גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיי נצח דיגיטליים: היום שבו נוכל לשבת עם המתים על כוס קפה בסלון

כלים טכנולוגיים של מציאות רבודה ומדומה בשילוב יכולות עיבוד שפה יאפשרו בקרוב לכל אחד לייצר לעצמו "זהות דיגיטלית נצחית" ● הפוטנציאל העסקי עצום: מבניית שירותי הנצחה וזיכרון ועד לחוויות אינטראקטיביות עם אנשים שמתו

סצנה בסדרה Upload. הסכנה הגדולה היא שהחדשנות תהיה לעשירים בלבד / צילום: צילום מסך מתוך אתר אמזון
סצנה בסדרה Upload. הסכנה הגדולה היא שהחדשנות תהיה לעשירים בלבד / צילום: צילום מסך מתוך אתר אמזון

 משה רדמן הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה 

אם יש נושא שאנשים לא ממש אוהבים לדבר עליו זה המוות, או יותר נכון, החיים אחרי המוות. אל חשש, אני לא מתכוון להיכנס לשאלות פילוסופיות או אתאיסטיות על מהות החיים וגלגולי נשמות. אותי מעניין לדבר על הטכנולוגיה והחיים שאחרי המוות, או יותר נכון, איך והאם טכנולוגיה יכולה לעזור לנו להנציח את אהובינו ואת עצמנו, והאם ייתכן שעוד נראה שוק מסחרי משמעותי בתחום הזה.

מתלבטים לאן לטוס? אלה היעדים הטובים ביותר לחופשה מאושרת
טיקטוק נגד האינפלציה: צעירים יוצאים נגד תופעה חדשה ומרגיזה במיוחד 

הגעתי לכתוב על הנושא הזה אחרי שנתקלתי באתר שהקימה החברה הישראלית AI21LABS, שהיא ממובילות תחום עיבוד השפה הטבעי (NLP) בעולם. אותה חברה הקימה את אתר Ask RBG, שעושה דבר לכאורה פשוט אבל מאוד חכם: הוא מאפשר להקליד כל שאלה שרוצים, ולקבל בתגובה מה סביר ששופטת בית המשפט העליון האמריקאי המנוחה רות ביידר גינצבורג הייתה עונה.

איך הם עשו את זה? הם לקחו את כל פסקי הדין, חוות הדעת והראיונות של ביידר גינצבורג מ־27 שנות כהונתה, ואימנו מודל NLP על המנוע שלהם (Jurassic-1) איך "לענות בשמה". מעבר לרעיון הייחודי, לתוצאות המפתיעות לטובה שקיבלתי מהתנסות באתר, ולהוכחת התכלית היפה מאוד של הפוטנציאל שיש בבינה מלאכותית ו־NLP, זה גם חיזק אצלי את התובנה שאין מספיק חדשנות בכל הנוגע למוות ולחיים שאחריו.

לייצר גיבוי למוח

הנושא הזה לא חדש אצלי במחשבות, אבל הטריגר בשנה האחרונה אלה ילדיי בני ה־6 ו־8, שהתחילו לשאול אותי הרבה על סבתי מלכה (שהייתה דמות חשובה ומשמעותית בחיי, עד שנפטרה כשהייתי בן 12). לפני כמה חודשים הם שאלו אותי בצורה הכי נאיבית, "למה אנחנו לא יכולים להכיר את סבתא מלכה?". מאז, השאלה "למה לא" מנקרת לי בראש, והולכת ומתעצמת ככל שאני לומד וקורא על התחום.

תחשבו על זה, הרי יש לנו כבר היום מודלים של עיבוד שפה (NLP) שאפשר "לזרוק" לתוכם הרבה טקסטים והקלטות, ולקבל בחזרה את האפשרות להתכתב או להתייעץ עם מישהו יקר לכם שאיבדתם. יש גם תוכנות (כמו Unreal, Unity ואחרות) שמאפשרות לייצר אווטארים ריאליסטיים לחלוטין מתמונות וידאו, כולל תנועת שפתיים. ויש כיום אפילו מודלים שיודעים לקחת כמה דקות של הקלטות סאונד, ולייצר את הקול של האדם שדיבר בצורה כמעט מושלמת.

תחברו רק את שלושת הדברים הללו, ותבינו שבעוד זמן לא ארוך (שנים ספורות) אפשר יהיה להיכנס לסמארטפון ולדבר עם מישהו יקר לכם שנפטר (לא רק לכתוב לו, אלא ממש לעשות איתו FaceTime או זום), או אולי אפילו להיפגש איתו במציאות מדומה (VR), או לשבת איתו לקפה וירטואלי בסלון במציאות רבודה (AR). למעשה, לכל אחד ואחת מאיתנו תוכל להיות "זהות דיגיטלית נצחית" בעוד שנים ספורות. בעתיד הרחוק יותר אולי נוכל גם לייצר "גיבוי" למוח, ולהעביר אותו לגוף אחר או "להדפיס" לו גוף חדש ברגע שהגוף הנוכחי יחדל מלפעול.

כמובן שיש הרבה שאלות אתיות שעולות סביב הנושא (וגם פערים טכנולוגיים, לפחות כרגע), וכמובן שלא כולם יהיו פתוחים לשתף פעולה עם דבר כזה (זה ודאי קצת מפחיד ומרתיע כשחושבים על כך בפעם הראשונה). אבל אני בטוח שיש המונים ברחבי העולם שיהיו מוכנים לאמץ את הרעיון בשתי ידיים, כדי להחליף כל יום כמה מילים עם בן או בת זוג שאיבדו, עם הורה או ילד וכדומה. ויש גם לא מעט חברות שיזהו את הפוטנציאל המסחרי והשיווקי.

הפוטנציאל והסיכונים

נכון שלמוות ולסופיות שלו יש גם צדדים טובים. יש שטוענים (ואני חושב שהם צודקים) שהמוות הוא מה שגורם למהות החיים, כלומר שאם לא היה מעל כולנו שעון חול לא היינו זזים, יוזמים, אוהבים וחווים, כי "בשביל מה? יש זמן". איך אמר סטיב ג'ובס? "המוות הוא כנראה ההמצאה החשובה ביותר של החיים. הוא סוכן ההתייעלות של החיים. הוא מסיט הצידה את הישן, ומפנה מקום לחדש". גם סוקרטס טען ש"המוות עשוי להיות הגדול מכל הברכות האנושיות".

אבל למרות החשיבות של המוות, ולמרות שאלות אתיות רבות שיכולות לעלות מחיי אינסוף דיגיטליים כאלו, זה תחום שלדעתי אנחנו חייבים לחקור ולבחון מכל כיוון אפשרי. כולי תקווה ואופטימיות שבזכות טכנולוגיות כמו AI, NLP, מודלים תלת ממדיים ריאליסטיים, שיפור ביכולות עיבוד ועוד, נוכל לא לבטל את המוות לחלוטין אלא "רק" להפוך אותו למשהו קצת יותר סביל וקצת פחות סופני, לפחות עבור אלו שנשארים אחרינו. זה יכול לעשות טוב למשפחות, לחברה ולאנושות בכלל (רק תחשבו על כך שהאנשים החכמים בעולם ימשיכו "להשמיע את קולם" לנצח).

כבר עובדים על שדרוגים

כמובן שהסכנה הגדולה היא שהדבר הזה יהיה נחלתם של עשירים בלבד, או שהתחום בכלל יהפוך להיות מסחרי עד כדי גועל. אפשר לראות נגיעות כאלה בסדרה Upload, שלוקחת את העניין לקצה עם דוגמאות כמו העלמת איברים לחלק מהדמויות שנשמרות דיגיטלית לאחר המוות, כי הן לא הצליחו לבצע In App Purchase. במילים אחרות, כמו בכל חדשנות משמעותית, יש לא מעט סיכונים.

ומה לגבי הפוטנציאל העסקי? יש בשפע, מבניית שירותים של הנצחה דיגיטלית, דרך פרסום ותוכן למתים הדיגיטליים המונצחים, ועד איסוף דאטה במהלך החיים כדי לייצר שימור אפקטיבי יותר. ועוד משהו אם היום יש דיור מוגן ושירותים ייעודיים לגיל השלישי, למה שלא נראה בעוד עשור או שניים ריזורט או פנסיון למתים הדיגיטליים?

אינטואיטיבית זה אולי מלחיץ, אבל האם לא הייתם רוצים את זה ליקרים לכם או לעצמכם? יש אפילו מקום לשדרוגים: אם כבר חיים דיגיטלית אחרי המוות, אז למה שלא יהיה לנו איזה אווטאר משודרג או לבוש (דיגיטלי כמובן) מפונפן. הרי מתים רק פעם אחת, לא?

במילים אחרות, יש כאן המון פוטנציאל לחדשנות, סטארט־אפים חדשים ועסקים בכלל. כמובן, תוך שמוודאים שכל הדבר הזה לא יהפוך למוצר שהוא לעשירים בלבד.

ולסיום, בדקתי מה השופטת ביידר גינסבורג המנוחה חושבת על הנושא. שאלתי: האם את חושבת שיצירת ייצוג דיגיטלי למישהו אחרי המוות זה רעיון טוב?, וזו הייתה תשובתה: "ובכן, אנחנו עומדים לגלות. זה בוודאי עומד להיות אפשרי בשנים הקרובות. אבל אני חושבת שזה גם יעורר שאלות של דיוק. זה עלול להיות מסוכן לייצר משהו שנראה כמו אדם מסוים, אבל הוא לא באמת האדם הזה במובן העמוק של המילה".

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה