גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא הרגיש אשמה אחרי שעבד בגוגל ופייסבוק - אז הוא הקים חברה שמנטרת שימוש בטלפון בזמן נהיגה

יונתן מטוס עבד בצוות אנדרואיד לאחר הרכישה על ידי גוגל ● אחרי שהבין את מידת הנזק שמחולל השימוש בטלפון הסלולרי בנהיגה, הוא הקים את פיירמטיק, חברת ניטור שימוש בטלפון בזמן נהיגה לציי רכב, נהגי משאיות ורכבים מסחריים ● עכשיו הוא יוצא לסבב גיוס ראשון בסך 42 מיליון דולר בעזרת מייסד יאהו ג'רי יאנג, המשקיע הסדרתי אורן זאב ואפילו מייסד היפו אסף ונד

יונתן מטוס / צילום: Fairmatic
יונתן מטוס / צילום: Fairmatic

יונתן מטוס היה עובד מספר 25 בצוות הפיתוח של מערכת ההפעלה אנדרואיד, זמן קצר לאחר שנרכשה על ידי גוגל. כאחד העובדים הראשונים הלא-טכניים בחברה, הוא הוביל עסקאות ענק של מערכת ההפעלה הפתוחה מול ענקיות תקשורת עולמיות כמו ורייזון בארה״ב ודוקומו ביפן. לאחר מכן גוייס לפייסבוק כדי לסייע לה באסטרטגיית המובייל שלה - בימים שבהם בראש סדר העדיפויות שלה עמדה המשימה לחדור לכמה שיותר טלפונים ניידים. אבל אחרי שראה את הנזק שמחוללים הסמארטפונים לבני האדם, הוא חיפש את הדבר הבא.

״הבנתי שהמכשירים האלה שאני והחברים שלי עזרנו לשים אותם בידיים של אנשים, הם מכונות ממכרות שגורמות להרג. כיום, רבע ממקרי המוות על הכביש קשורים בהסחת דעת שמקורה בטלפון הנייד," הוא מספר לגלובס בראיון שנערך מביתו שבפורטוגל, אליה עבר לאחרונה אחרי קרוב לעשרים שנות קריירה בארה״ב. ״כשהבנתי את זה, בערך לפני עשור, אמרתי לעצמי שלא אוכל להמשיך לעבוד על ההתמכרות הזו, אלא לנסות לתקן את המצב״.

ניטור בעזרת החיישנים בטלפונים

כיום מטוס הוא אחד המייסדים בפיירמטיק (Fairmatic) חברת אינשורטק אמריקאית המבצעת תמחור וחיתום פוליסות ביטוח רכב בהתבסס על מעקב אחר התנהגות הנהגים בכבישים, ובפרט תוך ניטור השימוש בטלפון בזמן נהיגה. מטוס רתם את הידע והניסיון שלו מעולם הסמארטפונים על מנת לנצל את כוחם של החיישנים בטלפון לניטור התנהגות המשתמש תוך כדי נהיגה: הוא יכול לגלות האם הנהג מדבר, כותב או קורא מהטלפון, ועד כמה העיניים והידיים מרוכזות בנהיגה.

אמנם, מדובר במוצר פולשני, וזו אחת הסיבות בגללן הוא נמכר דווקא לציי רכב ומשאיות ולא לנהג הפרטי. נהגים המועסקים על ידי אותם ציי רכב חותמים על חוזה המחייב אותם בניטור, הם מחויבים להוריד אפליקציה ייעודית למכשיר שלהם ולאשר את המעקב אחר דפוסי הנהיגה שלהם באמצעות שורה של אישורים מיוחדים.

בחברה מתחייבים כי התנהגות הנהגים מנוטרת רק בזמן הנהיגה, כי לא נעשה כל שימוש במצלמות הטלפון או במיקרופון אלא רק בחיישנים, כי המידע נשמר רק בשרתי הלקוחות, ובאופן אנונימי בלבד - כלומר החברה איננה שומרת מידע המזוהה עם זהות הנהג, אך היא מעבירה אותו למעסיק. לטענתה, היא עומדת בכל כללי הפרטיות המחמירים במדינות שונות בארה״ב, כמו קליפורניה, ניו יורק ומסצ'וסטס. ״לנהג שמוביל אוכל חם לבתי אבות, לדוגמא, יש אחריות נוספת, כיוון שהוא מייצג את המותג של החברה בה הוא עובד״, אומר לגלובס המייסד יונתן מטוס. ״מהצד השני, אנחנ גםו מקלים עליהם. למשל, באמצעות חסכון במילוי טפסי ביטוח או תאונה. הכל נעשה אוטומטית ובאמצעות האפליקציה״.

מתמקדים בדפוסי התנהגות

הרווח לציי הרכב הוא ברור: לא רק שיש מי שמנטר את הנהגים, מוודא שהם לא נרדמים על הכביש או לא משחקים בטלפון הסלולרי, חברת הביטוח גם חוסכת את הצורך לרכוש התקן חומרה ולהתקינו ברכב. זהו גם היתרון המרכזי שלה על פני חברת האינשורטק מטרומייל שנרכשה לאחרונה על ידי למונייד הישראלית, ומבצעת תמחור ביטוחי על בסיס פעילותו של התקן חומרה המוצמד לרכב. מלאכת השכנוע לרכוש התקן חומרה ולהתקינו עלולה להתברר כטרחה עבור לקוחות מסוימים.

״בעוד חברות אחרות מתמחרות את הביטוח לפי מיילים הנרשמים בהתקן חומרה מיוחד, אנחנו מתייחסים יותר לדפוסי ההתנהגות״, אומר מטוס. ״הניתוח ההתנהגותי הוא ברמת צי הנהגים - אנחנו מעניקים לכל נסיעה ציון של סיכון, מפיקים דוח סיכון חודשי לצי והתמחור והחיתום הוא בהתאם״.

הרכיב הסודי שמעניק לפיירמטיק יתרון על פני שאר חברות האינשורטק, לדידו של מטוס, הוא הנסיון שיש לה על הכביש ושימוש רב שנים באלגוריתמים למעקב אחר דפוסי התנהגות של נהגים. אחרי שעזב את פייסבוק פנה מטוס להקים את חברת זנדרייב (Zendrive), שפועלת באופן דומה לדרך בה פועלת פיירמטיק - אך למטרה אחרת.

כמו פיירטמיק, שהוקמה רק לפני שלוש שנים, זנדרייב מנטרת את התנהגות הנהגים אך במקום לעשות בכך שימוש לעצמה, היא מעבירה את הנתונים לחברות הביטוח בה הם רשומים. זנדרייב, חברת האם של פיירמטיק, הוקמה לפני עשור, הגיעה לרווחיות כבר לפני חמש שנים. ״כשהתחלנו לעבוד עם חברות ביטוח, נאלצנו לעבוד במהירות שלהן״, אומר מטוס.

סבב גיוסים ראשון בהובלת קרן פאונדיישן קפיטל

״אנחנו אנשי מוצר, והתגעגענו לספרינטים של שבועיים, למחזורי חיים קצרים יותר של פיתוח מוצר. החלטנו לפתוח חברת ביטוח בה נשלוט על האקטואריה אבל גם על חווית המשתמש, על התמחור והחיתום״. כדי לא להתחרות בלקוחות זנדרייב, החליטו בפיירמטיק לפנות לציי רכב ולהימנע מפנייה לחברות ביטוח המשרתות צרכנים פרטיים.

היום (רביעי) יוצאת פיירמטיק תחת מעטה החשאיות התקשורתי שכפתה על עצמה ומודיעה על גיוס סבב ראשון (A) בסך 42 מיליון דולר בהובלת קרן פאונדיישן קפיטל מפאלו אלטו ואקוויליין קפיטל המתמחה בהשקעה בחברות ביטוח, בהן חברת Cape.

בין המשקיעים הפרטיים שמצטרפים לסיבוב: מייסד יאהו ג'רי יאנג שהשקיע בעקבות ההיכרות האישית עם מטוס וההשקעה הקודמת בזנדרייב; אסף וונד, מייסד חברת האינשורטק האמריקאית היפו; המשקיע הסדרתי אורן זאב שמכיר את התחום עוד מההשקעה בנקסט אינשורנס וביל טאי, מהמשקיעים הראשונים בטוויטר וויש וזום. עוד לפני הגיוס, הצטרפה לחברה בתפקיד היושב ראש ג'יימי טריש, ששימשה בעברה נשיאת ענקית הביטוח Allstate, ואד פורד, מי שהיה סמנכ״ל האקטואריה (תמחור סיכונים) בחברת הביטוח פרוגרסיב.

"חברות האינשורטק החדשות שמות דגש על חווית המשתמש"

פיירמטיק מעסיקה כיום 65 עובדים בארה״ב, פורטוגל, בריטניה, הודו ופולין, וכעת בכוונתה לפתוח מרכז חדש בישראל ולגייס לו 30 אנשי מוצר, פיתוח ומדע נתונים. למרות הסנטימנט העכור בשוק כלפי חברות האינשורטק - מה שמביא לתמחור נמוך של חברות כמו למונייד, היפו ומטרומייל לפני שמוזגה - מטוס לא מתרגש.

״השוק כולו עובר תיקון, ואמנם חברות האינשורטק היו הראשונות ״לחטוף״, אבל צריך להבחין בין הדור הראשון לדור השני של התחום. הדור הראשון הבינו בצורה מאוד נכונה שלחברות ביטוח קלאסיות קשה לבנות חווית משתמש טובה, לרכוש לקוחות יעילה בערוצים דיגיטליים, ליצור איתם מערכת יחסים ולנהל את המותג. אבל הדור הזה גם לא השכיל להשקיע מוקדם בחיתום ובתמחור נכון. המיקוד שלהן היה על גדילה לפני הכל, רכישת משתמשים וחווית לקוח טובה - הם עשו זאת טוב מחברות ביטוח מסורתיות, אבל היה פער בין מהירות הצמיחה לביצועים הפיננסיים. הדור השני של חברות האינשורטק שם דגש קודם כל על חיתום ותמחור, ועל טכנולוגיה המבצעת אקטואריה מדויקת על בסיס ניתוח קהלים״.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק