גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעד יחצ"ני? חברות בת"א מימשו פחות מ-10% מתוכניות לרכישת אג"ח שהנפיקו

פחות ממחצית החברות הציבוריות שהודיעו מתחילת השנה על רכישת איגרות חוב שהנפיקו עשו זאת בפועל, בהיקף של 125 מיליון שקל - ולא בפעם הראשונה ● נראה כי עצם פרסום תוכנית הרכישה נועד פעמים רבות להביע אמון בחברה ולעודד השקעה בניירות הערך שלה

תחנת דלק פז. תוכניות רכישה ב־600 מיליון שקל שלא מומשו / צילום: תמר מצפי
תחנת דלק פז. תוכניות רכישה ב־600 מיליון שקל שלא מומשו / צילום: תמר מצפי

בשנים 2019-2020 פרסמה ענקית האנרגיה פז נפט  שתי תוכניות לרכישה עצמית של אג"ח, כל אחת בהיקף של 300 מיליון שקל. אולם הזמן חלף, והחברה לא מימשה ולו שקל אחד מאותן תוכניות רכישה.

פז היא לא היחידה שנהגה כך, ומנתונים של הבורסה בתל אביב עולה כי פרסום תוכניות רכישה עצמית של אג"ח ואי-מימושן בפועל הפך לנוהל מקובל. מאחוריו עומדת כנראה בעיקר כוונת הנהלת החברות להביע אמון בניירות הערך שהנפיקו, ולעודד את הציבור להשקיע בהן.

על פי הנתונים, במחצית הראשונה של שנת 2022 דיווחו 16 חברות על אימוץ תוכנית לרכישה עצמית של אג"ח, בסך כולל של כ-1.4 מיליארד שקל. זאת על רקע ירידות שערי האג"ח הקונצרניות בבורסה בשיעור ממוצע של כ-5%, שנבעו בעיקר מעלייה בשיעור האינפלציה, שהביאה לעליית ריבית בנק ישראל.

למרות התוכניות הגרנדיוזיות, בפועל, במהלך תקופה זו, שש חברות בלבד ביצעו בפועל רכישה עצמית, בסך כולל של כ-125 מיליון שקל, כ-9% מהסכום שעליו הצהירו אותן 16 החברות.

לזכותן של החברות יש לציין כי הן מציינות שמימוש התוכנית תלוי בתנאי השוק ובהזדמנויות שיהיו בו, ואין בתוכנית הרכישה כדי לחייב אותן לבצע רכישת אג"ח בסכום כלשהו. אך הפערים הגדולים בין התוכנית ובין הרכישה העצמית בפועל, כאשר תוכניות רבות לא מומשו כלל, מעלים את השאלה האם מלכתחילה הייתה כוונה לבצע את אותן רכישות. 

יובל צוק וקובי אברמוב מיחידת המחקר של הבורסה, שבדקו את התופעה, מסבירים כי עצם פרסום תוכנית רכישה "עשוי להיתפס כהבעת אמון של הדירקטוריון בחברה, ביציבותה הפיננסית וביכולתה לעמוד בהחזרי החוב שלה". כלומר, החברות משתמשות בתוכנית הרכישה העצמית כדי להראות כי הן מאמינות בעצמן, ולמעשה לעודד את המשקיעים להשקיע בהן. זאת בניגוד למשל להודעה על חלוקה מופחתת של דיבידנדים או ביטולם לחלוטין, אשר מייצרת איתות שלילי לשוק, ועלולה לפגוע באמון המשקיעים בחברה.

צוק ואברמוב מסבירים כי חברות שכן מבצעות רכישה עצמית, עושות זאת כיוון שהרכישה מקטינה את המינוף של החברה, ועשויה להביא לשיפור מבנה החוב שלה. "הרכישה מניבה לחברה רווחי הון שנובעים מההפרש בין ערכן ההתחייבותי של האג"ח ובין עלות הרכישה בפועל", הם מציינים.

בסדרות האג"ח שפורסמה לגביהן תוכנית רכישה עצמית בחצי השנה הראשונה, נעו התשואות לפדיון של האג"ח השקליות ברוב המקרים בין 3% ל-6%, ותשואות האג"ח צמודות המדד היו אפסיות (פחות מ-1%), או אף שליליות (בסמוך לפרסום התוכנית). המשמעות היא שלא פעם החברות לא היו צריכות לרכוש בעצמן את האג"ח, כיוון שהמגמה השלילית סביבן נרגעה.

מגמה של השנתיים האחרונות

מדובר למעשה בהמשך מגמה שהחלה כבר ב-2020, וצברה תאוצה בשנה וחצי האחרונות. זאת בניגוד לשנת 2019, שבה נרכשו בסך-הכול יותר אג"ח מאשר הוצהר מראש בתוכניות שפרסמו החברות.

 

הסיבה לכך היא חברת ג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב), שבשליטת וניהול חיים כצמן, אשר רכשה אג"ח של עצמה בכ-2.3 מיליארד שקל בשנת 2019, מהם כ-2.1 מיליארד שקל בדרך של הצעת רכש מבעלי האג"ח. ג'י סיטי מימשה רכישה עצמית גם ב-2020 בהיקף של כ-400 מיליון שקל, אך ב-2021 פרסמה תוכנית לרכישת אג"ח ב-450 מיליון שקל, ולא מימשה אותה. החברה האם שלה, נורסטאר החזקות, אגב, רכשה מתחילת 2019 אג"ח עצמיות בכ-400 מיליון שקל.

במהלך שנת 2020 המגמה כאמור התהפכה. באותה שנה הכריזו 67 חברות על תוכנית לרכישה עצמית של האג"ח שלהן, בסך כולל של כ-5.6 מיליארד שקל, ורובן הגדול (41) אימצו את התוכנית בחודש מרץ, שבו נרשם השפל בשערי האג"ח עם פרוץ הקורונה, ובסך-הכול רכשו באותה שנה אג"ח ב-1.2 מיליארד שקל.

ביחידת המחקר בבורסה בתל אביב מזכירים כי מתחילת מרץ ועד שיאו של השפל באמצע אותו החודש ירדו שערי האג"ח בכ-15%, וגרמו לחברות רבות לאמץ תוכנית לרכישת אג"ח שלהן במחיר אטרקטיבי, ובכך לצמצם את החוב הפיננסי ולהקטין את הוצאות המימון. הפדיונות הכבדים בשנה זו בקרנות הנאמנות והסל אפשרו לחברות לרכוש בחזרה אג"ח במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מערכן הנקוב.

כאשר השווקים נמצאים בירידות, ברור מדוע החברות מבקשות לעורר את האמון בקרב המשקיעים, אבל הסיבה לאי-מימוש תוכניות הרכישה בשנות גאות בשוקי ההון שונה. שנת 2021, לדוגמה, הייתה מהשנים הטובות בהיסטוריה של שוקי ההון, ונרשמו במהלכה עליות בשערי האג"ח הקונצרניות.

כתוצאה מכך, הרכישה העצמית כמעט לא היוותה חלופה אטרקטיבית לשימוש במזומנים שבקופת החברות, וכך שמונה חברות בלבד הכריזו על תוכנית לרכישה עצמית של אג"ח, בסך כולל של כ-1.2 מיליארד שקל. מתוכן, שש חברות רכשו בפועל במהלך השנה אג"ח של עצמן, תמורת כ-160 מיליון שקל בלבד.

מהניתוח של צוק ואברמוב עולה עוד כי הענף הבולט ביותר בתחום רכישות אג"ח עצמיות הוא ענף הנדל"ן והבנייה. חברות הענף היוו כ-60% ממספר החברות שפרסמו בשנת 2020 תוכנית רכישה עצמית של אג"ח, וכ-50% ממספר החברות שפרסמו תוכנית רכישה ב-2021 ובמחצית הראשונה של 2022. שיעור זה גבוה מחלקן של אג"ח חברות הנדל"ן והבנייה מסך שווי האג"ח הקונצרניות הסחירות בבורסה בתל אביב, המהווה כ-40%.

את הצורך ברכישת אמון המשקיעים בעתות משבר אפשר לראות היטב גם בסקטור הבנקאי. בעוד שבתקופת הקורונה, כאשר לא היה ברור אם הלווים יוכלו לעמוד בהלוואות שנטלו, פרסמו הבנקים תוכניות רכישה בהיקף של 600 מיליון שקל, הם מימשו מתוכן 22 מיליון שקל בלבד.

לעומת זאת, לאחר ההתאוששות המרשימה של המשק הישראלי מהקורונה, הבנקים כבר לא נזקקים לעודד את הציבור - עם רווח מצרפי של 11 מיליארד שקל בחצי השנה הראשונה של 2022. חלקם אומנם פרסמו תוכנית רכישת אג"ח של 75 מיליון שקל באותה תקופה (שממנה לו מימשו ולו שקל), אך הם העדיפו לפנות כלפי חוץ, כשלאומי ודיסקונט גייסו מהשוק 2.75 מיליארד שקל ו-1.4 מיליארד שקל, בהתאמה, בתמורה למניות.

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס