גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נערץ במערב, אך מושפל בביתו: המורשת של גורבצ'וב מתה ביחד איתו

המערב הרעיף עליו חיבה, אבל הרוסים שמרו לו טינה עמוקה על הריסת מדינתם ועל קריסת כלכלתם ● מלחמת רוסיה נגד אוקראינה היא בעצם מלחמה נגד מורשת גורבצ'וב ● כך או כך, הוא היה מן הדמויות החשובות ביותר של זמננו

מיכאיל גורבצ'וב, 1990 / צילום: Associated Press, David Longstreath
מיכאיל גורבצ'וב, 1990 / צילום: Associated Press, David Longstreath

מותו של מיכאיל סרגייביץ' גורבצ'וב כמובן לא היה "פתאומי". בני 92 לא מתים "פתאום" בארץ שבה תוחלת החיים הממוצעת של זכרים היא 66 (על פי נתוני הבנק העולמי). הפתאומיות היחידה של מותו קשורה בצירוף הנסיבות. והנסיבות הן הטוענות אותו במטען כבד של סמליות.

חצי שנה למלחמה באוקראינה: 30 שנות השקעות זרות ברוסיה ירדו לטמיון

גורבצ'וב היה כונס הנכסים של האימפריה הסובייטית, הלוא היא ברית המועצות. היו לה 14 מושבות, שהיא נתנה להן את התואר "רפובליקות של הברית" (או של "האיחוד"). היו לה גם שש מושבות דה-פאקטו, הארצות הקומוניסטיות של מזרח אירופה, גרורותיה הצייתניות בברית ורשה ובקומקון (הקהילה הכלכלית הקומוניסטית). כאשר ברית המועצות התפזרה, בסוף דצמבר 1991, כל המושבות, דה-יורה ודה-פאקטו, היו מדינות עצמאיות. רוסיה נסוגה מזרחה, אל גבולותיה מאמצע המאה ה-17 (פחות או יותר).

בשעתה, ההתפרקות מרצון, בדרכי שלום (עם קצת שפיכות דמים בקווקז), תוארה כהישג מהולל. בפני רוסיה נפתח פרוזדור אל מעמד נורמלי. הכיסופים האימפריאליים בני 600 השנה עמדו לפנות מקום לארץ מודרנית ודמוקרטית. גורבצ'וב נהנה מהערצה גלובלית בזכות ההישג הזה, או לפחות בזכות הסיכוי להשיג את ההישג הזה.

בימיו האחרונים, גורבצ'וב הספיק לעמוד על הטעות. חזר ונסגר הפרוזדור שהוא פתח. לא זו בלבד שהכיסופים האימפריאליים קמו לתחייה, אלא שהם נעשו העיקרון המנחה של המדינה הרוסית, במידה שלא נראתה דוגמתה מאז ימי ההתפשטות המסחררת של קיסרי רוסיה במאה ה-18.

מות גורבצ'וב בא בעיצומה של מלחמת-ברירה, שרוסיה אסרה על מושבתה לשעבר אוקראינה, בדיוק נמרץ כדי למחות את מורשת גורבצ'וב. אין זו הגזמה להגיד, כי יותר ממה שזו מלחמה ל"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה, ברוח התעמולה הרוסית, זו מלחמה ל"דה-גורבצ'וביזציה" של רוסיה.

לא תהיה מלחמת גוג-ומגוג

היה מעמד מרעיש אחד במליאת הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית בפברואר 1990. זה היה אולי השיא של משטר גורבצ'וב, שממנו ואילך התחילה ההתמוטטות. הפתיחה הדמוקרטית שגורבצ'וב יזם, העניקה כלי רב-עוצמה ליריביו בתוך המפלגה הקומוניסטית. הם העזו לבקר אותו בפומבי.

ההתקפה העזה ביותר באה מצד איש, ששמו ולדימיר ברוביקוב. הוא היה אז שגריר ברית המועצות בפולין, ובתור שכזה היה עד ראייה להתמוטטות האימפריה. ברוביקוב הטיל את האשמה לכל מה שקרה, מבית ומחוץ, על חולשותיו של גורבצ'וב. הוא הרס את "איזור-החיץ שלנו", האשים ברוביקוב; הוא הפך "מעצמה עולמית נערצת" למדינה עם "הווה נטול שמחה". ארצות המערב אמנם "מזמרות את שבחינו", אבל "שמחה לאיד ממלאת את לבן".

גורבצ'וב השיב מלחמה שערה. "ומה", הוא שאל את ברוביקוב, "האם היית רוצה לשלוח את הטנקים לארצות ברית וורשה?"

ברגע ההוא, במלים ההן, הסתיימה בעצם המלחמה הקרה, שהורידה "מסך של ברזל על אירופה", בביטויו הבלתי-נשכח של וינסטון צ'רצ'יל, כמעט 44 שנה קודם. רק חודשים אחדים קודם, ברית נאט"ו ערכה תמרון גדול על יסוד תרחיש של פלישה סובייטית מסיבית למערב אירופה. בתרחיש ההוא, העימות עמד להידרדר במהירות מלוחמה קונבציונלית ללוחמה גרעינית טקטית למלחמה גרעינית מלאה. גורבצ'וב שם קץ לסבירות של מלחמת גוג-ומגוג.

"חצאי הצעדים"

לגורבצ'וב לא היתה תוכנית אב, כאשר עלה לשלטון בתחילת 1985. אבל עצם עלייתו שחררה תיאבון עצום לרפורמות. ערב עלייתו, ברית המועצות שקעה אל מה שקראו אז "סטגנציה", תחת שלטון חסר דינמיות של זקני המפלגה הקומוניסטית. בשלוש השנים שקדמו לעלייתו מתו בזה אחר זה שלושה מזכירים כלליים של המפלגה הקומוניסטית. הוא גילם פריצת דרך, לפחות במובן הביולוגי: צעיר יחסית, ונמרץ.

נכונותו לרדת אל העם, ולשוחח עם אזרחים פנים אל פנים, באופן ספונטני, היתה חידוש מרעיש. לא היה כדבר הזה בכל ההיסטוריה של המשטר, או בעצם של כל המשטרים שקדמו לו. השליט היה תמיד מורם מעם. אבל גורבצ'וב רצה להפיח רוח חיים במשטר, לא להפיל אותו; לרענן את המדינה, לא להחריב אותה.

יבגני יבטושנקו, המשורר-דיסידנט של העידן הסובייטי, כתב אז שיר בגנות "חצאי הצעדים" של המשטר. הנסיבות הן שהפכו את חצאי-הצעדים לריצה מהירה. שנה אחת לאחר עליית גורבצ'וב לשלטון התרחשה התאונה בכור הגרעיני בצ'רנוביל, שהניבה ענן רדיואקטיבי בשמי אירופה.

נסיונה של המערכת להסתיר את האמת על צ'רנוביל סיפק הוכחה ניצחת על המחיר הקטלני של צנזורה. גורבצ'וב החליט לקרוא דרור לאמת. כך העולם למד את המלה הרוסית "גלאסנוסט", או "פתיחות". התקשורת הסובייטית הדהימה את צרכניה בשטף עז של גילויים, על ההווה ועל העבר. אנשים למדו בפעם הראשונה בחייהם על פשעי סטאלין. מיעוטים אתניים ב-14 המושבות התחילו לדבר בגלוי על שאיפותיהם הלאומיות.

אילו הייתה לגורבצ'וב תוכנית אב, אפשר שהוא היה עושה מה שעשו הסינים: רפורמה כלכלית הדרגתית עם יעדים נועזים, מבלי להרשות ליברליזציה פוליטית. לזה התכוון כנראה אחד מקודמיו, יורי אנדרופוב, שעלה לשלטון ב-1982, אבל מת קצת יותר משנה אחר כך. אנדרופוב היה אגב הבוס הראשון של ולדימיר פוטין במשטרה החשאית.

"חצאי-הצעדים" שעליהם התלונן יבטושנקו ניכרו במיוחד בכלכלה. גורבצ'וב סירב לשקול רפורמה גדולת ממדים. הוא הרשה אלמנטים של כלכלת שוק, בייחוד במסחר, אבל לא שקל כלל הפרטה של התעשייה או של המכרות. אפילו בערוב שלטונו, בקיץ 1991, כאשר נפגש עם מנהיגי המערב כדי לבקש סיוע כספי, הוא איכזב אותם בהכרזה שידבק ב"שוק הסוציאליסטי".

חצי אחוז של הקולות

התיקונים הפוליטיים יצאו מכלל שליטתו. בסוף 1988, ההמונים התחילו לגלות את כוחם הקיבוצי ברחובות, מארמניה עד ליטא, ואחר כך, בקצב גובר, באוקראינה. המנהיג הסובייטי האחרון של אוקראינה הופיע בפני הוועד המרכזי של המפלגה במוסקבה, וקרא באוזני הנוכחים שיר לאומני, שהבטיח כי גולגולות רוסיות יצופו בנהר הדנייפר. הוא דרש תגובה. גורבצ'וב היסס.

אך כי הבטיח שלא לשלוח טנקים לוורשה, הוא שלח טנקים לווילנה בינואר 1991, כדי להפיל את הממשלה שוחרת העצמאות של ליטא. זה היה כישלון חרוץ. זו היתה גם ההזדמנות הראשונה של בוריס ילצין, הדמגוג הכריזמטי, לחתור בגלוי תחת גורבצ'וב.

המשמרת הוותיקה של המפלגה קצה בגורבצ'וב. באוגוסט 1991 היא החליטה לשים קץ לנשיאותו. הפוטש שלה התמוטט בתוך שלושה ימים. ארבעה חודשים אחר כך הורד הדגל הסובייטי מצריחי הקרמלין, וגורבצ'וב נשלח לפנסיה. השפלתו היתה מלאה. ההמונים שהריעו לו ב-1985 מאסו בו, והטילו עליו את האשמה להתמוטטות ארצם, לקריסת כלכלתם, לעוניים ולהשפלתם. כאשר ניסה להתמודד בבחירות לנשיאות ב-1996, הוא קיבל חצי אחוז של הקולות.

המערב הרעיף עליו חיבה. הפרלמנט הנורווגי העניק לו את פרס נובל לשלום. מו"לים, במאים ואמרגנים שקלו הון עתק על ידיו תמורת ספרים, סרטים והרצאות. אבל במשך 30 שנה הוא צפה בדיסקרדיטציה שיטתית מבית של שלטונו ושל אישיותו.

בני 40 ומטה כמובן אינם זוכרים אותו, לא מבית ולא מחוץ. אבל הוא היה מן הדמויות החשובות ביותר של זמננו. בלעדיו קשה לתאר את העולם. יתכן שבסופו לדבר הוא יתכווץ בתודעה ההיסטורית לבן-דמות של בוריס גודונוב, הצאר שנתקע בין שתי קיסרויות. כמו גודונוב, אולי הוא יעניק יום אחד את שמו לאופרה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני
ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-6%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה