גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתנאים של שוק חופשי ותחרותי, שכר מורי ישראל צריך להיות יותר מ-100 אלף שקל בחודש

יש להתאים את עקרונות כלכלת השוק ככל האפשר למגזר הציבורי ולבחון מי ומה תורם יותר למשק הישראלי ● הפער בין שכר המורה כיום לתפוקה השולית שלו הוא גבוה ביותר ולא מוצדק בשום צורה

כיתת לימוד / אילוסטרציה: Shutterstock
כיתת לימוד / אילוסטרציה: Shutterstock

שידלובסקי הוא ראש אגף כלכלה ומחקר במשרד האוצר לשעבר וכיום מרצה באוניברסיטת בר-אילן ובמכללת אשקלון

מורס היא מנהלת בית ספר "נופים" בתל אביב ומייסדת תנועת השטח בחינוך "אחד בספטמבר"

בימים אלה אנו עדים למשבר חסר תקדים במערכת החינוך, משבר הנובע מהזנחה רבת שנים של המערכת ע"י הדרג פוליטי בשלושה ממדים מרכזיים: בתנאים, במעמד ובשכר.
הכרסום במעמד ובתנאים כולל יסודות רבים ומגוונים וביניהם, שחיקה בסמכות מנהלות ומנהלי מוסדות החינוך, מחסור ביחידות זמן לתכנון תהליכי הוראה-למידה, חוסר השקעה בלמידה והתפתחות של נשות ואנשי החינוך ואלימות גוברת כלפי העוסקים בחינוך. בנוסף, קיים היעדר גיבוי להחלטות מקצועיות של השטח, בירוקרטיה הולכת וגוברת שבאה על חשבון פיתוח תהליכים פדגוגיים, מנגנוני רגולציה ובקרה שמשמשים חסם לחירות חינוכית ופדגוגית, היעדר משאבים פיזיים וסביבתיים כמו פינות עבודה ומרחבים לשיח ודיאלוג אישי, מענה חסר בכל הנוגע לשאלות מינהליות של העובדים והתעמרות של גורמים במערכת אל מול אנשיה בדרגים השונים ממטה ועד שטח. במילים אחרות, מערכת החינוך אינה רואה את איש ואשת החינוך כפרטים וכקבוצה ולכן לא רואה גם את התלמידות והתלמידים שלה.

בדיקה קריטית

נבקש להתמקד באופן ספציפי בנושא השכר, ויחד עם זאת נציין שהוא מהווה רק פן אחד של המשבר ורחוק מלשקף את המשבר על כל סעיפיו וחלקיו. מתנהל ויכוח בין האוצר והסתדרות המורים לגבי שכר המורים והרפורמה הנדרשת. ויכוח זה מעלה בעיה חשובה: בדיקת עלות תועלת בקביעת מדיניות. האוצר מחויב ליציבות פיסקלית, כלומר שמירה על מסגרת התקציב, נושא בעל חשיבות גבוהה, ולכן נוקט בשני כללים פיסקליים: מגבלת גירעון ומגבלת הגידול בהוצאה הציבורית. כללים אלה נועדו למנוע חריגה מהגירעון התקציבי המתוכנן ובכך למנוע את הגדלת החוב הציבורי. חוב ציבורי גבוה עלול לפגוע ביציבות המשקית ולהסיט חלק ניכר מהכנסות הממשלה לתשלומי ריבית וקרן ובכך לצמצם את הוצאות הממשלה האזרחיות למשל, לחינוך, לבריאות ולתשתיות.
עם זאת, לעיתים נוצרת פגיעה אסטרטגית כתוצאה מדבקות גדולה מדי במגבלות ללא התחשבות מספקת בעלות ההוצאות למול התועלת הנובעת מהן. ואולי חשוב יותר, מהטלת כל הנטל של צמצום הגירעון על הקטנת ההוצאות הציבוריות.
החינוך במצבו הנוכחי הוא דוגמה למשבר חמור בעל השלכות קיומיות אסטרטגיות ארוכות-טווח. משבר שיבוא לידי ביטוי בהאטת הצמיחה ארוכת-הטווח של המשק ובפגיעה בתשתית הדמוקרטית של החברה. המשבר בחינוך מתבטא מזה זמן רב ואף התגבר, בנטישת מורים וירידה באיכות ובמוטיבציה של חלקם.

השוואה לסקטור הפרטי

הבה נדמיין שמורים היו מועסקים בסקטור הפרטי הפועל בתנאי תחרות. בכלכלה תחרותית, שכר שווה לתפוקה שולית של העובד (תרומת העובד האחרון). מחקרים כלכליים מראים שכל שנת השכלה מעלה את השכר בכ־7%. נניח שעובד ירוויח במהלך חייו שכר ממוצע של כ-10,000 שקל. בשנים הראשונות לעבודתו פחות מהשכר הממוצע, אך עם צבירת הוותק יותר. בהנחות אלו שכר העובד על כל שנת לימוד יעלה בממוצע בכ-700 שקל לחודש. כלומר לאורך חיי העובד (נניח 40 שנות עבודה) השכר יעלה 330 אלף שקל.

כיוון שמורה מלמד כ-30 ילדים, אבל לא לבד (נניח חמישה מורים מלמדים את הכיתה במהלך השנה כך שתרומת כל מורה היא כאילו לימד 6 תלמידים). ולכן תפוקתו השולית בשנה של מורה היא למעלה מ-1.5 מיליון שקל. אילו השכר של המורה היה מקיים את תנאי התחרות הכלכלית הוא היה אמור להיות מעל ל-100 אלף שקל בחודש.

תועלות נוספות שלא נלקחו בחשבון בחישוב זה: 1. המורים מאפשרים להורים לעבוד ולצרוך פנאי. 2. הוספת תחומי עניין ושיפור איכות חייהם של הלומדים. 3. החשיבות של החינוך בפיתוח חשיבה ביקורתית לצורך בחירה מושכלת במשטר דמוקרטי. 4. לחינוך יש השפעות חיצוניות חיוביות. הלימוד של כל פרט מאפשר לקיים חברה מפותחת ובכך מספקת תעסוקה גם לפרטים אחרים.

גם אם נבצע את הסימולציה בהנחות יותר מחמירות לפיהן: 1. מספר שנות הלימוד מתואם עם "איכות", מוטיבציה ורקע חזק ולכן השפעת ההשכלה על השכר היא רק מחצית מזו המוצגת בחישוב. 2. שמונה אנשים מעורבים בלימוד (בנוסף למורים יש את הנהלת ביה"ס והיועצות). 3. מורים נהנים מזכויות רבות שאולי לא היו מתקיימות בשוק תחרותי. ייתכן ובשוק תחרותי ימי החופש היו מועטים יותר והדרישות המקצועיות לתואר אקדמי היו גבוהות יותר. בנוסף, בשוק תחרותי אפשרות הפיטורים הייתה גבוהה יותר. 4. שיעור התעסוקה הוא לא 100%. שיעור ההשתתפות של כוח העבודה בגילאי 25 ומעלה הוא כ-80%.

בהנחות אלה התפוקה השולית החודשית של המורה היא כ-30 אלף שקל. כלומר הפער בין שכר המורה לתפוקה השולית שלו גם בהנחות המחמירות שהנחנו ושלוקחות רק חלק מהתועלות של החינוך הוא גבוה ביותר. פער הגבוה משווי ההטבה לעובד בגין השתייכות למגזר הציבורי ולא הפרטי.

סימולציות אלה לא נועדו להציע כי בכל תחום במגזר הציבורי יש לחשב תועלת שולית של העובד כבסיס לשכר, גם בגלל הקושי לעשות זאת וגם בגלל המחלוקות האינסופיות בין המעסיק למועסק שילוו חישוב זה. מגבלת ההכנסות הממשלתיות שרובה, כאמור, נובעת ממיסוי, לא תאפשר לשלם לעובד במגזר הציבורי את השכר אותו היה מקבל במגזר הפרטי. עם זאת, בהחלט אפשר לבצע ניתוחים כאלה ולראות בהם סוג של אמת מידה לבדיקת עלות תועלת של המדיניות הכלכלית.

הפגיעה במורים לאורך שנים נובעת מהתעלמות מהתפוקה שלהם, מראיית השכר שלהם כסעיף תקציבי בלבד, ומכך שהתועלת של ההשכלה אינה מוחשית כמו התועלת מרכישת מוצר פיזי, וכן שהתועלת באה לידי ביטוי בטווח הארוך ולא הקצר.

פגיעה מתמשכת

אילו בשוק הפרטי היו חווים נטישה של עובדים בתחום מסוים ופגיעה במוטיבציה ובאיכות, אין ספק שכוחות השוק היו מביאים לעליה בשכר. במגזר הציבורי הקשר בין עלות לתועלת לא בא לידי ביטוי מספיק.

בהזנחת החינוך לאורך שנים, פגיעה בשכר ובמעמד המורה יש משום פגיעה אסטרטגית באפשרויות הצמיחה בעתיד ובאפשרות לטפח אזרח בעל חשיבה ביקורתית.
החינוך אמור להיות ציבורי בעיקר בשל שני כשלי שוק: 1. השפעה חיצונית חיובית. ההשפעה החיצונית החיובית מתבטאת בכך שההשכלה של כל אחד מאפשרת קיום משק מפותח. 2. קושי בקבלת אשראי: אילו החינוך היה פרטי, פערי ההכנסה היו מעמיקים. הבנקים היו נמנעים מלהעניק הלוואות בהיקף גבוה לתלמידים משכבות לא מבוססות בשל אי הוודאות של יכולת ההחזר של התלמיד המבקש את ההלוואה.

עם זאת, יש להתאים את עקרונות השוק ככל האפשר למגזר הציבורי. עקרונות השוק מחייבים שכר גבוה יותר לנשות ואנשי החינוך וטיפול ואוטונומיה גדולה יותר למנהלים ולבתיה"ס. תחלופת השרים התכופה אינה מאפשרת תכנון לטווח ארוך ופוגעת ביציבות מערכת החינוך, לכן יש להפריד בין הדרג הפוליטי והמקצועי על ידי הקמת גוף בו יהיה ייצוג של אנשי המקצועות השונים כפי שמציעה תנועת השטח "אחד בספטמבר" בנייר העמדה שהוציאה.

עוד כתבות

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל עמוק בבוץ: מה יקרה מחר?

האינפלציה הגואה לא מאפשרת לבנק ישראל להוריד את הריבית, אך כנגדה עומדת האטה בצמיחה ● הגירעון המאמיר ופרמיית הסיכון מהווים מכשול עבור מתווה ההקלות של הבנק ● מודי שפריר מבנק הפועלים: העתיד תלוי בתמונה הגאו-פוליטית

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

מנכ"ל חברת הנדל"ן הכי חדשה בבורסה בטוח: אלה הערים הכי אטרקטיביות לרכישת דירה

רגע אחרי שעמרם אברהם הנפיקה בתל אביב, מנכ"ל החברה נועם גרייף מספר למה דווקא עכשיו זה הזמן הנכון להיכנס לבורסה, מדוע ימשיכו להשתתף במכרזי מחיר למשתכן ואיפה הכי כדאי לקנות דירה

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

יודפת הראל-בוכריס / צילום: בלאמברג קפיטל

מנהלת קרן ההון סיכון מונתה ליו"ר דירקטוריון חברת פוקס

יודפת הראל-בוכריס, המכהנת כיום כמנהלת של קרן ההון סיכון בלאמברג קפיטל בישראל וכדירקטורית בבנק דיסקונט ובחברות נוספות, תחליף בתפקיד יו"ר פוקס את אבי זלדמן שמונה ליו"ר בנק מזרחי טפחות

הריקשות מובילות מהפכה חשמלית בהודו / צילום: Shutterstock

בעלות של אלפי שקלים בודדים: הכירו את המהפכה החדשה של הודו

סובסידיות לתחבורה נקייה, צניחה בעלויות הסוללות וכניסת טכנולוגיות מסין הצמיחו בשנים האחרונות תעשיית רכב חשמלי בהודו ● אלא שבמקום מכוניות, מאות יצרנים מקומיים מוכרים בכל חודש עשרות אלפי ריקשות חשמליות שגודשות את הכבישים, מקטינות את הזיהום ומגדילות את הזדמנויות הפרנסה

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ הגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למלחמת "חרבות ברזל"

יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, הגיש היום למזכירות הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי אסון ה-7 באוקטובר ● "הקמת ועדת חקירה ממלכתית תעביר מסר חשוב ומאחד לציבור הישראלי כי כלל מערכות השלטון והביטחון העומדים בראשן מחויבים בבחינה מעמיקה, אובייקטיבית ומקצועית"

איתי שילוני / צילום: תמר מצפי

המומחה שבטוח: גל עזיבות המנכ"לים רומז שהידרדרות נוספת בדרך למשק

איתי שילוני, ד"ר לפסיכולוגיה ויועץ אסטרטגי לחברות הגדולות בישראל, לא מופתע מעשרות הבכירים שפרשו לאחרונה: "הם מעדיפים לצאת בשיא, ולא בתקופת צמצומים" ● כך השירות בצה"ל השפיע על המנהלים הישראלים - וגם על השפה העסקית של ההנהגה המקומית

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP

הצניחה בשוק המשרדים מגיעה למגדל של טראמפ בוול סטריט

מגדל המשרדים במנהטן איבד שוכרים, ובשנה הבאה מחכה לו תשלום גדול למשכנתה - שצפויה לגדול בשל עליית הריבית ● טראמפ הכיר במצבו של שוק המשרדים בניו יורק כשכתב בתצהיר: "למרבה הצער הוא הלך לעזאזל"

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תשיב מיליארד שקל לבעלי דירות בגין גביית מס שבח שלא כדין

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל תביעה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גבייה שלא כדין של מס שבח מבעלי דירות שהשכירו אותן לאורך השנים בפטור ממס ● כאשר בעלי הדירות ביקשו למכור אותן, הרשות החליטה לחשב "פחת" על הדירות, באופן שהגדיל את מס השבח ● בכוונת הרשות לערער על פסק הדין

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט-אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"

צחי ארבוב, בעל השליטה בקבוצת אקרו / צילום: אלכס פרגמנט

חברת הנדל"ן שמוכרת דירה בכ-8 מיליון שקל עברה לראשונה להפסד

קבוצת אקרו היוזמת פרויקטי יוקרה בת"א מציגה עלייה ניכרת במכירות ברבעון הראשון ובעיקר באפריל, לאחר שהחלה לשווק דירות ביפו במחיר של 4.5 מיליון שקל "בלבד"

שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הערב / צילום: צילום מסך ממסיבת העיתונאים

מסר בן 110 מברלין: כך עושים כלכלת מלחמה

ב-1914 תעשיין יהודי מבריק העביר את כלכלת גרמניה אל מסלול של מלחמה ארוכה ● דמוקרטיות ודיקטטורות למדו את השיעור המדהים שהעניק ולטר רתנאו

אודאי בלדוטה, יוסי כרמיל / צילום: צילום מסך מיוטיוב, שי שבירו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברת התרופות הישראלית שנמחקת מהמסחר בניו יורק

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • בעלי המניות של תרו אישרו את מיזוג החברה עם סאן, לקראת השלמתו הסופית ● סלברייט צללה לאחר הדוחות ● והאב הגישה בעיכוב את הדוח המורחב שלה לשנת 2023

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל