גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנגליה בורחת מאירופה, גם בכדורגל: הכסף הגדול נמצא בפריימרליג

הכנסות, הוצאות, רווחים ומשכורות - איך שלא מסתכלים על זה, הכדורגל האנגלי הוא פשוט ליגה אחרת מבחינה כלכלית ● ההתנתקות של בריטניה מהאיחוד האירופי הציבה בעבר סימן שאלה על עתיד הפריימרליג, אך השחקנים הגדולים עדיין נוהרים לליגה הבכירה בממלכה

מוחמד סלאח. השחקנים הגדולים עדיין נוהרים לליגה הבכירה בממלכה / צילום: Associated Press, Jon Super
מוחמד סלאח. השחקנים הגדולים עדיין נוהרים לליגה הבכירה בממלכה / צילום: Associated Press, Jon Super

השבוע התמודדו בפרמיירליג האנגלית ניוקאסל ומנצ'סטר סיטי במשחק שמתאר איפה נמצאת הליגה הזאת. סיטי מוחזקת מאז 2008 על ידי משפחת המלוכה מאבו דאבי. את ניוקאסל רכשה לפני פחות משנה קבוצת השקעות סעודית, שמאחוריה עומד מוחמד בן סלמאן, נסיך סעודיה והשליט דה פקטו. בסיטי הושקעו מאז הרכישה מעל 1.5 מיליארד ליש"ט, בניוקאסל התיאבון גדול ולעומק הכיס אין גבול.

שתי יממות אחר כך שיחקה מנצ'סטר יונייטד, שמרבית הדיווחים בימים האחרונים עוסקים במו"מ למכירתה עבור מה שמכונה "עסקת המאה בספורט העולמי". סכום המכירה המוערך עומד על כ־6 מיליארד דולר - פי שלושה יותר מהשווי של המועדון בוול סטריט, ותשואה של כ־500% למשפחת גלייזר שרכשה את המועדון ב־2005.

הפרמיירליג האנגלית הולכת ובורחת לאירופה. אנו אומנם עדים לתנועת התנגדות עקשנית של ריאל מדריד, ברצלונה, פריז סן ז'רמן ובאיירן מינכן. אבל מלבדן כמעט כל המשאבים של היבשת זורמים לליגה האנגלית. זו שברצותה מציעה משכורות של 400 ו־500 אלף ליש"ט בשבוע; רוכשת שחקנים בסכומים גבוהים ב־50% ויותר מהערך הריאלי שלהם; ועוד נהנית בסוף העונה מרווחים של רוב המועדונים.

הכנסות: מובילה בכל ציר הזמן

בדוח מיוחד שהוציאה פירמת דלויט נראים הפערים באופן ברור: בעונה הנוכחית (2022/23) צפויות ההכנסות של הפרמיירליג האנגלית לעמוד על כ־7.1 מיליארד אירו. הבאה אחריה היא הליגה הספרדית עם הכנסות של 3.7 מיליארד אירו. הליגה הצרפתית, שנחשבת לאחת מחמש הליגות הגדולות באירופה, תכניס השנה 1.8 מיליארד דולר. את הסכום הזה הכניסה הליגה האנגלית לפני 15 עונות.

 

זהו לא אירוע של השנתיים־שלוש האחרונות - בכל נקודה על ציר הזמן מפגרות הליגות האירופיות הבכירות מבחינה כלכלית ב־7־15 שנים אחרי הפרמיירליג.

"חמש הליגות האירופיות הבכירות" הוא מושג שהחלו להשתמש בו לפני כשני עשורים. הוא בא להציג את הכוח של הליגות הבכירות באירופה - אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה וצרפת. היה במושג הזה היגיון מסויים: הכסף שהן גלגלו היה גבוה משמעותית מהליגות הבאות אחריהן. הפערים בין החמש הללו היו סבירים, פחות או יותר, ואיפשרו לשים אותן יחד תחת ההגדרה הזאת. ב־1996/97 עמדו ההכנסות של הליגה האנגלית על 685 מיליון אירו בעונה. הליגה הצרפתית סגרה את החמישייה עם הכנסה של 293 מיליון אירו.

מה קרה מאז? הליגה האנגלית חתמה על הסכמי זכויות שידור גבוהים בכל פעם מחדש, ספונסרים שילמו יותר ויותר, ובזמן שאירופה הוסיפה וצמחה, באנגליה ההתפוצצות הייתה אקספוננציאלית. 25 שנים לאחר מכן הליגה הצרפתית עדיין מחפשת איך לחצות רף הכנסה של 2 מיליארד אירו. הליגה האנגלית, כאמור, תחצה העונה רף של 7 מיליארד אירו הכנסות. 38% מסך הכסף שמתגלגל בחמש הליגות הללו נמצא באנגליה.

הוצאה על שחקנים: הברקזיט לא השפיע

שאלת ההתנתקות של בריטניה מהאיחוד האירופי ואיך היא תשפיע על הפערים שנוצרו בין הליגות ירדה מהר מאוד מסדר היום. ההשקעות בכדורגל האנגלי המשיכו ונמשכות דרך רכישות של מועדונים בסכומי שיא, והסכמי שידורים מוגדלים נחתמו למרות הידיעה על היציאה של בריטניה מהאיחוד.

שחקנים לא מיהרו לעזוב את הליגה האנגלית למרות תחזיות קודרות על שינויים בסטטוס העסקה שיחולו עם עזיבת בריטניה את האיחוד. להיפך, התנועה של שחקנים יקרים לאנגליה רק התחזקה לאור החובות והרעת מצבם של מועדונים ביבשת בעקבות הקורונה.

את הפערים הללו, שתוצר הלוואי שלהם הוא בסופו של דבר חוסר בתחרות, אפשר לראות דרך שוק השחקנים. נכון לשבוע לפני מועד סגירת חלון ההעברות הקייצי ב־31 באוגוסט, הוציאה הפרמיירליג סכום נטו (הוצאה על רכישת שחקנים בניכוי הכנסה ממכירת שחקנים) של 977 מיליון אירו. סכום שיא לחלון הקייצי, שכבר עולה על המספרים של טרום־הקורונה.

בזמן הזה ביתר היבשת ממשיך תהליך הידוק חגורות: בכל ארבע הליגות האירופיות "המתחרות" סך ההוצאה נטו יחד על רכש עומד על 140 מיליון אירו. במילים אחרות: בעוד שבאנגליה קבוצה הוציאה במהלך הקיץ 49 מיליון אירו נטו בממוצע על רכש, ביתר הליגות הגדולות ההוצאה הממוצעת לקבוצה הסתכמה ב־1.7 מיליון אירו.

נוטינגהאם פורסט, קבוצה בינונית מינוס במונחים של הפרמיירליג, הוציאה הקיץ יותר מהסכום שהוציאו כל ארבע הליגות האירופיות יחד.

רווחים: המודל הפרוע מביא תוצאות

ההגעה של אוליגרכים, ברוני נפט מהמפרץ הפרסי או טייקונים אמריקאים, לקבוצות הפרמיירליג לא הפכה את הליגה האנגלית לחסרת היגיון עסקי. הכסף שנכנס למועדונים האנגליים, בעיקר בזכות הסכמי הטלוויזיה, איפשר לבנות מודל עסקי שאומנם נראה פרוע אבל השאיר שורת רווח יפה.

לפי הדוח של דלויט, בין 2011 ל־2021 הסתכם הרווח התפעולי המצטבר של קבוצות הפרמיירליג ב־6.07 מיליארד אירו, כאשר בשום עונה לא נרשם הפסד תפעולי. הבאה אחריה היא הליגה הגרמנית עם רווח תפעולי של 2.6 מיליארד אירו.

הליגה האיטלקית רשמה הפסדים ב־8 מתוך 10 העונות הללו ונמצאת בשקיעה מתמדת. הליגה הצרפתית מחפשת תוכניות חילוץ - כל עשר העונות הסתיימו בהפסדים, כולל 2 עונות הקורונה שבכל אחת מהן נרשמו הפסדים של מעל חצי מיליארד אירו.

משכורות: 240% יותר מבצרפת

שאיבת השחקנים האיכותיים לאנגליה מתאפשרת בזכות תשלומי שכר גבוהים בעשרות ומאות אחוזים. לפי הדוח של דלויט, בעונת 2020/21 שיעור ההוצאה על שכר שחקנים באנגליה עמד על 71% מההכנסה הכוללת.

זה אולי לא עומד בהמלצה של מומחי הכדורגל שטוענים כי מודל "בריא", שאינו מסכן את המועדון, חייב להישען על 55%־60%, כמו שעובד בליגה הגרמנית ברוב העונות - אבל זה בהחלט מאפשר לעשות את ההבדל.

קאסמירו עזב השבוע מקום בהרכב הפותח של אלופת אירופה ריאל מדריד לטובת מנצ'סטר יונייטד שלא משחקת אפילו בליגת האלופות, אחרי שהוצע לו שכר כפול (11.7 מיליון אירו נטו לעונה ביונייטד, לעומת 5.5 מיליון אירו בלבד בריאל). ארלינג הלאנד עבר בקיץ מדורטמונד הגרמנית למנצ'סטר סיטי שמשלמת לו כ־500 אלף ליש"ט בשבוע, לעומת כ־130 אלף ליש"ט שקיבל בקבוצתו הקודמת.

ומבחינה השוואתית אפשר להבין את הנדידה לאי הבריטי: השכר הממוצע ששולם באנגליה בעונת 2020/21 היה גבוה ב־80% מזה ששולם במועדון בליגה הגרמנית, 86% יותר ממועדון בליגה הספרדית, 117% מהליגה האיטלקית ו־240% יותר מבצרפת. כל זה עוד לפני ההתרסקות האחרונה של האירו.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה