גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר העלייה בתוחלת החיים: יותר מ-2 מיליארד שקל נגרעו מרווחי ענף הביטוח ברבעון

עדכון לוחות התמותה לחישוב ההפרשות הפנסיונית מגיל 78 ליותר מ-80 גרם לחמש חברות הביטוח הגדולות להפריש 2.3 מיליארד שקל בדוחות הרבעון השני - כספים שישמשו כרזרבות להבטחת יכולתן לעמוד בהתחייבויותיהן למבוטחים ● הפניקס היא היחידה מביניהן שסיימה את הרבעון ברווח, בעוד שמגדל רשמה את ההפסד גדול ביותר - כמיליארד שקל

ככל שתוחלת החיים על פי רשות שוק ההון עולה, החברות צריכות להפריש יותר כספים / אילוסטרציה: Shutterstock, goran cakmazovic
ככל שתוחלת החיים על פי רשות שוק ההון עולה, החברות צריכות להפריש יותר כספים / אילוסטרציה: Shutterstock, goran cakmazovic

חברות הביטוח אומנם צפו הפסדים ברבעון השני של השנה, בשל עדכון לוחות התמותה שביצעה רשות שוק ההון בסוף חודש יוני השנה. אולם יחד עם הירידות בשוקי ההון, שגרמו לאובדן כספי השקעות, ההפסד המצרפי שלהן היה גדול בהרבה מהצפוי. חמש החברות הגדולות בישראל - הפניקס, הראל, מגדל, כלל ומנורה מבטחים - סיימו את הרבעון השני של 2022 עם הפסד מצרפי של 1.87 מיליארד שקל, ואת המחצית הראשונה של השנה עם הפסד של 581 מיליון שקל.

המאבק בין סין למערב מגיע לבנקאות: האם HSBC יפוצל לבנקים סיני ואירופי נפרדים? 
ותודה לבנק ישראל: העלאות הריבית סידרו לבנקים הכנסה כפולה מהפיקדונות 

חלק גדול מההפסדים ברבעון נובעים כאמור מעדכון לוחות התמותה, שכלל העלאה של תוחלת החיים של מבוטחיהן מגיל 78 ליותר מ-80, וחייב את חברות הביטוח להפריש כספים שישמשו כרזרבות, אשר יבטיחו שהן יוכלו לעמוד בהתחייבויות שלהן למבוטחים.

 

עיקר ההשפעה של העדכון נוגע לביטוחי המנהלים אשר הבטיחו למי שבחר לחסוך בהם מקדם קצבה ידוע מראש. על מנת לחשב את הקצבה החודשית, מחלקות חברות הביטוח את הסכום שצבר החוסך עד לגיל פרישה במקדם, והתוצאה היא הקצבה החודשית המבוטחת לו.

כך, ככל שהמקדם נמוך יותר, הקצבה החודשית עולה. לדוגמה, מבוטח שחסך מיליון שקל והמקדם שאליו התחייבה החברה הוא 200 חודשים, הקצבה החודשית שלו תעמוד על 5,000 שקל.

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: טל שחר

הבעיה היא שחברות הביטוח צריכות לשלם את אותה קצבה חודשית לאחר גיל הפרישה גם אם המבוטח חי מעבר למספר החודשים שאליו התחייבה החברה. לדוגמה, אם המקדם עומד על 200 חודשים (בעבר היו אף מקדמים נמוכים יותר), כלומר 16.6 שנים, אך המבוטח חי תקופה ארוכה יותר, של 20 שנה לאחר גיל הפרישה, חברת הביטוח תצטרך להמשיך לשלם לו את אותה הקצבה במשך שלוש שנים ויותר - כספים שייגרעו מרווחיה.

בהתאם, ככל שתוחלת החיים על פי רשות שוק ההון עולה, החברות צריכות להפריש יותר כספים על מנת לעמוד בהתחייבויות העתידיות שלהן. בשנת 2013 בוטלה ההבטחה למקדם בפוליסת ביטוח מנהלים, שהגנה על המבוטחים במקרה של התארכות תוחלת החיים, צעד שהפך את המוצר לפחות אטרקטיבי, אך החברות עדיין מחויבות כמובן לפוליסות שנמכרו לפני כן.

העדכון הנוכחי בא כאמור לידי ביטוי בהפרשה חד-פעמית שבוצעה בדוחות חברות הביטוח ברבעון השני של 2022, במיוחד אצל החברות עם התיק הפנסיוני המוטה לביטוחי מנהלים הגדול יותר - מגדל וכלל.

שגיא יוגב, מנכ''ל מגדל ביטוח / צילום: גל חרמוני

מגדל הפרישה ברבעון השני של השנה 923 מיליון שקל בגין עדכון לוחות התמותה, כמעט 40% מתוך 2.23 מיליארד השקלים שהפרישו כל חמש החברות הגדולות. כלל היא הבאה בתור, עם הפרשה של 627 מיליון שקל. מנכ"ל מגדל, שגיא יוגב, אמר לגלובס כי "למיטב הבנת החברה מדובר בהפרשה חד-פעמית שלא צפויה לחזור על עצמה בשנים הקרובות, ועל זה נאמר 'בודדים המקרים שבהם יש חיסרון לגודל'".

בהתאם, החברות הללו רשמו גם את ההפסדים הגדולים ביותר ברבעון, כשמגדל סיימה את החודשים אפריל-יוני עם הפסד כולל של מיליארד שקל וכלל עם הפסד של 510 מיליון שקל. גם הראל הציגה רבעון בעייתי עם הפסד כולל של 436 מיליון שקל למרות הפרשה קטנה בגין עדכון לוחות התמותה, של כ-280 מיליון שקל.

ביטוחי המנהלים איבדו את האטרקטיביות

ביטוחי המנהלים היו עד לפני שנים ספורות אחד ממרכזי הרווח הגדולים של חברות הביטוח. דמי הניהול בהם גבוהים באופן משמעותי מאלו שגובות קרנות הפנסיה. כך למשל, דמי הניהול מהצבירה (סך הנכסים של החברה) עמדו בממוצע על פי ארבעה יותר מאשר בקרנות הפנסיה, ומההפקדות על פי עשרה יותר.

אולם לאחר שרשות שוק ההון חייבה את החברות להוציא את ביטוחי החיים אל מחוץ לפוליסות, הם איבדו את האטרקטיביות שלהם והמכירות שלהם ירדו. זאת במקביל לכך שהמקדמים גדלו כאמור, במטרה להתאים אותם להתארכות תוחלת החיים.

גם באוצר לא מרוצים מביטוחי המנהלים, ובטיוטת חוק ההסדרים שפורסמה במאי האחרון, וכעת ככל הנראה כבר לא רלוונטית, לאור הבחירות המתקרבות, נכלל סעיף שלפיו לא נוכל להפקיד כספים לקופת הביטוח, כל עוד לא הופקד הסכום המקסימלי האפשרי לקרן פנסיה חדשה. ובמילים אחרות, ביטוח המנהלים, שהיה אחד מהמכשירים הפנסיוניים השנויים ביותר במחלוקת, ישנה את אופיו ויהפוך למוצר משלים.

יהודה בן אסאייג, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

הפסדים גדולים בגלל הירידות בשוקי ההון

לצד ההפרשות בשל עדכון לוחות התמותה נפגעו חברות הביטוח במחצית השנה הראשונה, ובמיוחד ברבעון השני, מהירידות החדות בשוקי ההון. מגדל ומנורה מבטחים הן היחידות שמפרסמות את הנתונים על הפסדים בעקבות אותן ירידות, ואלה עמדו על 1.3 מיליארד שקל ו-815 מיליון שקל, בהתאמה.

מעבר לנזק הישיר מההשקעות, הירידות בשוקי ההון לא אפשרו לחברות הביטוח לגבות דמי ניהול משתנים בפוליסות המשתתפות ברווחים. ה"בור" שנוצר בגביית דמי הניהול הללו, עד אשר חברות הביטוח יעבור מתשואות שליליות לחיוביות, עמד נכון לסוף הרבעון השני אצל חמש החברות יחד על יותר מ-2.6 מיליארד שקל. מאז שהסתיים הרבעון השני, בחודשים יולי ואוגוסט השיגו החברות תשואות חיוביות, אשר צמצמו במאות מיליוני שקלים את ה"בור", אך עדיין נותרה להם לא מעט עבודה כדי שיוכלו לשוב ולגבות דמי ניהול משתנים.

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: תמר מצפי

מבט על שורת הרווח התחתונה של חברות הביטוח מגלה כי הפניקס היא חברת הביטוח היחידה שסיימה הן את הרבעון והן את חצי השנה הראשונה עם רווח, של 184 מיליון ו-537 מיליון שקל, בהתאמה. לאחריה מנורה מבטחים עם הפסד קטן במחצית השנה הראשונה של 7 מיליון שקל (הפסד של 97 מיליון שקל ברבעון השני), ומגדל כאמור מציגה את ההפסדים הגדולים ביותר.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון