גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נערץ במערב, אך מושפל בביתו: המורשת של גורבצ'וב מתה ביחד איתו

המערב הרעיף עליו חיבה, אבל הרוסים שמרו לו טינה עמוקה על הריסת מדינתם ועל קריסת כלכלתם ● מלחמת רוסיה נגד אוקראינה היא בעצם מלחמה נגד מורשת גורבצ'וב ● כך או כך, הוא היה מן הדמויות החשובות ביותר של זמננו

מיכאיל גורבצ'וב, 1990 / צילום: Associated Press, David Longstreath
מיכאיל גורבצ'וב, 1990 / צילום: Associated Press, David Longstreath

מותו של מיכאיל סרגייביץ' גורבצ'וב כמובן לא היה "פתאומי". בני 92 לא מתים "פתאום" בארץ שבה תוחלת החיים הממוצעת של זכרים היא 66 (על פי נתוני הבנק העולמי). הפתאומיות היחידה של מותו קשורה בצירוף הנסיבות. והנסיבות הן הטוענות אותו במטען כבד של סמליות.

חצי שנה למלחמה באוקראינה: 30 שנות השקעות זרות ברוסיה ירדו לטמיון 

גורבצ'וב היה כונס הנכסים של האימפריה הסובייטית, הלוא היא ברית המועצות. היו לה 14 מושבות, שהיא נתנה להן את התואר "רפובליקות של הברית" (או של "האיחוד"). היו לה גם שש מושבות דה-פאקטו, הארצות הקומוניסטיות של מזרח אירופה, גרורותיה הצייתניות בברית ורשה ובקומקון (הקהילה הכלכלית הקומוניסטית). כאשר ברית המועצות התפזרה, בסוף דצמבר 1991, כל המושבות, דה-יורה ודה-פאקטו, היו מדינות עצמאיות. רוסיה נסוגה מזרחה, אל גבולותיה מאמצע המאה ה-17 (פחות או יותר).

בשעתה, ההתפרקות מרצון, בדרכי שלום (עם קצת שפיכות דמים בקווקז), תוארה כהישג מהולל. בפני רוסיה נפתח פרוזדור אל מעמד נורמלי. הכיסופים האימפריאליים בני 600 השנה עמדו לפנות מקום לארץ מודרנית ודמוקרטית. גורבצ'וב נהנה מהערצה גלובלית בזכות ההישג הזה, או לפחות בזכות הסיכוי להשיג את ההישג הזה.

בימיו האחרונים, גורבצ'וב הספיק לעמוד על הטעות. חזר ונסגר הפרוזדור שהוא פתח. לא זו בלבד שהכיסופים האימפריאליים קמו לתחייה, אלא שהם נעשו העיקרון המנחה של המדינה הרוסית, במידה שלא נראתה דוגמתה מאז ימי ההתפשטות המסחררת של קיסרי רוסיה במאה ה-18.

מות גורבצ'וב בא בעיצומה של מלחמת-ברירה, שרוסיה אסרה על מושבתה לשעבר אוקראינה, בדיוק נמרץ כדי למחות את מורשת גורבצ'וב. אין זו הגזמה להגיד, כי יותר ממה שזו מלחמה ל"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה, ברוח התעמולה הרוסית, זו מלחמה ל"דה-גורבצ'וביזציה" של רוסיה.

לא תהיה מלחמת גוג-ומגוג

היה מעמד מרעיש אחד במליאת הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית בפברואר 1990. זה היה אולי השיא של משטר גורבצ'וב, שממנו ואילך התחילה ההתמוטטות. הפתיחה הדמוקרטית שגורבצ'וב יזם, העניקה כלי רב-עוצמה ליריביו בתוך המפלגה הקומוניסטית. הם העזו לבקר אותו בפומבי.

ההתקפה העזה ביותר באה מצד איש, ששמו ולדימיר ברוביקוב. הוא היה אז שגריר ברית המועצות בפולין, ובתור שכזה היה עד ראייה להתמוטטות האימפריה. ברוביקוב הטיל את האשמה לכל מה שקרה, מבית ומחוץ, על חולשותיו של גורבצ'וב. הוא הרס את "איזור-החיץ שלנו", האשים ברוביקוב; הוא הפך "מעצמה עולמית נערצת" למדינה עם "הווה נטול שמחה". ארצות המערב אמנם "מזמרות את שבחינו", אבל "שמחה לאיד ממלאת את לבן".

גורבצ'וב השיב מלחמה שערה. "ומה", הוא שאל את ברוביקוב, "האם היית רוצה לשלוח את הטנקים לארצות ברית וורשה?"

ברגע ההוא, במלים ההן, הסתיימה בעצם המלחמה הקרה, שהורידה "מסך של ברזל על אירופה", בביטויו הבלתי-נשכח של וינסטון צ'רצ'יל, כמעט 44 שנה קודם. רק חודשים אחדים קודם, ברית נאט"ו ערכה תמרון גדול על יסוד תרחיש של פלישה סובייטית מסיבית למערב אירופה. בתרחיש ההוא, העימות עמד להידרדר במהירות מלוחמה קונבציונלית ללוחמה גרעינית טקטית למלחמה גרעינית מלאה. גורבצ'וב שם קץ לסבירות של מלחמת גוג-ומגוג. 

"חצאי הצעדים" 

לגורבצ'וב לא היתה תוכנית אב, כאשר עלה לשלטון בתחילת 1985. אבל עצם עלייתו שחררה תיאבון עצום לרפורמות. ערב עלייתו, ברית המועצות שקעה אל מה שקראו אז "סטגנציה", תחת שלטון חסר דינמיות של זקני המפלגה הקומוניסטית. בשלוש השנים שקדמו לעלייתו מתו בזה אחר זה שלושה מזכירים כלליים של המפלגה הקומוניסטית. הוא גילם פריצת דרך, לפחות במובן הביולוגי: צעיר יחסית, ונמרץ.

נכונותו לרדת אל העם, ולשוחח עם אזרחים פנים אל פנים, באופן ספונטני, היתה חידוש מרעיש. לא היה כדבר הזה בכל ההיסטוריה של המשטר, או בעצם של כל המשטרים שקדמו לו. השליט היה תמיד מורם מעם. אבל גורבצ'וב רצה להפיח רוח חיים במשטר, לא להפיל אותו; לרענן את המדינה, לא להחריב אותה.

יבגני יבטושנקו, המשורר-דיסידנט של העידן הסובייטי, כתב אז שיר בגנות "חצאי הצעדים" של המשטר. הנסיבות הן שהפכו את חצאי-הצעדים לריצה מהירה. שנה אחת לאחר עליית גורבצ'וב לשלטון התרחשה התאונה בכור הגרעיני בצ'רנוביל, שהניבה ענן רדיואקטיבי בשמי אירופה.

נסיונה של המערכת להסתיר את האמת על צ'רנוביל סיפק הוכחה ניצחת על המחיר הקטלני של צנזורה. גורבצ'וב החליט לקרוא דרור לאמת. כך העולם למד את המלה הרוסית "גלאסנוסט", או "פתיחות". התקשורת הסובייטית הדהימה את צרכניה בשטף עז של גילויים, על ההווה ועל העבר. אנשים למדו בפעם הראשונה בחייהם על פשעי סטאלין. מיעוטים אתניים ב-14 המושבות התחילו לדבר בגלוי על שאיפותיהם הלאומיות.

אילו הייתה לגורבצ'וב תוכנית אב, אפשר שהוא היה עושה מה שעשו הסינים: רפורמה כלכלית הדרגתית עם יעדים נועזים, מבלי להרשות ליברליזציה פוליטית. לזה התכוון כנראה אחד מקודמיו, יורי אנדרופוב, שעלה לשלטון ב-1982, אבל מת קצת יותר משנה אחר כך. אנדרופוב היה אגב הבוס הראשון של ולדימיר פוטין במשטרה החשאית.

"חצאי-הצעדים" שעליהם התלונן יבטושנקו ניכרו במיוחד בכלכלה. גורבצ'וב סירב לשקול רפורמה גדולת ממדים. הוא הרשה אלמנטים של כלכלת שוק, בייחוד במסחר, אבל לא שקל כלל הפרטה של התעשייה או של המכרות. אפילו בערוב שלטונו, בקיץ 1991, כאשר נפגש עם מנהיגי המערב כדי לבקש סיוע כספי, הוא איכזב אותם בהכרזה שידבק ב"שוק הסוציאליסטי".

חצי אחוז של הקולות

התיקונים הפוליטיים יצאו מכלל שליטתו. בסוף 1988, ההמונים התחילו לגלות את כוחם הקיבוצי ברחובות, מארמניה עד ליטא, ואחר כך, בקצב גובר, באוקראינה. המנהיג הסובייטי האחרון של אוקראינה הופיע בפני הוועד המרכזי של המפלגה במוסקבה, וקרא באוזני הנוכחים שיר לאומני, שהבטיח כי גולגולות רוסיות יצופו בנהר הדנייפר. הוא דרש תגובה. גורבצ'וב היסס.

אך כי הבטיח שלא לשלוח טנקים לוורשה, הוא שלח טנקים לווילנה בינואר 1991, כדי להפיל את הממשלה שוחרת העצמאות של ליטא. זה היה כישלון חרוץ. זו היתה גם ההזדמנות הראשונה של בוריס ילצין, הדמגוג הכריזמטי, לחתור בגלוי תחת גורבצ'וב.

המשמרת הוותיקה של המפלגה קצה בגורבצ'וב. באוגוסט 1991 היא החליטה לשים קץ לנשיאותו. הפוטש שלה התמוטט בתוך שלושה ימים. ארבעה חודשים אחר כך הורד הדגל הסובייטי מצריחי הקרמלין, וגורבצ'וב נשלח לפנסיה. השפלתו היתה מלאה. ההמונים שהריעו לו ב-1985 מאסו בו, והטילו עליו את האשמה להתמוטטות ארצם, לקריסת כלכלתם, לעוניים ולהשפלתם. כאשר ניסה להתמודד בבחירות לנשיאות ב-1996, הוא קיבל חצי אחוז של הקולות.

המערב הרעיף עליו חיבה. הפרלמנט הנורווגי העניק לו את פרס נובל לשלום. מו"לים, במאים ואמרגנים שקלו הון עתק על ידיו תמורת ספרים, סרטים והרצאות. אבל במשך 30 שנה הוא צפה בדיסקרדיטציה שיטתית מבית של שלטונו ושל אישיותו. 

בני 40 ומטה כמובן אינם זוכרים אותו, לא מבית ולא מחוץ. אבל הוא היה מן הדמויות החשובות ביותר של זמננו. בלעדיו קשה לתאר את העולם. יתכן שבסופו לדבר הוא יתכווץ בתודעה ההיסטורית לבן-דמות של בוריס גודונוב, הצאר שנתקע בין שתי קיסרויות. כמו גודונוב, אולי הוא יעניק יום אחד את שמו לאופרה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני
ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.5% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי