעשות הוא לשנות את סוג השוק שבו הם מנסים לנצח.

מאות מנהלי כספים עושים בדיוק את זה כבר שנים. מהלכים כאלה הם חוקיים לגמרי - והמשקיעים צריכים להגן על עצמם, בגלל שרשויות הרגולציה לא מפנות לזה תשומת לב מרובה.

מחקר חדש של הפרופסורים לפיננסים קווין מולאלי מאוניברסיטת מרכז פלורידה ואנדראה רוסי מאוניברסיטת אריזונה, גילה שבין 2006 ל־2018, 37% מכל הקרנות הנאמנות בארה"ב עשו מהלך כזה של החלפת שוק, ולמעשה החלפת מדד ייחוס.

בכמעט שני שלישים מהמקרים, קרנות גרמו לתשואות העבר להיראות טובות יותר על ידי שינוי הבנצ'מרק שאליו השוו את עצמם. ביותר מחצי מהמקרים, כך על פי המחקר, קרנות בחרו במדד חדש שאפילו לא תאם כדרוש את האסטרטגיה שלהן.

נדגיש: קרנות לא יכולות לשנות באופן רטרואקטיבי את התוצאות עצמן, אבל מותר להן להחליף את מדד הייחוס אליו השוו אותן.

במשך שנה להציג את הבנצ'מרק הישן לצד החדש  

במסגרת כללים שקבעה רשות ניירות ערך (SEC) לפני כמעט 30 שנה, קרנות נאמנות חייבות להציג את תשואות העבר שלהן לצד התשואות של "מדד שוק נכסים תואם ובעל בסיס רחב".

על פי ה־SEC, השוואה זו נועדה לעזור למשקיעים לדעת "כמה ערך הוסיף ניהול הקרן, על ידי זה שהציג אם הקרן 'עקפה בביצועים' או 'פיגרה בביצועים' בהשוואה לשוק".

ההחלטה איזה מדד הכי הולם הושארה לבחירת מנהלי הקרן. חברות קרנות יכלו להחליף את מדדי הייחוס שלהן מבלי לספק יותר מדי הסברים.

במשך שנה אחת לאחר השינוי, דרשה ה־SEC שקרנות ימשיכו להציג את הבנצ'מרק הישן לצד החדש (בעיקר כדי לצמצם את האפשרות שקרנות יחליפו את המדדים רק כדי להיראות טוב יותר באופן יחסי). אחרי שנה, רשאיות הקרנות לאמוד את החזרי העבר שלהן רק כנגד המדד החדש, ולהפסיק אפילו לאזכר את המדד שבעבר שימש אמת המידה לביצועי הקרן.

המשמעות היא שתשואות עבר של קרן מסוימת בשנה כלשהי יכולות להיראות נמוכות ביחס לשאר השוק בפער גדול. אבל בפעם הבאה שתסתכלו ייתכן שהקרן כבר תמדוד עצמה כנגד מדד אחר - ולפתע תשואות העבר שלה ייראו הרבה יותר נוצצות.

קרן שמחזירה 10% נשמעת כמו השקעה גרועה אם אמת המידה שאליה היא משווה עצמה עלתה באותה תקופה 20%. אבל השוו את ה-10% האלה למדד שעלה ב־5%, ופתאום הקרן הזו היא כוכבת.

 

קרנות שהחליפו מדד ייחוס כבר 3 פעמים 

תהיתי האם מנהלי קרנות ינצלו את האפשרות ויבצעו מהלך כזה. 

על פי הפרופסורים מולאלי ורוסי, בחישוב ממוצע, מנהלי קרנות גרמו לתשואות העבר שלהם להיראות טוב יותר על ידי מהלכים של החלפת מדד להשוואה - בהתאמה ל"שוק" - ב־0.8% על פני תקופות של שנה אחת. תוצאות של כמה שנים רצופות מקבלות דחיפה גדולה יותר, עם עלייה ממוצעת של 2.4% ו־2.8% בחישוב שנתי על פני חמש ועשר שנים, בהתאמה.

וזה מושך משקיעים. כך קרנות שמחליפות מדד מכניסות בממוצע 70 מיליון דולר יותר בכסף חדש בחמש השנים הבאות, בהשוואה לקרנות שלא החליפו - אפילו כשהביצועים שלהן לא משתפרים.

יש לומר ביושר שהשינויים האלה יכולים להיות לגמרי לגיטימיים. אולי מדד חדש מודד ביצועים טוב יותר מהמדדים הקיימים, או שקרן של מניות קטנות גדלה כל כך שהיא צריכה להשוות עצמה למדדי מניות בגודל בינוני. או שאולי מנהל חדש בקרן משנה גישה לגמרי, ואז המדד הישן אינו רלוונטי.

הנה דוגמה לשינוי דרמטי בתוצאות היחסיות: קרן Parametric Dividend Income החליפה ביולי 2018 מדדי ייחוס, ממדד Nasdaq US Dividend Achievers Select (סל של חברות בגדלים שונים) למדד Russell 1000 Value, מדד המתרכז בחברות גדולות.

עם זאת, המשיכה הקרן להתמחות במניות המשלמות דיבידנדים גבוהים, "שנבחרו מתוך מדד ראסל 3000" וכללו חברות קטנות, בינוניות וגדולות. כתוצאה מההחלפה, הראה התשקיף של הקרן ל־2019 שהיא עוקפת את הבנצ'מרק החדש ב־1.5% בממוצע לשנה, מאז הקמתה ב־2014.

לו הייתה נצמדת למדד המקורי המרוכז בדיבידנדים שאליו השוותה את ביצועה, הייתה מציגה ביצועים גרועים ב־0.7% בהשוואה למדד כל שנה בממוצע, על פי פרופסור מולאלי.

מ-Parametric הסבירו כי הקרן החליפה את הבנצ'מרק בגלל ש"הסגנון שלו תואם יותר את האסטרטגיה", ו"מאפשר למשקיעים להשוות יותר בקלות בין הקרן שלנו לקרנות דומות".

גם קרן האנרגיה של ואנגארד החליפה בנצ'מרקים שלוש פעמים מאז 2000, אם כי הגילויים שהיא מפרסמת לרשויות שקופים יותר. כך, במקום לקבור את החזרי העבר של המדדים הישנים שהייתה נוהגת להשוות עצמה אליהם, ואנגארד מפרסמת דוחות עם תוצאות בהשוואה לבנצ'מרק "מפוצל" הכולל את המדד הישן והחדש ביחד. בדרך זו המשקיעים מקבלים תמונה מלאה יותר, שלא מסתירה השוואות עבר בלתי מחמיאות.

אולם התנהלותה של ואנגארד אינה הנורמה, אמר מולאלי בצער.

בתשקיפי קרנות תמיד מזהירים משקיעים פוטנציאליים שביצועי העבר אינם ערובה לתוצאות בעתיד. אבל מסתבר שהנתונים גם לא בדיוק משקפים נאמנה את ביצועי העבר.

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע