גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך משפיעה פסיקת ההפלות בארה"ב על שוק הפארמה

החלטת בית המשפט העליון בארה"ב מחזירה את השימוש באמצעי מניעה הורמונליים ● בין היתר נרשמת עלייה בביקוש לעיקור

בית מרקחת בארה''ב. החלטת בית המשפט העליון בארה''ב מחזירה את השימוש באמצעים מכניים כמו קונדומים / צילום: Associated Press, Steven Senne
בית מרקחת בארה''ב. החלטת בית המשפט העליון בארה''ב מחזירה את השימוש באמצעים מכניים כמו קונדומים / צילום: Associated Press, Steven Senne

בחודשים שעברו מאז החליט בית המשפט העליון בארה"ב לבטל את הפסיקה המתירה הפלות בכל מדינה בארה"ב, מסתבר כי המדינות בארה"ב שבהן קיימים חוקים למניעת הפלות אכן נחושות לאכוף אותם. זו לא הייתה אזעקת שווא או עניין טכני.

כבר באותו היום בו התקבלה הפסיקה החדשה, בוטלו תורים להפלות ונשים פנו לחפש במהירות פתרונות במדינה המתירה הפלות. שבע מדינות בדרום ארה"ב אוסרות על הפלות כמעט לגמרי. ארבע מדינות נוספות אוסרות על הפלות באופן חלקי, ובמדינות נוספות המצב נמצא כעת בדיון משפטי.

כיצד משפיע השינוי על שוק הפארמה בארה"ב, אליו נושאות עיניים גם החברות הישראליות בתחום?

ההשפעה הישירה ביותר היא כמובן על חברות המספקות תרופות להפלות, ובאופן עקיף - על חברות טלה־רפואה. הפלות תרופתיות מהוות היום כ־50% מההפלות בארה"ב. אחרי מאבק משפטי, היום מותר לרשום תרופות להפלות במפגש רפואי מקוון. אולם בעקבות החוק אישה היום צריכה להיות במדינה שבה מותרות הפלות כאשר היא מקבלת את השירות, אפילו אם הוא מקוון, כדי שהוא יחשב לחוקי. חברות הטלה־רפואה צריכות להחליט אם הן מעודדות את השימוש הזה בשירות שלהן, ואם כן - כיצד הן תומכות במשתמשות בו.

נשים שמבוטחות בחברה שממוקמת במדינה שבה אסורות הפלות, ייתכן שלא יוכלו לקבל מימון לתרופה נגד הפלות מחברת הביטוח המקומי שלהן. ייתכן שהדבר יביא לשינוי בשוק הביטוח באופן שיעודד רכישה של פוליסות מחברות שאינן מבוססות מדינה, או פוליסות מיוחדות לביטוח של הפלה שנעשית מחוץ למדינת המגורים, ככל שהחוק יאפשר לזאת.

הפלה תרופתית היא הדרך הפשוטה יותר בשביל אישה לעבור הפלה מחוץ למדינה שבה היא מתגוררת, ולכן הביקוש להפלות תרופתיות צפוי לעלות, על חשבון הפלות ניתוחיות. הצרכניות צפויות לחפש פתרונות חדשים בתחום הזה, ביניהם כאלו זולים יותר.

אמצעי המניעה חוזרים

תחום נוסף שצפוי לעבור שינויים הוא תחום אמצעי המניעה. בשנים האחרונות הדגש בשיח לגבי אמצעי המניעה היה הבטיחות. פתרונות מבוססי הורמונים שולטים בשוק, אך הייתה גם חזרה לפתרונות מכניים, כמו קונדומים ודיאפרגמות, כדי להימנע מההשפעה ההורמונלית. כמו כן, צמחו בשוק הפתרונות המבוססים על מעקב אחרי המחזור החודשי. הפתרונות הללו מציגים יעילות נמוכה מפתרון הורמונלי (בשימוש מושלם בשני הפתרונות) אך יש להם פחות תופעות לוואי. ככל שההפלות פחות נגישות, צפוי השוק להיות מוסט לכיוון של פתרונות מניעת הריון הנחשבים יעילים יותר, גם במחיר של תופעות לוואי.

אפילו הביקוש לעיקור נמצא בעליה. נשים שבעבר החליטו שאינן רוצות ילדים אבל שמרו לעצמן את האופציה, כעת חוששות יותר מכך שאפשרות הבחירה תישלל מהן מן הכיוון השני, ופונות לפתרון החד־משמעי ביותר. חלקן אף אומרות כי באווירה הפוליטית היום בארה"ב, אי אפשר לסמוך אפילו על המשך הנגישות לאמצעי מניעה בעתיד, והדבר היחיד שניתן לסמוך עליו הוא עיקור.

כמו כן, נרשמה עליה בביקוש לגלולות "היום שאחרי" שעדיין מותרות לשימוש חופשי בארה"ב, משום שעל פי ההבנה המדעית העדכנית ביותר, הן מונעות ביוץ ולא מונעות השתרשות של עובר קיים (מה שהיה עלול להיחשב להפלה). בתי המרקחת בארה"ב דיווחו על עליה של מאות אחוזים בביקוש למוצרים הללו. בהיעדר הפלות, צפויה עליה בשימוש במוצרים הללו.

לגבי שיטות המניעה המבוססות על מעקב אחרי המחזור, אלה לעיתים קרובות כוללות שימוש באפליקציות דיגיטליות. אולם, עלה החשש כי המידע האגור באפליקציה הזו, יכול לשמש בעתיד ראיה לכך שאישה נכנסה להריון, או מתי החל ההריון שלה. לכן, נשים במדינות שאוסרות על הפלות או שעלולות לאסור על הפלות בהמשך, החלו לחשוש להשתמש בהן או לשתף בהן מידע, ונשים רבות הפסיקו את השימוש באפליקציות הללו בבת אחת.

לכך יש משמעות גם לעולם המחקר. למשל, מחקרים שניסו להעריך את ההשפעה של מחלת הקורונה או של חיסוני הקורונה על המחזור החודשי, ביקשו לקבל מידע (אנונימי) מן האפליקציות הללו. אם נשים יפסיקו להשתמש בהן או ישתפו מידע חלקי או לא אמין, לא ניתן יהיה לבצע מחקר באמצעות אותן אפליקציות.

שימוש בתרופות מסכנות חיים

כאשר ההפלות אסורות, נשים עלולות לנקוט גם באמצעי מסכני חיים כדי להפסיק הריון. מספר תרופות נגד סרטן ומחלות אוטואימוניות, עלולות להוביל לסיום הריון, וישנו חשש כי נשים ירכשו את התרופות הללו כדי לבצע הפלה, למרות שהן אינן מיועדות לכך. מתוך כך יכול להיווצר שוק שחור של חולי סרטן או מחלות אוטואימוניות, אשר סוחרים בתרופות שלהם, בשל המצוקה הכפולה - מצד אחד - נשים שלא יכולות להפיל. מצד שני - חולים שהתדרדרו לעוני בגלל מבנה מערכת הבריאות האמריקאית.

עדיין אין עדויות לקיומו של השוק השחור הזה, אבל חברות הביטוח כבר נזהרות ומסרבות לספק את התרופות לחלק מן החולים שלהן. כמה חולים כבר הצהירו ברשתות החברתיות כי הם לא מצליחים להשיג את התרופות.

פסיקת ההפלות מראה עד כמה שינוי חקיקתי יחיד יכול להיות בעל השפעות רחבות היקף, לעיתים מורכבות לחיזוי, על המערכת כולה.

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות