גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר הכלכלי בטורקיה מחריף, אך ארדואן מתעקש להשקיע במדינות נחשלות

המורשת של האימפריה העות'מאנית שכוללת דאגה ל"עמים מדוכאים" תופסת מקום מרכזי במדיניות של ארדואן ● בניסיון לספק את תומכיו, הנשיא מתעלם מהמצב הכלכלי הקשה של טורקיה, שכורעת תחת נטל מדיניותו המוניטרית והפיסקלית, ומפנה משאבים בלתי מבוטלים למדינות במצוקה

ארדואן מחבק את בנו של שגריר מאלי בטורקיה, 2021 / צילום: Associated Press
ארדואן מחבק את בנו של שגריר מאלי בטורקיה, 2021 / צילום: Associated Press

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן יציין בעוד כחצי שנה 20 שנות שלטון במדינה, אך הוא מודאג. ארדואן חושש מפני הבחירות שיתקיימו כמה חודשים לאחר מכן ביוני כי הוא זוכר היטב שהוא נבחר לראש הממשלה ב־2003 על כנפי המצב הכלכלי בטורקיה.

מנצל את מצוקת אוקראינה: ארדואן מצא דרך להזרים מיליארדרי דולרים לקופת טורקיה 
המלחמה באוקראינה מספקת לצפון קוריאה סיבות להתקרב לרוסיה

מצבה של טורקיה כיום הוא הגרוע ביותר מאז שארדואן עלה לשלטון במדינה: האינפלציה שוברת שיאים כדבר שבשגרה; הריבית נשארה בעינה מאז דצמבר עד שבתחילת החודש היא ירדה מ־14% ל־13% בשל המאבק ההצהרתי של נשיא טורקיה ב"לובי הריבית"; ודירוג האשראי של טורקיה נמצא באזור ה"זבל". במסגרת הפתרונות למצב הכלכלי ולשיפור מצבו האלקטורלי, ארדואן פעל באחרונה להעמקת הקשרים הכלכליים עם רוסיה ולהפסקת הבידוד האזורי של טורקיה.

מיזם תשתית משמעותי מאוד עבור טורקיה, שעשוי לסייע לארדואן תדמיתית, הוא תחנת הכוח אקויו, שהכור הראשון שלה מתוך ארבעה צפוי להתחיל לפעול בשנה הבאה. בימים שבהם טורקיה כורעת תחת נטל מחירי האנרגיה, שמהווה גורם מרכזי לגירעון המסחרי של טורקיה שהגיע לשיא ביולי - 10.7 מיליארד דולר וזינוק של 147% בתוך שנה, והגירעון התקציבי שגדל ב־32.7 מיליארד דולר לאורך השנה החולפת - ייצור אנרגיה גרעינית מהווה פתרון מיידי מועיל.

תחנת הכוח אקויו הייתה הסיבה לכך שבשבוע הראשון של חודש אוגוסט, עתודות המט"ח של טורקיה זינקו ב־7.4 מיליארד דולר - העלייה המשמעותית ביותר זה שנה. לפי דיווח בבלומברג, הגורם לזינוק היה העברה צפויה של 15 מיליארד דולר מרוסאטום לחברת הניהול של אקויו.

איחוד האמירויות מצטרפת להשקעות

מי שהצטרפה להשקעות הזרות בתחום בטורקיה היא איחוד האמירויות. חברת האחזקות של אבו דאבי IHC רכשה בשבועות האחרונים כ־50% מחברת "קליון אנרג'י", שעוסקת באנרגיה סולארית, תרמית, רוח, הידרואלקטרית וגז, תמורת 490 מיליון דולר.

האמירתים הם אמנם מקור השקעה נפלא עבור אנקרה, אבל ארדואן ואנשיו יודעים שהכסף הגדול במפרץ נמצא בערב הסעודית. לכן, הוא גם בחר להפסיק להאשים פומבית את הכתר הסעודי ברצח עיתונאי ה"וושינגטון פוסט" ג'מאל חאשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול ב־2018.

במקרה של מדינות המפרץ, סוגיה מעניינת היא קטאר. האמיר תמים א־ת'אני הוא אמנם מקורבו של ארדואן, אך בניגוד לאיחוד האמירויות שנמנית בין 20 יעדי היצוא והיבוא המרכזיים של טורקיה ולערב הסעודית שהיא אחת מבין 20 מקורות היבוא המרכזיות של אנקרה - קטאר אינה משותפות הסחר הבכירות. מקור הקשר הוא אינטרסים אסטרטגיים של שני הצדדים, שכוללים אירוח של בכירי ארגון הטרור חמאס בשתי המדינות, ובמקרה של ארדואן - גם הפעלת שני בסיסים צבאיים בקטאר.

הזדמנות לאחר נפילת מסך הברזל

במצב הכלכלי החמור של טורקיה סביר היה להניח שאנקרה תפסיק לפחות לתקופה מסוימת את השקעותיה במדינות נחשלות, אך במסגרת הדאגה לעמים "המדוכאים" ארדואן לא מוכן לעצור. חלק מהותי בנשיאותו וברטוריקה היומיומית שלו, שרק מתעצמת ככל שמתקרבים למועד הבחירות, הוא החיבור למורשת של האימפריה העות'מאנית. יש כאן כמובן גם אספקט פוליטי מובהק: מבחינת "בייס" המצביעים של ארדואן, חלק משמעותי מאותה מורשת היא הדאגה לעמים במצוקה. מבחינתם, הנשיא נמדד גם בכך.

עיקר הפעילות מתבצעת באמצעות טיקה (TİKA) - הסוכנות הטורקית לשיתוף פעולה ולתיאום, שהוקמה ב־1992 במטרה לנצל את חלון ההזדמנויות של נפילת מסך הברזל לטובת דריסת רגל של טורקיה במדינות הפוסט־סובייטיות. אך מאז הסוכנות הפכה לכלי להפעלת עוצמה רכה של אנקרה במקומות רגישים כמו ירושלים ובמקומות נחשלים במיוחד כלכלית כמו אפריקה ואפגניסטן.

ביבשת אפריקה, טיקה, שמסונפת למשרד התרבות והתיירות הטורקי, הקימה את סניפה הראשון באתיופיה ב־2005. מאז, הסוכנות כבר הספיקה לפתוח 22 לשכות קבע ולקדם מיזמים בתחומים שונים כמו בריאות וחקלאות, ב־54 מדינות ביבשת. רק בין 2017 להיום, טיקה הפעילה לא פחות מ־1,884 מיזמים באפריקה.

מדינה בולטת נוספת בסיוע של טורקיה, דרך טיקה, היא אפגניסטן - כולל לאחר הפיכת הטליבאן באוגוסט אשתקד. מפילוח של הפגישות הדיפלומטיות של הטליבאן מאז ההפיכה בשנה שעברה עולה כי טורקיה היא המדינה בעלת מספר הפגישות השני בהיקפו - 54. לצורך ההשוואה, במקום הראשון נמצאת סין עם 71 פגישות, ובמקום השלישי - קטאר שקיימה 37 פגישות.

אם נכנסים לעומק ההשקעות של טורקיה באמצעות טיקה באפגניסטן לפני שלטון הטליבאן ואחריו, עולה שארדואן ואנשיו השקיעו במיזמים במדינה המשוסעת הזו סכום של 19.6 מיליארד לירות טורקיות (1.1 מיליארד דולר) בין השנים 2005־2021. המצב הכלכלי של טורקיה לא מנע ממשרד החוץ הטורקי להתפאר בחודש שעבר כי באמצעות שלושת הלשכות של טיקה ברחבי אפגניסטן: "אנו מתמקדים בהשקעות בתחומי התשתיות, החינוך והבריאות".

אירועים כמו חיסול מנהיג אל־קאעידה איימן א־זוואהירי בקאבול ב־31 ביולי, והעמקת הבידוד בין המערב בכלל וארה"ב בפרט לבין אפגניסטן, לא מונעים את המשך ההתנהלות של אנקרה - או אפילו סימנים של חישוב מסלול מחדש. ימים ספורים לפני חיסול א־זוואהירי, סגן ראש דסק דרום אסיה במשרד החוץ הטורקי, אופוק גזר, אמר לסוכנות "אנאדולו" הממשלתית כי "המדינה הזו צריכה קודם כל כלכלה מתפקדת. טורקיה תומכת מאוד במאמצים להקמת מנגנון שיאפשר את שחרור הנכסים האפגנים".

גם סיוע בעל אופי דתי מובהק

ההשקעות הממלכתיות של טורקיה במדינות נחשלות לא מסתכמות בטיקה בלבד. תקציב הסיוע ההומניטרי של הסהר האדום הטורקי בשנת 2021, למשל, עמד על 151.5 מיליון לירות (8.3 מיליון דולר) - והוא הושקע במתן מענה ליותר מ־8.5 מיליון איש ב־51 מדינות. בסוריה לבדה, הסהר האדום הטורקי השקיע 4 מיליארד לירות טורקיות מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב־2011. בין השאר, בשל שליטת המיליציות הפרו־טורקיות על שטחים נרחבים במדינה.

בה בעת, יש סיוע בעל מאפיינים דתיים מובהקים דרך אגודת דייאנט, שמסונפת לרשות הדת הטורקית ונשיאה הוא יו"ר הרשות ומקורבו של ארדואן, עלי ארבאש. בעיד אל־פיטר של השנה בלבד, האגודה סיפקה חבילות מזון, כרטיסי תשלום ומתנות בשווי כולל של 139 מיליון לירות טורקית ליותר מ־2.15 מיליון איש. עיקר התקציב הופנה לתימן (42.45 מיליון לירות), למדינת ראחין במיאנמר (40 מיליון לירות), ולסודן (37.5 מיליון לירות).

ארדואן בהשקת ספינת הקידוח החדשה של טורקיה, עבדול־חמיד חאן, החודש / צילום: Reuters, PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

אגודת דייאנט גם תופסת מקום מרכזי בפעילות הטורקית בסוריה. האגודה שלחה למדינת המשוסעת ממלחמת האזרחים שבה טורקיה מעורבת באופן פעיל, כ־3,000 משאיות סיוע, וריהטה 467 מסגדים. כמו כן, היא בנתה יותר מ־6,200 בתים ב־14 אזורים, כאשר 2,900 בתים נוספים נבנים בימים אלו. ככלל, היעד של האגודה הוא 14,600 בתים. מעבר לכך, אגודת דייאנט מספקת סיוע הומניטרי, בין היתר, גם לרשות הפלסטינית, ללבנון ולאינדונזיה.

לסיכום, ברור שכל מדינה מעוניינת להפעיל את העוצמה הרכה שלה במדינות שונות, אבל אם לוקחים לדוגמה את תקציב טיקה ב־2020, שנת הקורונה שהכבידה על הכלכלה הטורקית, אז הוא עמד על כ־490 מיליארד לירות - סכום ששווה ערך לכ־27 מיליארד דולר עבור מיזמים אזרחיים במדינות נחשלות, חלקן בעלות שלטון טרוריסטי, וכן במקומות רוויי אינטרסים בינלאומיים כמו מזרח ירושלים. זאת, במקום לווסת את אותם המיליארדים לסיוע לכלכלה המקומית הטורקית שכורעת תחת המדיניות המוניטרית והפיסקלית שארדואן משליט.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר