גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בין סין למערב מגיע לבנקאות: האם HSBC יפוצל לבנקים סיני ואירופי נפרדים?

מאבק תקדימי מתנהל בין פינג אן, חברת הביטוח הגדולה בסין, ל-HSBC, לאור דרישת הראשונה לפצל את הבנק הגדול באירופה לבנקים אירופי ואסייתי נפרדים ● מאחורי הטיעונים המקצועיים מסתתרים שיקולים פוליטיים במאבק בין סין למערב וקרב פיננסי על דיבידנדים ● מהן ההשלכות למשקיעי HSBC?

בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock
בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי Complex ואנליסטית בחברה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המתיחות הגיאו-פוליטית בין סין למדינות המערב מתרחבת לעולם הבנקאות. קרב ענקים מתנהל בימים אלה בין HSBC, הבנק הגדול באירופה, ובין פינג אן (Ping An), חברת הביטוח הגדולה בסין, ובעלת המניות הגדולה ביותר ב-HSBC, על מיקומו של הבנק ועל אופן פעילותו.

הרקע למאבק הוא הפוזיציה הייחודית של HSBC. בעוד שמרבית רווחי HSBC מופקים בסין ובהונג קונג, המטה שלו נמצא באנגליה, ושם גם מתקיים הפיקוח הרגולטורי.

הנושא עלה לכותרות לאחר שבמאי השנה פרסמה פינג אן דרישה תקדימית לפרק את HSBC לשני בנקים: בנק ידידותי לסין, שמושבו באסיה ושיפוקח שם, ובנק ידידותי למערב, שיפעל בדומה לבנק כיום. בימים האחרונים, המאבק התגבר משמעותית, עם פרסום התנגדות גורפת של HSBC למהלך.

הסיפור מתובל בהרבה פיקנטריה. לפני שני עשורים נקלעה פינג אן למשבר עמוק. כדי להצילה, הזרים לה HSBC הון בהיקף 600 מיליון דולר. הסיכון השתלם, לאחר שההשקעה מומשה ב-2012 ברווח עתק של 2.6 מיליארד דולר.

מאז התהפכו היוצרות. פינג אן הפכה למחזיקה הגדולה ב-HSBC, ושווי השוק שלה עלה בחדות, עד ל-250 מיליארד דולר בסוף 2020, כפול משל HSBC באותה נקודה. מאז, נחתך שווי פינג אן ב-60% כמעט, לכ-105 מיליארד דולר, וירד חזרה מתחת לשוויו הנוכחי של HSBC, בסך כ-130 מיליארד דולר.

 

פיצול יביא להצפת ערך?

בעקבות דרישת הפיצול פורסם ביוני דוח מטעם חברת ייעוץ בשם טוטו, ככל הנראה ביוזמתה של פינג אן, הטוען שפיצול HSBC לבנק אסייתי ובנק אירופי נפרדים יוביל לעלייה של 26.5 מיליארד דולר בשוויו, כ-20% מעל שוויו הנוכחי.

לטענת הדוח, מחצית מהעלייה תנבע משחרור הון רגולטורי, מכיוון שהחשיבות המערכתית הגלובלית של כל אחד מהבנקים הנפרדים תרד. המחצית האחרת תנבע מהצפת ערך בבנק האסייתי החדש.

שני תרחישים אחרים, מתונים יותר, שהגדירה חברת הייעוץ, הם שקבוצת HSBC תבצע ספין-אוף לעסקיה האסייתיים, או רק לפעילות הקמעונית שלה בהונג קונג, ותנפיק אותם כישויות נפרדות, אך תחת הקבוצה.

ואולם, בין השורות נראה שהגורם האמיתי לדרישת הפיצול של פינג אן הוא הפגיעה שנגרמה לה בשל האיסור על תשלום דיבידנדים שהטיל הבנק המרכזי באנגליה (ה-BOE) על HSBC בשנת 2020, כמו גם על כל הבנקים המפוקחים על ידיו, בעקבות משבר הקורונה.

פינג אן תלויה בהכנסה זו לאיזון התחייבותיה בתחום הביטוח, והיא נפגעה מכך, כמו גם בעלי מניות אסייתים קמעונאים, המחזיקים בשליש מהבנק.

HSBC אומנם חזר לחלק דיבידנד בשנה שעברה, אך 25 סנט למניה מהווים רק מחצית מהסכום ששילם בעבר. בשלהי יולי כבר הכריז HSBC על דיבידנד ביניים רבעוני של 9 סנטים, והתחייב להחזיר את רמת הדיבידנדים לזו שהייתה לפני המגפה "בהקדם האפשרי". ואולם, פינג אן הגיבה בביטול, וטענה שהגידול בדיבידנד נובע מרווח חריג ומקרי, בשל עליית הריביות.

טענות נגד כבדות משקל

בתגובה לדרישות פינג אן פרסם HSBC בשבוע שעבר מסמך תגובה, הכולל 14 נימוקים נגד הפיצול. מפאת קוצר היריעה, נתייחס לעיקריים שבהם.

ראשית, HSBC הוא בנק המסחר המוביל בעולם. לפיכך, חברות בינלאומיות רבות הפועלות באמצעותו יעדיפו את הרגולציה הבריטית על פני חשיפה לפיקוח סיני. להמחשת הסיכון, הבנק הדגיש שמקור ההכנסות העיקרי מפעילותו באסיה נובע מלקוחות מערביים הפועלים בה.

שנית, המחסום הגדול לפיצול HSBC עשוי להיות עסקי הסליקה העצומים שלו בדולרים. HSBC הוא המוסד הבלעדי לסליקת דולרים בהונג קונג זה שני עשורים, והוא אחד מחמשת הסולקים המובילים בעולם לעסקאות חוצות גבולות. לכן, אם הפדרל ריזרב יסבור שהסיכון בסליקת דולרים על ידי הבנק האסייתי גבוה מדי, וישלול ממנו את רישיון הסליקה, פעילותו תיפגע משמעותית. לנקודה קריטית זו פינג אן לא מתייחסת בתוכניתה.

שלישית, העברת מטה הבנק ופיצולו יהוו תהליכים מסובכים ועתירי משאבים, שייצרו כפילויות יקרות רבות. בנוסף, תידרש השקעת סכומי עתק בעדכון מערכות מחשוב, עלויות מיסוי כתוצאה מהעברות נכסים ואף הנפקה מחדש של מכשירי הון רגולטורי ואג"ח לספיגת הפסדים.

רביעית, בנק אסייתי יפוקח על ידי הבנק המרכזי הסיני או ההונג קונגי, ויהיה תלוי בו כ"מלווה של מוצא אחרון", במקום הבנק המרכזי האנגלי, דבר אשר עלול לפגוע בתפיסת היציבות שלו בעיני משקיעים.

חמישית, הבנקים המפוצלים עלולים לקבל דירוג אשראי נמוך יותר מ-HSBC, להיתפס כחלשים יותר פיננסית, ובהתאם - לשאת בעלויות מימון גבוהות יותר, שיפגעו ברווחיות.

שישית, בניגוד לניתוח החיצוני שהוצג, סביר שדרישות ההון מהבנקים המפוצלים יעלו, שכן הרגולטורים בהונג קונג ידרשו הון גבוה יותר מהבנק המקומי, בשל גודלו העצום ביחס לכלכלה המקומית, באופן שיותר מיקזז את היתרונות מירידת החשיבות המערכתית הגלובלית.

אז מי ינצח?

לדעתנו, הנימוקים החזקים והרבים של HSBC ממחישים שהניתוח של פינג אן לגבי התועלות בפיצול אינו ישים. לא בכדי, אף בעל מניות מוסדי גדול לא יצא בתמיכה פומבית להצעה.

גם בנקים מובילים בעולם מחזיקים בעמדה דומה לזו של HSBC, למשל ברקליס (Barclays), שמעריך שפיצול כזה יעלה מיליארדי דולרים ויפחית כ-8% משווי הבנק, וג'יי.פי מורגן, שהצביע על עלויות פיצול כבדות ועל חוסר יעילות ארגוני, לצד היעדר סינרגיה של הון ומימון.

לכן, לדעתנו, ההצעה של פינג אן לא תבשיל לכדי פיצול. ואולם, היא עשויה להוות קלף במו"מ מול HSBC על הגדלת הדיבידנדים בעתיד, תוך הגדלת השפעת המשקיעים הסינים (ובאופן עקיף המשטר) בבנק, תוך הישארותו בפיקוח בריטי.

להמחשה, HSBC הפך בחודש שעבר לבנק הזר הראשון שהקים ועדת מפלגה קומוניסטית סינית. ועדה כזו נדרשת בחוק החברות הסיניות, אך עדיין לא נאכפה בקרב קבוצות פיננסיות זרות.

להערכתנו, המשקיעים ב-HSBC אומנם עשויים לקצור בטווח הקצר את פירות הגדלת הדיבידנדים וההתייעלות, אך מנגד, הגברת המעורבות הסינית עלולה להכניס את HSBC למאבק כוחות מוגבר בין סין לאנגליה וארה"ב, ועלולה לפגוע בביצועיו ובשוויו לטווח הארוך.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ביידן שוחח עם נתניהו; הבית הלבן: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח"

השיחה בין הנשיא ביידן לראש הממשלה נתניהו הסתיימה לאחר כחצי שעה ● בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד