גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשנה לנגיד בנק ישראל: "יכול להיות שהציבור שם דגש רב מדי על החזר המשכנתה הקרוב ולא זה בעוד חמש שנים"

המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, מסביר בראיון לגלובס כי מחירי הדיור לא עומדים בראש סדר העדיפויות, ומי שלקח משכנתה בימי הגדלת רכיב הפריים, אמור היה לקחת בחשבון כי הריבית תעלה ● "צריך לבנות בסדר גודל של העיר מודיעין בכל שנה, וצעדים לטווח ארוך, רק אז נראה התמתנות במחירי הדיור"

המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר / צילום: ליאור מזרחי
המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר / צילום: ליאור מזרחי

לאחר העלאת הריבית החדה ביותר שנראתה בעשרים השנים האחרונות, הריבית עדיין נמוכה באופן היסטורי, אך העלאות הריבית לא נעצרות כאן. על מנת לרסן את האינפלציה בבנק ישראל צפויים להמשיך להעלות את הריבית, גם אם יש סימנים להתמתנות עליות המחירים בהמשך הדרך. ובינתיים מחירי הדיור ממשיכים לזנק ונוטלי המשכנתאות שנהרו לרכיב הפריים בימי "הריבית הנמוכה מצריכה חשיבה מחודשת", צפויים להמשיך לסבול באופן עקבי מעליית החזרי המשכנתה. אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, מסביר בראיון לגלובס כי לא מחיר הדיור עומדים בראש מעייני בנק ישראל, את זה הוא משאיר לממשלה. החשש העיקרי מבחינתו, ומה שעומד מאחורי העלאת הריבית החדה בגובה של 0.75%, זו מהתפשטות האינפלציה ליתר ענפי המשק.

האינפלציה חורגת והצמיחה מפתיעה: בנק ישראל מעלה ריבית כל עוד אפשר
האירו בשפל והדולר מטפס, איך הריבית תשפיע על השקל? 
משלמים יותר על דלק ומזון: איך משפיעה האינפלציה על הכיס של הישראלים 

רבות נאמר בתקשורת על כך ש"ראוי" שבנק ישראל יעלה את הריבית כדי לדכא את עליות המחירים בנדל"ן. אתם טענתם לאורך השנים כי הריבית היא לא פקטור משמעותי בעליות מחירי הדיור. האם דעה זו השתנתה?
"אין לנו מנדט לפעול כדי להוריד את מחירי הנדל"ן. היעד שלנו זה יעד האינפלציה. לגבי מה גורם לעליות בשוק הנדל"ן, ובהחלט יש עליות מאוד חדות בשנה האחרונה, הבעיה שלנו היא שמה שמשפיע בראש ובראשונה על מחיר הנדל"ן זה היצע. הריבית היא משנית. זה לא שאין לה השפעה על מחיר הנדל"ן אבל בסדר גודל קטן יותר מהסיפור של ההיצע. ושם יש צורך לבנות מעל 60 אלף דירות כל שנה עם וודאות שזה יימשך ככה לאורך חמש שנים. לא מספיק להראות התחלות בנייה של שנה אחת כי אנשים לא קונים את הסיפור הזה. הם רוצים לראות תוכניות של 5-10 שנים, בהם בונים מספיק דירות כדי לענות על ביקושים העתידיים עם גידול האוכלוסייה. זה אומר לבנות בסדר גודל של העיר מודיעין בכל שנה. זה אתגר רציני שהממשלה צריכה לעשות והיא עושה צעדים, אבל צריך צעדים לטווח ארוך ואז אני חושב שנראה התמתנות במחירי הדיור".

אתם לא חוששים שעליות הריבית למעשה יפעלו יותר חזק על דיכוי ההיצע של נדל"ן? העלאות הריבית הרי מייקרות ומצמצמות את אפשרויות האשראי של הקבלנים. אז ייתכן דווקא שהעלאות הריבית הללו רק יחריפו את המצוקה העתידית מצד ההיצע?
"אני חושב שזה שולי. הסיפור העיקרי של הביקושים זה בעיקר הסיפור של גידול האוכלוסייה. אם לא תבנו מספיק בתים, בין אם לשכירות או לרכישה, לא תפתרו את הבעיה.

המיקוד שלכם ביעד אינפלציה של מדד המחירים לצרכן בלבד, והתעלמות מאינדיקציות אחרות כמו הדיור, לא מצריך חשיבה מחודשת?
"אני לא חושב. כל אחד צריך לעשות את מה שיש באפשרותו לעשות עם הכלים שברשותו", אמר אביר והמשיך בהומור, "באופן עקרוני אפשר לעלות ריבית ל-20%, להביא את המשק למיתון עמוק ואז זה ישפיע על מחירי הנדל"ן, אבל זה לא מצב אידיאלי, אלא שיבנו יותר בתים ושהריבית לא תהיה מופרזת והצעירים יוכלו לקנות דירות והמשכנתא שלהם לא תהיה כזו גבוהה".

"אם הריבית היום הייתה 5% התגובה שלנו הייתה שונה"

אי אפשר להתעלם מהרושם שבנק ישראל נכנע לפוליטיקאים באישור שני שליש פריים. בסופו של דבר, אין ארוחות חינם, והבנקים התריעו על כך. האם לא נסחפתם בפופוליזם האנטי בנקאי?
"כל מי שלוקח משכנתה צריך לקחת בחשבון שחלק מההחזר יכול לעלות. יכול להיות שהציבור שם דגש יותר מדי על ההחזר של החודש הקרוב ולא מה יהיה עוד חמש שנים. נכון שהם מקווים שהשכר שלהם יעלה בשנים הללו אבל יכול להיות שריבית הפריים תהיה גבוהה יותר כי הריבית היום מאוד נמוכה. אין ספק שההחלטה שלנו להעלות ב-0.75% היא פונקציה של רמת הריבית היום. אם הריבית היום הייתה 5% התגובה שלנו הייתה שונה. גם הריבית של המשכנתאות באופן היסטורי יחסית נמוכה מאוד".

הייסוף החד של השקל אמור לפי המודלים שלכם בבנק ישראל להיות שווה ערך להעלאת ריבית של 1.5%. מדוע חשתם צורך להוסיף להידוק חד כזה שבא דרך המטבע, גם העלאת ריבית נוספת של 0.75%?
"הרקע להחלטה שלנו להעלות ריבית בשלושת רבעי האחוז, יותר מהעלאה קודמת, זו תוצאה של נתונים שקיבלנו שמראים שהמשק במצב טוב, הביקושים איתנים, יש העלאות שכר, ועלייה בשכר דירה, והמשק מחומם כפי שראינו עלייה של האינפלציה ל-5.2%. המקור שלה לא רק משיבושי היצע אלא גם מגורמים מקומיים. אם מסתכלים על הגורמים הלא סחירים שם נרשמה עלייה מעבר לתחזיות שלנו ולכן החלטנו להגביר את קצב העלאת הריבית. לגבי התיסוף שנרשם בחודש האחרון בא לאחר פיחות, ואנחנו עדיין בתיסוף שמעל לרמה שהתחלנו את השנה. וגם אנו לא יודעים לאן שוק המניות הולך, זה מאוד מתואם לשוק המניות בעולם. אם הייתי יכול להגיד לאן הולכים שוק המניות הייתי יכול להחליט טוב יותר אך אנחנו פשוט לא יודעים".

לפי הראיונות של הנגיד אמיר ירון אמש בתקשורת, נראה שהיעד הסופי של בנק ישראל - THE TERMINAL RATE -נותר עדיין על כנו, באיזור של 2.75-3% לפי חטיבת המחקר. וכי כל מה שעשיתם אתמול היה בסך הכל "להאיץ את הקצב בו מגיעים ליעד זה". האם תוכל להסביר יותר את הלך המחשבה שהוביל אתכם להאיץ את הקצב, והאם אתה שותף לדעתו של הנגיד כי יעד זה של 2.75% עדיין עומד על כנו?
"אין לנו יעד של הריבית, הנגיד התייחס לתחזית חטיבת המחקר בנוגע למה הם חשבו שתהיה הריבית בעוד שנה, בסוף הרבעון הראשון של 2023, תחזית שמתאימה לחזרה של האינפלציה אל תחום היעד. זו תחזית של חטיבת המחקר ובוודאי לא יעד של הוועדה המוניטרית. אני מניח שנראה שהנתונים האחרונים ישנו את תחזית חטיבת המחקר בישיבה הבאה. לגבי Front Loading זה נחוץ כדי להחזיר את האינפלציה אל תחום היעד. אנחנו רואים משק במצב מאוד טוב, תעסוקה מלאה, אבטלה בשפל היסטורי, כל אלו עומדים מאחורי Front Loading".

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ

בתחזית המחקר שפורסמה יחד עם החלטת הריבית של חודש יולי צפו במחלקת המחקר שנסיים את שנת 2022 עם אינפלציה של 4.5% ותחזית של שנת 2023 של 2.4%. אבל תחזית זו הייתה עם נפט בסביבה של 105 דולר לחבית לעומת 90 של היום. ועם דולר של 3.50 לעומת 3.29 של היום. ונראה לפי תמחור שוק ההון שתחזיות האינפלציה יורדות יחד עם הירידה הנ"ל של הסחורות והדולר. אז מה למעשה השתנה עבור בנק ישראל מהפגישה הקודמת? בעבר טענתם שמדד יחיד, לא מספיק כדי לערער את בנק ישראל למרות תנאי רקע שכאמור, מורים על התמתנות עתידית באינפלציה?
"יש התרחבות בעלייה באינפלציה גם במגזרים שהם לא מיובאים ולא אנרגיה, אלא נכנס למוצרים בלתי סחירים כמו שירותים, בהם אינפלציה בשכר דירה, ועלייה בשכר עבודה. אנו חושבים שבשלב כלשהו תהיה האטה באינפלציה שמקורה נובע משוק ההיצע, אנחנו רוצים לוודא שהשוקים שהיו לא יתגלגלו הלאה ונהיה בדינאמיקה שבה יהיה קשה להחזיר את האינפלציה לתוך היעד ואז אם לא מגיבים עכשיו המחיר שהאזרחים שישלמו יהיה יותר גבוה בהמשך. עדיף לפעול עכשיו באגרסיביות כדי להחזיר עכשיו את האינפלציה אל תוך היעד".

"יש לנו מספיק מדדים כדי להראות שמצב המשק טוב"

האם יתכן שמדידת האינפלציה של הלמ"ס, כמו גם העדכון של החשבונאות הלאומיים החודש, גרמה לבנק ישראל להתעכב בתגובה? מחירי השכירות, או הטיסות לחו"ל, הפתיעו החודש, אך מי שחי כאן חווה את זה כבר לפני מספר חודשים.
"אני לא חושב שזו הסיבה. אנחנו לא מסתכלים על רבעון אחד אלא על הקצב בארבעת הרבעונים האחרונים. רבעון אחד יכול להיות מאוד תנודתי ולאחר מכן יש תיקונים. יש לנו מספיק מדדים כדי להראות שמצב המשק טוב. אנו רואים שהמשק במצב טוב כבר מהמדדים האחרונים, בין אם ברכישות בכרטיסי אשראי, או נסיעות לחו"ל, היכולת להזמין שולחן במסעדה, זה די ברור שיש ביקושים במשק. מה ששינה את התמונה זה הסיפור של אוקראינה אבל גם בלי זה מצב המשק היה מביא אותנו להעלאת ריבית".

אם מסתכלים קדימה, הירידה במחיר הנפט מחקה את העליות שנרשמו כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, מה שכן תומך לחזרה של האינפלציה ליעד, האם זה משהו שבנק ישראל אכן רואה?
"אני מניח שבחודשים הקרובים יהיה אפקט לירידה במחיר הנפט ומחירי הסחורות שימתנו את עליית המחירים אבל מה שמטריד אותנו זה שהעליות שהיו באנרגיה והסחורות לא יתגלגלו לתחומים אחרים ואז יהיה לנו קשה מאוד להחזיר את הג'יני של האינפלציה לבקבוק. לכן חשוב להעלאות ריבית עכשיו כדי למנוע דינאמיקה של גלגלול האינפלציה לתחומים אחרים".

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל