גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מנהלי קרנות הופכים נתונים רעים לטובים ו"מביסים את השוק"

קרנות של מניות מחליפות לעתים את מדדי הייחוס אליהם הן משוות את ביצועיהן, באופן שגורם לתוצאות העבר שלהן להיראות טוב יותר ● כי אם אתה לא מצליח במקצה שלך, אולי פשוט תחליף את מכשירי המדידה

לייפות את העבר כדי לנצח את השוק בעתיד, תתפלאו זה מותר / צילום: Associated Press, Seth Wenig
לייפות את העבר כדי לנצח את השוק בעתיד, תתפלאו זה מותר / צילום: Associated Press, Seth Wenig

זוכרים את כל מה שתמיד שמעתם על כך שמנהלי קרנות לא יכולים להביס את השוק? זה לא נכון. מנהלי קרנות יכולים להביס את השוק בקלות - כל שעליהם לעשות הוא לשנות את סוג השוק שבו הם מנסים לנצח.

מאות מנהלי כספים עושים בדיוק את זה כבר שנים. מהלכים כאלה הם חוקיים לגמרי - והמשקיעים צריכים להגן על עצמם, בגלל שרשויות הרגולציה לא מפנות לזה תשומת לב מרובה.

מחקר חדש של הפרופסורים לפיננסים קווין מולאלי מאוניברסיטת מרכז פלורידה ואנדראה רוסי מאוניברסיטת אריזונה, גילה שבין 2006 ל־2018, 37% מכל הקרנות הנאמנות בארה"ב עשו מהלך כזה של החלפת שוק, ולמעשה החלפת מדד ייחוס.

בכמעט שני שלישים מהמקרים, קרנות גרמו לתשואות העבר להיראות טובות יותר על ידי שינוי הבנצ'מרק שאליו השוו את עצמם. ביותר מחצי מהמקרים, כך על פי המחקר, קרנות בחרו במדד חדש שאפילו לא תאם כדרוש את האסטרטגיה שלהן.

נדגיש: קרנות לא יכולות לשנות באופן רטרואקטיבי את התוצאות עצמן, אבל מותר להן להחליף את מדד הייחוס אליו השוו אותן.

במשך שנה להציג את הבנצ'מרק הישן לצד החדש

במסגרת כללים שקבעה רשות ניירות ערך (SEC) לפני כמעט 30 שנה, קרנות נאמנות חייבות להציג את תשואות העבר שלהן לצד התשואות של "מדד שוק נכסים תואם ובעל בסיס רחב".

על פי ה־SEC, השוואה זו נועדה לעזור למשקיעים לדעת "כמה ערך הוסיף ניהול הקרן, על ידי זה שהציג אם הקרן 'עקפה בביצועים' או 'פיגרה בביצועים' בהשוואה לשוק".

ההחלטה איזה מדד הכי הולם הושארה לבחירת מנהלי הקרן. חברות קרנות יכלו להחליף את מדדי הייחוס שלהן מבלי לספק יותר מדי הסברים.

במשך שנה אחת לאחר השינוי, דרשה ה־SEC שקרנות ימשיכו להציג את הבנצ'מרק הישן לצד החדש (בעיקר כדי לצמצם את האפשרות שקרנות יחליפו את המדדים רק כדי להיראות טוב יותר באופן יחסי). אחרי שנה, רשאיות הקרנות לאמוד את החזרי העבר שלהן רק כנגד המדד החדש, ולהפסיק אפילו לאזכר את המדד שבעבר שימש אמת המידה לביצועי הקרן.

המשמעות היא שתשואות עבר של קרן מסוימת בשנה כלשהי יכולות להיראות נמוכות ביחס לשאר השוק בפער גדול. אבל בפעם הבאה שתסתכלו ייתכן שהקרן כבר תמדוד עצמה כנגד מדד אחר - ולפתע תשואות העבר שלה ייראו הרבה יותר נוצצות.

קרן שמחזירה 10% נשמעת כמו השקעה גרועה אם אמת המידה שאליה היא משווה עצמה עלתה באותה תקופה 20%. אבל השוו את ה-10% האלה למדד שעלה ב־5%, ופתאום הקרן הזו היא כוכבת.

 

קרנות שהחליפו מדד ייחוס כבר 3 פעמים

תהיתי האם מנהלי קרנות ינצלו את האפשרות ויבצעו מהלך כזה.

על פי הפרופסורים מולאלי ורוסי, בחישוב ממוצע, מנהלי קרנות גרמו לתשואות העבר שלהם להיראות טוב יותר על ידי מהלכים של החלפת מדד להשוואה - בהתאמה ל"שוק" - ב־0.8% על פני תקופות של שנה אחת. תוצאות של כמה שנים רצופות מקבלות דחיפה גדולה יותר, עם עלייה ממוצעת של 2.4% ו־2.8% בחישוב שנתי על פני חמש ועשר שנים, בהתאמה.

וזה מושך משקיעים. כך קרנות שמחליפות מדד מכניסות בממוצע 70 מיליון דולר יותר בכסף חדש בחמש השנים הבאות, בהשוואה לקרנות שלא החליפו - אפילו כשהביצועים שלהן לא משתפרים.

יש לומר ביושר שהשינויים האלה יכולים להיות לגמרי לגיטימיים. אולי מדד חדש מודד ביצועים טוב יותר מהמדדים הקיימים, או שקרן של מניות קטנות גדלה כל כך שהיא צריכה להשוות עצמה למדדי מניות בגודל בינוני. או שאולי מנהל חדש בקרן משנה גישה לגמרי, ואז המדד הישן אינו רלוונטי.

הנה דוגמה לשינוי דרמטי בתוצאות היחסיות: קרן Parametric Dividend Income החליפה ביולי 2018 מדדי ייחוס, ממדד Nasdaq US Dividend Achievers Select (סל של חברות בגדלים שונים) למדד Russell 1000 Value, מדד המתרכז בחברות גדולות.

עם זאת, המשיכה הקרן להתמחות במניות המשלמות דיבידנדים גבוהים, "שנבחרו מתוך מדד ראסל 3000" וכללו חברות קטנות, בינוניות וגדולות. כתוצאה מההחלפה, הראה התשקיף של הקרן ל־2019 שהיא עוקפת את הבנצ'מרק החדש ב־1.5% בממוצע לשנה, מאז הקמתה ב־2014.

לו הייתה נצמדת למדד המקורי המרוכז בדיבידנדים שאליו השוותה את ביצועה, הייתה מציגה ביצועים גרועים ב־0.7% בהשוואה למדד כל שנה בממוצע, על פי פרופסור מולאלי.

מ-Parametric הסבירו כי הקרן החליפה את הבנצ'מרק בגלל ש"הסגנון שלו תואם יותר את האסטרטגיה", ו"מאפשר למשקיעים להשוות יותר בקלות בין הקרן שלנו לקרנות דומות".

גם קרן האנרגיה של ואנגארד החליפה בנצ'מרקים שלוש פעמים מאז 2000, אם כי הגילויים שהיא מפרסמת לרשויות שקופים יותר. כך, במקום לקבור את החזרי העבר של המדדים הישנים שהייתה נוהגת להשוות עצמה אליהם, ואנגארד מפרסמת דוחות עם תוצאות בהשוואה לבנצ'מרק "מפוצל" הכולל את המדד הישן והחדש ביחד. בדרך זו המשקיעים מקבלים תמונה מלאה יותר, שלא מסתירה השוואות עבר בלתי מחמיאות.

אולם התנהלותה של ואנגארד אינה הנורמה, אמר מולאלי בצער.

בתשקיפי קרנות תמיד מזהירים משקיעים פוטנציאליים שביצועי העבר אינם ערובה לתוצאות בעתיד. אבל מסתבר שהנתונים גם לא בדיוק משקפים נאמנה את ביצועי העבר.

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

חיילי המילואים חזרו מהמלחמה וגילו שההגנות מפני פיטורים לא מספיקות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים